NBA-konkari: ”Olen vaikuttunut suomalaisen koripallon kehityksestä”

12.9.2016 Maailman tunnetuimman ammattilaissarjan NBA:n lähes viikon mittainen vierailu Suomeen tuli viikonvaihteessa päätökseen. Toiminnantäyteinen viikko sisälsi Basketball Without Borders –leirin sekä sen yhteydessä järjestetyn valmentajaklinikan Kisakalliossa, jonka lisäksi 140 lasta osallistui Jr. NBA Campille Malmilla.

Suomessa ensi kertaa järjestetty Basketball Without Borders -leiri päättyi viikonloppuna.

Liettualainen Arnas Velicka (oik.) palkittiin leirin MVP:nä. Palkinnon jakanut leirijohtaja, NBA-konkari Marin Sedlacek suitsutti järjestelyitä, Suomea ja Kisakallion olosuhteita.

Sekä Kisakalliossa että Malmilla oppejaan kävivät jakamassa mm. Ronny Turiaf, Vladimir Radmanovic, Hanno Möttölä ja Andre Miller.

Antaumuksella toimintaan osallistunut, 17 NBA-kauden veteraani, Miller kehui vuolaasti Möttölän pyrkimyksiä auttaa nuoria. Kaksikko pelasi yhdessä Utahin yliopistossa.

BWB-leirille osallistui myös 22 suomalaistyttöä.

Kisakallion leiriviikon parhaana puolustajana palkittiin suomalainen Ricky Waxlax. Kuvat: Arttu Lehtonen & NBA.

Poikien Basketball Without Borders –leiri kokosi vuonna 1999 syntyneitä koripallolupauksia Kisakallioon ympäri Euroopan. Tyttöjen BWB-leirille osallistui 22 suomalaisnuorta.

Leirin johtajana toimineelle, Philadelphia 76ersille työskentelevälle, Marin Sedlacekille BWB-leiri oli jo 20:s. Sedlacek oli vaikuttunut näkemästään Suomen-vierailullaan.

- Leiri oli organisoitu hienosti ja uskon, että kaikki hyötyivät tapahtumasta. Olen todella positiivisesti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, miten suomalainen koripallo on kehittynyt viimeisen 10-15 vuoden aikana ja noussut maan huippulajien joukkoon, Sedlacek kommentoi.

- Kisakallion olosuhteet ovat todella ainutlaatuiset. Nämä yltävät Euroopan organisaatioiden käytössä olevista paikoista jopa kolmen parhaan joukkoon. Mielestäni koko leirin parasta antia olivat järjestelyt kokonaisuudessaan, mahtavat harjoitusolosuhteet sekä täällä toimivien ihmisten vieraanvaraisuus, kiitteli Sedlacek.

Basketball Without Borders –leirin arvokkaimpina pelaajina (MVP) palkittiin pojista liettualainen Arnas Velicka ja tytöistä Suomen Sara Bejedi. All Stars -ottelun arvokkaimman pelaajan palkinnon sai Turkin Onuralp Bitim ja tyttöjen turnauksen parhaana palkittiin Suomen Lotta-Maj Lahtinen.

Kesällä Suomea 17-vuotiaiden MM-kisoissa edustanut Ricky Waxlax palkittiin leirin parhaana puolustuspelaajana.

NBA-tähdet nauttivat visiitistään

Kisakalliossa läpi BWB-leirin nuorukaisia opastivat NBA-pelaajat Cole Aldrich (Minnesota Timberwolves), Jerryd Bayless (Philadelphia 76ers), Spencer Hawes (Charlotte Hornets), Andre Miller (San Antonio Spurs) ja Beno Udrich (Miami Heat). Heidän lisäkseen oppejaan olivat jakamassa entiset NBA-pelaajat Hanno Möttölä, Vladimir Radmanovic ja Ronny Turiaf sekä Lionel Hollinsin (Brooklyn Nets) johtama valmentajakaarti.

Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä on toiminut jo usean vuoden ajan NBA:n lähettiläänä ja pitkälti hänen luomiensa suhteiden ansiosta Euroopan Basketball Without Borders –leiri rantautui Suomeen. Möttölän kanssa Utahin yliopistosta pelannut Miller oli innoissaan pitkäaikaisen ystävänsä saavutuksista.

- Oli hienoa tulla takaisin Suomeen tapaamaan ystävääni (Hanno Möttölää) ja olla tukemassa häntä unelman toteuttamisessa. Ensimmäisenä suomalaisena NBA-pelaajana Hanno on niitä harvoja, joilla on mahdollisuus tehdä jotain tällaista. Hän on todella käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa auttaakseen nuoria ja yhteisöään, kehui Miller, joka on pelannut NBA:ssa huimat 17 pelikautta.

NBA:n edustajat tekivät Kisakallion BWB-leirin ohella vierailuita Malmilla järjestetylle Jr. NBA Campille, joka oli suunnattu 8-13-vuotialle lapsille. Suomen Koripalloliitto organisoi leirin yhteistyössä Helsingin NMKY:n kanssa sekä Koripallosäätiön ja HNMKY:n Hanno Möttölä –rahaston avustuksella. Jr. NBA Campille osallistui peräti 140 lasta.

Leirivisiitit, Kisakallio ja Helsinki tekivät vaikutuksen NBA-vieraisiin. Osalle Suomi oli tosin jo ennestään tuttu – tavalla tai toisella. Brooklyn Netsiä viime kaudella valmentaneen Lionel Hollinsin poika Austin Hollins pelaa tulevalla kaudella Korisliigaa Kauhajoen Karhun riveissä. Charlotte Hornetsia edustavan Spencer Hawesin isä Jeff Hawes puolestaan pelasi Porvoon Tarmossa 1970-luvulla ja perhe on vieraillut Suomessa sittemmin useaan otteeseen.

- Oli hienoa palata pitkästä aikaa Helsinkiin. Ihmiset ovat niin mukavia ja kaupunki todella kaunis. Kisakallio oli myös uskomaton paikka, aivan järven rannalla. Tämä oli ensimmäinen BWB-leirini ja olin todella vaikuttunut siitä, kuinka sitoutunut koko valmentajaryhmä oli auttamaan näitä nuoria kehittymään pelaajina. Tämä oli upea kokemus, Hawes päätti.

Lue myös

 
21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

27.4.2018 Haastattelu

Mestaruushaastattelussa Linda-Lotta Lehtoranta ja Megan Mullings: ”Maailman paras tunne”

Kotkan Peli-Karhut päätti kuluvan naisten Korisliigan kauden mestaruusjuhliin. Kotkalaisten kova tahtotaso toi joukkueelle mestaruuden lisäksi kauden ensimmäisen vierasvoiton Lappeenrannan Catzin kotihallista.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

15.4.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan finaaliennakko: Catz kohtaa Peli-Karhut

Naisten Korisliigan finaalisarja vuosimallia 2017–2018 käynnistyy huomenna maanantaina 16. huhtikuuta. Lappeenrannan Catzin ja Kotkan Peli-Karhujen valmentajat odottavat finaalisarjasta kahden monipuolisen joukkueen kohtaamista.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

Näytä lisää vastaavia