NBA-konkari: ”Olen vaikuttunut suomalaisen koripallon kehityksestä”

12.9.2016 Maailman tunnetuimman ammattilaissarjan NBA:n lähes viikon mittainen vierailu Suomeen tuli viikonvaihteessa päätökseen. Toiminnantäyteinen viikko sisälsi Basketball Without Borders –leirin sekä sen yhteydessä järjestetyn valmentajaklinikan Kisakalliossa, jonka lisäksi 140 lasta osallistui Jr. NBA Campille Malmilla.

Suomessa ensi kertaa järjestetty Basketball Without Borders -leiri päättyi viikonloppuna.

Liettualainen Arnas Velicka (oik.) palkittiin leirin MVP:nä. Palkinnon jakanut leirijohtaja, NBA-konkari Marin Sedlacek suitsutti järjestelyitä, Suomea ja Kisakallion olosuhteita.

Sekä Kisakalliossa että Malmilla oppejaan kävivät jakamassa mm. Ronny Turiaf, Vladimir Radmanovic, Hanno Möttölä ja Andre Miller.

Antaumuksella toimintaan osallistunut, 17 NBA-kauden veteraani, Miller kehui vuolaasti Möttölän pyrkimyksiä auttaa nuoria. Kaksikko pelasi yhdessä Utahin yliopistossa.

BWB-leirille osallistui myös 22 suomalaistyttöä.

Kisakallion leiriviikon parhaana puolustajana palkittiin suomalainen Ricky Waxlax. Kuvat: Arttu Lehtonen & NBA.

Poikien Basketball Without Borders –leiri kokosi vuonna 1999 syntyneitä koripallolupauksia Kisakallioon ympäri Euroopan. Tyttöjen BWB-leirille osallistui 22 suomalaisnuorta.

Leirin johtajana toimineelle, Philadelphia 76ersille työskentelevälle, Marin Sedlacekille BWB-leiri oli jo 20:s. Sedlacek oli vaikuttunut näkemästään Suomen-vierailullaan.

- Leiri oli organisoitu hienosti ja uskon, että kaikki hyötyivät tapahtumasta. Olen todella positiivisesti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, miten suomalainen koripallo on kehittynyt viimeisen 10-15 vuoden aikana ja noussut maan huippulajien joukkoon, Sedlacek kommentoi.

- Kisakallion olosuhteet ovat todella ainutlaatuiset. Nämä yltävät Euroopan organisaatioiden käytössä olevista paikoista jopa kolmen parhaan joukkoon. Mielestäni koko leirin parasta antia olivat järjestelyt kokonaisuudessaan, mahtavat harjoitusolosuhteet sekä täällä toimivien ihmisten vieraanvaraisuus, kiitteli Sedlacek.

Basketball Without Borders –leirin arvokkaimpina pelaajina (MVP) palkittiin pojista liettualainen Arnas Velicka ja tytöistä Suomen Sara Bejedi. All Stars -ottelun arvokkaimman pelaajan palkinnon sai Turkin Onuralp Bitim ja tyttöjen turnauksen parhaana palkittiin Suomen Lotta-Maj Lahtinen.

Kesällä Suomea 17-vuotiaiden MM-kisoissa edustanut Ricky Waxlax palkittiin leirin parhaana puolustuspelaajana.

NBA-tähdet nauttivat visiitistään

Kisakalliossa läpi BWB-leirin nuorukaisia opastivat NBA-pelaajat Cole Aldrich (Minnesota Timberwolves), Jerryd Bayless (Philadelphia 76ers), Spencer Hawes (Charlotte Hornets), Andre Miller (San Antonio Spurs) ja Beno Udrich (Miami Heat). Heidän lisäkseen oppejaan olivat jakamassa entiset NBA-pelaajat Hanno Möttölä, Vladimir Radmanovic ja Ronny Turiaf sekä Lionel Hollinsin (Brooklyn Nets) johtama valmentajakaarti.

Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä on toiminut jo usean vuoden ajan NBA:n lähettiläänä ja pitkälti hänen luomiensa suhteiden ansiosta Euroopan Basketball Without Borders –leiri rantautui Suomeen. Möttölän kanssa Utahin yliopistosta pelannut Miller oli innoissaan pitkäaikaisen ystävänsä saavutuksista.

- Oli hienoa tulla takaisin Suomeen tapaamaan ystävääni (Hanno Möttölää) ja olla tukemassa häntä unelman toteuttamisessa. Ensimmäisenä suomalaisena NBA-pelaajana Hanno on niitä harvoja, joilla on mahdollisuus tehdä jotain tällaista. Hän on todella käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa auttaakseen nuoria ja yhteisöään, kehui Miller, joka on pelannut NBA:ssa huimat 17 pelikautta.

NBA:n edustajat tekivät Kisakallion BWB-leirin ohella vierailuita Malmilla järjestetylle Jr. NBA Campille, joka oli suunnattu 8-13-vuotialle lapsille. Suomen Koripalloliitto organisoi leirin yhteistyössä Helsingin NMKY:n kanssa sekä Koripallosäätiön ja HNMKY:n Hanno Möttölä –rahaston avustuksella. Jr. NBA Campille osallistui peräti 140 lasta.

Leirivisiitit, Kisakallio ja Helsinki tekivät vaikutuksen NBA-vieraisiin. Osalle Suomi oli tosin jo ennestään tuttu – tavalla tai toisella. Brooklyn Netsiä viime kaudella valmentaneen Lionel Hollinsin poika Austin Hollins pelaa tulevalla kaudella Korisliigaa Kauhajoen Karhun riveissä. Charlotte Hornetsia edustavan Spencer Hawesin isä Jeff Hawes puolestaan pelasi Porvoon Tarmossa 1970-luvulla ja perhe on vieraillut Suomessa sittemmin useaan otteeseen.

- Oli hienoa palata pitkästä aikaa Helsinkiin. Ihmiset ovat niin mukavia ja kaupunki todella kaunis. Kisakallio oli myös uskomaton paikka, aivan järven rannalla. Tämä oli ensimmäinen BWB-leirini ja olin todella vaikuttunut siitä, kuinka sitoutunut koko valmentajaryhmä oli auttamaan näitä nuoria kehittymään pelaajina. Tämä oli upea kokemus, Hawes päätti.

Lue myös

 
22.6.2021 09:05 Susiladies

Susiladiesin Annika Holopainen: ”Tässä alkaa itse olemaan aika konkariosastoa”

Susiladiesin luottopelaaja Annika Holopainen, 27, on tämän kesän Open Gym -leiriryhmän kokeneempaa osastoa. Haastattelussa Holopainen kertoo Susiladiesin paketista: jokaisella pelaajalla on räätälöity paketti omiin tarpeisiin.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

15.6.2021 09:22 Susiladies

Helmikuun EM-karsintakuplan Susiladies-debytantti Elina Aarnisalo: ”Aion ottaa mallia kokeneimmilta pelaajilta”

Susiladiesin kesäringin nuorin pelaaja, heinäkuussa 16 vuotta täyttävä Elina Aarnisalo nousi viime kauden aikana ryminällä suomalaisen koripallokansan tietouteen. Aarnisalon kausi 2020/21 sisältää A-maajoukkuedebyytin ja naisten Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon.

12.6.2021 09:56 Susijengi

Tomas Pihlajamäki: ”Nuorta jalkaa ja heittovoimaa”

Susijengin uusien kasvojen kategoriaan lasketaan mukaan myös viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaksivuotisen jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa sorvannut Tomas Pihlajamäki, 21. Taistelijaluonteinen Pihlajamäki luonnehtii Susijengiä kuin "vanhaksi, tutuksi" ympäristöksi.

11.6.2021 15:42 Susijengi

Susidebytantti Mubashar Ali: ”Työskentelen kovaa ja hyvällä fiiliksellä”

Susijengi on saanut alkukesän aikana vahvuuteensa mielenkiintoisen uuden tuttavuuden, kun viime vuodet Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläislähtöinen Mubashar Ahmed Ali, 213 cm ja 24 vuotta, on esitellyt ulottuvuuttaan, energisyyttään ja monipuolisuuttaan joukkueen harjoituksissa.

9.6.2021 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon aikakausi Crailsheimissa sai hienon päätöksen – uusi projekti alkamassa Bonnissa

Tuomas Iisalon viisivuotinen pesti Merlins Crailsheimin peräsimessä tuli päätökseen tänä keväänä. Iisalo sai keväällä 2016 käsiinsä putoamaan tuomitun joukkueen, jonka hän jätti jälkeensä yhtenä Bundesliigan kärkijoukkueena.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

19.5.2021 10:37 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon johtama Merlins Crailsheim iskee Bayern Münchenin kimppuun pudotuspeleissä

Suomalaisen valmennuskolmikon Tuomas Iisalon, Joonas Iisalon ja Juho Kailion valmentama Merlins Crailsheim aloittaa pudotuspelit Saksan Bundesliigassa keskiviikkona. Merlinsillä on edessään kova haaste, sillä vastaan asettuu Euroliigassa tällä kaudella hienosti menestynyt Bayern München.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

Näytä lisää vastaavia