Teemu Rannikko: "Seitsemällä voitolla finaaliin"

1.4.2016 Joensuun Katajan Teemu Rannikko päätti Korisliigan kauden 2015/2016 runkosarjan liki käsittämättömiin 15,0 pisteen ja 10,2 koriin johtaneen syötön pelikohtaisilla keskiarvoilla, pokaten joulukuusta lähtien kolme perättäistä kuukauden pelaaja -palkintoa. Samalla hallitseva mestari Kataja sinetöi runkosarjan voiton jo viikkoja ennen pudotuspelien alkua. Missä kunnossa Taikuri Rannikko ja Kataja ovat pudotuspelien kynnyksellä?

Kolmen perättäisen kuukauden pelaaja –palkinnon ja Katajan suvereenin runkosarjan voiton jälkeen olisi kenties asiallista pohtia jälleen seuraavaa kysymystä: Onko kauden 2015/2016 Teemu Rannikko paras versio Taikurista minkä koripallokansa on Korisliigan parketeilla nähnyt?

- En oikein vieläkään osaa vastata tuohon. Varmasti se on taas katsojan silmässä se, että kuinka hyvä kukakin pelaaja milläkin hetkellä on, Rannikko pyörittelee vaatimattomasti.

- Mutta kuten olen sanonut, niin mulle on tärkeämpää se miten joukkue pelaa. Jos joukkue suorittaa hyvin, peli kulkee ja tulee voittoja, mä koen tehneeni työni hyvin ja varmasti se oma tekeminenkin näyttää paremmalta kentällä.

Vaatimattomuuden seasta löytyy myös totuus. Jukka Toijalan luotsaaman Katajan hyökkäystä kapellimestarin tavoin ohjaava Rannikko olisi joka tapauksessa yksilönä Korisliigan dominoivimpia hahmoja miesmuistiin, mutta laadukkaat yksilöt ja saumattomasti hyökkäyskonseptia toteuttava joukkue tekevät Rannikon pelaamisesta helpompaa ja samalla saavat miehen näyttämään ajoittain pysäyttämättömältä.

Viittauksia viime kauden mestarijoukkueeseen on helppo tehdä, vaikka jenkkipuolella nimet ovat vaihtuneet ja lukumäärä on kasvanut kahdella. Mestaruuden Joensuuhun tuoneesta kolmikosta löytyi kuitenkin Rannikon kanssa toimiva kaava ja samalla sapluunalla on pyritty kasaamaan tämänkin kauden versio Katajasta.

- Meillä oli ensinnäkin hyvä runko minkä päälle rakentaa. Penkiltä löytyy yksi uusi mies (Atte Perttu), mutta muuten lähdettiin etsimään vähän saman tyylisiä palasia kuin mitä viime kauden joukkueesta löytyi, Rannikko muistelee.

Samankaltaisuuksia todellakin löytyy. Trevis Simpson (18,1/3,7/2,4 syöttöä) on ottanut Katajan ykköspyssyttäjän roolin ja on saanut vähän samankaltaisia vapauksia Katajan hyökkäyksen sisältä kuin Reggie Arnold. Tarkkakätinen ja vankkarakenteinen laituri Lamayn Wilson (16,5/6,3) on monipuolisempi hyökkäyspään osaaja kuin Ken Horton, mutta Toijalan alaisuudessa Wilson tekee paljon samoja asioita kuin mitä Horton teki Salmisen joukkueessa.

”Neljäs jenkki” Katajan joukkueessa on monipuolinen kanadalaislaituri Thoma Scrubb (13,4/7,7/2,0 syöttöä). Nöyrä työntekijä ja kurinalaisesti Toijalan systeemiä noudattava Scrubb tarjoaa Katajalle molemmissa päissä parkettia juuri sitä, mitä se kulloinkin 198-senttiseltä laiturilta tarvitsee.

- Kyllä meillä meni kauden alusta aikaa päästä rytmiin, ei se ole mikään salaisuus. Vahvistukset haettiin kuitenkin pelityyliin sopiviksi, eikä se ole niin kauheasti muuttunut viime kaudesta, Rannikko vahvistaa.

- Trevis (Simpson) on ottanut vähän Reggie Arnoldin paikkaa jengissä ja (Lamayn) Wilson on tietyllä tapaa istunut Ken Hortonin rooliin vaikka parempi heittäjä ja monipuolisempi hyökkäyspään pelaaja onkin. Neljän jenkin sääntö on auttanut tietysti joukkuetta paljon ja meillä sen ruudun on täyttänyt monipuolisuutensa ansiosta tosi hyvin Thomas Scrubb.

Sentteripuolella Carson Desrosiers (9,5/6,2) aloitti joukkueen vitospaikan ankkurina, mutta on joutunut luovuttamaan pelipaikkansa kesken kauden Katajan riveihin liittyneelle Tony Easleylle (12,2/6,7/2,3 torjuntaa). Desrosiers muistutti vahvuuksiltaan osittain mestaruusjoukkueen sentteri Tom Knightia, Easleyn ollessa huomattavasti dominoivampi hahmo kentällä.

- Easley tuo meille vähän uutta ulottuvuutta vitospaikalle. Urheilullisuutta haettiin ja sitä ehdottomasti saatiin, Rannikko toteaa.

- Ei meillä varsinaisesti ongelmia sillä pelipaikalla ennenkään ollut, mutta nyt ollaan ehkä vieläkin parempia. Saatiin yksi kokenut pelimies lisää ryhmään.

Akut ladattuina pudotuspeleihin

Katajan varmistaessa runkosarjan voiton jo hyvissä ajoin, sai joukkue hieman epätavallisenkin edun kilpailijoihinsa nähden. Maaliskuun alkupuolen Bisons-kotivoiton varmistaessa runkosarjan piikkipaikan joensuulaisille, sai Kataja pelata täysin paineettomassa tilassa runkosarjan viimeiset viisi otteluaan.

Joukkue käytti ottelut viisaasti pudotuspeleihin valmistautuessa. Taikuri Rannikonkaan ei tarvinnut maaliskuun kahdeksasta pelistä kaivaa taikurin hattuaan esille kuin viiteen otteluun. Keväällä pienetkin asiat voivat olla mestaruuden ja esimerkiksi välieristä tippumisen välissä. Pienenkin ylimääräisen huilin voisi täten kuvitella olevan varsin tervetullut etu mestaruuden uusimista havittelevalle Katajalle.

- Sen varmasti näkee sitten vasta kun pudotuspelit lähtevät kunnolla käyntiin, mutta tietysti tavoite on olla parhaassa mahdollisessa iskussa kun panoksena on paikka mitalipeleissä ja lopulta finaaleissa. Aina siinä on tietysti uhka siitä, että ote lipsuu kun ei ole samalla tavalla panosta otteluissa. Toisaalta, me ollaan kyllä pelattu aika hyvääkin korista maaliskuun aikana, Rannikko pohtii.

- Samalla kun ollaan päästy lepuuttamaan viisikon pelaajia, ovat penkkimiehet päässeet isommille minuuteille ja suorittaneet roolinsa korkealla tasolla. Kyllä mä näkisin, että huili on auttanut ja nyt päästään akut täynnä pudotuspeleihin.

Puolivälierissä Katajaa vastaan asettuu sarjanousija BC Nokia. Selkeän suosikin asemassa sarjaan lähtevä Kataja tavoittelee paikkaa välierissä mahdollisimman vähillä otteluilla ja rasituksella. Rannikko muistuttaa kuitenkin nopeasti, että yhtäkään joukkuetta vastaan ei voi pudotuspeleissä lähteä takki auki.

- Yhtäkään joukkuetta ei voi väheksyä pudotuspeleissä. Sarja on varmaan taas kokonaisuutena laadukkaampi ja tasaisempi kuin koskaan ennen, vaikka luonnollisesti runkosarjan kärkipäähän sijoittuneet joukkueet lähtevät ainakin jonkun sortin ennakkosuosikkeina puolivälieriin, Rannikko maalailee.

- Pudotuspelit ovat aina oma maailmansa. Kun joukkueet voivat keskittyä vain yhteen vastustajaan ja sen pysäyttämiseen, pelin luonne muuttuu.

Seitsemällä voitolla finaaliin

Rannikon ja Katajan ensimmäinen tavoite kevään kuumimpien pelien aattona on selvä.

- Seitsemän voittoa vaaditaan finaalipaikkaan, Rannikko naulaa.

- Varmoista finaalijoukkueista ei voida mun mielestä ikinä puhua. Meillä on siihen hyvät mahdollisuudet ja lopullinen tavoite on tietysti uusia mestaruus.

Yksi potentiaalinen este Katajan tiellä toiseen perättäiseen mestaruuteen oli vielä joulun tienoilla Loimaan Bisons. VTB-Liigan väsyttämä ja kokoonpanomuutoksien sekoittama pelaajisto on ajanut Bisonsin kuitenkin tilanteeseen, jossa loimaalaiset lähtevät puolivälieriin sarjataulukon sijalta viisi, altavastaajana kotiedun omaavaa Tampereen Pyrintöä vastaan.

- Se mitä Loimaalla on tapahtunut, se on tietysti todella valietettava tilanne. Ikävä juttu niin organisaatiolle kuin pelaajillekin jotka ovat seuran jättäneet ja jotka ovat joukkueen vahvuuteen jääneet, Rannikko harmittelee.

- Mutta ei biisoneitakaan voi aliarvioida. Heillä on ollut valtava otteluruuhka kokoonpanomuutosten aikana, eikä harjoitteluaikaa ole juurikaan ollut. Pudotuspeleihin joukkue on päässyt valmistautumaan viikon verran ja siinä ajassa tekee jo paljon.

Selkeänä ennakkosuosikkina Pantteri-patsaan jahtiin lähtevä Kataja joutuu kohtaamaan Bisonsin kohtalosta huolimatta laadukkaita joukkueita pudotuspelien edetessä. Jo välieriin on mahdollisesti tarjolla vastustajaksi esimerkiksi sarjataulukon nelonen Pyrintö tai kevään edetessä todella kovaan vireeseen yltynyt runkosarjan kuutonen Salon Vilpas.

- Sen takia tässä ei voi lähteä mitään lupauksia mestaruudesta tai finaalipaikasta tekemäänkään. Monella joukkueella on mahdollisuus mestaruuteen tällä kaudella, Rannikko huomauttaa.

- Pyrintö on ollut todella vahva ja parantanut pelaamistaan koko ajan. Vilpas on päässyt kovaan iskuun. Kouvot on vahvistunut Ilari Seppälällä ja Karhu Mikko Koivistolla. Kovan tien saa kulkea mikäli mestaruuden haluaa voittaa.

Runkosarjan selkeä ykkönen ja hallitseva mestari, riveissään Korisliigan dominoivin takamies. Vaikka lupauksia ei lähdettäisikään antamaan, on Kataja kaikilla mittareilla suurin ennakkosuosikki ja perusteluiden lista on varsin kattava.

- No, todetaan nyt taas, että kyllä meillä tietysti kaikki mahdollisuudet on, Rannikko vastaa uteluihin mestaruuden uusimisesta ja ennakkosuosikin asemasta.

- Kuten sanottua, se on se meidän päätavoite. Matkalla on kuitenkin kovia joukkueita vastassa, eikä tässä kohtaa kevättä voi lähteä etenemään kuin yksi ottelu kerrallaan. Kyllä näitä otteluita on vähän jo odotettukin.

 
11.12.2021 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelannut vahvaa kautta Italiassa – ”Olen tyytyväinen rooliini”

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Italiaan tehtyään sopimuksen Serie A2:ssa pelaavan Carugaten kanssa. Tulonen on aloittanut kautensa räväkästi tupla-tuplan keskiarvoilla.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

23.11.2021 12:40 Susijengi

Topias Palmi: ”Kun juna lähtee oikeaan suuntaan, meitä on vaikea pysäyttää”

Puoli vuotta on pitkä aika odottaa. Italian kivikovassa Serie A:ssa ja Susijengissä vahvoja näyttöjä viime vuosina antanut Topias Palmi, 27, joutui viettämään puolivuotisen parkettien ulkopuolella koronaviruksen jälkitaudin vuoksi. Alkaviin karsintoihin Tampereen Pyrinnön heittäjä-ässä lähtee ylpeydellä ja nälkäisin mielin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

9.11.2021 13:44 Susiladies

Susiladiesin kolmostykki Elina Koskimies: ”Hieno kuulla, että uusi kotipesä on täyttymässä kovaa vauhtia”

Susiladiesin tarkka-ampuja Elina Koskimies on mielissään, että EM-karsintojen sunnuntaisen Ukraina-ottelun lipunmyynti käy kuumana. Basket.fi-haastattelussa Koskimies käy lävitse fiiliksiä EM-karsintaikkunasta, jossa joukkue pääsee vihdoin pelaamaan kotiyleisönsä eteen.

8.11.2021 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen jahtaa Slovakian mestaruutta – ”Arki on erittäin laadukasta”

Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

30.10.2021 13:23 Suomalaiset ulkomailla

Ebba Pekonen ja Silja Viita aloittaneet ensimmäisen ammattilaiskautensa hienosti

Ebba Pekonen, 20, ja Silja Viita, 19, aloittivat ammattilaisuransa Ruotsista. Pekonen teki kesällä sopimuksen Helsingborg BKK:n kanssa ja Viita pisti nimensä IK Eos Lundin tarjoamaan sopimuspaperiin. Molemmat ovat aloittaneet kautensa hyvin.

24.10.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimies ja Anissa Pounds aloittaneet vahvasti Saksassa

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa ja kaksi heistä pelaa Angels Nördlingenin joukkueessa. Elina Koskimies ja Anissa Pounds ovat aloittaneet kautensa hyvin.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

16.10.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinin oli helppo palata Espanjaan – ”Tämä oli minulle hyvä vaihtoehto”

Marianne Kalin, 24, on aloittanut toisen kautensa Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueessa. Joukkueen alkukausi on ollut vaikea, mutta Kalin on kuulunut joukkueen avainpelaajiin.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

10.10.2021 09:56 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen halusi Espanjasta uudenlaiseen ympäristöön – ”Nyt saan yrittää ja kokeilla vähän eri asioita”

Anniina Äijänen, 26, jätti viime kauden päätteeksi Espanjan kentät taakseen kolmen maassa vietetyn kauden jälkeen. Äijänen halusi uralleen uuden suunnan ja sellainen löytyi Saksan Bundesliigassa pelaavasta Royals Saarlouisista.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

30.9.2021 13:15 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander hamuaa Saksan mestaruutta – ”Sitä varten täällä ollaan”

Sofia Pelander teki kesällä jatkosopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Viime kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen välierissä ja tällä kaudella tähtäin on mestaruudessa.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

24.9.2021 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen palasi Ranskaan vahvempana – ”Pelikovuus ei tule yllätyksenä”

Annika Holopainen palasi yhden kauden tauon jälkeen Ranskan Ligue Feminine 2 –sarjaan, kun hän teki jo viime keväänä sopimuksen Montbrisonin kanssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar palaa hyvillä mielin tuttuihin maisemiin.

Näytä lisää vastaavia