Kokenut Bamberg kaatoi itseluottamuksensa kadottaneen Hongan

4.11.2003 Viime aikoina kovia kokenut Honka otti muutaman lisäkolhun tiistai-iltana, kun se kärsi kotiluolassaan 67-80-tappion Saksan hopeajoukkue GHP Bambergille FIBA Euroopan liigassa. Vastustajan kokemus oli yksinkertaisesti liikaa itseluottamuspulan kanssa painiville honkalaisille.

Honka pysyi mukavasti pelissä mukana ensimmäisen puoliskon. Vaikka kotijoukkueen hyökkäyspeli ei lähtenyt missään vaiheessa rullaamaan, pystyi se tasapäiseen taistoon hyvin toimineen puolustuksensa ansiosta. Espoolaiset johtivat vajaan varttitunnin pelaamisen jälkeen 21-20.

Bamberg ja etenkin sen pelaajat ovat kovissa liemissä keitetty. Sen riveissä kirmaavat mm. kokeneet maajoukkueratsut Uvis Helmanis (Latvia), Gert Kullamäe (Viro) ja Mike Nahar (Hollanti). Honka saikin tuta vastustajan ammattimaisen rutiinin. Samanaikaisesti, kun Helmanis ja Nahar tekivät pahojaan hyökkäyspäässä, siirtyi Bamberg puolustuksessa toisen jakson lopulla paikkapuolustukseen. Honka ei saanut vaihtunutta puolustusmuotoa vastaan mitään aikaiseksi ja Bamberg karkasi 38-31-taukojohtoon.

Alkupuoliskolla Shawn Huff väläytteli, Heikki Zitting oli vahva, Aki Ulander taisteli muutaman tilanteen maukkaasti ja Steve Woodberry löysi syötöillään joukkuetovereitaan. Ottelun vanhetessa honkalaisista kuitenkin mies toisensa jälkeen katosi kuvioista. Hyökkäyspeli oli passiivista. Pelaajat eivät määrätietoisesti hakeneet ratkaisuja, vaan palloa siirreltiin väkinäisesti. Määrätiedottomuudesta ja vaarattomuudesta kielii sekin, ettei Honka päässyt ensimmäisellä puoliajalla kertaakaan vapaaheittoviivalle.

Kolmas jakso tarjosi ottelun ratkaisut. Helmanis jatkoi siitä, mihin avauspuoliskolla jäi ja avasi neljänneksen onnistuneella kolmosella. Kullamäe lisäsi Hongan ahdinkoa uusimalla tempun heti Bambergin seuraavassa hyökkäyksessä. Hongalta kesti kolme minuuttia saada aikaan ensimmäinen pelitilannekori. Bamberg meni menojaan.

- Olimme (kolmannen) jakson alussa huolimattomia, emmekä tulleet tauolta tarpeeksi keskittyneinä. Kesti viisi minuuttia ennen kuin tajusimme, että täällähän on peli menossa. Bamberg on hyvä joukkue, ja jos sellaisen päästää 16-18 pisteen karkumatkalle, on vaikea enää nousta mukaan, harmitteli Huff ottelun jälkeen.

Parhaimmillaan saksalaisjoukkueen johto oli 18 pistettä, jonka se saavutti ensimmäisen kerran tilanteessa 57-39. Lukemat kaunistuivat loppua kohden, mutta todelliseen voittotaisteluun Hongalla ei ollut asiaa.

- Pelasimme hienon toisen puoliajan. Kolmannelle jaksolle tulimme vahvasti ja karsimme puolustuksemme ensimmäisen puoliajan virheet. Se oli avain, summasi Radisa Zdravkovic, kymmenen pistettä Bambergille heittänyt takamies.

- Meillä on joukkueessa kokeneita veteraaneja, jotka tietävät mitä vaaditaan vierasotteluiden voittamiseen. Hongalla on nuori joukkue ja se näkyi tänään. Aina kun Hongalla oli ongelmia, pystyimme kiristämään ruuvia hieman kireämmälle, Bambergin päävalmentaja Dirk Bauermann pohdiskeli.

Yksi pitelemättömimmistä konkareista Hongalle oli 203-senttinen Helmanis. Latvialaislaituri pisti kymmenestä heitostaan yhdeksän säkkiin ja kasasi kentän komeimman pistemäärän 23. 208-senttinen Nahar oli hänkin eleettömän vakuuttava – 14 pistettä ja vain yksi ohiheitto. Ammattilaisten varmuutta.

Heikki Zitting oli Hongan ainoa pelaaja, joka uskalsi määrätietoisesti haastaa vastustajan läpi ottelun. Zitting ottikin lähes kolmasosan joukkueensa ratkaisuista ja teki 16 pistettä.

Hongalle tappio oli FIBA Euroopan liigassa neljäs peräkkäinen. Lisäksi espoolaissikermä on hävinnyt kolme kuudesta SM-Koriksen ottelustaan. Muutamissa Euroopan liigan otteluissaan Honka on väläytellyt potentiaaliaan, mutta samalla niukat tappiot ovat ilmeisesti nakertaneet nuoren joukkueen uskoa. Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic ei uskoaan vielä ole menettänyt, vaikka ripittikin suojattejaan ottelun jälkeen.

- Teimme paikkapuolustusta vastaan huonoja ratkaisuita ja menetimme keskittymisemme kolmannen jakson alussa, kun annoimme Bambergin parhaille heittäjille (Helmanikselle ja Kullamäelle) vapaat heittopaikat. Tiedän kuitenkin, että tulemme vielä. Olen sanonut tämän aiemminkin; jokainen voitto tässä sarjassa on meille suursaavutus. Kokemukset otteluista ovat nuorille pelaajillemme tärkeitä ja viimeistään keväällä olemme Suomen kentillä lyömättömiä, puhisi Pavicevic.

Hongan ottelut FIBA Euroopan liigassa jatkuvat kahdella kotiottelulla. Ensi viikon tiistaina (11.11.) Tapiolaan saapuu Hapoel Tel Aviv Israelista ja viikkoa myöhemmin Polonia Varsova Puolasta.

Asiat

7.5.2024 15:37 Pirkka Street Basket

Kevään 2024 Pirkka Street Basket -kiertue sai arvoisensa alun Helsingissä

Kevään Pirkka Street Basket -kiertue vuosimallia 2024 pärähti käyntiin tänään Helsingissä, K-Citymarket Eastonin pihalla.

7.5.2024 12:44 Korisliiga

BC Nokia haastaa kokeneen ja itsevarman Seagullsin nuorella nälällä ja nopeudella – ”Tietämättömyys on etumme!”

Keskiviikkona 8. toukokuuta käynnistyvät Korisliiga-finaalit. Vastakkain ovat Helsinki Seagulls ja BC Nokia, joiden päävalmentajat miettivät kiireisellä aikataululla parhaita aseita kilpailijaansa vastaan.

6.5.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sivusi Ranskan ennätystä

Paris Basketballin voittoputki venyi jo 24 ottelun mittaiseksi viikonloppuna ja se sivuaa samalla Ranskan ennätystä. Sloveniassa Perttu Blomgren aloitti pudotuspelit vahvasti.

6.5.2024 08:23 Pelaajat

Valtakunnallinen haku koripallon yläkoululeiritykseen lukuvuodelle 24–25 on nyt käynnissä

Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaan kuuluvaa valtakunnallista yläkoululeiritystä järjestetään koripallon osalta Kisakallion, Varalan sekä Kuortaneen urheiluopistoissa.

5.5.2024 19:19 Korisliiga

BC Nokia seurahistorian ensimmäisen kerran Korisliiga-finaaliin!

BC Nokian historiallinen välierävoitto ratkesi pisteen turvin. Katajan Thomas Tumbalta nähtiin tappiossa 32 pisteen tuplatupla.

4.5.2024 21:59 Korisliiga

Seagulls finaaliin – Okko Järvi tykitti huimat pisteet kaaren takaa

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen seitsemän ottelun välierätaisto päättyi Seagullsin voittoon.

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

2.5.2024 10:00 Susijengi

Susijengin ja Uuden-Seelannin välisen ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

2.5.2024 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtorannalle ja Elina Koskimiehelle hopeaa Saksassa

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Stars Keltern voitti Saksan Bundesliigan hopeaa. Awak Kuierin Reyer Venezia eteni välieriin Italiassa.