Teemu Rannikko: "Ranskaa vastaan pitää pelata maltilla"

5.8.2009 Kesän 2008 EM-karsinnat kantapäävamman johdosta väliin jättänyt Teemu Rannikko on palannut tositoimiin ja parantanut otteitaan sinivalkopaidassa vanhalle, hyvälle tasolleen kesän edetessä. Maajoukkueen valmistautuessa kesän ensimmäiseen EM-karsintaotteluunsa Ranskan Paussa korostaa Rannikko maltin merkitystä tosipelien tullen.

Teemu Rannikko on osoittanut viimeisissä maaotteluissa päässeensä hyvään vireeseen.

Rannikko korostaa maltin merkitystä EM-karsintojen avausottelussa Ranskaa vastaan.

Rannikko on saanut avausviisikon takamiesparikseen tänä kesänä Petteri Koposen. Kuvat: Francois Perthuis ja Tomi Kaminen.

Rannikon seurajoukkuekausi 2008/2009 Venäjän Superliigan hopeajoukkue BC Himkin riveissä kului pitkälti kantapäävammasta toipuessa ja vaihtopenkillä. Maajoukkueleirityksen alkaessa Rannikko ennakoi, että oikean pelirytmin löytymisessä saattaa kestää oma aikansa. Viimeiset päivät ovat kuitenkin osoittaneet, että Rannikko alkaa olla parhaassa kunnossaan; veteraanitakamies rankaisi Viroa 21 pisteellä, viidellä levypallolla ja neljällä syötöllä sekä Uutta-Seelantia 24 pisteellä ja kahdella syötöllä.

- Viimeiset pelit ovat menneet oikeaan suuntaan. Jonkin aikaa siinä menikin, mutta tuntuma on tällä hetkellä aika hyvä. Omakohtainen tilanne oli kuitenkin se, etten viimeiseen kahteen vuoteen ollut saanut hirveästi peliaikaa, joten siihen oli tärkeää saada paljon pelejä alle, pohtii Rannikko.

Miesten maajoukkuerinkiin ensimmäistä kertaa jo 17-vuotiaana nuorukaisena nostettu Rannikko on viimeisen vuosikymmenen ajan saanut toimia lähes poikkeuksetta Suomen avauspelinrakentajana. Tänä kesänä Rannikko on kuitenkin saanut maajoukkueen avausviisikossa rinnalleen Petteri Koposen. Vaikka Rannikko on siirtynyt maajoukkueen avauskokoonpanossa heittävän takamiehen tontille, hän ei näe roolinsa muuttuneen merkittävästi.

- Petteri tuo palloa minua enemmän ylös, mutta komentovastuu on aika tasaisesti meillä molemmilla aina tilanteesta riippuen. Vaikka pallo voi olla vain yhdellä pelaajalla kerrallaan, molemmat saavat tahollaan laittaa hyökkäyskuviot liikkeelle. Tilanne on sinänsä minulle tuttu, sillä olen kuitenkin viimeiset 3-4 vuotta pelannut seurajoukkueissani myös heittävää takamiestä, selvittää Rannikko.

- Tilanne on lähinnä siksi erilainen, että Petteri on nuori kaveri, jonka kanssa en ole aikaisemmin pelannut mitenkään hirveästi samalla kentällä, ja emme vielä ihan täysin osaa lukea toistemme peliä. Tämän kesän aikana olemme kuitenkin löytäneet koko ajan paremman yhteisen vireen, Rannikko jatkaa.

Hyvä käsitys vastustajasta

Suomen valmistavat maaottelut etenivät lievänä aaltoliikkeenä. Lupauksia herättäneen Lissabonin turnauksen jälkeen Suomi pelasi alakanttiin Unkarin turnauksessa. Viimeiset maaottelut Viroa ja Uutta-Seelantia vastaan olivat puolestaan suomalaisnäytöstä.

- Hyökkäys on viimeisessä parissa pelissä kulkenut mallikkaasti, toisin kuin esimerkiksi Ruotsia vastaan Unkarin turnauksessa. Me lähdetään aika kovalla tempolla liikkeelle ja hyökkäyksen käynnistäminen on aina vaikeampaa, jos pallon joutuu poimimaan korisukasta, arvioi Rannikko.

- Vaikka Uusi-Seelanti tekikin meitä vastaan 90 pistettä, ei meidän puolustuksemme ihan avutonta ollut, siitä kertoo vastustajan menetysmääräkin. Levypallopelaamisessa meillä on kuitenkin paljon tehtävää. Ranskan ja Italian tasoisille joukkueille ei saa missään nimessä antaa noin paljon riboja.

Suomi avaa EM-karsintansa lauantaina vierasottelulla Paussa lohkon vahvaa ennakkosuosikkia Ranskaa vastaan. Rannikko korostaa, että Ranskaa vastaan poppakonstit ja yksittäisten pelaajien vahva vire ei riitä, vaan joukkuekonseptin on pysyttävä kasassa täydet 40 minuuttia.

- Ranskaa vastaan pitää pelata maltilla. Joukkuepuolustuksen ja sulkupelin täytyy toimia, ja hyökkäyspäässä pallosta on pakko pitää huolta. Ranska on nopea ja atleettinen joukkue, joka hakee paljon riistoja ja pystyy kasvattamaan äkkiä eroa vastustajan menetyksistä. Kauheaan juoksupeliin meillä ei ole varaa Ranskaa vastaan lähteä, tiivistää Rannikko.

Ranska avaa omat EM-karsintansa keskiviikkona vierasottelulla Italiaa vastaan. Rannikko uskoo, että hieman pidemmästä valmistautumisesta on hyötyä ennen avausottelua.

- Meillä on vielä neljä tiivistä päivää aikaa scoutata Ranskaa videolta ja harjoitella. Ranskalla ei ole mitenkään tuntemattomia pelaajia kokoonpanossa, vaan kyllä meillä on aika hyvä käsitys siitä, mitä he osaavat ja mitä eivät, päättää Rannikko.

Lue myös seuraavat artikkelit:

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia