Teemu Rannikko FIBA.comin haastattelussa

5.3.2007 Suomen miesten maajoukkueen pelintekijä Teemu Rannikko pelaa erinomaista kautta slovenialaisseurassaan Olimpija Ljubljanan riveissä. Eikä Rannikon otteet ole jääneet huomaamatta. Viikonvaihteen ajan Rannikon haastattelu komeili kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) nettisivuilla ykkösjuttuna.

Seuraavassa FIBA.comin Rannikko-haastattelu vapaasti suomennettuna.

Teemu Rannikko elää unelmaansa

Teemu Rannikko tulee Suomesta – maasta, joka on lähinnä tunnettu kylmästä ilmastostaan ja talviurheilustaan, kuten jääkiekosta ja maastohiihdosta. Rannikko saattaa olla vain 189-senttinen, mutta hän on täysverinen koripalloilija.

- Isäni pelasi koripalloa ja valmensi. Seurasin häntä joka paikkaan, kun olin pieni. Olin viiden tai kuuden vanha, kun aloin pelata koripalloa totisemmin. Kerroin kaikille, että minusta tulee koripalloilija. Jahtasin unelmiani ja niistä tuli totta, kertoo Rannikko.

Teemusta tuli ammattikoripalloilija, joka on päässyt Euroopassa korkeimmalle tasolle. Hän pelasi usean vuoden Italiassa Rosetossa ja Pesarossa.

- Nyt olen täällä Sloveniassa ja Union Olimpijassa ja olen onnellinen, että saan olla osa peliä.

26-vuotias Rannikko, jonka lapsuusvuosien idoleina toimivat NBA-tähdet Isiah Thomas, John Stockton ja Magic Johnson, pelasi tällä kaudella 13 Euroliiga-ottelua 14,6 pisteen ja 3,3 syötön keskiarvoin.

FIBA: Union Olimpija on ollut taloudellisissa vaikeuksissa koko kauden. Kuinka vaikeaa on pysyä keskittyneenä peliin?

Rannikko: Olemme ammattilaisia ja meidän pitää pysyä niin keskittyneenä kuin mahdollista jokaisessa harjoituksessa ja jokaisessa pelissä. Toki keskittyminen olisi helpompaa, jos asiat olisivat niin kuin niiden kuuluisi olla.

On totta, että meillä on ollut paljon ongelmia. Kun tätä taustaa vasten peilaa, pelasimme hienon kauden (Euroliigassa). Voitimme joitain isoja joukkueita, mutta hävisimme valitettavasti ratkaisupelejä, emmekä selviytyneet 16 parhaan joukkoon, joka oli tavoitteemme kauteen lähdettäessä. Vaikka emme aina saaneet palkkojamme ajoissa, annoimme kaikkemme, koska se on työmme. Yritimme olla ajattelematta asiaa liikaa. Toivoimme ja toivomme edelleen, että kaikki kääntyy vielä hyväksi.

FIBA: Uskotko, että helmikuun 6. päivänä tehtäviin astunut uusi seurajohto kääntää asiat parempaan suuntaan?

Rannikko: Sen pitäisi. Jos ei käännä, en ymmärrä miksi he ottivat työn vastaan. Kaikki tietävät, että tilanne on kriittinen: jotkut pelaajat ovat jo lähteneet … Johdon tulee toimia nopeasti pelastaakseen seura.

FIBA: Yksi kesken kauden lähteneistä pelaajista on ystäväsi Marko Milic.

Rannikko: Marko oli meille avainpelaaja. Tunnen hänet hyvin. Olemme pelanneet yhdessä kolme ja puoli vuotta ja minun täytyy sanoa, että olen onnellinen hänen puolestaan. Puolikas hyvä kausi Sloveniassa ja hän sai hyvän tarjouksen Real Madridilta ja tarttui siihen. Siihen ei ole paljoa lisättävää. Me kaikki tiedämme millainen Real Madrid on. Se on … Real Madrid! Se on yksi niistä seuroista, joilla ei ole suurempia ongelmia. Kaikki on järjestetty siellä täydellisesti. Kun sinne pääsee, voi keskittyä vain koripalloon. (toim.huom: Milicin jalkapöydästä murtui luu viime tiistain ULEB Cupin ottelussa Belgradia vastaan ja hänet leikattiin perjantaina.)

FIBA: Mainitsit jo Euroliigan. Viisi voittoa ja yhdeksän tappiota oli Olimpijan saldo tästä kaudesta. Kuinka paljon paremmin olisitte voineet pärjätä?

Rannikko: Tavoitteemme oli selviytyä 16 parhaan joukkoon ja jäimme lopulta vain yhden voiton päähän siitä. Mutta se on vain spekulaatiota. Totuus on, että meidän olisi pitänyt voittaa Partizan (Belgrad) ja Joventut (Badalona) kotona. Pelasimme molemmat ottelut hyvin, mutta romahdimme pariksi minuutiksi ja hävisimme tärkeitä pisteitä. (Partizan voitti 71-70 marraskuun 22. päivänä ja Joventut oli parempi 69-67 jouluun 7. päivänä.)

FIBA: Kuinka turhauttavaa on osua yhdeksästi 13 kolmosyrityksellä ja silti hävitä, kuten tapahtui Hemofarmia vastaan Adriatic-liigassa?

Rannikko: On aina turhauttavaa hävitä. Ei sillä ole merkitystä kuinka paljon pisteitä tekee. Tämä on joukkuepeli. Ei ole väliä kuka korit tekee ja kuka heittää ohi. Mikä on tärkeää, on lopputulos. Euroopassa ottelut hävitään normaalisti puolustuksessa. Jos pelaat parempaa puolustusta, on mahdollisuutesi voittaa suuremmat.

FIBA: Adriatic-liigasta puheen ollen, mitä voittosi tähdistötapahtuman kolmoskisassa sinulle merkitsi?

Rannikko: On aina kiva olla voittaja. Kyseessä oli (Adriatic-liigan) ensimmäinen All Star –ottelu ja se pelattiin kotihallissamme Ljubljanassa. Olin onnellinen, että sain olla osa tapahtumaa ja sen kruunasi kolmoskisan voitto. Sain kovan vastuksen. Adriatic-liigassa hyviä kolmosten heittäjiä riittää.

FIBA: Entä maajoukkueesi? Suomi pelaa B-divisioonassa tällä hetkellä, mutta sillä on mahdollisuudet nousta A-divisioonaan. Ensi syksyn toisella kierroksella maasi kohtaa Itävallan, Georgian, Islannin ja Luxemburgin. Mitä sanot näistä vastustajista?

Rannikko: Viime vuonna voitimme kaikki neljä otteluamme ja haluaisimme toistaa sen tänä vuonna. Mutta minun pitää olla rehellinen ja todeta, että vaikeaa se tulee olemaan. Etenkin Georgialla on hyvä maajoukkue. Heillä on (Teemun joukkuekaveri Manuchar) Markoishvili, (Vladimer) Boisa, (Zaza) Pachulia … Toivon kuitenkin, että pysymme ykkösinä lohkossamme. Jos onnistumme siinä, olemme enää yhden askeleen päässä tavoitteestamme. Seuraava kierros on pudotuspelikierros ja mitä tahansa voi tapahtua.

Luka Maselj
FIBA (alkuperäinen haastattelu on luettavissa
FIBA.comista)Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia