NBA-konkari: ”Olen vaikuttunut suomalaisen koripallon kehityksestä”

12.9.2016 Maailman tunnetuimman ammattilaissarjan NBA:n lähes viikon mittainen vierailu Suomeen tuli viikonvaihteessa päätökseen. Toiminnantäyteinen viikko sisälsi Basketball Without Borders –leirin sekä sen yhteydessä järjestetyn valmentajaklinikan Kisakalliossa, jonka lisäksi 140 lasta osallistui Jr. NBA Campille Malmilla.

Suomessa ensi kertaa järjestetty Basketball Without Borders -leiri päättyi viikonloppuna.

Liettualainen Arnas Velicka (oik.) palkittiin leirin MVP:nä. Palkinnon jakanut leirijohtaja, NBA-konkari Marin Sedlacek suitsutti järjestelyitä, Suomea ja Kisakallion olosuhteita.

Sekä Kisakalliossa että Malmilla oppejaan kävivät jakamassa mm. Ronny Turiaf, Vladimir Radmanovic, Hanno Möttölä ja Andre Miller.

Antaumuksella toimintaan osallistunut, 17 NBA-kauden veteraani, Miller kehui vuolaasti Möttölän pyrkimyksiä auttaa nuoria. Kaksikko pelasi yhdessä Utahin yliopistossa.

BWB-leirille osallistui myös 22 suomalaistyttöä.

Kisakallion leiriviikon parhaana puolustajana palkittiin suomalainen Ricky Waxlax. Kuvat: Arttu Lehtonen & NBA.

Poikien Basketball Without Borders –leiri kokosi vuonna 1999 syntyneitä koripallolupauksia Kisakallioon ympäri Euroopan. Tyttöjen BWB-leirille osallistui 22 suomalaisnuorta.

Leirin johtajana toimineelle, Philadelphia 76ersille työskentelevälle, Marin Sedlacekille BWB-leiri oli jo 20:s. Sedlacek oli vaikuttunut näkemästään Suomen-vierailullaan.

- Leiri oli organisoitu hienosti ja uskon, että kaikki hyötyivät tapahtumasta. Olen todella positiivisesti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, miten suomalainen koripallo on kehittynyt viimeisen 10-15 vuoden aikana ja noussut maan huippulajien joukkoon, Sedlacek kommentoi.

- Kisakallion olosuhteet ovat todella ainutlaatuiset. Nämä yltävät Euroopan organisaatioiden käytössä olevista paikoista jopa kolmen parhaan joukkoon. Mielestäni koko leirin parasta antia olivat järjestelyt kokonaisuudessaan, mahtavat harjoitusolosuhteet sekä täällä toimivien ihmisten vieraanvaraisuus, kiitteli Sedlacek.

Basketball Without Borders –leirin arvokkaimpina pelaajina (MVP) palkittiin pojista liettualainen Arnas Velicka ja tytöistä Suomen Sara Bejedi. All Stars -ottelun arvokkaimman pelaajan palkinnon sai Turkin Onuralp Bitim ja tyttöjen turnauksen parhaana palkittiin Suomen Lotta-Maj Lahtinen.

Kesällä Suomea 17-vuotiaiden MM-kisoissa edustanut Ricky Waxlax palkittiin leirin parhaana puolustuspelaajana.

NBA-tähdet nauttivat visiitistään

Kisakalliossa läpi BWB-leirin nuorukaisia opastivat NBA-pelaajat Cole Aldrich (Minnesota Timberwolves), Jerryd Bayless (Philadelphia 76ers), Spencer Hawes (Charlotte Hornets), Andre Miller (San Antonio Spurs) ja Beno Udrich (Miami Heat). Heidän lisäkseen oppejaan olivat jakamassa entiset NBA-pelaajat Hanno Möttölä, Vladimir Radmanovic ja Ronny Turiaf sekä Lionel Hollinsin (Brooklyn Nets) johtama valmentajakaarti.

Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä on toiminut jo usean vuoden ajan NBA:n lähettiläänä ja pitkälti hänen luomiensa suhteiden ansiosta Euroopan Basketball Without Borders –leiri rantautui Suomeen. Möttölän kanssa Utahin yliopistosta pelannut Miller oli innoissaan pitkäaikaisen ystävänsä saavutuksista.

- Oli hienoa tulla takaisin Suomeen tapaamaan ystävääni (Hanno Möttölää) ja olla tukemassa häntä unelman toteuttamisessa. Ensimmäisenä suomalaisena NBA-pelaajana Hanno on niitä harvoja, joilla on mahdollisuus tehdä jotain tällaista. Hän on todella käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa auttaakseen nuoria ja yhteisöään, kehui Miller, joka on pelannut NBA:ssa huimat 17 pelikautta.

NBA:n edustajat tekivät Kisakallion BWB-leirin ohella vierailuita Malmilla järjestetylle Jr. NBA Campille, joka oli suunnattu 8-13-vuotialle lapsille. Suomen Koripalloliitto organisoi leirin yhteistyössä Helsingin NMKY:n kanssa sekä Koripallosäätiön ja HNMKY:n Hanno Möttölä –rahaston avustuksella. Jr. NBA Campille osallistui peräti 140 lasta.

Leirivisiitit, Kisakallio ja Helsinki tekivät vaikutuksen NBA-vieraisiin. Osalle Suomi oli tosin jo ennestään tuttu – tavalla tai toisella. Brooklyn Netsiä viime kaudella valmentaneen Lionel Hollinsin poika Austin Hollins pelaa tulevalla kaudella Korisliigaa Kauhajoen Karhun riveissä. Charlotte Hornetsia edustavan Spencer Hawesin isä Jeff Hawes puolestaan pelasi Porvoon Tarmossa 1970-luvulla ja perhe on vieraillut Suomessa sittemmin useaan otteeseen.

- Oli hienoa palata pitkästä aikaa Helsinkiin. Ihmiset ovat niin mukavia ja kaupunki todella kaunis. Kisakallio oli myös uskomaton paikka, aivan järven rannalla. Tämä oli ensimmäinen BWB-leirini ja olin todella vaikuttunut siitä, kuinka sitoutunut koko valmentajaryhmä oli auttamaan näitä nuoria kehittymään pelaajina. Tämä oli upea kokemus, Hawes päätti.

Lue myös

 
15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

21.4.2021 11:49 Suomalaiset ulkomailla

Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo Ebba Pekonen aloittaa ammattilaisuransa Ruotsista

Yhteensä 70 nuorten maaottelua pelannut Ebba Pekonen, 19, siirtyy ensi kaudeksi Ruotsin pääsarjassa pelaavan Helsingborg BBK:n joukkueeseen. Tapiolan Hongan kasvatti on pelannut neljä edelliskautta HBA:ssa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

Näytä lisää vastaavia