Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

22.7.2020 08:53 Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

Valtteri Mervola tähtää Susijengi-pelaajaksi. Kuva: Ville Vuorinen.

Katajassa on nähty lähivuosina aikamoinen kavalkadi suomalaisten takapelaajien aatelistoa, joista Mervola on imenyt oppia kuin pesusieni.

– Itsellä on ollut aika hyvä tilanne. Virtasen Pete valmentajana junnuissa, Teemua (Rannikko) on päässyt seuraan ja treenaan hänen kanssaan, paria kautta joukkueessa oli Ilari (Seppälä), nyt joukkueessa on Jammu (Jamar Wilson), Mervola listaa.

Viime kesänä Mervola rikkoi yli 40 vuotta vanhan Katajan ennätyksen: hänestä tuli kaikkien aikojen eniten maaottelupisteitä heittänyt Katajan kasvatti ohittaen Karl-Erik Michelsenin. Michelsenin 192 pistettä Suomen paidassa on jo ehtinyt ylittyä roimasta, kun Mervola on mättänyt Sudenpennuissa jo 234 pistettä 38 ottelussa.

Kun Mervolalta kysyy hänen tulevaisuuden tavoitteistaan koripalloilijana, niin vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Tavoitteena on, jos pääsisi pelaan jonnekin Suomen ulkopuolella, esimerkiksi vaikka Euroopan kentille. Miesten maajoukkue tietenkin myös, Mervola sanoo.

50/10/11/9

Taiturimainen Mervola nousi viimeistään suomalaisen koripallokansan tietoisuuteen kaksi kautta sitten. Kuva: Ville Vuorinen.

Vaikka Kataja tunnetaankin tämän vuosituhannen kestomenestyjänä Korisliigassa, niin junnuissa ryhtiliike on tapahtunut edustusjoukkueen sarjanousun (2000) ja nykyhetken puolivälin tienoilla. Valmennuspäällikkö Marko Tuononen on tehnyt vuodesta 2013 lähtien pitkän päivätyön, jotta Mervolan kaltaiset omat kasvatit olisivat mahdollisia.

– Tietoisesti lähdettiin lisäämään harjoitusmääriä ja samalla tehtiin harjoittelusta suunnitelmallisempaa. Nämä kaikki ei ollut parhaalla mahdollisella tavalla hanskassa. Toki valmennus on mennyt eteenpäin samalla, mutta isoin haaste edelleen on valmentajien puute, Tuononen kertoo.

Suomalaisella koripallokartalla Joensuu on periferiassa, jossa pitkät pelimatkat ovat arkipäivää. Itäinen alue on pieni, joten kilpailullisia pelejä etsitään myös muualta.

– Juuri Valtterin ikäluokalla mikropojissa oli erityinen yön yli reissu Joensuusta Lapualle. Ei pelimatkoille sinänsä olla nähty esteitä; niihin sattuu menemään päivän tai kaksi, Tuononen hymyilee.

Muilla alueilla koripalloa seuraaville Katajan junnupelaajat tulevat yleensä tutuksi vasta valtakunnallisten sarjojen myötä. Mervolan lopullinen läpimurto Basket.fi-tilastokannan seuraajille tuli kaudella 2017/18 16-vuotiaiden poikien ykkösdivisioonassa, jolloin hän teki 33,2 pistettä, 8,8 levypalloa, 5,3 syöttöä ja 3,6 riistoa ottelua kohden.

Mukaan mahtuu yksi eittämätön helmi: kauden päätösottelussa Mervola väänsi älyttömästi tilastosarakkeeseensa 50 pistettä, 10 levypalloa, 11 syöttöä ja 9 riistoa.

– Eipä siinä. Harmitti, ettei päästy SM-sarjaan aluksi. Mutta hyvä kausi siinä mielessä, että seuraavalla kaudella pääsin miestenkin mukaan, Mervola muistelee.

– Meille täällä, jotka oli hänet jo aikaisemmin nähnyt, ei tullut tuo kausi yllätyksenä. Valtteri sinänsä olisi voinut pelata sarjatasoa korkeammallakin, mutta se oli sarja, johon silloisella joukkueella päästiin, Tuononen aloittaa.

– Silloin kyllä alkoi tulemaan vähän enemmän kysymyksiä, että kukas tää on, Tuononen nauraa.

Junnupuolen malliesimerkki

Mervola kärkkyy ensi kaudeksi isompia minuutteja Katajan edustusjoukkueessa. Kuva: Ville Vuorinen.

Vaikka halukkuutta Mervolan taidoilla on ollut muuallakin, niin Mervola on päättänyt jäädä kotikonnuilleen. Syksyllä kolmannen vuotensa aloittavan lukio-opiskelijan veri ei ole vetänyt mualle.

– Itsellä on ollut hyvä olla täällä. Kaikki on lähellä ja kehityskäyrä on näyttänyt koko ajan eteenpäin, Mervola kertoo.

Katajan junioripuolelle Mervola on kruunujalokivi, joka toimii oivana tienraivaajana myös tulevaisuuden kasvateille.

– Valtteri on ollut meille malliesimerkki ihan ensimmäisistä maajoukkueleireistä lähtien, että täältäkin se on mahdollista. Esimerkki siitä, että pystymme tarjoamaan lahjakkaalle junnulle kasvualustan ja mahdollisuuden mennä eteenpäin, Tuononen kertoo.

Kesän 2020 Mervola on viettänyt nuorten maajoukkueryhmän kanssa. Maajoukkueryhmään on valittu maajoukkuevalmentajien näkemyksen mukaan ne pelaajat, joilla on parhaat mahdollisuudet pelata lähivuosina aikuisten maajoukkueen kanssa.

– Siellä on ollut ihan hauskaa. Ei ole ollut mikään ongelma, että mukana on eri-ikäisiä pelaajia. Kovaa mennään ja porukassa on hyvä fiilis, Mervola sanoo.

Jos ynnää maajoukkuevalmentajien näkemyksen potentiaalista ja Mervolan omat tavoitteet, niin lopputuloksena olisi jälleen yhden Katajan monikymmenvuotisen merkkipaalun rikkominen. Juhani Mikkonen on edelleen ainoa Kataja-kasvatti, joka on pukenut Suomen paidan ylleen aikuisten maajoukkuetasolla. Mikkonen pelasi vuonna 1976 kolme ottelua miesten maajoukkueessa.

Kohti uusia ennätyksiä.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia