Okko Järvi: ”Meidän jengistä ei voi jättää yhtäkään jätkää kaarelle vapaaksi”

11.7.2016 12:47 Okko Järvi, 20, oli vuosi sitten onnensa kukkuloilla, kun Suomen 20-vuotiaiden maajoukkue tuuletteli B-divisioonan EM-kultaa päihitettyään Ruotsin kisojen finaalissa. Erinomaisen kauden Korisliigan Salon Vilppaassa pelannut 192-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti uskoo myös tämän kesän joukkueen yltävän urotekoihin.

Tasan vuosi sitten Suomi oli 20-vuotiaiden miesten B-divisioonassa lyömätön: Anton Mirolybovin valmentama, 1995/96-syntyneistä pelaajista koottu joukkue voitti kaikki seitsemän otteluaan Unkarin Székesfehérvarissa ja lakaisi vastustajansa maanrakoon keskimäärin 15,6 pisteellä ottelua kohden.

Välieräottelussa kotijoukkue Unkari pieksi päätään seinään Suomen puolustuspään ruuvipenkissä samalla, kun Anton Odabasi rankaisi kotijoukkuetta sisältä ja Tuomas Hirvonen kaukaa. Kisojen finaalissa puolestaan Ruotsi pisti Suomelle kampoihin kynsin hampain, kunnes Hirvonen ratkaisi B-divisioonan mestaruuden Suomelle kolmosellaan ja layupillaan.

- Ulkona oli 40 astetta lämmintä, hallissa ei minkäänlaista ilmastointia, hiljennettiin kotijengin fanit välierässä ja vielä kaiken lisäksi Ruotsi finaalissa… varmasti yksi elämäni parhaimmista kokemuksista. Sen parempia fiiliksiä on vaikea löytää, Järvi tunnelmoi muistellessaan vuoden takaista.

Tänä kesänä ikäluokkamaajoukkueella on edessään aivan uudenlainen haaste, kun edessä on A-divisioonan EM-lopputurnaus, ja kaiken kukkuraksi kotikentällä Helsingissä. Kun kisojen alkuun on enää viisi yötä, odottava ilmapiiri tiivistyy tiivistymistään.

- Sukulaisia ja kavereita on tulossa lehtereille aika paljon. Aika odottavat fiilikset kyllä, ja kasvaa vaan. Nyt harjoitellaan vielä muutama päivä hyvin ja sitten laitetaan kaikki peliin, Järvi hymyilee.

Heittäjän ympärillä heittäjiä

Vuosi sitten Suomi rynni Unkarissa kultakantaan yhtenä kisojen kookkaimmista joukkueista. Nuorten susien eturintamassa ulvoivat mm. Anton Odabasi (208 cm / 110 kg), Alexander Madsen (207 cm / 110 kg) sekä Oskar Michelsen (205 cm / 105 kg).

Vuotta myöhemmin ja A-divisioonaan noustuaan Suomen valtti ei ole enää pituus ja voima, mutta joukkueesta löytyy todistettavasti muita aseita.

- Joo, Unkarissa pystyimme aloittamaan ottelut kahdella 208 cm pitkällä jätkällä, joista kumpikin osaa pelata selkä koria kohti että heittää. Oda ja Alex olivat varmasti kaksi kisojen isointa kaveria ja myös kisojen taitavimpien joukossa, Järvi analysoi.

- On meillä tänäkin vuonna kokoa, mutta ehkä meidän juttumme on kuitenkin enemmän se, että meillä on monta juoksevaa, pitkää pelaajaa, jotka osaa pelata useampaa pelipaikkaa, Järvi arvioi.

Järvi on tunnettu ennen kaikkea kaukoheittäjänä, eikä hän tässä joukkueessa ole erikoisosaamisalueellaan yksin.

- Meidän jengistä ei voi jättää yhtäkään jätkää kaarelle vapaaksi, ei ole yhtäkään pelaajaa joka ei osaisi heittää kolmen pisteen heittoa. Kun heittovoima yhdistetään meidän susipuolustukseen ja juoksupeliin, niin meillä on edellytykset aiheuttaa isoja ongelmia monille vastustajille.

Korisliiga osoittautui oikeaksi poluksi

Lauantaina Helsingin Jäähallin siirtoparketilla EM-kisansa aloittavaa joukkuetta voidaan tavallaan luonnehtia ”HBA-Märskyn sukupolveksi”, sillä ryhmästä löytyy runsas viisikollinen Helsinki Basketball Academyn suojissa ammattilaispolkuaan tallaavia koripalloilijanalkuja.

Joukkueesta – ja etenkin sen takalinjoilta – löytyy kuitenkin myös Korisliiga-kokemusta, josta vastaavat erityisesti vastikään Kouvoissa mestaruutta juhlinut Tuomas Hirvonen sekä Salon Vilppaassa mainion kauden pelannut Järvi. Myös Järvi harkitsi HBA:ta monien joukkuetoveriensa tavoin, mutta on tyytyväinen tekemäänsä valintaan.

- Kyllähän minä pitkään mietin HBA:ta ja jenkkiyliopistoon siirtymistä, mutta juuri nyt voin sanoa valinneeni ihan oikean tien. Monelle voi käydä Korisliigassa niin, että jämähtää penkille eikä kehitystä tapahdu, mutta minä pääsin alusta asti peliminuuteille ja pystynyt kehittämään peliäni liigajoukkueen rotaatiomiehenä, Järvi kiittelee.

Järvi urakoi viime kaudella Salon Vilppaalle 7,5 pistettä ottelua kohden, ja joukkue kävi käytännössä neljän minuutin päässä siitä, että olisi kaatanut sittemmin mestaruuden voittaneet Kouvot välierävaiheessa.

Eräs suurimmista syistä Salon Vilppaan viime kevään hurmokseen oli Vilpas Ultras -faniryhmän lähes hurmosmainen tuki suosikkijoukkueelleen. EM-kisojen lähestyessä Järven harras toive onkin, että yleisö ottaa paikkansa kuudentena kenttäpelaajana Nordenskiöldinkadun hallin alkulohkon otteluissa.

- Susijengi on noussut ilmiöksi fanien tuella ja Vilppaassakin pelatessani huomasin ihan konkreettisesti, miten paljon energiaa siitä saa, kun fanit on messissä. Kuulemani mukaan Salostakin on tulossa jonkin verran porukkaa hallille, joten uskotaan mekin fanien tukeen.

Lisätietoja: Okko Järvi
Hashtag: #FIBAU20Europe
 
9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

30.8.2017 Haastattelu

EM-kisojen ”Hype Man” Tidjân Ba odottaa koripallojuhlaa

Huomenna käynnistyvissä koripallon EM-kisoissa juontajan ja viihdyttäjän roolissa toimiva Kwan-yhtyeestä tuttu muusikko Tidjân Ba odottaa malttamattomana kisojen alkua.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

22.11.2016 22:05 Haastattelu

Susikapteeni Shawn Huffin analyysi EM-vastustajista: “Kovia koripallomaita kaikki”

Susijengin kapteenin viittaa kantava Shawn Huff, 32, seurasi Helsingin EM-alkulohkon joukkuearvontoja hyvillä mielin. Maajoukkuekonkari kiittelee Susijengin kisavastustajien laatua ja leveyttä ja korostaa, että vastaan on tulossa pelityylillisesti toisistaan merkittävästi poikkeavia, mutta kukin omalla tavallaan hankalia vastustajia.

20.8.2016 Haastattelu

MU16-päävalmentaja Miikka Sopanen: ”Pelaajat uskoivat omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue teki suomalaista koripallohistoriaa tänään lauantaina, kun Sudenpennut kaatoivat EM-kisojen päätöspelissään Ranskan ja sijoittuivat viidenneksi. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras EM-sijoitus kautta historian. Suomen päävalmentaja Miikka Sopanen kertoo haastattelussa MU16-maajoukkueen EM-taipaleesta.

22.7.2016 10:55 Haastattelu

Henrik Dettmann FIBA:n sivuilla: ”Markkasessa on All Star -potentiaalia”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann keskusteli FIBA:n haastattelussa Suomen Sudenpentujen syömähampaan Lauri Markkasen, 19, urasta, potentiaalista ja kehityskaaresta. Dettmann näkee Markkasella olevan mahdollisuudet jopa lajin kirkkaimmalle huipulle asti.

21.7.2016 11:40 Haastattelu

Arttu Saarijärvi: ”Haluamme, että seuraavatkin ikäluokat saavat pelata EM-kisoissa”

EM-alkulohkonsa ikimuistoisiin Espanja- ja Ranska-voittoihin päättänyt Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue joutui keskiviikkoiltana pettymään, kun Liettua pudotti Suomen alempaan loppusarjaan. Sudenpentujen energiapakkaus Arttu Saarijärven, 20, mukaan joukkueen prioriteetti on nyt varmistaa paikka A-divisioonan EM-kisoissa kotiyleisön tuella.

19.7.2016 22:20 Haastattelu

Anton Mirolybov: ”Jätkät tietää, miten mielenmaltti pidetään”

Suomen 20-vuotiaat Sudenpennut päätti EM-kotikisojen alkusarjasavottansa kaatamalla jo toisen eurooppalaisen koripallojättiläisen peräkkäin, kun Ranska kaatui Espanjan vanavedessä. Päävalmentaja Anton Mirolybov luottaa omiensa mielenlujuuteen ja keskittymiseen, kun Jäähalli valmistautuu keskiviikkona pelattavaan neljännesvälierään.

19.7.2016 12:00 Haastattelu

Lauri Markkanen FIBA:n haastattelussa: ”Olen vain oma itseni”

Sunnuntaina Espanjaa 33 pisteellä ja jatkoajan viime hetkien voittokorilla rankaissut Lauri Markkanen, 19, on herättänyt ansaittua huomiota niin kansainvälisessä kuin kotimaisessakin mediassa 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen aikana. Suomen 211-senttinen laiturijätti kertoi kisoja koskevista ajatuksistaan FIBA Europen kisasivustolle.

17.7.2016 21:58 Haastattelu

Espanja-voiton työjuhdat Nikkarinen ja Henttonen: ”Pitää olla sydäntä”

Suomen 20-vuotiaiden maajoukkue piti sunnuntai-iltana huolen siitä, ettei tule saamaan Espanjan ikäluokkamaajoukkueen pelaajilta turhaan ystävänpäiväkortteja. Vaihdosta energiaa tuoneet ToPo Juniorien kasvatti Lassi Nikkarinen, 19, ja Namika Lahti Juniorien junnumyllyn läpikäynyt Juho-Matti Henttonen, 20, uivat kumpikin vuorollaan espanjalaispelaajien päähän.

16.7.2016 21:40 Haastattelu

Tomas Murphy: ”Iho meni kananlihalle, kun ’Suomi’-huudot alkoivat”

Lauantai-iltana Helsingin Jäähallin ilmassa oli keskimääräistä enemmän odotusta, kun Suomen 20-vuotiaat miehet polkaisivat EM-kisansa käyntiin ottelullaan Israelia vastaan. Ilta oli erityisen mieleenpainuva joukkueen kuopukselle Tomas Murphylle, 17, joka teki läsnäolonsa tiettäväksi kentällä.

16.7.2016 12:30 Haastattelu

Tuomas Hirvonen: ”Lähdetään taistelemaan alusta asti”

Kouvolan Kouvoissa keväällä Suomen mestaruutta juhlinut 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen aloitusviisikon pelinrakentaja Tuomas Hirvonen, 20, uskoo omiensa yllätyskypsyyteen lauantaina Helsingissä alkavissa ikäluokan EM-kisoissa. Joukkue on pelinrakentajansa mukaan valmis tekemään vaikutuksen.

12.12.2015 18:08 Haastattelu

Shawn Huff: ”EM-isännyys on suuri tunnustus koko suomalaiselle koripalloperheelle”

Susijengin kapteenin nauhan Hanno Möttölältä perinyt Ludwigsburgin laituri Shawn Huff, 31, pitää FIBA Europen päätöstä antaa EM-kisojen alkulohkoisännyys Suomelle suurena tunnustuksena koko suomalaiselle koripalloperheelle. Huff arvioi vuoden 2017 EM-kisoja osana Susijengin tuhkimotarinan luontaista jatkumoa.

12.9.2015 Haastattelu

Sasu Salin: ”Yhdessä pelissä kaikki on mahdollista”

Susijengi on vaihtanut kaupunki EM-kisoissa, kun joukkue matkusti Montpellierin välimeren helteistä viileämpään Pohjois-Ranskaan. Belgian rajan tuntumassa olevassa Lillessä Susijengi ja Sasu Salin valmistautuvat kohtaamaan sunnuntaina MM-hopeamitalisti Serbian, joka selvitti tiensä jatkopeleihin voittamattomana.

12.9.2015 Haastattelu

Erik Murphy: ”Sunnuntain ottelu on meille kova mittari”

Susijengi siirtyi Montpellieristä alkulohkon jälkeen Lilleen, jossa pudotuspelivaiheen ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu sunnuntaina tappiottomana alkulohkon läpi liidellyt Serbia. Susijengin Erik Murphy sekä Shawn Huff odottavat ottelua kovana haasteena.

8.9.2015 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Onneksi se viimeinen meni sisään”

Susijengi avasi eilen voittotilinsä EM-kisoissa, kun Suomi voitti alkulohko A:ssa Venäjän 3,5 sekuntia ennen loppua Petteri Koposen hyppyheitolla Montpellieriin tuhansittain matkustaneiden Susijengi-fanien riemuksi. Koposen mukaan voittotili on nyt aukaistu, mutta pelit tulevat olemaan tulevaisuudessakin tiukkoja.

Näytä lisää vastaavia