Välieräennakot: Onnistuvatko KTP ja Kouvot horjuttamaan viime kauden finalisteja?

1.5.2019 16:33 Välieräsarjat alkavat torstaina Salossa ja Kauhajoella. Loppuottelupaikka vaatii neljä voittoa.

Helsinki Seagulls oli Bojan Sarcevicin Karhu Basketille lopulta suupala puolivälierävaiheessa. Kuva: Ville Vuorinen

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoen Karhu Basket saa välierissä vastaansa Kotkan ylpeyden, KTP-Basketin. Karhu Basket selvisi tappioitta puolivälieräkohtaamisistaan Helsinki Seagullsia vastaan. KTP-Basket sen sijaan kaatoi runkosarjan neljänneksi yltäneen Joensuun Kataja Basketin neljässä ottelussa.

Karhu Basket lähtee välieriin ennakkosuosikkina. Kauhajokelaisjoukkueen turvana on kenties Korisliigan vahvin kotietu. Karhu Basket on poistunut kotiparketiltaan voittajana nyt 15 ottelua putkeen. Edellisen kerran oranssipaidat ovat Kauhajoella hävinneet joulukuun alussa.

KTP-Basket on niin ikään vahva kotijoukkue. Runkosarjassa KTP voitti 20 kotiottelustaan 15. Pudotuspeleissä kotkalaiset eivät ole toistaiseksi kotonaan hävinneet.

KTP:n pitää siis voittaa Karhu Basket ainakin kertaalleen vieraskentälle, mikäli KTP mielii Korisliigan finaaleihin. Runkosarjassa KTP juhli vieraissa kahdeksan kertaa. Marraskuussa KTP voitti myös Kauhajoella. Pudotuspeleissä KTP juhli Joensuussa kertaalleen.

– Hyvillä mielin voi lähteä Kauhajoelle. Hieman huilattu Kataja-sarjan jälkeen ja ladattu akkuja. Niiden pitääkin olla täydessä latingissa, jos Karhun kaatoa tavoitellaan, KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen linjaa.

Kaminen on kuvaillut joukkuettaan hyvin tunnepitoiseksi. KTP tuntuukin olevan parhaimmillaan, kun parketilla on kosolti menoa ja meininkiä. Puolivälierissä KTP aloitti vaisusti, sillä Kataja voitti ensimmäisen ottelun peräti 37 pistettä. Toistakin ottelua Kataja johti Kotkassa jo 22 pistettä, kunnes KTP esitti päätösneljänneksellä huiman loppukirin. Tunne löytyi ja KTP eteni lopulta vakuuttavasti välieriin.

– Se on koriksessa ihmeellinen asia, kun joukkue saa oikein kunnolla fiiliksen päälle. Silloin tuntuu, että tässähän voidaan yhdessä mennä vaikka seinän läpi. Mutta se on ollut koko kauden meidän suurin haasteemme, että pelaamisemme ailahtelee paljon tunteiden mukana, Kaminen myöntää.

Kaminen on selvästi pienentänyt pelaajarotaatiotaan pudotuspelien alettua. Ainoastaan kahdeksan pelaajaa kävi kentällä jokaisessa neljässä puolivälierässä. Heistäkin kotkalaiskasvatit Michael Pounds (4,3/0,5) ja Juho Lehtoranta (0,8/1,0) pelasivat vain kymmenisen minuuttia ottelua kohden.

Pelintekijät Antto Nikkarinen (10,8/1,8/4,5s)  ja Joonas Lehtoranta (8,5/2,8/3,0s) ovat nostaneet tasoaan roimasti kevään lämmetessä. Sisäpelaajat Donte Thomas (16,8/6,5) ja Tyrell Nelson (19,3/9,5) ovat tehneet väsymättömästi töitä molemmissa päissä kenttää. Sentteri Kevin Langford (14,8/4,3/2,5s) on urakoinut joukkueensa suurimmat minuutit pudotuspeleissä. Laituri Jalen Jackson (16,8/7,8/4,0s/2,8r/2,5t) on osoittanut olevansa todellinen pudotuspelitaistelija, joka tekee kaikkensa joukkueensa voiton eteen.

KTP:n hyökkäyspelaamista johtaa taitavasti Antto Nikkarinen. Kuva: Ville Vuorinen

Karhu Basket on puolestaan luottanut läpi kauden hieman muita joukkueita kapeampaan rotaatioon. Pudotuspeleissä seitsemän pelaajaa ovat jakaneet lähes kaikki merkitykselliset peliminuutit, sillä Eero Innamaan (2,5/0,5) ja Mikael Laihosen (2,5/0,5) rooli on kaventunut runkosarjasta entisestään.

Karhu Basketin tason takuumiehinä toimii jo viime keväänä Suomen mestaruutta juhlinut kolmikko. Takamies Bojan Sarcevic (14,0/3,3/4,7s), ikitaistelija Rene Rougeau (18,3/7,0/3,3s/1,7r/2,7t) ja tulivoimainen Greg Mangano (12,3/7,7/2,3/1,7t) ovat jälleen vahvassa iskussa. Laituri Cameron Jones (19,7/5,0/4,7s) on ollut Kauhajoelle loistava hankinta, kuten myös joukkuetta  täydentävä sisäpelaaja Chris McKnight (11,3/7,7). Okko Järvi (11,0/3,3/2,0s) on erinomainen etujen hyödyntäjä. Monipuolinen Antti Niskanen (7,0/2,7) paikkaa aukkoja molemmissa päissä kenttää.

–  KTP on isokokoinen ja aktiivinen joukkue, joka hakee hyvin yksinkertaisten screen-pelien ja post-uppien kautta ratkaisuja melko nopeasti ja suoraviivaisesti. KTP on pelannut erittäin vahvasti viime aikoina ja ovatkin saaneet selkeästi tasapainoa isojen amerikkalaisten ja takakentän välille skoraamisessa. Etenkin Nikkarinen, Lehtoranta (Joonas) ja Jackson ovat takakentältä nostaneet tasonsa kyllä kauden parhaaksi pudotuspeleissä, Karhu Basketin käskyttäjä Jussi Laakso miettii Karhu Basketin sivuilla.

– Thomas aiheuttaa koollaan, urheilullisuudellaan, heittokyvyllään ja voimallaan miettimistä match-uppeja suunniteltaessa. Nelson aloitti kauden non-shooterina, mutta on nyt mid-rangesta erittäin tarkka. Haastaa jo Langfordia heidän parhaan ison heittäjän tittelistä puhuttaessa. Kokeneet Pounds ja Lehtoranta (Juho) ovat olleet melko pienellä vastuulla playoffeissa. Mielenkiintoista onkin nähdä, mikä on rotaatio välierissä.

Laakso on välierien alla luottavainen. Kotietu ja Karhu Basketin jatkuvasti kehittynyt pelaaminen ovat syitä siihen, että Laakso voit johdattaa joukkonsa hyvillä mielin kohti kauden tärkeimpiä koitoksia. 

– Pelasimme lähes kauden parastamme puolivälierissä Seagullsia vastaan. KTP teki samoin omassa puolivälieräsarjassaan. Etenkin Jackson, Joonas Lehtoranta ja Nikkarinen pelaavat tällä hetkellä korkealla tasolla. Levypallopelaaminen on yksi suurimpia asioita, joka meidän pitää voittaa pelistä toiseen. KTP on myös suoraviivainen hyökkäyspään joukkue, joten sen hillitsemiseen meidän on oltava valmiita. Uskon valmiuteemme, kotisaliimme ja mahtaviin faneihimme, Laakso julistaa.

Karhu Basketin ja KTP:n välieräsarja alkaa torstaina Kauhajoella. KTP isännöi vuorostaan toista välierää lauantaina.

Karhu Basket–KTP-Basket

Teemu Rannikon Vilpas ei antanut BC Nokialle puolivälierissä juurikaan mahdollisuuksia. Kuva: Ville Vuorinen

Vilppaan kaukoheitot vastaan Kouvojen sisäpeli?

Runkosarjan valtias Salon Vilpas hakee jälleen finaalipaikkaa, kun Kouvolan Kouvot saapuu torstaina haastamaan kenties suurinta mestarisuosikkia.

Kouvot vastasi puolivälierien isoimmasta yllätyksestä kaatamalla runkosarjan kolmosen, Tampereen Pyrinnön, suoraan kolmessa ottelussa. Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen ei ole missään vaiheessa kautta peitellyt sitä, että tämän kauden Kouvot on rakennettu juuri pudotuspelejä varten.

Kouvojen sisäpelaajat Brian Asbury (20,0/8,0/3,0s/2,3r) ja Thomas Gipson III (12,7/5,7) luovat pelkällä läsnäolollaan jatkuvan pelotteen vastustajan korille. Kun vaihtopenkiltä isoja miehiä tuuraa tuore kansanedustaja Ville Kaunisto (10,7/6,7), niin on selvää, että Kouvot hakee sisäpelillään jatkuvasti etuja.

Kaarella eduista nauttivat muun muassa Tuomas Hirvonen (7,3/2,0/2,7s), Teemu Knihtinen (1,3/2,3), Severi Kaukiainen (5,3/0,7) ja Jeremy Morgan (13,0/6,0/3,7s). Kylmähermoisen David Gonzalvezin (18,7/1,3/3,3) rooli kasvaa aina otteluiden loppuhetkillä.

Kouvoilla on käytössään myös viides ulkomaalaispelaaja, mutta ainakaan vielä E.C. Matthews ei ole pudotuspeleissä kokoonpanoon mahtunut.

– Oma joukkueemme on valmis haastamaan ennakkosuosikin. Tukitaan ja dominoidaan korinalustaa. Yritetään saada kättä ja kroppaa heittäjien häiriöksi. Maksimipaine pallonkäsittelijöihin koko kentän matkalla. Sekoitetaan hieman puolustusmuotoja, ehkä kokoonpanoakin ja kehitytään sarjan kuluessa, Lehtonen luettelee.

Kouvojen osalta runkosarja sujui melko vaihtelevasti. Loukkaantumiset ja muut poissaolot ovat sotkeneet jatkuvasti Kouvojen suunnitelmia.

– Meillä on ihan kokenut joukkue, joka on monissa liemissä keitetty. Näen myös, että kauden mittaan koetut vastoinkäymiset ovat hitsanneet joukkuetta yhtenäisemmäksi.

Vilpas on ollut Kouvoille erityisen haastava vastustaja, sillä runkosarjassa Kouvot hävisi kaikki neljä joukkueiden kohtaamista.

Vilpas pääsi puolivälieristään BC Nokiaa vastaan melko helpolla. Päävalmentaja Joonas Iisalolla olikin mahdollisuus jakaa minuutteja tasaisesti lähes koko pelaajistolleen. Vielä Vilppaan ei ole pudotuspeleissä tarvinnut näyttää parastaan.

– Ensimmäinen kierros oli lämmittelyä meidän osalta. Torstaista lähtien täytyy olla valmis täysin eritasoisiin haasteisiin. Kouvot pelasi vakuuttavan ensimmäisen kierroksen ja aiheuttaa meillekin monenlaisia haasteita fyysisyydellään, Iisalo tietää.

– Kouvot pelaa äärimmäisen kovalla pallon paineella. Isot pelaajat enemmänkin suojelevat rengasta ja pienet ovat sitten hyvin aggressiivisia. Sisäpuolustuksessa on haastetta mille tahansa joukkueelle.

Vilppaan hyökkäyksiä ohjaa kaiken nähnyt takamies Teemu Rannikko (8,3/3,3/6,7s). Mikko Koivisto (8,3/4,0) ja Juho Nenonen (12,0/6,3) ovat jatkuva uhka kaarella. Henri Kantonen (3,0/4,7/2,3s), Riku Laine (4,0/1,7) ja Aatu Kivimäki (6,0/0,7) tuovat kentälle vaihtoehtoja.

Vilpas luottaa paljon kaukoheittopeliinsä. Jack Gibbs (23/3/3,7s) onkin Korisliigan parhaita heittäjiä ja viimeistelijöitä. Korisliigan helmikuun pelaajaksi valittu Antonio Ballard (7,5/10,0) on kärsinyt pudotuspelien aikana lievästä loukkaantumisesta, mutta miehen pitäisi olla välierissä täydessä kunnossa. Brandon Taylor (14,3/5,0) ja järkälemäinen Jamie Skeen (14,7/6,3) ovat suuressa roolissa Kouvojen isojen miesten hidastamisessa. Vilppaalla on kokoonpanossaan myös viides ulkomaalaispelaaja, mutta Reggie Dillard (8,0/2,0) ei ilman muiden pelaajien loukkaantumisia kokoonpanoon välierissä mahtune.

– Vilpas on ollut vakuuttava koko kauden. Hienosti rakennettu joukkue, joka toteuttaa coach Iisalon pelitapaa millintarkasti. Erityisesti heidän heittovoimansa on kunnioitettavaa. Ballard on ollut miellyttävä tuttavuus monipuolisuutensa ja epäortodoksisen pelityylinsä takia. Rannikko/Gibbs -akseli pitää huolen siitä, että puolustuksen kannattaa olla varuillaan heti posessionin alusta saakka, Lehtonen muistuttaa.

Seurahistoriansa ensimmäistä Suomen mestaruutta halajava Vilpas on siis ehdoton ennakkosuosikki finaaliin etenijäksi. Klassisesti voikin sanoa, että suurin vastus Vilppaalla löytyy peilistä. Läpi kauden Vilppaan hyökkääminen on ollut tasaisen laadukasta. Puolustamisessa nukahduksia on kuitenkin tullut turhan usein.

– Hyökkäyksen kanssa meillä ei ole ongelmia, skoraajia kyllä riittää. Puolustuksen kanssa on vielä parannettavaa, sillä Kouvoilla on hyvät isot miehet. Erityisesti minun ja Taylorin on oltava sisäpuolustuksessa huomattavasti parempia kuin esimerkiksi BC Nokiaa vastaan, viime kaudella vielä Kouvoja edustanut Skeen vaatii.

Välieräsarja alkaa torstaina Salohallissa. Kouvot toivottaa Vilppaan tervetulleeksi lauantaina Kouvolan jäähalliin, Lumon Areenalle.

Vilpas–Kouvot

Kesken kauden Kouvoihin palannut isokokoinen Thomas Gipson III on parantanut joukkueensa sisäpeliuhkaa. Kuva: Ville Vuorinen
 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia