Samuel Haanpäällä opettavainen aika Argentiinassa

14.1.2017 KTP-Basketissa viime kaudella pelannut Samuel Haanpää seurasi kesällä Juho Nenosen esimerkkiä ja otti suunnakseen Argentiinan. Aiemmin urallaan USA:ssa, Ranskassa, Espanjassa, Kyproksella ja Ruotsissa pelannut Haanpää on saanut jälleen yhden kokemuksen lisää Etelä-Amerikassa.

Samuel Haanpää pelasi viime kaudella KTP-Basketissa. (Kuva: Kai Kilappa)

"Santtu" on pelannut urallaan 45 aikuisten maaottelua.

Nenonen toimi tienraivaajana, kun hän siirtyi viime vuonna Korisliigakauden jälkeen Regatasin joukkueeseen Argentiinaan. Haanpää kulki samoja jalanjälkiä perässä tänä kesänä, kun hän solmi kauden mittaisen sopimuksen buenosairesilaisjoukkue Obras Basketin kanssa.

- Meillä on sama valmentaja kuin Juholla oli keväällä. Juho oli hänen kanssaan jutuissa, mutta kun hän teki Olimpicon kanssa sopimuksen, niin agenttimme tarjosi hänelle muita suomalaispelaajia. Valmentaja innostui asiasta ja sitä kautta tuli keskusteluyhteys, Haanpää valottaa sopimuksensa taustoja.

Argentiinan liigassa on kaksi kymmenen joukkueen lohkoa ja runkosarjassa pelejä kertyy yhteensä 56. Etenkin alkukaudesta pelitahti oli hurja, kun pelejä saattoi olla useampia viikossa. Vuodenvaihteessa pelaajat ehtivät vetää hieman henkeä, sillä Argentiinan liiga piti reilun kahden viikon tauon.

- Pelirytmi on aika erilainen. Meillä voi olla viikon vieraspelireissuja, joissa pelataan joka toinen päivä ja sitten vielä harjoittelemme kunnolla siinä välissä. Oli ihan hyvä, että meillä oli pieni breikki. Mieli ja kroppa saivat vähän lepoa.

Sarjan pelityyli eroa niin ikään Haanpään aiemmin uralla kokemaan.

- Peli on sekoitus monia eri tyylejä ja sitten siinä on omat paikallisvivahteensa. Verrattuna esimerkiksi Korisliigaan, niin kokoerot ovat huomattavat. Täällä isot ovat oikeasti tosi isoja ja se tuo jo erilaisen aspektin pelaamiseen. Peli on hirveän fyysistä ja tempo tosi kova. Välillä peli voi vaikuttaa sähläykseltä, kun intensiteetti on niin hurja. Pallonhallintoja on paljon ja vauhti on hyvä, vaikkei tämä ole pienten miesten sarja, Keravan Kori-80:n kasvatti valottaa.

Oman mielenkiintonsa tuo myös Argentiinan sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla.

- Yksi iso ero on, että täällä pelataan kesällä, kun yleensä on tullut pelattua talvisin. Siinä on ollut totuttelemisensa. Halleissa ei ole ilmastointia, niin lämpö saattaa nousta kovaksi.

Palautuminen arvossa arvaamattomassa

Kentällä hiki virtaa, kun hallissa lämpötila on pitkälti yli Suomen kesän hellelukemien ja kentällä juostaan vauhdilla päästä päähän. Argentiinassa on myös tiukka harjoituskulttuuri, jossa pelien välissä ei pelkästään ravistella edellispelien rasituksia pois ja heitellä palloa, vaan treeneissä mennään kovaa. Palautumisen merkitys pelien välissä korostuu entisestään.

- Pelaamme ja treenaamme paljon ja lisäksi pelimatkat ovat joskus pitkiä. Pelit ovat yleensä illalla kello 20-22 ja sitten saatetaan lähteä vieraspelin jälkeen heti kotimatkalle. Se asettaa palautumisen ja levon suhteen ihan erilaiset haasteet.

Pelaamisen ohella Haanpäällä on oma yritys, joka keskittyy yksilö- ja fysiikkaharjoitteluun. Vaativat olosuhteet ovat tuoneet lisää ajateltavaa myös sillä saralla.

- Siihen on tullut perehdyttyä paljon nyt ihan käytännössä ja samalla on oppinut paljon. Tästä kokemuksesta on ollut paljon hyötyä.

Haanpään sopimus kattaa kuluvan kauden loppuun eikä hän sulje pois mahdollisuutta jatkaa Argentiinassa.

- Totta kai tässä on omat haasteensa, kun tulee uuteen kulttuuriin ja uuteen liigaan, jossa asioita tehdään eri lailla kuin mihin on tottunut. Ei tässä kuitenkaan mitään niin pahaa ole, etteikö voisi harkita jatkoa. Pelataan nyt tämä kausi kuitenkin ensiksi loppuun.

Lisätietoja: Samuel Haanpää
 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

Näytä lisää vastaavia