Koripallokevät huipentuu mestarisuosikkien kohtaamiseen

24.4.2011 Korisliigan kevään 2011 finaalisarja on valmis alkamaan. Alkuvuoden aikana vain yhden tappion kärsinyt runkosarjavoittaja Tampereen Pyrintö isännöi finaaleissa hallitsevaa cup-mestaria ja runkosarjakolmosta Joensuun Katajaa. Jo syksyllä liigan suurimmiksi mestarisuosikeiksi nimetyt joukkueet aloittavat kauden huipentuman pääsiäismaanantaina Pyynikin palloiluhallissa.

Huimassa voittoputkessa kulkeva, Antero Lehdon edustama Pyrintö avaa mestaruuden puolustamisen finaalisarjassa kotikentällään maananataina.

Sami Lehtorannan Kataja astelee finaaleihin itseluottamusta täynnä, mutta haastajana.

Damon Williams oli finalistien runkosarjakohtaamisissa oivassa vireessä, kun Pyrintö vei voitot 3-1.

Finaalien kynnyksellä Kataja-taituri Petri Virtasen pelikunto on kysymysmerkki. Kuvat: Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

Tasaisesti koko kauden peliään parantanut Joensuun Kataja on ajoittanut kuntopiikkinsä oikeaan hetkeen. Kataja päihitti puolivälierissä Kouvolan Kouvot tieltään otteluvoitoin 3-0, ja ennakkoon hankalaksi vastustajaksi veikkailtu KTP-Basket joutui vastaavasti välierissä laulukuoroon Katajan tieltä voitoin 3-1. Kahden ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen tunnelma Katajan leirissä on odottavan toiveikas.

- KTP-sarja toi itseluottamusta siinä mielessä, että onnistuimme voittamaan erittäin hyvän joukkueen vieraskentällä. Vaikka takamiestilanteemme on elänyt omaa elämäänsä pudotuspelien aikana, olemme pystyneet muuttamaan peliämme tilanteiden mukaan ja säilyttämään keskittymisemme, arvioi ensimmäistä kauttaan Katajaa valmentava Jukka Toijala.

Maajoukkuemiehiä vilisevä joensuulaistakakenttä on ollut pudotuspeleissä vajaalukuinen. Pitkään sivussa ollut Juha Sten palasi yli kahden kuukauden toipilasjakson jälkeen parketille vasta välieräsarjan avausottelussa. Petri Virtanen sai puolestaan samassa ottelussa iskun jalkaansa, ja pääsi kentälle vain yhdessä myöhemmässä KTP-välieräsarjan ottelussa.

- Juppe (Sten) on kohtalaisessa kunnossa olosuhteisiin nähden ja taistelee varmasti niin monta matsia kuin tässä on vielä jäljellä. Peten jalan tilanne selviää maanantaina. Jotkut ovat huhunneet Peten kohdalla nivusvammasta, mutta onneksi kyse on kuitenkin vain lievemmästä jalkavammasta, Toijala painottaa.

Runkosarjavoittaja Pyrintö lähtee finaalisarjaan kotiedun turvin. Tamperelaisia pidetään finaalien vahvana ennakkosuosikkina, mutta Toijala vakuuttaa, että Katajalla on tarpeeksi aseita hallitsevan mestarin kaatamiseksi.

- Meillä on olemassa kaikki avaimet Pyrinnön kaatoon. Meillä on riittävästi kokoa, näköä, heittovoimaa ja kovuutta. Totta kai meidän täytyy pelata mahdollisimman hyvin kaataaksemme Pyrinnön, mutta kyse ei ole siitä, että jokaisen pelaajamme pitäisi nostaa aivan valtavasti tasoaan. Tehtävä on haastava, mutta ei mahdoton.

Katajalla on marssittaa kentälle liigan ehkäpä laajin suomalaismiehistö, jota johtavat maajoukkuemiehet Virtanen, Sten, Antti Kanervo ja Juho Nenonen sekä liigakonkari Sami Lehtoranta. Joukkueen amerikkalaistrio Jared Newson-Darren Fells-Jason Conley on myös petrannut tasaisesti otteitaan kevään edetessä.

- Kaikki kolme amerikkalaistamme ovat pelanneet todella hyvät pudotuspelit ja osoittaneet muutenkin matkan varrella kykenevänsä nousemaan tasonsa ylärajoille tärkeissä paikoissa. Fellsin, Conleyn ja Newsonin tehot takaavat, että suomalaisosastomme ei tarvitse esittää mitään akrobaattitemppuja pystyäksemme voittamaan, päättää Toijala puheenvuoronsa.

Pyrintö vaalii ennakkosuosikin asemaa

Vaikka urheilujoukkueita kuvaillaan toisinaan ylisanoilla liiankin kanssa, Tampereen Pyrinnön alkuvuotta 2011 voi hyvällä omallatunnolla kutsua historialliseksi. Varmistettuaan liigataulukon ykkössijan voittamalla viimeisestä 21 runkosarjaottelustaan 20 Pyrintö on tiputtanut pudotuspeleissä molemmat vastustajansa laulukuoroon suoraan kolmella voitolla.

Siitä huolimatta, että Pyrinnön pudotuspelien tappiosarake näyttää yhä nollaa, joukkue ei ole päässyt huhtikuussa helpolla, päinvastoin. Tamperelaiset joutuivat kaivamaan tiensä voittoon 15 pisteen tappioasemasta sekä ToPoa että Korihaita vastaan, jonka lisäksi toinen ToPo-otteluista ratkesi vasta viimeisellä minuutilla.

- Helpoista pudotuspeleistä ei missään nimessä ole ollut kysymys. Voittamiseen orientoitunut joukkue on tehnyt juuri sen verran kuin on tarvittu ja nostanut riittävästi tekemisen intensiteettiä puolivälierien ja välierien välillä, tuumailee Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola.

- Finaaleissa intensiteetin täytyy olla taas vähän kovemmalla tasolla, ja siihen luotetaan, että oikea intensiteetti löytyy. Aloitimme valmistautumisen syömällä yhdessä ravintolassa ja katsomalla samalla Katajan ja KTP:n neljännen välieräottelun, jonka jälkeen olemme harjoitelleet pari kertaa hyökkäystämme ja kaksi kertaa scoutin mukaan. Samoilla jutuilla mennään kuin tähänkin asti.

Kevään finalistien kolme edellistä kohtaamista ovat päättyneet Tampereen Pyrinnön voittoihin, ja Pyrintöä pidetään alkavan finaalisarjan ennakkosuosikkina. Poikola tiedostaa Joensuun Katajan vaarallisuuden ja vannoo pelaajiensa olevan tilanteen tasalla.

- Jäljellä on kaksi liigan parasta joukkuetta ja finaaleissa nähdään luultavasti myös kauden parasta koripalloa. Kataja on positiivisella tavalla konservatiivinen joukkue: he luottavat omaan tekemiseensä, ovat tehneet samoja asioita koko kauden ja pyrkineet koko ajan parantamaan. Finaaleissa kilpailemme siitä, kumpi tekee perusasioita paremmin, pohtii Poikola finaalien asetelmia.

- Meidän vahvuutemme on ollut koko kauden se, että olemme pystyneet ottamaan vastustajan vahvuudet pois. Katajan haaste on se, pystyvätkö he suorittamaan kakkos- tai kolmosoptioita yhtä hyvin kuin ykkösoptiotaan, jos me onnistumme ottamaan heiltä parhaan option pois.

Ennakkosuosikin asemasta Poikola ei suostu ottamaan ylimääräisiä paineita. Sen sijaan hän kertoo joukkueensa nauttivan asemastaan finaalien lähestyessä.

- Meidän itseluottamuksemme on todella korkealla ja jos meitä pidetään ennakkosuosikkina, sillä on meihin vain ja ainoastaan positiivinen vaikutus. Jos saan valita, lähden hirveän paljon mieluummin ottelusarjaan ennakkosuosikkina kuin altavastaajana.

Runkosarjan kohtaamiset 

3.10.2010 Kataja – Pyrintö 83–68 (37–34)
24.11.2010 Pyrintö – Kataja 70–64 (39–36)
09.01.2011 Kataja – Pyrintö 80–92 (37–47)
23.02.2011 Pyrintö – Kataja 70–59 (30–25)

Keskinäisten otteluiden hahmot

Pyrintö:
Damon Williams: Pts 20,8, Lev 8,5, Sy 2,5, Ri 1,0, 2P 60,5 %, 3P 37,5 %, 1p 59,1 %
Kenneth Lowe: Pts 14,3, Lev 5,3, Sy 3,5, 2P 41,9 %, 1P 84,0 %
Antwine Williams (3 ottelua): Pts 10,3, Lev 5,7, Sy 1,0, Ri 1,7, 2P 45,0 %, 3P 40,0 %, 1P 50,0 %
Antti Nikkilä: Pts 8,3, Lev 5,3, Sy 1,0, Ri 1,5, Bl 1,8, 2P 66,7 %, 1P 100,0 %

Kataja:
Jared Newson: Pts 16,3, Lev 5,3, Sy 1,8, Ri 2,5, 2P 46,5 %, 3P 23,1 %, 1P 66,7 %
Sami Lehtoranta: Pts 14,8, Lev 5,8, Sy 2,0, 2P 44,0 %, 3P 37,5 %, 1P 50,0 %
Darren Fells: Pts 10,8, Lev 8,5, Sy 1,3, Ri 1,5, 2P 43,8 %, 3P 33,3 %, 1P 64,3 %
Petri Virtanen: Pts 10,5, Lev 3,3, Sy 3,8, Ri 1,5, 3P 26,8 %, 1P 81,8 %

Otteluparin tärpit 

...Vanha viisaus kuuluu, että puolustuksella voitetaan mestaruuksia. Kevään 2011 finaaliasetelma on sanonnan todenperäisyydestä hyvä esimerkki, sillä finaalijoukkueista Pyrintö on liigan paras puolustusjoukkue (vastustajat 74,4p / peli) ja Kataja vastaavasti kolmanneksi paras (vastustajat 77,7 p / peli).

…Joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista edelliset kolme on voittanut Pyrintö pitkälti juuri puolustuspelinsä turvin: kyseisessä kolmessa ottelussa Kataja on upottanut kakkosensa 40,4 % tarkkuudella Pyrinnön 51,5 % vastaan, jonka lisäksi tamperelaiset ovat saaneet aikaiseksi keskimäärin 9,7 kahden pisteen heittoyritystä enemmän per ottelu.

…Joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä edellisen kerran keväällä 2009, jolloin Kataja päätti tylysti Pyrinnön 15 ottelun voittoputken ja suisti tamperelaiset pronssiotteluun otteluvoitoin 3-1. Parketilla nähtiin tuolloin monta tämän vuoden finaaleista tuttua kasvoa, kuten Katajan Virtanen, Lehtoranta ja Nenonen sekä Pyrinnön D.Williams, Lowe, Nikkilä ja Ahvenniemi.

…Pyrinnön Damon Williams palkittiin viime kevään finaalien arvokkaimpana pelaajana tämän kerättyä vakuuttavan tilastorivin viiden ottelun finaalisarjassa ToPoa vastaan: 19,1 pistettä, 10,7 levypalloa, 3,3 syöttöä, 1,8 riistoa ja 1,2 torjuntaa 36,4 minuutissa ottelua kohden (2p 51,0%, 3p 29,3%, 1p 67,9%). Tänä keväänä Katajaa edustava Jason Conley oli puolestaan vuotta aiemmin elementissään Namika Lahden päättäessä kautensa mestaruuteen, Conleyn kevään 2009 pudotuspelitilastoiksi kirjattiin 15,9 pistettä, 7,7 levypalloa, 3,0 syöttöä ja 1,2 riistoa 33,2 minuutissa ottelua kohden (2p 50,0%, 3p 34,8%, 1p 76,3%).

…Katajaa valmentava Jukka Toijala edusti joensuulaisseuraa finaaleissa kertaalleen myös pelaajana: keväällä 2003 Toijala tahditti Katajan finaaleihin Espoon Honkaa vastaan. Honka oli tuolloin vahvempi otteluvoitoin 3-1.

…Tampereen Pyrinnön vuosi 2011 hakee vertaistaan: joukkue on pelannut runkosarja ja pudotuspelit mukaan lukien 27 ottelua ja voittanut niistä 26. Edellisen kerran Pyrintö hävisi 4. helmikuuta, jolloin Korihait poistui Pyynikiltä voittajana lukemin 56-64 (30-35).

Otteluparin perustiedot

 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia