Teemu Rannikko mukana jo seitsemännessä eurokilpailussaan

19.10.2016 Teemu Rannikko pelasi ensimmäiset euro-ottelunsa jo viime vuosituhannella, kun hän 19-vuotiaana debytoi Piilosetin paidassa Korac cupissa. Tänä vuonna aloittanut Mestarien liiga on Rannikolle jo uran seitsemäs eurokilpailu.

Teemu Rannikko on europelien konkari. (Kuva: Erkki Hautaviita)

Kataja hakee menestystä Mestarien liigassa Teemu Rannikon johdolla. (Kuva: Vesa Kuukka / Kuvamaailma)

Rannikko oli viikkoa aikaisemmin juhlinut 19-vuotissyntymäpäiviään, kun Piiloset Basket kohtasi puolalaisen Azoty Unian Korac cupin ottelussa syyskuussa 1999. Rannikko pelasi tuossa ottelussa täydet minuutit ja merkkautti 18 pistettä ja 13 korisyöttöä. Sen jälkeen europelejä on kertynyt ULEB Cupissa, Euroliigassa, Eurocupissa, EuroChallengessa, Europe Cupissa sekä nyt Mestarien liigassa.

- Paljon on ollut turnauksia eri nimillä. Tämä on ihan mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Nimi on aika mahtipontinen verrattuna esimerkiksi EuroChallengeen, muttei tämä silti mikään Euroliiga ole. Kovia vastustajia on kuitenkin luvassa ja yritämme rimpuilla siinä mukana ja voittaa jokaista ottelua, Rannikko totesi Mestarien liigan lohkovaiheen alla.

Rannikko on pelannut urallaan yli 100 ottelua eri euroturnauksissa ja Euroliigassa pelejä on kertynyt yhteensä 55. Ensimmäistä kertaa Rannikko pääsi maistamaan Euroliigan tunnelmaa kaudella 2004-05 Scavolini Pesaron riveissä. Seuraavana kahtena kautena hän pelasi slovenialaisjoukkue Olimpija Ljubljanan riveissä, jossa hän teki lopullisen läpimurtonsa eurooppalaiselle huipputasolle.

- Ei minulla ole ehkä sellaisia yksittäisiä huippumuistoja, mutta jos joku pitää nostaa, niin yksi peli ensimmäiseltä Ljubljanan visiitiltä. Voitimme silloin Maccabi Tel Avivin kotona ja itse sain tehdä voittokorin.

Voittokorissa Rannikko osoitti tutun kylmähermoisuutensa. Peli oli tasatilanteessa, kun peliä oli jäljellä 17 sekuntia ja Rannikko otti ratkaisun omiin käsiinsä; pieni ajoharhautus kohti laitaa, nopea leikkaus keskelle ja höyhenenkevyt floater sukkana sisään, kun pelikellossa oli jäljellä vain hieman päälle sekunti. Vaikka korilla ei ollut niin sarjatilanteen kannalta väliä, oli sillä Rannikolle suuri henkilökohtainen merkitys.

- Siinä oli kuukauden ajan jauhettu, että siirrynkö Maccabiin pelaamaan, mutta Olimpija hoiti tarvittavat velvollisuutensa, etten saanut siirtyä. Se oli henkilökohtaisesti sellainen iso kori, sillä Maccabi oli tosissaan perässäni ja meiltä se oli kova voitto. Se oli mieleenpainuva hetki. Muutenkin ne kaksi ensimmäistä vuotta Sloveniassa olivat minulle hyviä. Peli kulki ja huomasin pystyväni pärjäämään Euroopan parhaita pelaajia vastaan.

Euroliigassa Rannikko ei koskaan päässyt kamppailemaan voitosta, mutta ULEB Eurocupissa sellainen mahdollisuus tuli vuonna 2009, kun Rannikko selvisi Himkin kanssa finaaliin. Ottelu sujui pitkään moskovalaisten hallussa, mutta Lietuvos Rytas nappasi lopulta pokaalin.

- Johdimme peliä viimeisellä neljänneksellä jo kymmenen pistettä, mutta lopulta hävisimme. Itselläni oli silloin Himkissä pieni rooli enkä pelannut siinä ottelussa.

Miljoonabudjetit vastassa Mestarien liigassa

Rannikko palasi Suomeen vuonna 2013 ja aloitti nyt kolmannen kautensa Joensuun Katajan riveissä. Katajassa eurokokemusta on kertynyt EuroChallengessa sekä Europe Cupissa ja keskiviikkona alkavat Katajan osalta lohkovaiheen pelit Mestarien liigassa.

Katajan vastustajat operoivat moninkertaisilla budjeteilla joensuulaisiin verrattuna ja esimerkiksi samassa lohkossa pelaava ranskalaisjoukkue Le Mans lähtee kauteen yli kuuden miljoonan euron budjetilla, joista palkat nappaavat noin 1,8 miljoonan euron sivun. Vertailun vuoksi Katajan tämän kauden budjetti on 750 000 euroa ja palkkabudjetti 488 000.

Rannikon mukaan budjettien eron huomaa nimenomaan pelaajamateriaalin laajuudessa. Joukkueista ei heikkoja lenkkejä löydy ja penkiltä juoksee kentälle lähes samantasoista miestä. Pelillisesti huomattavia eroja ei kuitenkaan ole.

- Jos europelejä vertaa Suomen sarjaan, niin yksi asia mikä tulee esille on se, että siellä joukkueilla on laajempi rotaatio. Tietenkin siellä on myös vähän isompaa ja taitavampaa jätkää vastassa, mutta se menee myös käsi kädessä joukkueiden budjettien kanssa. Kun Korisliigassa on vastassa 400-500 000 euron budjetteja, niin siellä vastustajien budjetit ovat yleensä 5-6 miljoonan tuntumassa. Silloin pitää ollakin vähän parempaa pelaajaa kentällä. En ole kuitenkaan huomannut mitään yhtä erityistä juttua, joka eroaisi Korisliigaan verrattuna. Luonnollisesti tempo ja puolustus ovat peleissä vähän kovempia kuin Korisliigassa, Rannikko vertailee.

Kataja hyvässä vireessä Mestarien liigan avaukseen

Kataja selvitti tiensä Mestarien liigan lohkovaiheeseen voittamalla Ruotsin mestari Södertälje Kingsin kaksiosaisessa karsintavaiheessa yhteiskorein 156-124. Kataja jyräsi ruotsalaiset kumoon ensimmäisessä osaottelussa komealla 97-58-voitolla. Katajan murskaava esitys tuli hieman puskista jopa kaiken nähneelle Rannikolle.

- Ensimmäinen Södertälje-ottelu oli kova yllätys itsellenikin. En olisi uskonut, että olisimme niin hyviä. Meillä oli kolme harjoitusottelua pelattuna ja kaksi amerikkalaispelaajaamme tuli vasta juuri ennen ottelua. Saimme otteluun hyvän lähdön ja olimme tosi hyviä. Toisaalta Södertälje pelasi varmasti vähän alakanttiin, mutta se oli kyllä myös meidän hyvyyttämme. Toinen osaottelu oli pelillisesti sitten huonompi, mutta jatkopaikka oli tärkeintä, Rannikko kertaa karsintaotteluita.

Kataja on aloittanut myös Korisliigan vahvasti. Se on voittanut kaikki kolme kotonaan pelaamaansa peliä keskimäärin 27 pisteen erolla. Rannikon mukaan joukkueen peli on parantunut joka ottelussa ja joukkue lähteekin haastamaan hyvistä lähtökohdista Israelin mestari Maccabi Rand Mediaa.

- Olemme pelanneet kolme kotipeliä ja saaneet ihan hyviä tuloksia. Korisliigassa kotipelit pitääkin klaarata, mikäli haluaa olla runkosarjan päätteeksi korkealla. Ensimmäinen peli ei ollut niin hyvä ja puolustimme todella huonosti. Toisessa menimme jo vähän eteenpäin ja Pyrintöä vastaan pelasimme parhaan pelimme Korisliigassa. Siinä puolustuksessa oli intensiteetti kohdillaan ja se näkyi myös tulostaululla, Rannikko käy läpi Korisliigan alkukautta.

Katajan ja Maccabi Rand Median välinen ottelu alkaa kello 19.00. Elisa Viihteen Fanseat esittää tämän kauden aikana jokaisella Mestarien liigan peliviikolla 1-2 ottelua mukaan lukien kaikki Katajan ottelut sekä kaikki mestaruuden keväällä ratkaisevat Final Four -ottelut. Ottelut ovat www.fanseat.com:in lisäksi katsottavissa Elisa Viihteen digiboksilla ja ottelutaltioinnit ovat myöhemmin katsottavissa Elisa Viihteen ja Fanseatin arkistossa.

Lisätietoja: Teemu Rannikko
Lisätietoja: Mestarien liiga

Henkilöt

 
19.8.2022 10:31 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä”

Susijengin MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavat viikot tulivat päätökseensä eilen torstaina, kun joukkue peittosi Ukrainan kenraaliharjoituksessaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Joukkueen tuoreen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Susijengi voi olla tyytyväinen valmistaviin viikkoihinsa kesän huipennuksen kynnyksellä.

18.8.2022 10:48 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

7.8.2022 11:25 Susijengi

Teemu Rannikko: ”Nostettiin selkeästi tasoa toiseen peliin”

Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

6.8.2022 11:10 Susijengi

Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

5.8.2022 11:29 Susijengi

Hannes Pöllä: “Lähivuosina on tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa”

Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.

4.8.2022 10:23 Susijengi

Susidebytantti Perttu Blomgren: ”Tuli sellainen havahtuminen, että mähän oon nyt täällä”

Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.

27.7.2022 09:52 Susijengi

Susijengin valmennusjohtoon liittynyt Teemu Rannikko: ”Hienot fiilikset ja upea joukkue”

Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.

26.7.2022 09:00 Susiladies

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen: ”Susiladies kamppailee ja vetää aina sata prosenttia”

Tänä kesänä ensimmäisen ammattilaissopimuksensa allekirjoittanut Lotta-Maj Lahtinen, 22, ja Susiladies nähdään kotimaan parketilla peräti neljä kertaa seuraavan kahden viikon aikana. Ensimmäiset ottelut nähdään tänä viikonloppuna Urhea-hallissa, Helsingissä.

4.7.2022 10:02 Susijengi

Sunnuntain voittoheiton upottanut Lauri Markkanen: ”Uskoin, että seuraava heitto menee sisään”

Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

30.6.2022 10:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Olli ajatteli tarjota faneille pari donkkia ja blokkia”

Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

28.6.2022 10:52 Susijengi

Lauri Markkanen valmis uuteen rooliinsa Susijengissä

Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.

27.6.2022 09:54 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff määrätietoisena viimeiseen susikesäänsä

Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

Näytä lisää vastaavia