Tunnelmia naisten SM-infosta, osa 1/2

28.9.2010 Naisten SM-sarja 2010/11 käynnistyy lauantaina neljällä paikkakunnalla. SM-sarjaseurat antoivat esimakua alkavaan koriskauteen viime viikon liigainfossa. Tässä artikkelissa ToPon, Keravan Energia Teamin, HoNsUn ja Forssan Alun tunnelmia uudesta kaudesta.

Hilpi Savikko vahvistaa Keravan Energia Teamia kentän laidalla.

Jyväskylässä odotetaan HoNsUn nousukiitoa Dionne Poundsin johdolla.

Forssan Alku luottaa Minna Stenin kokemukseen. Kuvat: Oona Panula, Jukka Nissinen, Kai Kilappa ja Tomi Kaminen.

Sarjanousija ToPo asettaa tavoitteet korkealle

Viime keväänä tiensä I divisioonasta naisten SM-sarjaan selvittänyt helsinkiläinen ToPo palauttaa pääkaupungin SM-sarjakartalle useamman vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran Helsinkiä edusti pääsarjatasolla Helsingin NMKY kaudella 2007/08.

- Totta kai on tärkeä juttu Suomi-korikselle, että Helsingissä pelataan naisten pääsarjakorista. Varmaan toisellekin joukkueelle olisi tilausta, koska olemme joutuneet käännyttämään monta pelaajaa ovelta, koska yhteen joukkueeseen mahtuu vain tietty määrä pelaajia, kertoo ToPon tuore päävalmentaja Mikko Kurki joukkueensa "positiivisesta ongelmasta."

ToPolla on kasassa sarjanousijaksi tyypillisen nuori joukkue, mutta viime talvena uransa ensimmäiset naisten SM-ottelut pelannut monivuotinen maajoukkueen tukipilari Taru Tuukkanen tuo ryhmään kosolti kokemusta kovalta eurooppalaiselta tasolta. Edellisen kerran Tuukkanen pelasi ToPossa 1996/97, jolloin joukkue pelasi vielä I divisioonaa.

- Pienestä asti unelmani on ollut pelata mestaruussarjaa ToPossa, ja näin kauan kesti, että siihen pisteeseen pääsin, Tuukkanen hymyilee.

Tuukkasen lisäksi ToPon iskunyrkki alkavalla kaudella muodostuu SM-sarjakonkari Alli Arppesta, 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen huippulupaus Anette Juvosesta sekä ulkomaalaisvahvistuksista Zoja Pavlovskajasta ja Deandra Mossista. Tulokas ei kainostele, vaan pyrkii ensimmäisenä mestaruussarjavuonnaan heti mitalikantaan.

- On kivempi tähdätä korkealle kuin putoamista välttämään. Mitalipeleihin toivottavasti edetään, Tuukkanen pohtii.

Kerava jatkaa talkoohengellä

Vuosi sitten naisten SM-sarjaan nousseen Keravan Energia Teamin ensimmäinen kausi mestaruussarjatasolla sujui totutellessa huippukoriksen vaatimuksiin ja rytmiin. Nuori joukkue voitti 28 ottelustaan kuusi.

- Toiseen kauteen lähdetään viime kaudesta jonkin verran oppineena. Samojen taloudellisten rajoitteiden kanssa painitaan kuin suurin osa muistakin joukkueista, mutta se ei ole vähentänyt pelaajien ja seuran talkoohenkeä kauteen valmistautuessa, vakuuttaa Keravan Kori-80:n puheenjohtaja Markus Virtanen.

Energia Team on menettänyt viime kauden runkopelaajistaan amerikkalaisen Daphne Mitchellin sekä suomalaishuiput Michaela Mouan ja Anette Juvosen, mutta kotimainen runko on pysynyt muuten pitkälti kasassa ja uutena amerikkalaispelaajana joukkueessa debytoi Ree Browne.

Merkittävimmän vahvistuksensa Energia Team sai kentän laidalle pitkäaikaisen huippuvalmentaja Hilpi Savikon muodossa.

- Takana on vähän repaleisempi kesäharjoittelu, mutta saatiin onneksi kokenut, hyvä valmentaja mukaan talkoisiin, Virtanen kehuu.

- Meidän kaltaisellemme joukkueelle Savikolla on iso merkitys. Hänen osaamisensa näkyy päivittäin harjoituksissa. Playoff-paikkaa lähdetään tavoittelemaan pitkälti kotivoittojen myötä, se on alkavan kauden juoni.

HoNsU erinomaisessa kunnossa

Perinteinen jyväskyläläinen koripalloseura HoNsU pelasi nuorekkaalla joukkueella paikoin erittäin tehokasta koripalloa kauden 2009/10 aikana. Uuden kauden alkaessa Jyväskylässä ei tähdätä enää pelkkään playoff-paikkaan, vaan tavoitteena on mitali.

- Muutama päivä sitten palaveroitiin kautta ryhmän kanssa ja yksimielinen tavoite on se, että mitaleille on päästävä, lataa joukkueen päävalmentaja Ensio Helimäki.

- Aikaisempina kausina HoNsU on saattanut lähteä peleihin vähän eri lähtökohdista, mutta nyt olemme aloittaneet harjoittelun aiemmin kuin koskaan ja joukkue on erinomaisessa kunnossa. On ihan turha vähätellä omaa osaamista, vaan parempi tähdätä kerralla korkealle.

Joukkue on pysynyt pitkälti entisellään edellisen kauden jälkeen. Helimäen mukaan HoNsUn mahdollinen menestys kulminoituu kuitenkin kahteen pelaajaan - viime kauden parhaaseen kotimaiseen pisteidentekijään Dionne Poundsiin sekä amerikkalaiseen Margaret Roundtreehen.

- Uskoisin, että Pounds tulee olemaan parhaita pelaajia sarjassa. Hän osaa heittää, syöttää ja puolustaa, ja maajoukkuepeleissä hän löysi itsestään vielä uuden vaihteen. Roundtree on toinen huikea pelaaja, ja uskoisin toivoa, että näemme alkavalla kaudella hänen toimestaan naisten SM-sarjan kautta aikojen ensimmäisen donkin, Helimäki ennakoi.

Palaako Alku mitalikantaan?

Takavuosien suurseura Forssan Alku jumitti lähes koko 2000-luvun SM-sarjan alemmassa keskikastissa ja sen alapuolella, mutta viime vuonna forssalaiset kamppailivat tiensä sarjan viidennelle sijalle.

Uudella kaudella forssalainen koripalloväki saa odottaa yhä parempaa tulosta, sillä osaavien amerikkalaisvahvistusten lisäksi Alun kotimainen osasto on saanut lisää vahvuutta Minna Stenin, Lotta Aaltosen ja Carita Alanderin muodossa.

- Viime kauden joukkueesta on vain kaksi pelaajaa jäljellä (Minna Johto, Juta Jahilo), joten tavallaan tässä ollaan vielä homman alussa, mutta tässä porukassa on ihan selkeästi potentiaalia, kertoo USA:sta palannut Aaltonen.

Alun uuden päävalmentajan Veikko Tannin mukaan joukkueen peliä kehitetään viime kauden valmentajan Tönu Lustin pelifilosofian pohjalta.

- Isot asiat ovat pysyneet samoina. Siitä on lähdetty, mikä keväällä toimi, ja niitä asioita on kehitetty eteenpäin, Tanni summaa.

- Totta kai pelaajistossa on tapahtunut paljon muutoksia, mutta yhteinen kieli on löytynyt todella nopeasti. Eniten odotan kuitenkin amerikkalaistemme lisäksi Minna Steniltä ja Juta Jahilolta, joilla on kokemusta tältä tasolta. Materiaalin puolesta olemme tarpeeksi hyviä kärkinelikkoon, nyt kysymys on siitä kuinka pian saamme homman toimimaan.

Artikkelin toinen osa julkaistaan keskiviikkona.

 
25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

16.8.2023 10:11 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaajana palkittu Roosa Kosonen ja Peli-Karhut jatkosopimukseen

Viime kaudella naisten Korisliigassa SM-kultaa voittanut Peli-Karhut on solminut yksivuotisen jatkosopimuksen päättyneen kauden naisten Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valitun Roosa Kososen kanssa.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

4.6.2023 17:44 Naisten Korisliiga

Petra Noponen palaa Tapiolan Honkaan

Välikauden verran sivussa ollut Petra Noponen, 26, palaa Naisten Korisliigaan kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueeseen. Noponen, 174 cm, pelasi pääsarjatasolla edellisen kerran kaudella 2021-22, jolloin hän juhli Peli-Karhujen kanssa Suomen mestaruutta.

1.6.2023 13:50 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vuoden pelaaja Roosa Kosonen: ”Yksin ei pärjää, vaikka pelaisi kuinka hyvin”

Monipuolinen laitapelaaja Roosa Kosonen liittyi syksyllä Kotkan Peli-Karhujen menestysjoukkueeseen uutena mutta jätti välittömästi jälkensä.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

21.4.2023 20:43 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille viides peräkkäinen Suomen mestaruus

Peli-Karhut nappasi seurahistorian kahdeksannen mestaruuden. Se vei kolmannen ottelun 85-83 ja koko finaalisarjan otteluvoitoin 3-0.

18.4.2023 21:25 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut vei huiman trillerin ja siirtyi finaaleissa 2-0 johtoon

PeKa nappasi toisen voiton naisten finaalisarjassa. Joukkue haki vierasvoiton kahden jatkoajan jälkeen 103-93 ja on voiton päässä mestaruudesta.

16.4.2023 19:29 Naisten Korisliiga

ViVe avasi mitalitilinsä

Vimpelin Veto päätti kautensa pronssijuhliin, kun joukkue kukisti pronssiottelussa Forssan Alun jännittävien vaiheiden jälkeen 80-76. Mitali oli ViVe:n seurahistorian ensimmäinen.

15.4.2023 18:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille ensimmäinen kiinnitys mestaruuteen

Kotkan Peli-Karhut aloitti finaalisarjan väkevästi. Joukkue nappasi johdon itselleen, kun se voitti kotikentällään 80-71.

14.4.2023 07:00 Naisten Korisliiga

Suomen Cupin finaalista tutut PeKa ja ToPo taistelevat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigakausi huipentuu lauantaina alkavaan finaalisarjaan. Vastakkain ovat viidettä peräkkäistä mestaruuttaan tavoitteleva PeKa sekä ensimmäistä mestaruuttaan havitteleva ToPo.

11.4.2023 16:37 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalien otteluohjelma vahvistettu

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy lauantaina 15.4. klo 17.00 Kotkassa. Mestariksi vaaditaan kolme voittoa. Ruutu lähettää kaikki naisten finaaliottelut monikameratuotantona ja selostettuna kanavillaan.

10.4.2023 19:18 Naisten Korisliiga

ToPo:lle ensimmäinen finaalipaikka

ToPo nappasi seurahistoriansa ensimmäisen finaalipaikan Naisten Korisliigassa. Joukkue voitti neljännessä ottelussa vieraskentällä ViVe:n 84-77 ja eteni finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

9.4.2023 19:09 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille viides peräkkäinen finaalipaikka

PeKa eteni jälleen finaaleihin ja tavoittelee viidettä peräkkäistä mestaruutta. Se haki päivän ottelussa vierasvoiton 95-67 ja vei välieräsarjan 3-1.

7.4.2023 19:29 Naisten Korisliiga

ToPo:lle toinen kiinnitys finaalipaikkaan

Torpan Pojat otti toisen voiton välierissä, kun se kaatoi ViVe:n 78-66. Helsinkiläiset johtavat välieräsarjaa 2-1.

6.4.2023 21:10 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut voiton päässä finaaleista

Kotkan Peli-Karhut oli toipunut tappiosta ja esiintyi vakuuttavasti kotiyleisönsä edessä. Se ei antanut FoA:lle mahdollisuutta ryöstöön, vaan voitti selvästi 95-61. Samalla se siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

5.4.2023 20:30 Naisten Korisliiga

ViVe tasoitti ottelusarjan

Vimpelin Vedon ja ToPo:n välieräsarjassa pelattiin toinen ottelu. Vimpeli oli vahvempi kotonaan 88-81 ja tasoitti ottelusarjan tilanteeseen 1-1.

Näytä lisää vastaavia