Muutoksia ja joustavuutta mini- ja mikroikäisten pelisääntöihin alueellisessa kilpailutoiminnassa

26.6.2018 09:14 Koripalloliiton Liittohallitus on 18.6. kokouksessaan hyväksynyt Seurapalveluyksikön esityksen mahdollisuudesta poiketa pelisäännöistä alueellisessa kilpailutoiminnassa mini- ja mikroikäluokissa.

Päätöksen taustalla ovat muutaman vuoden pilottikokeilut muun muassa vanhemman mini-ikäluokan pelaamisesta korkeisiin koreihin Eteläisellä ja Läntisellä alueella, 3x3-koriksen rantautuminen Suomeen sekä maaliskuussa 2018 kokoontuneen Mini-Forumin keskustelujen tulokset lajimme innostavuudesta, taidon oppimisen lähtökohdista ja uusien mahdollisuuksien avaamisesta lasten pelaamisessa.

Päätöksellä halutaan tukea ja kehittää alueellista kilpailutoimintaa mahdollistamalla alueen itsensä parhaaksi näkemää ja kokemaa lasten pelaamista käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

– Haluamme tarjota mahdollisuuksia, emme rajoittaa tekemistä. Kaikilla alueillamme toimintaympäristöt ja mahdollisuudet eivät ole samanlaisia, joten paikallisesti tehtävät päätökset tuovat joustavuutta ja helpottavat monipuolisen ja kehittävän liikuntaympäristön tarjoamista, Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg perustelee.

– Koripalloliiton tahtotilana on edistää lasten ja nuorten pelaamista ja koripallon oppimista. Mitä mielekkäämpää ja innostavampaa tekemistä pystymme tarjoamaan, sitä enemmän saamme lapsia mukaan ja pidettyä mukana toiminnassa.

Minien ja mikrojen pelisäännöt

Mini- ja mikrokoripalloa pelataan pääsääntöisesti koripallon virallisten pelisääntöjen mukaan, mutta mini- ja mikrokoripalloa varten on tehty muutamia poikkeuksia. Tässä oleellisimmat poikkeukset:

  • korirenkaat 260 cm korkeudella lattiasta
  • normaalin pelikentän lisäksi sallitaan seuraavat kenttämitat: 26 m x 15 m
  • vapaaheittoviiva on 4,00 metrin etäisyydellä korilevystä
  • korilevy on mitoiltaan 1,20 (leveys) x 0,90 (korkeus) metriä
  • peliaika 4 x 8 minuuttia
  • kolmen pisteen heittoa ei ole
  • pelaajavartiointi on pakollinen koko ottelun ajan.

Peliaika: 4 x 8 minuuttia (4 jaksoa), jatkoaika 3 minuuttia
Tauot: puoliaikatauko 8 minuuttiia, jaksojen väliset tauot 2 minuuttia
Joukkue: pöytäkirjaan saa merkitä 5-15 pelaajaa
Pallo: pelipallo nro 5, tytöt ja pojat

Muutokset pelisääntöihin kaudelle 2018-19:

Alueellisella sarjamääräyksellä alueen järjestämässä kilpailutoiminnassa aluehallitus voi antaa seuraavista asioista tarkemmat määräykset:

1)  korirenkaiden korkeus vanhemmassa mini-ikäluokassa joko 260 cm tai 305 cm

2)  peliaika 4 x 8 min, 4 x 6 min tai 2 x 12 min

3)  pelaajamäärä; 3-5 pelaajaa molemmista joukkueista kentällä samanaikaisesti, jolloin pöytäkirjaan saa merkitä 3-15 pelaajaa

 
13.2.2023 09:00 Koripalloliitto tiedottaa

Korisbuumi jatkaa kasvuaan: koripallo toista vuotta peräkkäin uuteen lisenssiennätykseen

Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.

19.10.2021 08:56 Koripalloliitto tiedottaa

Paluu korisarkeen etenee rohkaisevalla tahdilla – harrastajat ja katsojat löytäneet tiensä takaisin

Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.

22.9.2020 09:03 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallon lisenssitutkimus: Kasvupotentiaalia löytyy, vaikka väestöennuste haastaa lajin tulevaisuudessa

Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin lukuja drop out -ilmiön takaa. Lisäksi lisenssilukuja verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemiin lukuihin väestörakenteesta ja piirrettiin lajin tulevaisuuden näkymiä pohjautuen väestömuutoksen ennusteisiin.

18.9.2020 13:55 Koripalloliitto tiedottaa

Urheilujärjestöt yhdenmukaistavat sääntöjään vedonlyönnin osalta

Pilottiliitot ovat lähteneet yhdessä päivättämän kilpailusääntöjään. Tavoitteena on, että kaikki urheilujärjestöt yhdenmukaistavat kilpailusääntönsä vedonlyönnin osalta. Toimenpiteellä pyritään torjumaan kilpailumanipulaatiota ja turvaamaan kaikkien oikeus reiluun peliin.

30.10.2023 12:47 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä – Susijengi ja Sasu Salin lahjoittivat varusteita vähävaraisille

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.

14.8.2023 13:56 Koripalloliitto tiedottaa

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön opiskeluapurahojen haku auki

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myöntää vuosittain opiskeluapurahoja kansainvälistä menestystä tavoittelevien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun.

20.6.2023 09:33 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä ylimääräisellä hakukierroksella

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.

4.5.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahaston haku on käynnistynyt – hae 14.5. mennessä

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakaa tukia jo 13. kerran vähävaraisten perheiden koripalloharrastuksen tukemiseen. Hae tukea sunnuntaihin 14.5. mennessä.

4.4.2023 08:15 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket tulee taas – Vapun jälkeen käynnistyvällä kiertueella mukana 18 seuraa

Vuoden hauskinta koulupäivää pääsee vihdoin viettämään jälleen tuhansia alakoululaisia ympäri Suomen. Pirkka Street Basket -kiertue ulottuu tänä keväänä Helsingistä aina Ouluun saakka.

24.3.2023 16:00 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena psyykkinen hyvinvointi lasten ja nuorten urheilussa

Kevään ensimmäinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 18.4., jolloin aiheen keskiössä ovat lapset ja nuoret psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

Näytä lisää vastaavia