Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

14.3.2024 11:13 Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

2-tason valmentajakoulutuksen osallistujat ja kouluttajat Kisakalliossa helmikuussa.

Jamar Wilsonin, 40, huikea, NCAA:sta Euroopan huippusarjoihin ja Susijengiin kulkenut pelaajaura päättyi viime vuonna lonkkaleikkaukseen. Sen jälkeen hän ajatteli haluavansa tehdä jotain tyystin muuta kuin koripalloon liittyviä asioita ja keskittyikin hetken täysin IT-alaan, jota oli opiskellut pelaamisen ohessa. Hyvin nopeasti kahden lapsen isän tie vei kuitenkin viikonloppuisin koristreeneihin ja juniorivalmentajaksi. 

– En ollut koskaan mieltänyt itseäni valmentajatyypiksi, mutta aloin kaivata korista. Identiteettini on aina rakentunut koripallon kautta, ja valmentaminen tuntui sopivalta tavalta palvella yhteisöä, joka on antanut minulle niin paljon. Entisenä pelaajana minulla on mahdollisuus olla hyvin samaistuttava valmentaja. 

Nyt Wilson kuuluu miesten 1. divisioonan kärkikahinoissa tukevasti seisovan Tapiolan Hongan joukkueen valmennustiimiin. Joukkueen ykköstavoite on nousta Korisliigaan. 

– Nuoren joukkueen valmentaminen on ollut superhauskaa, ja opin todella paljon ”aidan tällä puolella”. Koulutus on aina ollut minulle todella tärkeää, ja 2-tason valmentajakoulutus oli minulle paras tapa kehittää itseäni valmentajana ja näyttää, että olen tosissani asian kanssa. Valmentajakoulutusjärjestelmä on Suomessa erittäin hyvä, Wilson kiittelee. 

”Olemme kaikki täällä oppimassa” 

Räjähtävistä pelisuorituksista ja ikipositiivisesta asenteesta tunnettu takamies korostaa valmentajaroolissa verkostoitumisen ja vertaistuen merkitystä. 

– Kurssin parasta antia ovat olleet keskustelut muiden valmentajien kanssa. Olemme puhuneet paljon esimerkiksi sitä, miten työskennellä eri taustoista tulevien pelaajien kanssa. Me valmentajatkin tulemme kaikki hyvin erilaisista lähtökohdista ja meillä on omat ammattimme ja vahvuutemme koripallon ulkopuolella. Olemme kuitenkin kaikki täällä oppimassa. Koen saavan paljon hyötyä siitä, ja valmentaja ajatusmaailma istuu hyvin ajatteluuni.  

Yhdysvalloissa Bronxissa varttunut Wilson on käynyt läpi amerikkalaisen koripallomankelin ja elänyt ammattikoripalloilijan arkea Suomessa ja Euroopassa. Mitä vahvuuksia hän näkee valmennuskulttuurissa rapakon eri puolilla?   

– Rakastan Suomen hyvin järjestelmällistä lähestymistä. Yhdysvalloissa vallitseva kapitalistinen ajattelu tuo tekemiseen paljon vapautta ja vähemmän struktuuria. Näkisin, että molempia tarvitaan, jotta voidaan luoda ympäristö, jossa pelaajat harjoittelevat myös omillaan ja ovat motivoituneita kehittymään – ei pelkästään joukkueharjoituksiin nojaten. 

Tukea oman valmennusfilosofian kehittämiseen 

Koripalloliitto järjestää jatkuvasti erilaisia valmentajakoulutuksia. Viimeisten parin vuoden aikana niihin on osallistunut yhteensä lähes tuhat valmentajaa.

1-tason valmentajakoulutuksissa on mahdollista suorittaa koripallovalmentajan perusopinnot. Näitä koulutuksia pidetään vuosittain kymmenkunta eri paikkakunnilla ympäri Suomea. 2-tason valmentajakoulutuksissa, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa, sukelletaan syvemmälle harjoituskokonaisuuksien suunnitteluun. Kolmas, syventävä taso sisältää koulutusjaksoja Suomessa ja ulkomailla. 3-tason opinnot johtavat huippukoripallovalmentajan tutkintoon, joka antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä.  

– Valmentajien koulutuspolun ajatus on se, että annamme tukea valmentajan oman valmennusfilosofian kehittämiseen ja käynnistämme oppimisen prosesseja valmentajien ajattelussa, kertoo 2-tason valmentajakoulutuksia vetävä nuorten olympiavalmentaja Juha-Pekka Männistö Koripalloliitosta.  

– Meillä on koulutuksissa mukana sekä kokeneita että tuoreempia valmentajia, mutta myös esimerkiksi entisiä ammattipelaajia, jotka ovat lähteneet valmennuspolulle. Erilaiset lähtökohdat tekevät ryhmästä rikkaan ja ihmiset oppivat toisiltaan. Jokainen voi oppia uutta ja saada uutta sisältöä omaan valmennukseen. 

Seuraava 2-tason valmentajakoulutus starttaa 21.–24.3. Kisakallion urheiluopistolla. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan!

Lisätietoa Koripalloliiton valmentajakoulutuksista 

Henkilöt

 
8.1.2022 10:01 Pääjuttu

Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

8.12.2012 Haastattelu

All Star –valmentajat: ”Eteenpäin mennään koko ajan”

Suomen lupaavimmat vuonna 1998 ja sen jälkeen syntyneet nuoret koripalloilijat kerääntyivät alkuviikolla Vierumäelle kauden toiselle All Star –leirille, joilla kartoitetaan paitsi kykyjä nuorten maajoukkuetoimintaan myös totutetaan pelaajia maajoukkueiden yhteiseen pelitapaan sekä maajoukkuetason harjoitteluun. All Star -päävalmentajat Harri Jokela (tytöt) ja Ville Tuominen (pojat) olivat leirin päätyttyä tyytyväisiä näkemäänsä.

20.12.2009 Haastattelu

15-vuotiaiden maajoukkueiden päävalmentajat haastattelussa

Suomen 15-vuotiaiden maajoukkueet toimivat nuorten maajoukkuevalmennuksessa niin sanottuina sisääntulomaajoukkueina, joiden tarkoitus on antaa pelaajille valmiuksia osallistua tulevina vuosina täysipainoiseen harjoitteluun maajoukkueurheilijana.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

28.3.2024 14:01 Pääjuttu

Davviguovlu Koris levittää korista Lapin lakeuksille

Oulun NMKY:n viime syksynä käynnistämässä hankkeessa tehdään säntillistä jalkatyötä pysyvän koripallotoiminnan käynnistämiseksi pohjoisimmassa Lapissa. Koripallon vauhti ja yhteisöllisyys kiehtovat myös pohjoisen lapsia ja nuoria, ja neljällä hankkeen piiriin kuuluvalla paikkakunnalla toimii jo oma koriskerho.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia