17-vuotiaiden poikien SM-sarja: Salon Vilpas metsästää kruunua pitkälle yhteiselle matkalleen

23.12.2020 09:33 17-vuotiaiden poikien SM-sarjan kärkiporukka vuodenvaihteen kynnyksellä on Salon Vilpas, jonka ’04-ikäluokka on läpikäynyt pitkän yhteisen matkan valmentajakaksikko Esa Mäkysen ja Ari Vihiniemen johdossa.

Salon Vilppaan '04-ikäluokka on 17-vuotiaiden SM-sarjan ykkösenä. Kuva: Vesa Käiväräinen.

Valmentajakaksikko Esa Mäkynen ja Ari Vihiniemi ovat tehneet pitkän päivätyön Vilppaan ’04-ikäluokan kanssa. Vihiniemi oli päävalmentaja, kun joukkue pelasi ja treenasi vuotta vanhempien kanssa. Ikäluokka irrotettiin omaksi joukkueekseen vanhemmissa mineissä ja C-poikaikään siirtyessä aiemmin apuvalmentajana toiminut Mäkynen otti päävalmentajan pestin.

– Arille tässä taitaa isoin kunnia kuulua, että jätkistä on tullut pelimiehiä, Mäkynen hymyilee.

Valmentajakaksikon sitoutumiseen toki vaikuttaa, että molempien omat pojat pelaavat joukkueessa, mutta siitä huolimatta he ovat kahlanneet joukkueen kanssa läpi sysit ja savet: Aina kahdesta SM-pronssista loukkaantumisten säväyttämiin kausiin, joissa seuraavan kauden SM-sarjapaikka on tullut rimaa hipoen.

– Jossain vaiheessa, kun alettiin viemään kilpailulliseen suuntaan, niin joukkueesta kuoriutui kymmenkunta pelaajaa, jotka on jaksanut tehdä tosi kovaa töitä. Harvoin on tapana, että näin isossa ryhmässä on niin kovaa työetiikkaa, halua oppia uutta ja halua tehdä hommia sen eteen, että kehitytään.

Joukkueen historiasta löytyy hirmuinen määrä pelejä kausitasolla eri sarjoista. Parhaimmillaan pelimäärät ovat ylittäneet 60 ottelun rajan.

– Koko ajan ollaan yritetty kaivaa haastetta, joskus jopa vanhemmista ikäluokista. Varsinkin kun porukka on ollut yhdessä pitkään, niin kilpailutilanne muuttuu. Kun treeneissä on vastassa hyvä kaveri, niin ei välttämättä tule sitä fiilistä, että tuon minä ainakin haluan voittaa. Erilaiset pelit tuovat näkökulmaa, missä asioissa itseensä voi viedä eteenpäin.

”Selkeä tavoite on olla kärkiporukoissa”

Tuukka Juntunen on päässyt jo Korisliiga-pelien makuun. Kuva: Ville Vuorinen.

Vaikka Vilppaan ’04-pojat treenaavat tällä hetkellä alle 19-vuotiaiden joukkueen kanssa yhdessä – ja osa välillä jopa miesten edustusjoukkueen kanssa – niin kuluva kausi on heille viimeinen, jolloin he pelaavat vielä omana yksikkönään, yhtenäisenä ikäluokkana.

– Vaikka pelaajakehitys on se ykkösjuttu aina, kyllä meidän selkeä tavoite on olla kärkiporukoissa tällä kaudella, että saataisiin jonkinlainen kruunu meidän pitkälle yhteistyölle poikien kanssa. Mitä se kruunu sitten ikinä tarkoittaakaan, Mäkynen kertoo.

Sarjataulukon suhteen Vilpas on kärjessä seitsemällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Tapiolan Honka on kakkosena kuudella voitolla ja yhdellä tappiolla, yhdellä pelillä vähemmän.

– Sarja on todella hyvä kuten kaikki ’04-poikien sarjat ovat olleet C-poikien SM-sarjasta lähtien. Vaikka jotkut parhaat pelaajat onkin jo korkeimmilla tasoilla, niin ikäluokan laajuus näkyy siinä, että on paljon hyviä pelaajia ja joukkueita.

– 17-vuotiaiden SM-sarjasta on kaikille hyötyä, koska edellisessä mallissa oli kolme ikäluokkaa samassa. Jollekin B-poikavuosien jälkeen hyppy pelaamaan täysikäisiä vastaan voi olla vähän liian iso askel.

Ikäluokasta Tuukka Juntunen ja Onni Mäkynen treenaavat jo osittain miesten joukkueen kanssa, ja Juntunen on päässet parketille asti Korisliigassa. Lisäksi Vilppaan yhteistyö Perniön Urheilijoiden Divisioona B -joukkueen kanssa mahdollistaa salolaisjunioreille sulavan polun kohti koripallouraa.

– Kyllä siitä saa olla ylpeä, että kaksi alle 17-vuotiasta pääsee haistelemaan Korisliiga-tunnelmaa. Jos ei muuta, niin se on hyvä motivaatiokeino kaikille pelaajille, että Salossa on mahdollisuus päästä oikean korispelaajan uraan kiinni. Tietenkin se vaatii älyttömästi töitä ja muista asioista luopumista tuossa iässä, Mäkynen aloittaa.

– Meillä Vilppaassa on hyvä pelaajapolku olemassa, josta varmasti kuuluu iso kiitos Mikko Tupamäelle, joka polkaisi asioita käyntiin täällä päävalmentajana ollessaan. Tällä hetkellä on myös erinomainen tilanne, koska edustuksen valmentajat Sami Toiviainen ja Jere Anttila ovat kiinnostuneita myös junioreiden kehityksestä; varsinkin Jere tekee hienoa työtä päivittäistasolla myöskin junnujen eteen.

– Muutenkin meillä on hyvä porukka varsinkin vanhimmissa poikapuolen junnuissa. On todella antoisaa tehdä töitä Jussi Savolaisen (Vilpas, U19) ja Samu Kaaresvirran (PeU, Divisioona B) kanssa. Hienosti on saanut myös tarvittaessa tukea ja apua kokeneilta vanhoilta liigapelaajilta, muun muassa Jukka Katajalta ja Sami Himbergiltä. Näen, että tällaiset jutut ovat valmentamisessa tärkeitä, että voit jakaa omia näkemyksiä ja saada siihen myös toisten näkökulmia – varsinkin niiden, jotka on sitä palloa korkealla tasolla pomputtaneet.

17-vuotiaiden poikien SM-sarja

Nr Joukkue V/T Pist
1 Vilpas 7/1 14
2 Honka 6/1 12
3 TuNMKY 5/2 10
4 MuKi 4/2 8
5 Kouvot 3/4 6
6 HNMKY 3/3 6
7 Lahti Basketball 3/4 6
8 BC Nokia 1/4 2
9 KTP 1/6 2
10 Westside 0/6 0
 
5.10.2023 16:00 Nuorten SM-sarjat

Nuorten valtakunnallisissa sarjoissa (U16, U17, U19) luvassa ennätysten kausi: sarjoissa edustettuna 29 kaupunkia, 47 eri seuraa

Viime viikonloppuna pelattiin viimeisetkin nuorten SM-karsinnat, joiden myötä kauden 2023–24 nuorten SM-sarjajoukkueet ovat selvillä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa.

23.6.2022 08:11 Nuorten SM-sarjat

Nuorten valtakunnalliset sarjat 2022-23 – merkittävimmät muutokset

Nuorten valtakunnallisten sarjojen ja karsintojen pelaamiseen on tehty muutamia muutoksia, jotka on kerätty tähän yhteenvetona. Tarkemmin nuorten valtakunnallisten sarjojen ja karsintojen pelaamiseen voit tutustua sarjamääräyksissä.

13.8.2021 07:27 15-vuotiaiden nuorten SM

Nuorten valtakunnallisten karsintojen ranking-listat ja karsintalohkot on julkaistu kaudelle 2021-22

16-, 17- ja 19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen lohkot on tehty rankingien mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Lisäksi 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin pelaamistapa on vahvistettu syksylle ja keväälle.

21.1.2021 16:45 Nuorten SM-sarjat

Nuorten valtakunnallisten sarjojen pelaamistavat muuttuvat

Nuorten valtakunnallisten sarjojen pelaamistapaa on muutettu 16-, 17- ja 19-vuotiaiden valtakunnallisissa sarjoissa. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on torstaina 21.1. kokouksessaan päättänyt muutoksista.

17.12.2020 13:17 Pääjuttu

Kohti koriskevättä 2021

Useat sairaanhoitopiirit ovat suositelleet sisäliikuntatilojen sulkemisen jatkamista 10.1.2021 asti. Rajoitukset ja suositukset aiheuttavat joitain muutoksia kevään sarjaohjelmiin nuorten valtakunnallisten sarjojen sekä kaikkien alueiden sarjojen osalta.

1.12.2020 11:12 Koripalloliitto tiedottaa

Nuorten ja aikuisten harrastesarjat keskeytyvät tiistaina 1.12.2020

Koripalloliiton kilpailujaos on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen keskeyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan koko Suomessa loppuvuodeksi nuorten ja aikuisten harrastetoiminnan osalta. Myös kaikkien nuorten valtakunnallisten sarjojen pelaaminen keskeytetään tiistaina 1.12.2020. Aikuisten huippu- ja kilpasarjat jatkuvat viranomaismääräysten mukaan eli tyhjille katsomoille niillä alueilla, joilla ei saa yleisöä ottaa ja rajoitusten mukaisesti jos viranomaiset sen sallivat.

27.11.2020 14:57 Koripalloliitto tiedottaa

Koronavirusepidemia keskeyttää sarjatoiminnan koronan leviämisalueilla

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti 27.11.2020, että pääkaupunkiseudun nuorten harrastetoiminta keskeytetään. Olympiakomitea ja lajiliitot ovat sopineet yhdessä, että koronaviruksen leviämisalueilla kaikki sarja- ja harjoittelutoiminta aikuisten harrastetoiminnassa keskeytetään. Lasten ja nuorten harjoittelu sisätiloissa keskeytetään Uudellamaalla sekä jatkossa muiden leviämisvaiheen alueiden kaupunkien mahdollisesti tekemien linjausten mukaisesti.

9.10.2020 12:00 Nuorten SM-sarjat

Nuorten valtakunnallisissa sarjoissa edustettuna 25 kaupunkia, 44 seuraa

Viime viikonloppuna pelattiin viimeisetkin nuorten SM-karsinnat, joiden myötä kaikki kauden 2020/21 nuorten SM-sarjajoukkueet ovat selvillä. 19- ja 16-vuotiaiden SM-sarjat alkavat ensi viikolla, 17-vuotiaiden tyttöjen SM-sarja tulevana viikonloppuna ja 17-vuotiaiden poikien SM-sarja otti varaslähdön alkaen jo viime viikonvaihteessa.

21.8.2020 09:29 Nuorten SM-sarjat

Nuorten valtakunnallisten karsintojen ranking-listat ja karsintalohkot on julkaistu kaudelle 2020-21

16- ja 19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen lohkot on tehty rankingin mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Lisäksi 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin pelaamistapa on vahvistettu syksylle ja keväälle.

15.8.2019 12:23 Nuorten SM-sarjat

Nuorten valtakunnallisten karsintojen ranking-listat ja karsintalohkot julkaistu

19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen lohkot on tehty rankingin mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Lisäksi 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin pelaamistapa on vahvistettu syksylle ja keväälle.

Näytä lisää vastaavia