NBA-konkari: ”Olen vaikuttunut suomalaisen koripallon kehityksestä”

12.9.2016 Maailman tunnetuimman ammattilaissarjan NBA:n lähes viikon mittainen vierailu Suomeen tuli viikonvaihteessa päätökseen. Toiminnantäyteinen viikko sisälsi Basketball Without Borders –leirin sekä sen yhteydessä järjestetyn valmentajaklinikan Kisakalliossa, jonka lisäksi 140 lasta osallistui Jr. NBA Campille Malmilla.

Suomessa ensi kertaa järjestetty Basketball Without Borders -leiri päättyi viikonloppuna.

Liettualainen Arnas Velicka (oik.) palkittiin leirin MVP:nä. Palkinnon jakanut leirijohtaja, NBA-konkari Marin Sedlacek suitsutti järjestelyitä, Suomea ja Kisakallion olosuhteita.

Sekä Kisakalliossa että Malmilla oppejaan kävivät jakamassa mm. Ronny Turiaf, Vladimir Radmanovic, Hanno Möttölä ja Andre Miller.

Antaumuksella toimintaan osallistunut, 17 NBA-kauden veteraani, Miller kehui vuolaasti Möttölän pyrkimyksiä auttaa nuoria. Kaksikko pelasi yhdessä Utahin yliopistossa.

BWB-leirille osallistui myös 22 suomalaistyttöä.

Kisakallion leiriviikon parhaana puolustajana palkittiin suomalainen Ricky Waxlax. Kuvat: Arttu Lehtonen & NBA.

Poikien Basketball Without Borders –leiri kokosi vuonna 1999 syntyneitä koripallolupauksia Kisakallioon ympäri Euroopan. Tyttöjen BWB-leirille osallistui 22 suomalaisnuorta.

Leirin johtajana toimineelle, Philadelphia 76ersille työskentelevälle, Marin Sedlacekille BWB-leiri oli jo 20:s. Sedlacek oli vaikuttunut näkemästään Suomen-vierailullaan.

- Leiri oli organisoitu hienosti ja uskon, että kaikki hyötyivät tapahtumasta. Olen todella positiivisesti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, miten suomalainen koripallo on kehittynyt viimeisen 10-15 vuoden aikana ja noussut maan huippulajien joukkoon, Sedlacek kommentoi.

- Kisakallion olosuhteet ovat todella ainutlaatuiset. Nämä yltävät Euroopan organisaatioiden käytössä olevista paikoista jopa kolmen parhaan joukkoon. Mielestäni koko leirin parasta antia olivat järjestelyt kokonaisuudessaan, mahtavat harjoitusolosuhteet sekä täällä toimivien ihmisten vieraanvaraisuus, kiitteli Sedlacek.

Basketball Without Borders –leirin arvokkaimpina pelaajina (MVP) palkittiin pojista liettualainen Arnas Velicka ja tytöistä Suomen Sara Bejedi. All Stars -ottelun arvokkaimman pelaajan palkinnon sai Turkin Onuralp Bitim ja tyttöjen turnauksen parhaana palkittiin Suomen Lotta-Maj Lahtinen.

Kesällä Suomea 17-vuotiaiden MM-kisoissa edustanut Ricky Waxlax palkittiin leirin parhaana puolustuspelaajana.

NBA-tähdet nauttivat visiitistään

Kisakalliossa läpi BWB-leirin nuorukaisia opastivat NBA-pelaajat Cole Aldrich (Minnesota Timberwolves), Jerryd Bayless (Philadelphia 76ers), Spencer Hawes (Charlotte Hornets), Andre Miller (San Antonio Spurs) ja Beno Udrich (Miami Heat). Heidän lisäkseen oppejaan olivat jakamassa entiset NBA-pelaajat Hanno Möttölä, Vladimir Radmanovic ja Ronny Turiaf sekä Lionel Hollinsin (Brooklyn Nets) johtama valmentajakaarti.

Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä on toiminut jo usean vuoden ajan NBA:n lähettiläänä ja pitkälti hänen luomiensa suhteiden ansiosta Euroopan Basketball Without Borders –leiri rantautui Suomeen. Möttölän kanssa Utahin yliopistosta pelannut Miller oli innoissaan pitkäaikaisen ystävänsä saavutuksista.

- Oli hienoa tulla takaisin Suomeen tapaamaan ystävääni (Hanno Möttölää) ja olla tukemassa häntä unelman toteuttamisessa. Ensimmäisenä suomalaisena NBA-pelaajana Hanno on niitä harvoja, joilla on mahdollisuus tehdä jotain tällaista. Hän on todella käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa auttaakseen nuoria ja yhteisöään, kehui Miller, joka on pelannut NBA:ssa huimat 17 pelikautta.

NBA:n edustajat tekivät Kisakallion BWB-leirin ohella vierailuita Malmilla järjestetylle Jr. NBA Campille, joka oli suunnattu 8-13-vuotialle lapsille. Suomen Koripalloliitto organisoi leirin yhteistyössä Helsingin NMKY:n kanssa sekä Koripallosäätiön ja HNMKY:n Hanno Möttölä –rahaston avustuksella. Jr. NBA Campille osallistui peräti 140 lasta.

Leirivisiitit, Kisakallio ja Helsinki tekivät vaikutuksen NBA-vieraisiin. Osalle Suomi oli tosin jo ennestään tuttu – tavalla tai toisella. Brooklyn Netsiä viime kaudella valmentaneen Lionel Hollinsin poika Austin Hollins pelaa tulevalla kaudella Korisliigaa Kauhajoen Karhun riveissä. Charlotte Hornetsia edustavan Spencer Hawesin isä Jeff Hawes puolestaan pelasi Porvoon Tarmossa 1970-luvulla ja perhe on vieraillut Suomessa sittemmin useaan otteeseen.

- Oli hienoa palata pitkästä aikaa Helsinkiin. Ihmiset ovat niin mukavia ja kaupunki todella kaunis. Kisakallio oli myös uskomaton paikka, aivan järven rannalla. Tämä oli ensimmäinen BWB-leirini ja olin todella vaikuttunut siitä, kuinka sitoutunut koko valmentajaryhmä oli auttamaan näitä nuoria kehittymään pelaajina. Tämä oli upea kokemus, Hawes päätti.

Lue myös

 
3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

30.1.2023 18:08 Susiladies

Sofia Pelander into piukkana Susiladiesin mukaan - "Olen ihan superinnoissani"

Tshekin liigassa KP Brnon riveissä pelaava Sofia Pelander odottaa jo helmikuisia EM-karsintaotteluita. Liittyminen Susiladiesin matkaan katkaisee hieman haastavaa seurajoukkuekautta.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

23.11.2022 18:17 Susiladies

Linda-Lotta Lehtoranta Ranska-ottelun kynnyksellä: ”Edessä on varmasti kova peli”

Linda-Lotta Lehtoranta, 31, on Susiladiesin kokenein pelaaja, joka on kasvanut vuosien varrella hiljaisesta ensikertalaisesta parketin kapellimestariksi. Lehtoranta kuvailee Susiladiesin torstain EM-karsintavastustaja Ranskaa kookkaaksi ja urheilulliseksi joukkueeksi.

19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

1.10.2022 18:26 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

Näytä lisää vastaavia