Korisliiga 2016-17 pähkinänkuoressa: Yltääkö uudistunut Vilpas viime kevään vireeseensä?

28.9.2016 Salon Vilpas keräsi viime keväänä jalkeille kenties seurahistoriansa parhaan joukkueen ja kävi parin minuutin päässä sittemmin mestaruuden voittaneen Kouvojen kaatamisesta puolivälierissä. Koripalloinnostus Salossa on valtava, mutta haasteitakin löytyy – täysin uudistuneen joukkueen koheesio tulee viemään aikaa.

Okko Järvi on ainoa viime kaudesta jatkava Vilppaan rotaatiopelaaja.

Susijengi-konkari Mikko Koivisto tuo Saloon kokemusta, heittovoimaa ja joukkuepelaamista.

Matias Ojala on Vilppaan ison miehistön "liima".

Uusi mies Vilppaan viikinkipurren peräsimessä on Joonas Iisalo. Kuvat: Francois Perthuis, Ville Vuorinen, Erkki Hautaviita & Tuomas Venhola.

Kausi 2015/16

Päävalmentaja Mikko Tupamäen rakentama palapeli alkoi viimein loksahdella valmiiksi hänen viidennellä päävalmentajakaudellaan. Sherman Gay saapui joukkueen korin alle, Alex Vaenerberg värvättiin Tampereelta Doug Wigginsin huilauttajaksi ja faniryhmä Vilpas Ultras kasvoi hetkessä Korisliigan äänekkäimmäksi. Vilppaalla oli käytössään kaikki ainekset pelata jopa mestaruudesta, ja puolivälierätappio Kouvoja vastaan oli raskas isku hurmokseen päässeelle joukkueelle.

Saapuneet pelaajat

Vilppaan paletti on yhtä pelaajaa lukuun ottamatta uudistunut lähes kokonaan.

Juuri ennen kauden alkua joukkue vahvistui Susijengi-veteraani Mikko Koivistolla, joka hakee uutta pelivirettä kahden vaivojen ja seuravaihdosten rikkoman kauden jälkeen. Koivisto tuo Vilppaaseen kansainvälisen tason kaukoheittäjän ja korkeaa koripallo-ÄO:ta.

Likaisen työn tekijät Matias Ojala ja Michael Pounds hankittiin kesällä Saloon korvaamaan elämänsä kauden pelannut Juho Nenonen. Molemmilta odotetaan merkittävää roolia Vilppaan paletissa ja kumpikin on joukkueen uuden valmentajan näköinen joukkue.

Vilppaan viikinkipurteen on kavunnut myös useampi potentiaalinen läpimurtopelaaja. Henri Niemistö on korintekijä korkeamman armosta, joka hakee uutta nostetta lähes koko viime kauden kestäneen loukkaantumisen jälkeen. Ennakkoluulottomasti harjoitusottelussa pelannut pelirakentaja Aatu Kivimäki, heittäjänä divaritasolla tuikkinut Topias Kuukkanen sekä Kaarinassa kannuksensa hankkinut nuorten maajoukkuemies Riku ”Baby-VilleMäkäläinen” Laine kannattaa myös ottaa seurantaan.

Täysin uusia pelaajia Salossa ovat myös joukkueen amerikkalaisvahvistukset: korinaluspelaaja Al’lonzo Coleman ja Tiel Daniels, laituri Desmond Williams ja pelinrakentaja Juwan Staten.

Lähteneet pelaajat

Jos pikatiet ja ilmasillat ovat kesän aikana johtaneet Saloon, virta on ollut kova myös poispäin. Sherman Gay ja Monyea Pratt lähtivät Kotkaan, joiden lisäksi takamiesvirtuoosi Doug Wiggins ja korinalusduunari Austin Dufault ovat jättäneet Suomen taakseen.

Alex Vaenerberg otti suunnakseen Helsingin ja Seagullsin, väläyksiä potentiaalistaan esittänyt Ville Hänninen suuntasi Kaarinaan. Joukkueen puolustuspelin ilmentymäksi noussut Ilmari Kallio lähti Oulun NMKY:hyn ja viime kauden joukkueen sielu, Juho Nenonen, jatkoi uraansa Argentiinassa. Viime kauden rotaatiopelaajista jäljellä on enää 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessakin esiintynyt fyysinen heittäjä Okko Järvi.

Valmennusjohto

Pitkän päivätyön Salossa tehnyt Mikko Tupamäki jättää seuraajalleen, viime kaudet Bisonsissa ja FoKoPossa valmentaneelle loviisalaislähtöiselle Joonas Iisalolle, siistissä kunnossa olevan talon.

Kevään 2016 Vilpas-ilmiön jälkeen Salossa odotetaan alkavaa kautta valtavan innostuksen vallassa. Taktisesti valveutuneella, tulisieluisella Iisalolla on käytössään kunnioitusta herättävä pelaaja-arsenaali, josta on hyvä rakentaa. Iisalon apuna toimii Toni Nyman.

Seuraa häntä

Vielä pari vuotta sitten Henri Niemistöstä puhuttiin potentiaalisena Euroliiga-pelaajana. Pohjattomalla itseluottamuksella varustetulla korintekijällä on ollut kehno onni loukkaantumisten kanssa, mutta 20-vuotiaana hänellä on edelleen kaikki aseet nousta luontaiselle paikalleen skoraajan tontilla. Oma kysymyksensä on, pysyykö Niemistö terveenä ja löytääkö hän rotaatiominuuttinsa kahden muun kovan heittäjän, Mikko Koiviston ja Okko Järven, takana.

Värikkäin pelaaja

Aatu Kivimäki on pelannut itsensä salolaisyleisön uudeksi lemmikiksi kolhuja kaihtamattomalla, rohkealla pelillään. Korisliigassa minuutit eivät tule ilmaiseksi, mutta Kivimäki on valmentajansa näköinen pelaaja, joka saattaa hyvinkin käydä energiaa penkiltä tuovaksi pelinrakentajan huilauttajaksi.

Ennuste

Periaatteessa Vilppaalla on kaikki kohdallaan. On heittovoimaa (Koivisto, Järvi, Niemistö, Kuukkanen), on puolustuksen työmyyriä (Pounds, Ojala). On kokemusta (Koivisto, Pounds, Ojala), on lunastamatonta potentiaalia (Niemistö, Kivimäki, Kuukkanen, Laine).

Suurin kysymys tässä vaiheessa kautta on kuitenkin ulkomaalaispelaajien tilanne. Salolaisjoukkueilla on ollut tapana kierrättää ulkomaanapujaan pitkälle kevättalvelle, eikä ruletti näytä vielä pysähtyneen täysosumiin. Kotimainen roolipelaajakasti on Suomen parhaimmistoa, mutta Vilppaan on löydettävä uusi Wiggins tai Gay.

On myös selvää, että uuden valmentajan ja lähes täysin uudistuneen joukkueen yhdistelmä on haastava, ja oppirahoja on maksettava. Paperilla Vilpas on jopa mitalipelikelpoinen joukkue, mutta ennen oikean vaihteen löytymistä luvassa voi olla kompastelua ja identiteettiongelmia.

Salon Vilpas pähkinänkuoressa

  • Kaupunki: Salo (53,800 asukasta)
  • Viime kaudella: Runkosarjan 6:s (17-19), puolivälierätappio vs Kouvot (2-3)
  • Budjetti: 430.000€
  • Tavoite: Mestaruus
  • Veikkauksen mestarikerroin: 13,00
  • www: www.vilpasvikings.fi
  • Facebook: VilpasVikings
  • Twitter: @VilpasVikings

Salon Vilppaan kokoonpano 28.9.2016

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Pelipaikka

Kasvattajaseura

3

STATEN Juwan

185

21.5.1992

1

West Virginia (USA)

4

KOIVISTO Mikko

194

18.4.1987

1, 2

Pussihukat, Vantaa

8

POUNDS Michael

189

15.9.1988

1, 2

KTP, Kotka

9

OJALA Matias

197

20.7.1989

4

JKS, Järvenpää

10

RÄKKÖLÄINEN Jesse

187

31.8.1997

2

Salon Vilpas

12

KIVIMÄKI Aatu

184

8.6.1997

1

Karkkilan Urheilijat

14

JÄRVI Okko

192

12.1.1996

2

Tapiolan Honka

15

DANIELS Tiel

201

24.6.1992

5

Colorado State (USA)

21

LAINE Riku

197

14.5.1997

3, 4

Ura Basket, Kaarina

23

KUUKKANEN Topias

187

6.3.1992

2

HoNsU, Jyväskylä

24

WILLIAMS Desmond

196

12.12.1991

3

Southern Connecticut (USA)

32

NIEMISTÖ Henri

195

4.4.1996

2, 3

ToPo Juniorit

34

COLEMAN Al’lonzo

201

10.3.1989

4, 5

Presbyterian (USA)

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia