Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

25.7.2020 10:24 Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Fanien Korisliigan MVP:ksi valitsema Henri Kantonen kärkkyy läpimurtopaikkaansa Susijengiin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Häikäistyään Korisliigan ystäviä ja Salon Vilppaan kannattajakuntaa viime syksynä keräämällä kerta toisensa jälkeen lähes tripla-tupla-lukemia Kantonen antoi Basket.fi:lle syvähaastattelun, jossa kertoi kirjanneensa vuosien aikana vihkoon kirjallisia luonnostelmia koripalloilijantavoitteistaan.

Kantosen pelikauden 2017–18 tavoitteet – Suomen mestaruus joukkueena ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinto yksilönä – täyttyivät aikataulussa. Toinen aikataulun mukainen kvanttiloikka nähtiin 2019–20, jolloin Kantonen lunasti lopullisesti paikkansa Korisliigan eliitissä 10,7 pisteen, 5,1 levypallon, 3,9 syötön ja 1,0 riiston matsikohtaisilla keskiarvoilla.

Ei ihme, että koronan keskeyttämän kauden päätteeksi Kantonen valittiin faniäänestyksessä Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

Tavoitevihkoonsa Kantonen on viime vuosina kirjannut senkin, että etenee Korisliiga-läpimurtonsa jälkeen kansainvälisille kentille. Tulevalla kaudella hänen uusi joukkueensa löytyykin Ranskan Pro B-liigasta, missä hän ottaa Ilari Seppälän aiemmin menestyksekkäästi isännöimän paikan Aix-Mauriennen takakentällä.

- Agentilta (Jan Wieland) tuli huhtikuun lopussa tieto, että Aix-Maurienne on kiinnostunut minusta ensi kaudeksi. Valmentajan kanssa soiteltiin toukokuun alussa ja siitä parin viikon päästä sopimus oli allekirjoitettu, Kantonen kertoo.

- Ilarin (Seppälä) kanssa käytiin keväällä joitain asioita läpi ja tietääkseni Ilarin viime kauden asunto odottaa minua perillä, eli ihan turvallisille vesille mennään. Sellaista viestiä olen kuullut, että Ranskan korissarjat on keskimääräistä urheilullisempia liigoja, mutta sen näkee, kun paikan päälle menee.

Maajoukkuetason johtamisopinnot

Vaikka Korisliigan kärkipään pelaajien mittapuulla Kantonen on verrattain tuore tuttavuus, ei hän ole missään nimessä eilisen teeren poika.

Osviittaa ToPon kasvatin potentiaalista nähtiin esimerkiksi kaudella 2015–16, jolloin hän johdatti ToPon U19-poikien Suomen mestaruuteen 20,3 pisteen ja 5,9 levypallon ottelukeskiarvoillaan tai kautta myöhemmin, jolloin hän hurjasteli Korikouvojen paidassa miesten divarissa 20,4 pisteen, 9,5 levypallon ja 4,7 syötön matsilukemat.

Pallovarma, kookas ja ratkaisuvoimainen Kantonen onkin vuosi vuodelta voimistanut koripalloilijan työkalupakkiaan pala palalta ja imenyt kuin sieni lisää tietoa kehittyäkseen ammattilaisena, kuten viimeisen kahden kauden aikana Susijengi-veteraanien Teemu Rannikon ja Mikko Koiviston vierellä.

Kantonen onkin ei edes 23 vuotta täyttäneeksi hämmentävän kokenut ja meritoitunut pelaaja, mutta mielenkiintoista kyllä, samalla myös aivan ammattilaisuransa alkumetreillä. Aix-Maurienneen siirtyminen on pitkäksi kaavaillulla ulkomaan ammattilaisuralla vain ensimmäinen askel.

- Fyysisiä ominaisuuksia pitää kehittää jatkuvasti. Kansainvälisessä koripallossa pitää olla nopeampi ja vahvempi, Kantonen tiivistää akuuteimman kehitysaskeleen.

- Jos mennään ihan yksityiskohtiin, niin olen viime aikoina harjoitellut floaterilla viimeistelyä parin kolmen metrin etäisyydeltä ja kuljetuksesta heittämistä. Siinä on varmaan kaksi isointa pelillistä juttua, joiden käyttöönotto pelitilanteissa on sitten vielä oma lukunsa.

Merkittävää osaa Kantosen kehityskaaressa näyttelee myös Susijengi, jonka portteja hän paraikaa äänekkäästi kolkuttelee. Ensiesiintymisensä jengissä Kantonen teki kesällä 2018, jolloin hän viiletti kentällä Latviaa vastaan runsaan kolmen minuutin ajan.

Tänä kesänä Kantonen onkin ollut Susijengin leiritysryhmässä yllättäen veteraanin roolissa. Tälle on toki looginen selitys: leiritykseen on osallistunut peräti yhdeksän ensikertalaista ja leiritettävien pelaajien keski-ikä on ollut 22 vuotta. Tässä ympäristössä Kantonen on kuukautta vaille 23-vuotiaana lähes harmaapartainen pappa.

- Olenhan mä tämän kesän Susijengin mittapuulla aika keski-ikäinen, hän naurahtaa.

- Kentällä suurin ero (edelliseen maajoukkuekesään) tulee siinä, että olen viimeisen parin kauden aikana opetellut johtamista kentällä. Erityisesti viime kaudella Vilppaassa mun piti ottaa se rooli, että komennan joukkuekaverit asemiin. Koen myös, että mulla on jo jonkin verran kokemusta ja tietoa muille jaettavaksi. Siitä kiitos kuuluu tietysti joukkuekavereille ja valmentajille, joiden kanssa olen saanut viime vuosina työskennellä.

Kokoa ja urheilullisuutta EM-karsintoihin

Susijengin lyhyt mutta intensiivinen treenikesä 2020 huipentuu ensi viikon keskiviikkona ja torstaina pelattaviin maaotteluihin Viroa vastaan. Päävalmentaja Henrik Dettmann ei ole vielä nimennyt Viroa vastaan kentälle juoksevien susipelaajien nimiä, mutta varmaa on, että useampi täysin uusi pelaaja saa susikasteensa ja vähemmän maaotteluminuutteja pelanneet pelaajat kellottavat kosolti peliaikaa.

- Mun kannalta tämä on siinä jännä tilanne, että kun en ole hirveästi pelannut junnujen maaotteluita ja aikuisissakin vain yhden, käytännössä kaikki pelaajat ympärillä on sellaisia, joiden kanssa en ole aiemmin pelannut. Tietenkin me heinäkuun aikana tultiin kaikki toisillemme paremmin tutuiksi, mutta kentällä homma sitten punnitaan.

Puhe siirtyykin nopeasti pelikauteen 2020–21 ja marras- ja helmikuun EM-karsintaikkunoihin, joiden kansainvälinen koripalloliitto FIBA on ilmoittanut jatkuvan alkuperäisessä aikataulussaan.

Kun Susijengin valmennusjohto kartoittaa pelaajia tuleviin EM-karsintapeleihin, Kantonen kuuluu potentiaalisimpien uusien karsintavahvuuteen kärkkyvien susipelaajien joukkoon. Valmennusjohdolla onkin varaa mistä valita, kun Kantosen lisäksi kesän maajoukkuevahvuudessa ovat näyttöjä tulevia karsintoja varten antaneet muiden muassa Yhdysvalloista Eurooppaan palaavat Elias Valtonen ja Remu Raitanen sekä BC Nokiassa viime kaudella ihastuttanut kolmikko Daniel Dolenc-Shawn Hopkins-Lassi Nikkarinen.

- Jos tämän leirityksen perusteella pitäisi arvioida, niin kokoa ja urheilullisuutta on tarjolla jokaiselle pelipaikalle, Kantonen arvioi.

- Totta kai mulla on sellainen olo, että voisin auttaa Susijengiä. Koen, ettei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia.

Henkilöt

 
27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

12.12.2020 12:12 Susijengi

Käsitys yhteiskuntavastuusta rohkaisi Susijengi-kapteeni Shawn Huffin kuntavaaliehdokkaksi

Ranskan EM-kisoissa 2015 Susijengiä edustanut Ville Kaunisto (kok) käynnisti poliittisen uransa ryminällä kohoamalla Kouvolan kaupunginvaltuuston kautta eduskuntaan. Seuraavana susijengiläisenä politiikkaan on ehdolla Torpan Poikien kasvatti ja viisivuotinen susikapteeni Shawn Huff, 36, joka pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

31.7.2020 12:40 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff: ”Meillä on laajin ja kovatasoisin pelaajamateriaali koskaan”

Kesän 2020 Open Gym-sessioihin ahkerasti osallistunut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 36, istahti tällä viikolla kentän laidalle todistamaan keski-iältään 22,5-vuotiaan Susijengin kahta voittoa Virossa. Jo 200 A-maaottelua pelannut Huff pitää kehityksen suuntana erinomaisena ja odottaa, että Viron peitonneista pelaajista löytyy taitoa ja tuoretta jalkaa myös tuleviin EM-karsintoihin.

Näytä lisää vastaavia