Herbert nuorten maajoukkuevalmentajaksi, Toijala siirtyy Dettmannin avuksi

25.3.2010 Suomen nuorten maajoukkuevalmennus saa vahvistuksekseen Gordon Herbertin, 51. Ensimmäisenä suomalaisena NBA-kentillä valmentanut Herbert ottaa luotsattavakseen Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen. Samalla maajoukkueissa tapahtuu tehtävänkiertoa, kun 18-vuotiaiden päävalmentajaksi aiemmin nimetty Jukka Toijala siirtyy miesten maajoukkueen valmennusryhmään.

Muun muassa kolmen Euroliiga- ja yhden NBA-kauden kokemuksella varustettu Gordon Herbert luotsaa tulevana kesänä Suomen 18-vuotiaiden maajoukkuetta.

Aiemmin 18-vuotiaiden päävalmentajaksi nimetty Jukka Toijala siirtyy miesten maajoukkueen valmennusryhmään. Kuvat: Euroleague Pictures via Getty Images & Francois Perthuis.

Gordon Herbert jättäytyi pois Korisliiga-joukkue Espoon Hongan valmennuksesta tammikuussa kuntouttaakseen viime kesänä operoitua selkäänsä. Kuntoutus on edennyt niin hyvin, että Herbert uskalsi sitoutua Suomen 18-vuotiaiden maajoukkueohjelmaan. Herbertin maajoukkuekiinnitys oli vireillä jo viime syksynä, mutta hänen terveystilanteensa pisti kiinnityksen tuolloin telakalle.

Herbertin alaisuudessa 18-vuotiaiden ensimmäinen kilpailullinen haaste on 12.-16. toukokuuta Ruotsissa pelattavat PM-kilpailut. Ikäluokan päätapahtuma on 22.7.-1.8. Israelissa pelattavat B-divisioonan EM-kisat.

- Meille avautui ainutlaatuinen tilaisuus saada nuorisomaajoukkueeseen tällaisella kokemuksella varustettu valmentaja. ”Gordien” (Herbert) kaltaisen maailmanluokan valmentajan kiinnittäminen osoittaa myös sen, että olemme vakavasti liikkeellä ja pyrimme tarjoamaan parhaat mahdolliset olosuhteet pelaajien kehittymiselle. Tässä yhtälössä valmennus on äärimmäisen tärkeä palanen, iloitsee Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Viime kaudella NBA-seura Toronto Raptorsin valmennusportaaseen kuulunut, Kanadassa syntynyt ja pelaajauransa aikana Suomen kansalaisuuden saaneelle Herbertille maajoukkuekuviot eivät ole uusia. Herbert luotsasi Georgian miesten maajoukkuetta vuosina 2005-07, oli Kanadan maajoukkueessa apuvalmentajana 2002 ja toimi 1995-97 Suomen nuorten maajoukkuevalmentajana ennen kansainvälistä läpimurtoaan valmentajana. Peliurallaan Herbert edusti Kanadaa muun muassa Los Angelesin olympialaisissa 1984.

- Olen enemmän kuin innossani mahdollisuudesta valmentaa alle 18-vuotiaita. Suomella on yksi parhaista maajoukkueohjelmista Euroopassa. Tulee olemaan minulle henkilökohtaisestikin erinomainen oppimiskokemus päästä mukaan tällaiseen ohjelmaan, kommentoi Gordon Herbert.

Vuonna 1999 Hongan päävalmentajan postilta maailmalle lähtenyt Herbert valmensi ennen Suomeen paluutaan ulkomaankiertueellaan yhdeksän kautta Euroopassa ja yhden NBA:ssa. Itävallassa Herbert piiskaksi Oberwart Gunnersia, Saksassa DJK Würzburgia ja Skyliners Frankfurtia, Ranskassa Paris Basket Racingia ja Pau-Orthezia sekä Kreikassa Aris Thessalonikia. Palkintokaappiinsa Herbert haalii mm. Saksan mestaruuden ja Ranskan cupin voiton. Euroopassa vietetyistä kausista Herbertille kertyi kolmen kauden kokemukset maanosan pääsarjasta Euroliigasta ja kahden kauden opit kakkoskilpailu ULEB Cupista.

Toijala myös innoissaan uudesta oppimismahdollisuudestaan

Keväällä 2008 Korisliigan vuoden valmentajana palkitun Jukka Toijalan ura maajoukkuevalmentajana on edennyt nousujohteisesti. Toimittuaan 16- ja 18-vuotiaiden poikien maajoukkueessa apuvalmentajana istutettiin Toijala viime kesänä ensi kertaa päävalmentajan rooliin, kun hän valmensi Suomen 16-vuotiaita poikia.

Kuluvan kauden jälkeen liigajoukkue Kouvot jättävä ja valmennuspestiä ulkomailta tähyilevä Toijala on innoissa tuoreimmasta maajoukkuekiinnityksestään.

- Kun ”Henkka” (Dettmann) soitti minulle, sanoin miettiväni asiaa yli viikonlopun. Todellisuudessa päätös syntyi alle viidessä minuutissa. Ensinnäkin olen iloinen koko Suomen nuorisomaajoukkueprojektin puolesta, että ”Gordie” tuo oman ammattiosaamisensa mukaan. Itse saan mahdollisuuden ottaa suuren askeleen valmennusurallani pääsemällä mukaan viime vuosina todella suuria edistysaskeleita ottaneeseen miesten ryhmään. Odotan innolla tulevaa kesää ja alkusyksyn karsintoja, kertoo Toijala.

Miesten maajoukkueessa Toijala liittyy päävalmentaja Dettmannin valmennusryhmään, johon lukeutuvat Dettmannin pitkäaikaiset aisaparit Pekka Salminen ja Jussi Hirvosen (fyysinen valmentaja).

- Olen jo parin vuoden ajan katsellut sopivaa täydennystä miesten maajoukkueen valmennukseen, mutta sellaista ei ole löytynyt. ”Gordien” mukaantulo mahdollisti kriteerit täyttävän ”Toikan” (Toijala) siirtymisen tiimiimme. Tämä on myös luonnollinen porras Jukan omalla valmentajauralla ja toisaalta myös tärkeä osoitus siitä kuinka maajoukkuevalmennuksessa kaikki osapuolet ovat sisäistäneet tehtäväkierron tuomat hyödyt ja mahdollisuudet, selvitti Dettmann.

Vuonna 2005 menestyksekkään peliuransa päättänyt Toijala edusti pelaajana Suomea 11 miesten ja 28 nuorten maaottelussa. Vuonna 1994 Toijala oli mukana Suomen 22-vuotiaiden miesten maajoukkueessa, joka pelasi EM-lopputurnauksessa. Kyseistä maajoukkuetta valmensi Henrik Dettmann.

Selviytyminen EM-lopputurnaukseen on myös Dettmannin johtaman miesten maajoukkueen tulevan kesän tavoitteissa. Suomi on huippukovan haasteen edessä kisaillessaan vuoden 2011 EM-kisalipuista NBA-miesten tähdittämän Italian, EM-kisojen vakiokävijöiden Israelin ja Latvian sekä kenties lohkon ennakkosuosikiksi nostettavan sarjanousija Montenegron kanssa. Karsintaottelut pelataan ensi elokuussa, jolloin Suomi isännöi em. vastustajia Vantaan Energia Areenalla ja Espoon Barona Areenalla.

Lisätiedot: Suomen maajoukkueet
 
21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

27.1.2017 Haastattelu

HBA-Märskyn Edon Maxhuni asettaa koripallourallaan riman korkealle

Jonkinlainen aikakausi nuoren koripallon huippulupauksen elämässä umpeutui joulukuussa, kun neljät nuorten EM-kisat kolunnut Edon Maxhuni, 18, pomputti viimeisen kerran palloa joulukuussa poikamaajoukkueen riveissä Turkin 18-vuotiaiden EM-kisoissa. HBA-Märskyn ja Divari A:n pistekärki Maxhuni tähtää nyt yliopistoon, 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, Susijengiin ja vielä pidemmälle.

2.6.2016 10:40 Pohjoinen alue

Uudet Susijengi-fanituotteet julkaistu, ennakkotilattavissa 7.6. saakka

Suomen koripallomaajoukkueiden uudet adidas-peliasut sekä –fanituotteet on julkaistu. Samalla Koripalloliitto tarjoaa innokkaimmille Susijengi-faneille mahdollisuuden ennakkotilata susiperheen uusia fanituotteita. Ennakkotilauksia voi tehdä tiistaihin 7.6. saakka.

6.4.2016 13:00 Liittoa koskeva tiedote

Koripallomaajoukkueet ja adidas mittavaan yhteistyöhön

Maailman johtaviin urheiluvälinevalmistajiin lukeutuva adidas on solminut kolmen vuoden sopimuksen Suomen Koripalloliiton kanssa. Sopimuksen myötä kaikki koripallomaajoukkueet Susijengin johdolla saalistavat vuosina 2016-2018 adidaksen kolmeen raitaan sonnustautuneena.

Susi-tunnuksen päivitys täydentää koripalloperheen uuden visuaalisen ilmeen

Suomen Koripalloliitto on julkaissut maajoukkueiden käyttämästä Susi-tunnuksesta päivitetyn version. Virtaviivaistettu Susi-tunnus täydentää koripallon laaja-alaisen visuaalisen ilmeen uudistuksen, jonka myötä eri sarjojen, liiton ja maajoukkueiden tunnukset muodostavat yhtenäisen tunnusperheen.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

22.7.2015 Haastattelu

Dettmann: ”Saavutuksista saa moni olla ylpeä”

Mitä yhteistä on Espanjalla, Italialla, Latvialla, Liettualla, Ranskalla, Saksalla, Serbialla, Turkilla ja Suomella? Viikonvaihteessa päättyneiden 20-vuotiaiden koripallon EM-kisojen jälkeen kyseiset maat ovat Euroopan ainoat valtiot, joiden kaikki poikamaajoukkueet ovat juuri nyt A-tasolla. Pitkän päivätyön Suomen maajoukkueohjelman uudistusten parissa tehnyt Henrik Dettmann tuntee ylpeyttä saavutuksista, ja kannustaa monen muunkin tuntevan samoin.

K-ruokakaupat ja Koripalloliitto yhteistyöhön vuonna 2015

K-ruokakaupat ja Koripalloliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka kattaa nuorten koripallomaajoukkueiden sekä Koripalloliiton lasten ja nuorten joukkueiden toiminnan kumppanina toimimisen.

Molten myös Suomen koripallomaajoukkueiden viralliseksi pelipalloksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen, jonka myötä Moltenista tule maajoukkueiden virallinen pelipallo seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Susijengit ja Sudenpennut pelaavat Molten-pallolla jo tulevana kesänä.

Li-Ning on Suomen Koripalloliiton uusi yhteistyökumppani

Li-Ning on solminut 2-vuotisen sopimuksen yhteistyökumppanuudesta Suomen Koripalloliiton kanssa vaatettaen maajoukkueet kentällä ja sen ulkopuolella. Sopimus kattaa kaikki 11 maajoukkuetta, mukaan lukien EM-kisoissa lajihuuman aikaansaaneen, juuri Vuoden joukkueena palkitun Susijengin.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

8.6.2012 12:00 Video

Suomen korismaajoukkueen kannustusbiisin musiikkivideo julkaistu

Suomen koripallomaajoukkueen ja tulevien EM-karsintojen virallisen kannustuskappaleen musiikkivideo on julkaistu. ”Susijengi 2.0” –nimeä kantavan kappaleen videolla vilisee Suomi-koriksen legendaosastoa. Artistien lisäksi videolla vilahtaa mm. Anssi Rauramo, Lea Hakala, Terhi Airas sekä Sakari Pehkonen.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

20.9.2011 12:30 Pääjuttu

Koripallomaajoukkueet takoivat uuden voittoennätyksen

Koripallovuosi 2011 tullaan muistamaan monella tapaa historiallisena. Miesten maajoukkueen selviytyminen EM-kisoihin 16 vuoden tauon jälkeen ja kisoissa venyminen peräti yhdeksänneksi kruunasivat luonnollisesti vuoden. Miesten saavutusten ohella ikäluokkamaajoukkueet saavuttivat yhdessä kaikkien aikojen voittoennätyksensä.

22.7.2011 20:15 EM-karsinnat

Uusi maajoukkuesivusto historiatietoineen avattu Basket.fi-palvelussa

Suomen Koripalloliitto on julkaissut miesten maaottelukesän käynnistymisen kynnyksellä Basket.fi-nettipalvelussaan uuden maajoukkuesivuston. Sivusto sisältää nykyisten maajoukkueiden tietojen lisäksi kaikkien koripallomaaotteluiden ja Suomea edustaneiden pelaajien tiedot vuodesta 1939 nykypäivään, arvoturnauksiin liittyvät faktat sekä kaikkien aikojen maaottelutilastot.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2019 14:04 Susijengi

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesällä huimat 44 kotimaaottelua

Maajoukkueiden kotimaaotteluiden rypäs käynnistyy ensi viikolla, kun 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kohtaa Kisakallion Susi Training Centerissä Turkin keskiviikkona ja torstaina. Sen jälkeen kotimaassa pelataan maaotteluita lähes joka viikko. Maajoukkueiden kotimaan kesän pelit huipentuvat Susijengin juhlaturnaukseen.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

Näytä lisää vastaavia