8.8.2018 15:17 Komeettamaisen nousun kotimaisen koripallon tuomarien eliittiin tehnyt nokialaislähtöinen Ville Selkee, 26, kotiutui heinäkuussa 17-vuotiaiden poikien MM-kisoista Argentiinasta. Selkee vihelsi arvokisoissa täydet seitsemän peliä ja sai todeta omin silmin koripallon olevan kansainvälisesti valtavassa kasvussa.
Ville Selkee on jo kokenut konkari Korisliigan tasolla. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga.
Kohoaminen nuorten MM-kisojen tuomarikaartiin tuli Selkeelle yllätyksenä. Vaikka Selkee on viheltänyt miesten ja naisten kotoisissa pääsarjoissa jo pitkään, hän debytoi kansainvälisillä kentillä vasta pelikaudella 2017-18.
- Keväällä olin juuri tullut viheltämästä FIBA Europe Cupin pudotuspelejä ja todennut itsekseni, että kylläpä oli hyvä kausi, kun tuli paljon luottamusta ja hyviä matseja. Yhtäkkiä tulikin tieto, että minut on valittu MM-kisatuomarien joukkoon, Selkee kertoo.
Korisliigan pudotuspelit olivat vielä täydessä käynnissä, kun valmistautuminen Argentiinassa pelattaviin U17 MM-kisoihin alkoivat. Jos satunnaiselle katsojalle saattaa tulla mieleen, että tuomarit eivät harjoittele omaa osuuttaan pelissä, on mielijohde täysin väärä.
- Valmistautuminen alkoi FIBA:n valvomalla etäjaksolla, johon kuuluivat tarkasti monitoroitu fyysinen harjoittelu sekä nettisivuille koostetun materiaalin tenttaus. Materiaali sisälsi osiot niin psykologisesta valmennuksesta, pelitilanteista kuin säännöistäkin, jatkaa Selkee.
- Vielä kolme päivää ennen kisoja järjestettiin paikan päällä kisoja edeltävä klinikka, jossa tuomarien oli läpäistävä tietyt fyysiset testit sekä kirjallinen koe. Seula oli todella tiukka.
FIBA on kuluneen vuosikymmenen aikana tehnyt nuorten maanosakohtaisista arvokisoista suoranaisen tuotteen laatustandardeineen. Vielä suurempi vaihde isketään silmään joka toinen vuosi järjestettävissä MM-kisoissa.
- Kaikki oli aivan viimeisen päälle järjestettyä aina ottelutapahtumista majoituksiin ja kuljetuksiin. Fasiliteetit olivat huippuluokkaa, mikä oli tietysti odotettavissa Argentiinan kaltaiselta koripallomaalta. Tietenkin Argentiinassahan oli kesä-heinäkuun taitteessa jotakuinkin Suomen lokakuun ilmasto, joten halleissa oli aavistuksen vilpoisaa, jatkaa Selkee.
Yhdeksänpäiväiset kisat sisälsivät seitsemän peli- ja kaksi lepopäivää. Jokainen tuomari sai viheltää täydet seitsemän peliä ja jonkinlaista osviittaa omasta työskentelystään tuomarit saivat päätöspäivän aattona, jolloin tuomarit loppupeleihin nimettiin. Selkee sai kunnian huipentaa kisat 5. sijasta käytyyn otteluun Turkin ja Australian välillä.
MM-kisatavan mukaisesti kisoihin osallistui maita kaikista koripalloa pelaavista maanosista sekä tuomareita kaikista maanosista. Selkee kertoo vakuuttuneensa siitä, kuinka laadukasta koripalloa pelataan lajin emämaan Yhdysvaltojen ja perinteisen menestyjän Euroopan ulkopuolella – sekä minkälainen kollegiaalinen kunnioitus vallitsee tuomarien kesken.
- Lähdin kisoihin valmiina todistamaan, että nuorta suomalaispoikaa katsellaan vähän epäillen, mutta mitään sellaista ei tapahtunutkaan, päinvastoin, Selkee hymyilee.
- Oma koripalloilullinen perspektiivini puolestaan avartui esimerkiksi viheltäessäni erinomaisen iranilaisen erotuomarin kanssa. Keskustellessa opin paljon uutta iranilaisesta koripallokulttuurista ja ymmärsin, kuinka laadukasta työtä meille tutumpien maiden ulkopuolella tehdään. Yhdysvallat ja Eurooppa tulevat varmasti olemaan huipulla vielä pitkään, mutta Aasia, Afrikka ja Oseania saavuttavat etumatkaa.
17-vuotiaiden maailmanmestaruuden voitti Yhdysvallat, joka päihitti finaalissa Ranskan 95-52.
Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.
Anniina Äijänen pääsi Trevison kanssa lähelle nousua Italian Serie A1:een, mutta jatkoaikatappio vesitti nousuhaaveet. Kokonaisuudessaan sekä Äijäsen että Trevison kausi oli vahvasti plusmerkkinen.
Alexander Madsen edusti viime kaudella katalonialaisseura Lleidaa, joka lähti ACB-liigaan sarjanousijana. Joukkue onnistui uusimaan paikkansa sarjassa, mutta Madsenin kauteen mahtui omat haasteensa.
Susijengin takamies Edon Maxhunilla oli tapahtumarikas kausi. Hän aloitti kauden Ranskassa, käväisi Italiassa ja päätti sen Turkissa.
Elias Valtonen pelasi hyvän kauden Espanjan ACB-liigan Granadassa, vaikka joukkueen kausi päättyi harmillisesti putoamiseen. Seuraavaksi Valtonen suuntaa katseensa kohti elokuun EM-kotikisoja.
Sara Bejedin ensimmäiseen ammattilaisvuoteen mahtui ylä- ja alamäkiä. Hän uskoo debyyttikauden oppien kantavan tulevaisuudessa.
Viidesti Korisliigan parhaaksi erotuomariksi valittu Ville Selkee, 33, keskittyy jatkossa perhe-elämään ja työuraansa. Päätös lopettamisesta on kypsynyt nokialaislähtöisen Selkeen takaraivossa muutaman viime kauden ajan.
Helmi Tulosen, 26, kausi Italian Serie A1:ssä päättyi ikävästi putoamiseen. Henkilökohtaisella tasolla Tulonen pelasi kuitenkin jälleen hyvän kauden.
Perttu Blomgrenin, 23, toiseen kauteen Euroopan korisparketeilla mahtui paljon. Hän aloitti kauden Sarajevossa, Bosniassa ja päätti sen Latvian liigan finaaleissa Ventspilsin riveissä. Susijengiläisistä Severi Kaukiainen pääsi juhlimaan Viron mestaruutta ja valittiin pudotuspelien MVP:ksi.
Remu Raitanen pääsi kauden aikana kokemaan Slovakian ja Islannin erilaisen koripallotavat ja -kulttuurit. Vuosi oli Raitaselle kaikkinensa antoisa.