Petteri Koponen: "Minulla on enemmän vapauksia kuin vielä kaksi kuukautta sitten"

23.12.2009 15:01 Suomen koripallomaajoukkueen luottopelaajiin kuuluva Petteri Koponen, 21, on hitaan alkukauden jälkeen löytänyt rytminsä Italian kovatasoisessa pääsarjassa, Serie A:ssa. Vielä viime kaudella italialaiseen koripalloon puolustuksen erikoismiehenä leimansa lyönyt Koponen on marras- ja joulukuun aikana saanut myös hyökkäyspelinsä odotetulle tasolle.

Petteri Koponen on noussut marras- ja joulukuun aikana Serie A:ssa täysin uudelle suoritustasolle.

Koposen kolmen pisteen heitot ovat uponneet kauden 2009/10 aikana yli 40 % tarkkuudella.

Italian maajoukkueen tähtipelaaja Marco Belinelli (kuvassa) koki Koposen iskukyvyn jo elokuun EM-karsinnoissa.

Vielä kauden alussa pelintekijän roolissa pelannut Koponen pelaa nyt puolet peliminuuteistaan heittävänä takamiehenä.

Koponen ja Teemu Rannikko (kuvassa) vuorottelivat takamiehen pelipaikoilla kesän maajoukkuepeleissä.

Koposen ja Virtus Bolognan tähtäimessä on Serie A:n pudotuspelit. Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

Mainiosti sujuneiden EM-karsintojen jälkeen Italian urheilulehdistössä ounasteltiin Koposen nousevan kertaheitolla Virtus Bolognan ratkaisupelaajaksi. Serie A:n kauden 2009/10 lokakuun sarjakierrokset eivät kuitenkaan sujuneet odotettuun malliin. Nilkkavaivoista ja puujaloista kärsinyt Koponen nakutteli lokakuun keskiarvoikseen 5,5 pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden keskinkertaisella 36,9% pelitilanteiden heittotarkkuudella.

Marraskuun alussa Virtus Bolognan omistaja Claudio Sabatini kutsui Bolognan paikallislehdessä Koposta alisuorittajaksi ja totesi joukkueensa pelaavan käytännössä neljällä pelaajalla Koposen ollessa kentällä. Sabatinin purkauksen jälkeen Koponen on ottanut kunnia-asiakseen joukkueensa johtamisen myös hyökkäyspäässä. Joulutaukoa edeltäneissä kuudessa ottelussa Koponen on nakutellut keskiarvoikseen 13,7 pistettä, 1,8 levypalloa, 1,7 syöttöä ja 2,2 riistoa ottelua kohden erinomaisilla heittotarkkuuksilla (kakkoset 60,9%, kolmoset 42,9%, vapaaheitot 75,0%).

- Totta kai oli shokki huomata, että seuran omistajalta tulee noin kovia mielipiteitä julki isossa lehdessä, mutta olin ehtinyt varautua siihen, Koponen miettii.

- Viime kaudella Sabatini vaati (avauspelinrakentaja) Earl Boykinsin erottamista kesken pudotuspelien ensimmäisen kierroksen. Ammattilaiskoripallon maailma on kova. Kun pelaat yhden ottelun hyvin, olet juhlittu sankari, ja yhden huonon ottelun jälkeen kritiikki voi olla todella kovaa.

Koponen selventää, että Sabatinin purkauksella oli syvempi taustatekijä, jonka nostaminen pöydälle on selventänyt Koposen roolia joukkueessa.

- Lehtijuttua seuraavan päivän aamuna Sabatini saapui harjoituksiimme ja jutteli minun kanssaan pitkään. Hän käytännössä rohkaisi minua olemaan itsekkäämpi. Olin siihen mennessä keskittynyt pelaamaan puhtaassa pelinrakentajan roolissa. Sabatini kertoi katsoneensa kymmeniä otteluitani DVD:lta ja painotti, ettei hän ole järjestänyt minua Italiaan vain katsomaan vierestä, kun muut heittävät.

Puheenvuorossaan Koposelle viittasi Sabatini erityisesti elokuun lopulla Italiassa pelattuun EM-karsintaotteluun, jossa Koponen rankaisi Italian NBA-luottopelaaja Marco Belinellia 26 pisteellä.

- Tällä hetkellä minulla on aivan eri tavalla vapauksia kuin vielä kaksi kuukautta sitten. Saan testata heittoani vähemmänkin harkituista paikoista, jos minulla on sellainen tunne, että heitto voisi mennä sisään. Valmentaja ja joukkuekaverit rohkaisevat heittämään, ja tulosta on tullut, myhäilee Koponen.

"Olen tarpeeksi taitava saadakseni palloa koriin tässä liigassa"

Viime pelikaudella Virtus Bologna haki uutta tulemistaan Italian ja Euroopan eliittiin kahden heikomman kauden jälkeen tähtiä vilisevällä pelaajarotaatiolla, johon kuuluivat 165-senttisen, lukuisia kausia NBA:ssa pelanneen Earl Boykinsin lisäksi eliittitason amerikkalaispelaajat Sharrod Ford ja Keith Langford. Kokoonpanon vahvuuteen nähden oli pienoinen ihme, että vasta 20-vuotias Koponen vakiinnutti jo varhain paikkansa joukkueen avauspelinrakentajana.

Kokeneiden europelaajien rinnalla Koposen ei juurikaan odotettu tekevän pisteitä. Hyökkäyspäässä vähäiseen rooliin jäänyt Koponen keskittyikin kaudella 2008/09 puolustustyöskentelynsä hiomiseen. Kevättalven aikana Koposta pidettiin yleisesti yhtenä Serie A:n parhaista pallollisen puolustajista.

Kuluva kausi on jälleen tuonut lisää ulottuvuuksia Koposen peliin. Korintekorooliin Koponen on tottunut jo Espoon Hongassa ja Suomen maajoukkueessa, mutta viimeisten kuukausien aikana Koponen on saanut myös totutella pelaamaan heittävänä takamiehenä 178-senttisen pelinrakentajan Scoonie Pennin rinnalla.

- Peliminuutit menevät aika lailla siten, että pelaan puolet ajasta pointtina ja puolet heittävänä takamiehenä. Maajoukkueessa pelattiin Teemu Rannikon kanssa aika lailla samalla tavalla. Nykykoripallossa kentällä on pakko olla vähintään kaksi kaveria, jotka osaavat käsitellä palloa pelinrakentajan tavoin, ja on ihan luonnollista, että siinä roolissa ovat takamiehet.

Koko ikänsä pelinrakentajana pelanneen Koposen mukaan heittävän takamiehen roolin opetteleminen ei ole tuottanut vaikeuksia.

- Heittävänä takamiehenä seuraus on se, että puolen kentän hyökkäyspeleissä heittoja pelataan yhä useammin minulle, mikä on hyvä, koska jokainen onnistuminen kasvattaa itseluottamusta. Koripalloilijoilta vaaditaan aika usein joustavuutta ja kykyä pelata useammallakin pelipaikalla, joten tämä on ollut minulle todella hyödyllistä tulevaisuuden kannalta.

Italialainen koripallomedia ei ole jättänyt Koposen esiinnousua huomaamatta. Koposen piiskattua itsenäisyyspäivänä Carife Ferraraa 24 pisteen edestä hehkutti italialainen Gazetta Dello Sport Koposta "Suomen tunnetuimpana ammattiurheilijana Kimi Räikkösen jälkeen." Myös verkkosivustot basketnews.it ja basketcentral.it luonnehtivat Koposta "täysin eri pelaajaksi viime vuoteen nähden."

- Kaikki on kiinni itseluottamuksesta. Viime vuonna puolustuksen kovuus Italiassa tuli minulle shokkina, ja koska olin ylivoimaisesti joukkueen nuorin rotaatiopelaaja, epäröin heittää. EM-karsinnoissa ja harjoitusotteluissa minulle tuli kuitenkin sellainen olo, että olen tarpeeksi taitava saamaan palloa koriin tässäkin liigassa, hymyilee Koponen.

Koposen nousua Italian liigan heittoprosenttilistoille ryydittää se, että Koponen kuuluu Serie A:n Top 20 –listalle myös pelaajaan kohdistuneissa virheissä. Koponen saa keskimäärin neljä vapaaheittoyritystä ottelua kohden, joista useimmat otteluiden loppuhetkillä.

"Kun kukaan ei odota ihmeitä, on helpompi yllättää vastustajat"

Virtus Bolognan kauden 2008/09 rotaatiopelaajista joukkueeseen jäivät kuluvaksi kaudeksi Koposen lisäksi vain heittäjät Dusan Vukcevic ja Brett Blizzard sekä vasta kaksi viikkoa sitten sopimusneuvottelunsa loppuun saanut laitahyökkääjä Alex Righetti.

Koposen ja Scoonie Pennin vuorotellessa joukkueen pelinrakentajina saavat päävastuun joukkueen korinteosta amerikkalaiset LeRoy Hurd ja David Moss. Vaihtopenkiltä lisää vastuuta kantavat sentterit Diego Fajardo ja Michele Maggioli sekä 206-senttinen, 23-vuotias georgialainen laitahyökkääjä, San Antonio Spursin draftaama Viktor Sanikidze. Muutoksista huolimatta Virtus Bologna on kuulunut läpi kauden Serie A:n kärkikahdeksikkoon.

- Meillä ei ole niin nimekäs joukkue kuin viime vuonna, mutta se on tavallaan tehnyt asiat helpommaksi. Kun kukaan ei ole odottanut meiltä ihmeitä, on helpompi yllättää vastustajat, selvittää Koponen joukkueensa yllätyksellisen hyvän avauksen saloja.

- Joukkuehyökkäyksemme on vielä tosi pahasti vaiheessa. Oikeastaan jokainen voitto on haettu puolustuksen kautta. Paria vastustajaa lukuun ottamatta meitä vastaan ei ole tehty mitenkään hirveästi pisteitä. Niissäkin matseissa kyse oli lähinnä siitä, että me ei menty levyreihin tarpeeksi lujaa eikä pidetty pallosta kunnolla huolta.

Vuodenvaihteessa Virtus Bolognan yleisilme muuttuu melkoisesti, kun pitkän uran Euroopassa pelannut Penn siirtyy syrjään antaakseen tilaa kolmen kuukauden sairaslomalta palaavalle Andre Collinsille. 183-senttinen Collins viimeisteli viime kaudella Carife Ferraran paidassa 17,5 pistettä ja 3,0 syöttöä ottelua kohden.

- Scoonie on ollut erinomainen apu meille – hän on veteraani, joka huokuu itseluottamusta ja kokemusta. Collins on kuitenkin sellainen pelaaja, joka osaa pelata sekä pointtina että heittävänä takamiehenä, ja yleisesti sanotaan, että hänen paluunsa auttaa hyökkäyspelimme rakentumista huomattavasti. Andre on niin hyvä heittäjä ja syöttäjä, että hänen läsnäolonsa auttaa jokaista joukkueen pelaajaa.

Koponen myöntää, että NBA:han pääsy on edelleen hänen pitkän tähtäimen suunnitelmansa. Samanlaista kiirettä päästä taalaliigan parketeille ei kuitenkaan Koposella ole kuin vielä vuosi tai kaksi sitten.

- NBA on iso bisnes ja siellä voi tapahtua mitä tahansa. Tiesin jo viime kesänä, että pari NBA-joukkuetta olivat kiinnostuneita minusta, mutta olin hyvillä mielin siitä, että Portland Trailblazers tahtoi pitää minut mukana pitkän tähtäimen suunnitelmissaan. NBA:sta tulee puhuttua toisinaan etenkin Viktorin (Sanikidze) kanssa, mutta minun on parempi keskittyä siihen, että edustan Virtus Bolognaa ja yritän kehittyä koripalloilijana niin paljon kuin mahdollista.

Henkilöt

 
21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

9.4.2018 Haastattelu

Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

6.4.2018 Haastattelu

Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

Näytä lisää vastaavia