Koponen villitsi suomalaisfaninsa Tallinnassa, masensi Kalevin viime hetken hyppyheitollaan

18.2.2013 Lähes kahdensadan suomalaisfanin joukko oli saapunut maanantai-illaksi Tallinnaan seuraamaan Petteri Koposen BC Himkin VTB-liigan vierasottelua Kalev/Cramon kotiluolaan. Suomalaiskatsojat eivät joutuneet pettymään, kun 26 minuuttia pelannut Koponen johdatti vaikeiden vaiheiden jälkeen Himkin 57–65 (31–24)-vierasvoittoon.

Petteri Koposen viime hetken hyppyheitot masensivat Tallinnan Kalevin. Taustalla suomalaistuomari Johannes Sarekoski.

Ottelua seurasi Saku Suurhallissa lähes 200 suomalaiskatsojan fanijoukko.

Himkin Egor Vjaltsev oli alussa johdattaa joukkueensa karkumatkalle, mutta Kalev iski kapuloita vieraiden rattaisiin.

Koponen ja Himki ovat tositoimissa seuraavan kerran perjantaina Besiktasia vastaan Euroliigassa. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Ottelun viimeisen minuutin alkaessa Kalev/Cramo kummitteli aivan venäläisvieraidensa tuntumassa numeroissa 57–61. Kotijoukkueen latvialaistakamies Armands Skelen epäonnistuttua kolmen pisteen heitossaan otti pallon hallintaansa Petteri Koponen, joka kuljetteli maltilla sekunteja kellosta pois.

 

Koponen haastoi puolustajansa ja vapautti suomalaisfanikatsomon tuuletuksiin, kun suomalaistähden hyppyheitto halkoi Saku Suurhallin korisukan vain 35 sekuntia ennen neljännen jakson loppua. Kalev/Cramon epäonnistuneen vastahyökkäyksen jälkeen Koponen kasvatti vielä vapaaheittoviivalta Himkin voittolukemat kahdeksaan pisteeseen.

 

– Oli kiva pelata, kun niin monta suomalaisfania oli jaksanut tulla paikalle. Koutsi antoi kivasti peliminuutteja ja yritin parhaani mukaan vastata luottamukseen. Harmi vain, että kolmoset eivät tänään pudonneet, hymyili faniensa ympäröimä Koponen ottelun jälkeen.

 

Koponen upotti 26 peliminuutissa kahdeksan pistettä, sieppasi kaksi levypalloa ja riisti pallon kaksi kertaa. Susijengin tähtipelinrakentaja pelasi ensimmäistä jakson kahdeksaa avausminuuttia lukuun ottamatta lähes koko ottelun.

 

”Puolilataus oli kostautua”

 

Ottelun alussa venäläisvieraat näyttivät olevan löylytystuulella, kun Kalevilta kesti lähes kuusi minuuttia ensimmäisen pelitilannekorin aikaansaamiseksi. Egor Vjaltsev (10/2) oli liekeissä toisessa päässä kenttää upottamalla Himkin ensimmäisestä 13 pisteestä kymmenen.

 

Avausjakson loppuvaiheilla Himkin peli hyytyi kuitenkin täysin. Senegalilaissentteri Bamba Fall (11/10/4 blokkia) pelotteli korinalustoilla ja Kalev puolusti tuloksellisesti tukkoon Himkin korilleajot. Kun vielä Himkin kolmosetkin hylkivät rautoja, pääsi harvalukuinen kotiyleisö tuulettelemaan tallinnalaisten seitsemän pisteen taukojohtoa.

 

Himki kaappasi kuitenkin ottelun hallintaansa heti tauon jälkeen iskemällä armottomasti Kalevin syöttölinjoille ja pallollisiin pelaajiin. Kun vielä neljännen jakson alussa Kelvin Rivers (7/2) ja Sergei Monia (3/3) onnistuivat viimein kaaren takaa, näytti kotijoukkue lyödyltä.

 

Kalev sai kuitenkin vielä aikaiseksi loppukirin ja nousi kahden pisteen tuntumaan ennen kuin Riversin hyppyheitto sekä Koposen neljä perättäistä pistettä ratkaisivat ottelun Himkille.

 

– Vaikeahan se on pelata, kun yksikään heitto ei mene koko joukkueella sisään kauempaa, Koponen mietti.

 

– Kalev puolusti hyvin, mutta mekään emme olleet parhaimmillamme. Toisinaan näihin VTB-liigan otteluihin on tullut lähdettyä puolilatauksella, ja tänään se oli kostautua.

 

Otteluun toi lisää suomalaisväriä erotuomari Johannes Sarekoski, joka tuomitsi ottelun yhdessä Martinas Gudasin (Liettua) ja Petr Ivashkovin (Valko-Venäjä) kanssa.

 

Tutut kaupat ja suomalainen televisio hymyilyttivät Koposta

 

Euroliigan, VTB-liigan ja Venäjän PBL-liigan ottelut ovat vieneet Koposen kuluvalla kaudella ympäri Eurooppaa Espanjasta Turkin kautta Puolaan ja aina Kazakhstaniin ja Nizhni Novgorodiin asti. Huhtikuussa vuorossa on puolestaan vuorossa vierasmatka kaukaiseen Vladivostokiin.

 

Kokeneelle maailmanmatkaajalle Tallinna oli kuin tuulahdus kotimaasta.

 

– Tutut kaupat ja kioskit iskivät heti silmään hotellille matkustaessa. Viimeistään alkoi tulla Suomi-viboja, kun pisti telkkarin hotellissa päälle ja alkoi nähdä telkkarikuvaa Suomesta, Koponen naurahti.

 

Himki jatkaa VTB-liigan A-lohkon kakkossijalla Krasnije Krilija Samaran vanavedessä 11 voitollaan 15 ottelusta. Venäjän PBL-liigassa Himki jatkaa niin ikään kakkosena voitettuaan 11 ottelustaan kahdeksan, edellään vain Moskovan TsSKA.

 

Euroliigaa Koponen ja Himki pelaavat seuraavan kerran perjantaina, kun jatkolohko F:n hännänhuippu Besiktas JC Istanbul saapuu Himkin vieraaksi.

 

– Olemme sikäli hyvissä asemissa, että Euroliigassa kaikki on omissa käsissä. Perjantaina on taas mahdollisuus ottaa yksi tärkeä voitto lisää. Viime viikolla tuli kotikentällä ekan kerran takkiin, ja nyt lähdemme hakemaan uutta kotivoittoputkea, Koponen kaavailee.

 

 

BC Kalev/Cramo Tallinna – BC Himki 57–65 (16–20, 31–24, 41–46)

Kalev: Armands Skele 20/9/4 riistoa, Bamba Fall 11/10/4 blokkia.
Himki:
Zoran Planinic 12/3/6 syöttöä/3 riistoa, Paul Davis 11/6, Egor Vjaltsev 10/2.
P.Koponen:
Minuutit 26, Pisteet 8 (2p 3-5, 3p 0-4, 1p 2-2), Levypallot 2, Riistot 2.

 
25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

Näytä lisää vastaavia