Petteri Koponen: "Minulla on enemmän vapauksia kuin vielä kaksi kuukautta sitten"

23.12.2009 15:01 Suomen koripallomaajoukkueen luottopelaajiin kuuluva Petteri Koponen, 21, on hitaan alkukauden jälkeen löytänyt rytminsä Italian kovatasoisessa pääsarjassa, Serie A:ssa. Vielä viime kaudella italialaiseen koripalloon puolustuksen erikoismiehenä leimansa lyönyt Koponen on marras- ja joulukuun aikana saanut myös hyökkäyspelinsä odotetulle tasolle.

Petteri Koponen on noussut marras- ja joulukuun aikana Serie A:ssa täysin uudelle suoritustasolle.

Koposen kolmen pisteen heitot ovat uponneet kauden 2009/10 aikana yli 40 % tarkkuudella.

Italian maajoukkueen tähtipelaaja Marco Belinelli (kuvassa) koki Koposen iskukyvyn jo elokuun EM-karsinnoissa.

Vielä kauden alussa pelintekijän roolissa pelannut Koponen pelaa nyt puolet peliminuuteistaan heittävänä takamiehenä.

Koponen ja Teemu Rannikko (kuvassa) vuorottelivat takamiehen pelipaikoilla kesän maajoukkuepeleissä.

Koposen ja Virtus Bolognan tähtäimessä on Serie A:n pudotuspelit. Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

Mainiosti sujuneiden EM-karsintojen jälkeen Italian urheilulehdistössä ounasteltiin Koposen nousevan kertaheitolla Virtus Bolognan ratkaisupelaajaksi. Serie A:n kauden 2009/10 lokakuun sarjakierrokset eivät kuitenkaan sujuneet odotettuun malliin. Nilkkavaivoista ja puujaloista kärsinyt Koponen nakutteli lokakuun keskiarvoikseen 5,5 pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden keskinkertaisella 36,9% pelitilanteiden heittotarkkuudella.

Marraskuun alussa Virtus Bolognan omistaja Claudio Sabatini kutsui Bolognan paikallislehdessä Koposta alisuorittajaksi ja totesi joukkueensa pelaavan käytännössä neljällä pelaajalla Koposen ollessa kentällä. Sabatinin purkauksen jälkeen Koponen on ottanut kunnia-asiakseen joukkueensa johtamisen myös hyökkäyspäässä. Joulutaukoa edeltäneissä kuudessa ottelussa Koponen on nakutellut keskiarvoikseen 13,7 pistettä, 1,8 levypalloa, 1,7 syöttöä ja 2,2 riistoa ottelua kohden erinomaisilla heittotarkkuuksilla (kakkoset 60,9%, kolmoset 42,9%, vapaaheitot 75,0%).

- Totta kai oli shokki huomata, että seuran omistajalta tulee noin kovia mielipiteitä julki isossa lehdessä, mutta olin ehtinyt varautua siihen, Koponen miettii.

- Viime kaudella Sabatini vaati (avauspelinrakentaja) Earl Boykinsin erottamista kesken pudotuspelien ensimmäisen kierroksen. Ammattilaiskoripallon maailma on kova. Kun pelaat yhden ottelun hyvin, olet juhlittu sankari, ja yhden huonon ottelun jälkeen kritiikki voi olla todella kovaa.

Koponen selventää, että Sabatinin purkauksella oli syvempi taustatekijä, jonka nostaminen pöydälle on selventänyt Koposen roolia joukkueessa.

- Lehtijuttua seuraavan päivän aamuna Sabatini saapui harjoituksiimme ja jutteli minun kanssaan pitkään. Hän käytännössä rohkaisi minua olemaan itsekkäämpi. Olin siihen mennessä keskittynyt pelaamaan puhtaassa pelinrakentajan roolissa. Sabatini kertoi katsoneensa kymmeniä otteluitani DVD:lta ja painotti, ettei hän ole järjestänyt minua Italiaan vain katsomaan vierestä, kun muut heittävät.

Puheenvuorossaan Koposelle viittasi Sabatini erityisesti elokuun lopulla Italiassa pelattuun EM-karsintaotteluun, jossa Koponen rankaisi Italian NBA-luottopelaaja Marco Belinellia 26 pisteellä.

- Tällä hetkellä minulla on aivan eri tavalla vapauksia kuin vielä kaksi kuukautta sitten. Saan testata heittoani vähemmänkin harkituista paikoista, jos minulla on sellainen tunne, että heitto voisi mennä sisään. Valmentaja ja joukkuekaverit rohkaisevat heittämään, ja tulosta on tullut, myhäilee Koponen.

"Olen tarpeeksi taitava saadakseni palloa koriin tässä liigassa"

Viime pelikaudella Virtus Bologna haki uutta tulemistaan Italian ja Euroopan eliittiin kahden heikomman kauden jälkeen tähtiä vilisevällä pelaajarotaatiolla, johon kuuluivat 165-senttisen, lukuisia kausia NBA:ssa pelanneen Earl Boykinsin lisäksi eliittitason amerikkalaispelaajat Sharrod Ford ja Keith Langford. Kokoonpanon vahvuuteen nähden oli pienoinen ihme, että vasta 20-vuotias Koponen vakiinnutti jo varhain paikkansa joukkueen avauspelinrakentajana.

Kokeneiden europelaajien rinnalla Koposen ei juurikaan odotettu tekevän pisteitä. Hyökkäyspäässä vähäiseen rooliin jäänyt Koponen keskittyikin kaudella 2008/09 puolustustyöskentelynsä hiomiseen. Kevättalven aikana Koposta pidettiin yleisesti yhtenä Serie A:n parhaista pallollisen puolustajista.

Kuluva kausi on jälleen tuonut lisää ulottuvuuksia Koposen peliin. Korintekorooliin Koponen on tottunut jo Espoon Hongassa ja Suomen maajoukkueessa, mutta viimeisten kuukausien aikana Koponen on saanut myös totutella pelaamaan heittävänä takamiehenä 178-senttisen pelinrakentajan Scoonie Pennin rinnalla.

- Peliminuutit menevät aika lailla siten, että pelaan puolet ajasta pointtina ja puolet heittävänä takamiehenä. Maajoukkueessa pelattiin Teemu Rannikon kanssa aika lailla samalla tavalla. Nykykoripallossa kentällä on pakko olla vähintään kaksi kaveria, jotka osaavat käsitellä palloa pelinrakentajan tavoin, ja on ihan luonnollista, että siinä roolissa ovat takamiehet.

Koko ikänsä pelinrakentajana pelanneen Koposen mukaan heittävän takamiehen roolin opetteleminen ei ole tuottanut vaikeuksia.

- Heittävänä takamiehenä seuraus on se, että puolen kentän hyökkäyspeleissä heittoja pelataan yhä useammin minulle, mikä on hyvä, koska jokainen onnistuminen kasvattaa itseluottamusta. Koripalloilijoilta vaaditaan aika usein joustavuutta ja kykyä pelata useammallakin pelipaikalla, joten tämä on ollut minulle todella hyödyllistä tulevaisuuden kannalta.

Italialainen koripallomedia ei ole jättänyt Koposen esiinnousua huomaamatta. Koposen piiskattua itsenäisyyspäivänä Carife Ferraraa 24 pisteen edestä hehkutti italialainen Gazetta Dello Sport Koposta "Suomen tunnetuimpana ammattiurheilijana Kimi Räikkösen jälkeen." Myös verkkosivustot basketnews.it ja basketcentral.it luonnehtivat Koposta "täysin eri pelaajaksi viime vuoteen nähden."

- Kaikki on kiinni itseluottamuksesta. Viime vuonna puolustuksen kovuus Italiassa tuli minulle shokkina, ja koska olin ylivoimaisesti joukkueen nuorin rotaatiopelaaja, epäröin heittää. EM-karsinnoissa ja harjoitusotteluissa minulle tuli kuitenkin sellainen olo, että olen tarpeeksi taitava saamaan palloa koriin tässäkin liigassa, hymyilee Koponen.

Koposen nousua Italian liigan heittoprosenttilistoille ryydittää se, että Koponen kuuluu Serie A:n Top 20 –listalle myös pelaajaan kohdistuneissa virheissä. Koponen saa keskimäärin neljä vapaaheittoyritystä ottelua kohden, joista useimmat otteluiden loppuhetkillä.

"Kun kukaan ei odota ihmeitä, on helpompi yllättää vastustajat"

Virtus Bolognan kauden 2008/09 rotaatiopelaajista joukkueeseen jäivät kuluvaksi kaudeksi Koposen lisäksi vain heittäjät Dusan Vukcevic ja Brett Blizzard sekä vasta kaksi viikkoa sitten sopimusneuvottelunsa loppuun saanut laitahyökkääjä Alex Righetti.

Koposen ja Scoonie Pennin vuorotellessa joukkueen pelinrakentajina saavat päävastuun joukkueen korinteosta amerikkalaiset LeRoy Hurd ja David Moss. Vaihtopenkiltä lisää vastuuta kantavat sentterit Diego Fajardo ja Michele Maggioli sekä 206-senttinen, 23-vuotias georgialainen laitahyökkääjä, San Antonio Spursin draftaama Viktor Sanikidze. Muutoksista huolimatta Virtus Bologna on kuulunut läpi kauden Serie A:n kärkikahdeksikkoon.

- Meillä ei ole niin nimekäs joukkue kuin viime vuonna, mutta se on tavallaan tehnyt asiat helpommaksi. Kun kukaan ei ole odottanut meiltä ihmeitä, on helpompi yllättää vastustajat, selvittää Koponen joukkueensa yllätyksellisen hyvän avauksen saloja.

- Joukkuehyökkäyksemme on vielä tosi pahasti vaiheessa. Oikeastaan jokainen voitto on haettu puolustuksen kautta. Paria vastustajaa lukuun ottamatta meitä vastaan ei ole tehty mitenkään hirveästi pisteitä. Niissäkin matseissa kyse oli lähinnä siitä, että me ei menty levyreihin tarpeeksi lujaa eikä pidetty pallosta kunnolla huolta.

Vuodenvaihteessa Virtus Bolognan yleisilme muuttuu melkoisesti, kun pitkän uran Euroopassa pelannut Penn siirtyy syrjään antaakseen tilaa kolmen kuukauden sairaslomalta palaavalle Andre Collinsille. 183-senttinen Collins viimeisteli viime kaudella Carife Ferraran paidassa 17,5 pistettä ja 3,0 syöttöä ottelua kohden.

- Scoonie on ollut erinomainen apu meille – hän on veteraani, joka huokuu itseluottamusta ja kokemusta. Collins on kuitenkin sellainen pelaaja, joka osaa pelata sekä pointtina että heittävänä takamiehenä, ja yleisesti sanotaan, että hänen paluunsa auttaa hyökkäyspelimme rakentumista huomattavasti. Andre on niin hyvä heittäjä ja syöttäjä, että hänen läsnäolonsa auttaa jokaista joukkueen pelaajaa.

Koponen myöntää, että NBA:han pääsy on edelleen hänen pitkän tähtäimen suunnitelmansa. Samanlaista kiirettä päästä taalaliigan parketeille ei kuitenkaan Koposella ole kuin vielä vuosi tai kaksi sitten.

- NBA on iso bisnes ja siellä voi tapahtua mitä tahansa. Tiesin jo viime kesänä, että pari NBA-joukkuetta olivat kiinnostuneita minusta, mutta olin hyvillä mielin siitä, että Portland Trailblazers tahtoi pitää minut mukana pitkän tähtäimen suunnitelmissaan. NBA:sta tulee puhuttua toisinaan etenkin Viktorin (Sanikidze) kanssa, mutta minun on parempi keskittyä siihen, että edustan Virtus Bolognaa ja yritän kehittyä koripalloilijana niin paljon kuin mahdollista.

Henkilöt

 
29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

20.9.2019 09:55 Susijengi

Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

27.6.2019 09:04 Susijengi

Mestaruus kruunasi Petteri Koposen kauden

Petteri Koposen, 31, debyyttikausi Bayern Münchenin riveissä päättyi pokaalin nostoon, kun Bayern München juhli toista peräkkäistä Saksan mestaruutta. Mestaruus oli Koposelle ensimmäinen kansallinen mestaruus kansainvälisillä kentillä.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

13.6.2019 16:04 Susijengi

Salinilla ”sasumainen” kausi Malagassa

Sasu Salin, 28, pelasi toisen kautensa Espanjan huippuseuroihin lukeutuvassa Malagassa. Salinin kausi päättyi pohjevammaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muuten kauden aikana nähtiin totuttua Salinia.

12.6.2019 17:45 Susijengi

Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

6.6.2019 15:00 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg jäi kauden tavoitteistaan

Lassi Tuovin, 32, valmentaman Strasbourgin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Menestykseen tottuneelle Strasbourgille kausi oli pienoinen pettymys.

Näytä lisää vastaavia