Petteri Koponen: "Minulla on enemmän vapauksia kuin vielä kaksi kuukautta sitten"

23.12.2009 15:01 Suomen koripallomaajoukkueen luottopelaajiin kuuluva Petteri Koponen, 21, on hitaan alkukauden jälkeen löytänyt rytminsä Italian kovatasoisessa pääsarjassa, Serie A:ssa. Vielä viime kaudella italialaiseen koripalloon puolustuksen erikoismiehenä leimansa lyönyt Koponen on marras- ja joulukuun aikana saanut myös hyökkäyspelinsä odotetulle tasolle.

Petteri Koponen on noussut marras- ja joulukuun aikana Serie A:ssa täysin uudelle suoritustasolle.

Koposen kolmen pisteen heitot ovat uponneet kauden 2009/10 aikana yli 40 % tarkkuudella.

Italian maajoukkueen tähtipelaaja Marco Belinelli (kuvassa) koki Koposen iskukyvyn jo elokuun EM-karsinnoissa.

Vielä kauden alussa pelintekijän roolissa pelannut Koponen pelaa nyt puolet peliminuuteistaan heittävänä takamiehenä.

Koponen ja Teemu Rannikko (kuvassa) vuorottelivat takamiehen pelipaikoilla kesän maajoukkuepeleissä.

Koposen ja Virtus Bolognan tähtäimessä on Serie A:n pudotuspelit. Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

Mainiosti sujuneiden EM-karsintojen jälkeen Italian urheilulehdistössä ounasteltiin Koposen nousevan kertaheitolla Virtus Bolognan ratkaisupelaajaksi. Serie A:n kauden 2009/10 lokakuun sarjakierrokset eivät kuitenkaan sujuneet odotettuun malliin. Nilkkavaivoista ja puujaloista kärsinyt Koponen nakutteli lokakuun keskiarvoikseen 5,5 pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden keskinkertaisella 36,9% pelitilanteiden heittotarkkuudella.

Marraskuun alussa Virtus Bolognan omistaja Claudio Sabatini kutsui Bolognan paikallislehdessä Koposta alisuorittajaksi ja totesi joukkueensa pelaavan käytännössä neljällä pelaajalla Koposen ollessa kentällä. Sabatinin purkauksen jälkeen Koponen on ottanut kunnia-asiakseen joukkueensa johtamisen myös hyökkäyspäässä. Joulutaukoa edeltäneissä kuudessa ottelussa Koponen on nakutellut keskiarvoikseen 13,7 pistettä, 1,8 levypalloa, 1,7 syöttöä ja 2,2 riistoa ottelua kohden erinomaisilla heittotarkkuuksilla (kakkoset 60,9%, kolmoset 42,9%, vapaaheitot 75,0%).

- Totta kai oli shokki huomata, että seuran omistajalta tulee noin kovia mielipiteitä julki isossa lehdessä, mutta olin ehtinyt varautua siihen, Koponen miettii.

- Viime kaudella Sabatini vaati (avauspelinrakentaja) Earl Boykinsin erottamista kesken pudotuspelien ensimmäisen kierroksen. Ammattilaiskoripallon maailma on kova. Kun pelaat yhden ottelun hyvin, olet juhlittu sankari, ja yhden huonon ottelun jälkeen kritiikki voi olla todella kovaa.

Koponen selventää, että Sabatinin purkauksella oli syvempi taustatekijä, jonka nostaminen pöydälle on selventänyt Koposen roolia joukkueessa.

- Lehtijuttua seuraavan päivän aamuna Sabatini saapui harjoituksiimme ja jutteli minun kanssaan pitkään. Hän käytännössä rohkaisi minua olemaan itsekkäämpi. Olin siihen mennessä keskittynyt pelaamaan puhtaassa pelinrakentajan roolissa. Sabatini kertoi katsoneensa kymmeniä otteluitani DVD:lta ja painotti, ettei hän ole järjestänyt minua Italiaan vain katsomaan vierestä, kun muut heittävät.

Puheenvuorossaan Koposelle viittasi Sabatini erityisesti elokuun lopulla Italiassa pelattuun EM-karsintaotteluun, jossa Koponen rankaisi Italian NBA-luottopelaaja Marco Belinellia 26 pisteellä.

- Tällä hetkellä minulla on aivan eri tavalla vapauksia kuin vielä kaksi kuukautta sitten. Saan testata heittoani vähemmänkin harkituista paikoista, jos minulla on sellainen tunne, että heitto voisi mennä sisään. Valmentaja ja joukkuekaverit rohkaisevat heittämään, ja tulosta on tullut, myhäilee Koponen.

"Olen tarpeeksi taitava saadakseni palloa koriin tässä liigassa"

Viime pelikaudella Virtus Bologna haki uutta tulemistaan Italian ja Euroopan eliittiin kahden heikomman kauden jälkeen tähtiä vilisevällä pelaajarotaatiolla, johon kuuluivat 165-senttisen, lukuisia kausia NBA:ssa pelanneen Earl Boykinsin lisäksi eliittitason amerikkalaispelaajat Sharrod Ford ja Keith Langford. Kokoonpanon vahvuuteen nähden oli pienoinen ihme, että vasta 20-vuotias Koponen vakiinnutti jo varhain paikkansa joukkueen avauspelinrakentajana.

Kokeneiden europelaajien rinnalla Koposen ei juurikaan odotettu tekevän pisteitä. Hyökkäyspäässä vähäiseen rooliin jäänyt Koponen keskittyikin kaudella 2008/09 puolustustyöskentelynsä hiomiseen. Kevättalven aikana Koposta pidettiin yleisesti yhtenä Serie A:n parhaista pallollisen puolustajista.

Kuluva kausi on jälleen tuonut lisää ulottuvuuksia Koposen peliin. Korintekorooliin Koponen on tottunut jo Espoon Hongassa ja Suomen maajoukkueessa, mutta viimeisten kuukausien aikana Koponen on saanut myös totutella pelaamaan heittävänä takamiehenä 178-senttisen pelinrakentajan Scoonie Pennin rinnalla.

- Peliminuutit menevät aika lailla siten, että pelaan puolet ajasta pointtina ja puolet heittävänä takamiehenä. Maajoukkueessa pelattiin Teemu Rannikon kanssa aika lailla samalla tavalla. Nykykoripallossa kentällä on pakko olla vähintään kaksi kaveria, jotka osaavat käsitellä palloa pelinrakentajan tavoin, ja on ihan luonnollista, että siinä roolissa ovat takamiehet.

Koko ikänsä pelinrakentajana pelanneen Koposen mukaan heittävän takamiehen roolin opetteleminen ei ole tuottanut vaikeuksia.

- Heittävänä takamiehenä seuraus on se, että puolen kentän hyökkäyspeleissä heittoja pelataan yhä useammin minulle, mikä on hyvä, koska jokainen onnistuminen kasvattaa itseluottamusta. Koripalloilijoilta vaaditaan aika usein joustavuutta ja kykyä pelata useammallakin pelipaikalla, joten tämä on ollut minulle todella hyödyllistä tulevaisuuden kannalta.

Italialainen koripallomedia ei ole jättänyt Koposen esiinnousua huomaamatta. Koposen piiskattua itsenäisyyspäivänä Carife Ferraraa 24 pisteen edestä hehkutti italialainen Gazetta Dello Sport Koposta "Suomen tunnetuimpana ammattiurheilijana Kimi Räikkösen jälkeen." Myös verkkosivustot basketnews.it ja basketcentral.it luonnehtivat Koposta "täysin eri pelaajaksi viime vuoteen nähden."

- Kaikki on kiinni itseluottamuksesta. Viime vuonna puolustuksen kovuus Italiassa tuli minulle shokkina, ja koska olin ylivoimaisesti joukkueen nuorin rotaatiopelaaja, epäröin heittää. EM-karsinnoissa ja harjoitusotteluissa minulle tuli kuitenkin sellainen olo, että olen tarpeeksi taitava saamaan palloa koriin tässäkin liigassa, hymyilee Koponen.

Koposen nousua Italian liigan heittoprosenttilistoille ryydittää se, että Koponen kuuluu Serie A:n Top 20 –listalle myös pelaajaan kohdistuneissa virheissä. Koponen saa keskimäärin neljä vapaaheittoyritystä ottelua kohden, joista useimmat otteluiden loppuhetkillä.

"Kun kukaan ei odota ihmeitä, on helpompi yllättää vastustajat"

Virtus Bolognan kauden 2008/09 rotaatiopelaajista joukkueeseen jäivät kuluvaksi kaudeksi Koposen lisäksi vain heittäjät Dusan Vukcevic ja Brett Blizzard sekä vasta kaksi viikkoa sitten sopimusneuvottelunsa loppuun saanut laitahyökkääjä Alex Righetti.

Koposen ja Scoonie Pennin vuorotellessa joukkueen pelinrakentajina saavat päävastuun joukkueen korinteosta amerikkalaiset LeRoy Hurd ja David Moss. Vaihtopenkiltä lisää vastuuta kantavat sentterit Diego Fajardo ja Michele Maggioli sekä 206-senttinen, 23-vuotias georgialainen laitahyökkääjä, San Antonio Spursin draftaama Viktor Sanikidze. Muutoksista huolimatta Virtus Bologna on kuulunut läpi kauden Serie A:n kärkikahdeksikkoon.

- Meillä ei ole niin nimekäs joukkue kuin viime vuonna, mutta se on tavallaan tehnyt asiat helpommaksi. Kun kukaan ei ole odottanut meiltä ihmeitä, on helpompi yllättää vastustajat, selvittää Koponen joukkueensa yllätyksellisen hyvän avauksen saloja.

- Joukkuehyökkäyksemme on vielä tosi pahasti vaiheessa. Oikeastaan jokainen voitto on haettu puolustuksen kautta. Paria vastustajaa lukuun ottamatta meitä vastaan ei ole tehty mitenkään hirveästi pisteitä. Niissäkin matseissa kyse oli lähinnä siitä, että me ei menty levyreihin tarpeeksi lujaa eikä pidetty pallosta kunnolla huolta.

Vuodenvaihteessa Virtus Bolognan yleisilme muuttuu melkoisesti, kun pitkän uran Euroopassa pelannut Penn siirtyy syrjään antaakseen tilaa kolmen kuukauden sairaslomalta palaavalle Andre Collinsille. 183-senttinen Collins viimeisteli viime kaudella Carife Ferraran paidassa 17,5 pistettä ja 3,0 syöttöä ottelua kohden.

- Scoonie on ollut erinomainen apu meille – hän on veteraani, joka huokuu itseluottamusta ja kokemusta. Collins on kuitenkin sellainen pelaaja, joka osaa pelata sekä pointtina että heittävänä takamiehenä, ja yleisesti sanotaan, että hänen paluunsa auttaa hyökkäyspelimme rakentumista huomattavasti. Andre on niin hyvä heittäjä ja syöttäjä, että hänen läsnäolonsa auttaa jokaista joukkueen pelaajaa.

Koponen myöntää, että NBA:han pääsy on edelleen hänen pitkän tähtäimen suunnitelmansa. Samanlaista kiirettä päästä taalaliigan parketeille ei kuitenkaan Koposella ole kuin vielä vuosi tai kaksi sitten.

- NBA on iso bisnes ja siellä voi tapahtua mitä tahansa. Tiesin jo viime kesänä, että pari NBA-joukkuetta olivat kiinnostuneita minusta, mutta olin hyvillä mielin siitä, että Portland Trailblazers tahtoi pitää minut mukana pitkän tähtäimen suunnitelmissaan. NBA:sta tulee puhuttua toisinaan etenkin Viktorin (Sanikidze) kanssa, mutta minun on parempi keskittyä siihen, että edustan Virtus Bolognaa ja yritän kehittyä koripalloilijana niin paljon kuin mahdollista.

Henkilöt

 
8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

21.4.2021 11:49 Suomalaiset ulkomailla

Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo Ebba Pekonen aloittaa ammattilaisuransa Ruotsista

Yhteensä 70 nuorten maaottelua pelannut Ebba Pekonen, 19, siirtyy ensi kaudeksi Ruotsin pääsarjassa pelaavan Helsingborg BBK:n joukkueeseen. Tapiolan Hongan kasvatti on pelannut neljä edelliskautta HBA:ssa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

Näytä lisää vastaavia