Korisliigan puolivälierien ennakkokatsaus 3/3: Joensuun Katajan mestaruuden uusimisen ensimmäisenä esteenä BC Nokia

31.3.2016 Korisliigan puolivälierät polkaistaan käyntiin perjantaina. Viimeisessä puolivälierien ennakkokatsauksessa tarkastellaan hallitsevan mestarin ja runkosarjan likimain ylivoimaisesti voittaneen Katajan ja sarjanousija BC Nokian välistä ottelusarjaa. Kaikki puolivälieräsarjat käynnistyvät perjantaina 1.4. kello 18.30.

Trevis Simpson on noussut kuluvalla kaudella Reggie Arnoldin saappaisiin Katajan johtavana korintekijänä...

...Teemu Rannikon johtamassa hyökkäyksessä. Puolivälierissä hallittseva mestari saa vastaansa...

...sähköisen laiturin Daniel Baileyn, sekä...

...Henri Hirvikosken ja sarjanousia BC Nokian. Kuvat: Francois Perthuis, Tytti Nuoramo & Erkki Hautaviita

Hallitseva mestari Joensuun Kataja lähtee kevään 2016 pudotuspeleihin ennakkosuosikin paineet harteillaan, mutta samalla luottavaisin mielin runkosarjan selkeän voiton ansiosta. Koko kauden aikana vain 7 ottelua hävinneet joensuulaiset juoksuttavat puolivälierissä runkosarjan kahdeksikkoa, BC Nokiaa vastaan joukkueen jonka minimitavoite on finaalipaikka ja mahdollisuus uusia viime kevään mestaruus.

Viime kevään mestaruusjoukkue ja tämän kauden Kataja eroavat toisistaan, mutta myös tietynlaisia yhtäläisyyksiä on nähtävissä. Laituri Trevis Simpson (18,1/3,7/2,4 syöttöä) on lahjakas korintekijä ja miehelle on annettu sopivassa määrin omia vapauksiaan Katajan hyvin organisoidun hyökkäyksen sisällä. Lamayn Wilson (16,5/6,3) on vahvarakenteinen ja kovissa liemissä keitetty, tarkkakätinen laituri joka käyttää erittäin tehokkaasti hyödykseen tilan ja ajan jonka Teemu Rannikko (15,0/10,2 syöttöä) hyökkäyksestä toiseen pelikavereilleen luo.

Tony Easley (12,2/6,7/2,3 torjuntaa) on sentterin paikalla dominoivampi hahmo kuin Tom Knight vuosi sitten. Urheilullinen ja räjähtävä Easley tuo Katajan peliin vahvan korille rullaajan ja oman korinalustan suojelijan. Carson Desrosiers on edelleen joukkueen mukana ja pelivalmiudessa loukkaantumisten sattuessa. Laituri Thomas Scrubb on neljän jenkin säännön myötä palettiin lisätty ulottuvuus. Monipuolinen ja nöyrä sekä tinkimätön työntekijä Scrubb (13,4/7,7/2,0 syöttöä) istuu Katajan hyökkäykseen kuin nakutettu ja pystyy suoriutumaan mistä tahansa roolista mihin Jukka Toijala miehen milloinkin istuttaa.

Täysin vastaavanlaisia pelaajia Arnold-Horton-Knight –kolmikon kanssa ei tämän vuosipainoksen Katajasta löydy, mutta toimiva joukkueen kokoamiskonsepti löydettiin Joensuussa viime kaudella ja samoilla linjanvedoilla on koottu myös tämä versio Katajasta.

Mies penkin päässä on kuitenkin vaihtunut. Uusvanha tuttu Jukka Toijala teki paluun Katajan penkin päähän täksi kaudeksi, eikä miehellä kestänyt kauaa saada nykyistä ryhmäänsä suoriutumaan hallitsevalta mestarilta odotetulla taidolla ja nopeudella. Katajan hyökkäys ei ole kokenut valtavaa uudistusta viime kaudesta, mutta joitain asioita Toijala on luonnollisesti tuonut mukanaan Pekka Salmisen luoman pohjan päälle.

Tuon hyökkäyksen moottorina toimii tietysti Taikuri Rannikko. Käsittämättömät 10,2 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut takamies on joidenkin korisfanien mielestä paras versio Teemu Rannikosta mitä liigaparketeilla on nähty, eikä tuota väittämää ole helppo kumota. Vastustajien puolustuksia kirurgin tarkkuudella palasiksi operoiva Rannikko on juuri nyt siinä kunnossa, ettei Katajan mestaruuden uusimista voida pitää minkään sortin yllätyksenä. Olkoonkin, että varteenotettavia haastajia liigakartalta löytyykin.

Puolivälieräsarjassa Katajan ja BC Nokian välillä onkin kyse paljon enemmän siitä, miten nokialaiset pystyvät hidastamaan ja haastamaan Katajaa, kuin siitä, mitä Katajan pitäisi omassa pelissään muuttaa lyödäkseen BC Nokia mahdollisimman nopeasti. Mikäli Kataja toteuttaa pelisuunnitelmaansa Toijalan vaatimalla tasolla, on 90,3 pistettä per ottelu taululle takova hyökkäys erittäin vaikea hallittava pudotuspeleihin runkosarjan päätöskierroksella tiensä selvittäneelle BC Nokialle.

Kataja on saanut penkiltä läpi kauden laadukkaita minuutteja milloin viime kevään sensaatiopelaaja Tommi Huolilalta (5,7/3,7), Marius van Andringalta (5,1/1,1 syöttöä), Jesse Niemeltä ja milloin liigataipaleensa tähän kauteen päättävältä Pistooli-Pete Virtaselta (5,7/1,5 syöttöä). Mitalipeleissä Kataja lepää vahvasti viisikkonsa varassa, mutta otteluiden ratkaisuhetkillä jokainen edellä mainituista herrasmiehistä on valmiina astumaan parrasvaloihin.

Kotiedun mahdollisiin finaaleihin asti omaava Kataja hävisi runkosarjan avausottelunsa LähiTapiola Areenalla Kouvoille, mutta tämän jälkeen ei joensuulaisyleisö ole joutunut tappiosta harmistuneena vaeltamaan kotiin Katajan pelistä. Kotiedun merkitys pudotuspelien myöhemmissä vaiheissa ei ole ehkä niin valtavan iso, mutta paras viidestä –systeemillä pelattavissa puolivälierissä se asettaa BC Nokialle entistäkin isomman vuoren kiivettäväksi.

Altavastaajana ja täysin paineettomassa tilassa sarjaan lähtevän BC Nokian aseena ovat juuri nuo seikat. Joukkueella ei ole mitään hävittävää sen lähtiessä haastamaan runkosarjan selkeästi voittanutta Katajaa, eikä täten pudotuspelien paine pääse kasvamaan liian raskaaksi pelaajien harteilla.

Nousijajoukkue BC Nokia on jo nyt saanut pelattua kautensa positiiviseen tulokseen. Pudotuspeleihin pääseminen on Pirkanmaan joukkueista ”pikkuveljeltä” hieno suoritus pelaamisen ajoittaisista yskähtelyistä huolimatta. Nokialaisten hyökkäyspelaamisen ongelmat ovat johtuneet milloin loukkaantumisista ja milloin pelaajiston vaihtuvuudesta etenkin pelinrakentajan ruudussa.

Kauden joukkueen pointtina aloittanut Isaiah Wilkerson (17,7/7,0/3,1 syöttöä) joutui loukkaantumisen vuoksi jättämään kauden kesken, eikä miehen tilalle tullut Vincent Simpson (13,7/3,0/4,6 syöttöä) saanut mukiinmenevistä tilastoistaan huolimatta koskaan päävalmentaja Oliver Vidinin hyökkäyspelikirjasta tosissaan kiinni.

Simpsonin jälkeen puikkoihin asteli NBA-kokemustakin omaava Luis Flores (18,6/4,8/3,4 syöttöä), mutta loukkaantumiset ovat hidastaneet Floresinkin tahtia liigaparketeilla. Viimeisin lisäys BC Nokian riveihin on ollut serbitakuri Vuk Malidzan (9,3/3,6/3,6) joka on nelikosta selkeästi puhtain pelintekijä. Iso kysymys onkin, pystyykö Flores pelaamaan Katajaa vastaan ja vaikka pystyisi, kumman Vidin valitsee?

Liukas ja korintekovoimaa uhkuva Flores voisi mahdollisesti ajaa Rannikon virhevaikeuksiin ja sitä kautta hankaloittaa Katajan pelaamista, mutta Malidzanin pyörittäessä BC Nokian hyökkäystä, ovat pallo sekä pelaajat liikkuneet paremmin kuin kertaakaan sitten alkukauden ja Wilkersonin aikojen. Malidzan ei omaa juurikaan korintekouhkaa, mutta kykenee luomaan pelikavereilleen laadukkaita heittopaikkoja, mikäli koko viisikko pysyy kurinalaisesti Vidinin pelikirjan sivuilla.

Toinen mielenkiintoinen seikka on sentterikaksikko Dragan Labovic – David Kravish. Serbi Labovic (19,1/7,5/1,5 syöttöä) on absoluuttista taitotasoa arvioidessa joukkueen ykköstykki ja myös joukkueen paras korintekijä. Hyökkäyskorin läheisyydessä mies on yksi liigan vaikeimmin pideltävistä möröistä ja on myös erittäin fiksu syöttäjä niin päättäessään.

Kravish (14,1/7,5/1,2 torjuntaa) on kaksikosta yksipuolisempi, mutta on omassa työssään sarjan eliittiä. Pehmeän kosketuksen omaava Kravish upottelee palloja korirenkaan läpi vakuuttavalla tarkkuudella riman läheisyydestä ja puolustusten on kunnioitettava miehen hyppyheittoa aina viiteen, melkein kuuteen metriin asti.

Isoin ase BC Nokian arsenaalissa onkin ison pään kaksikko. Siinä missä jenkkilaituri Daniel Bailey (12,8/6,1) ja pelipaikkakollega Eldar Skamo (9,7/3,8/2,4 syöttöä) rikastuttavat BC Nokian peliä omilla vahvuuksillaan ja Henri Hirvikoski (7,2/1,3 syöttöä) pyssyttää palloja noin 35-prosenttisesti sukkaan bonuskaaren takaa ja repii sekä raastaa puolustuspäässä parkettia, on nokialaisten koko heidän suurin aseensa.

Sarjan avausottelussa BC Nokialla voi olla yllätyksen mahdollisuudet, mutta altavastaajien todellinen mahdollisuus venyttää sarja ainakin neljään otteluun on Nokian palloiluhallissa. Kotihallissaan saldolla 10/8 pelanneet sarjanousijat ovat yllätysvalmiita äänekkään ja asiantuntevan kotiyleisönsä edessä, eikä runkosarjasijoituksista saa yhtään ylimääräistä pistettä tulostaululle.

Luvassa on erittäin mielenkiintoinen ottelusarja, vaikka lähtökohdat ja ennakkoon pyöritellyt voimasuhteet vahvasti Katajan suuntaan kallistuvatkin. Ottelusarja pyörähtää käyntiin perjantaina 1.4. Joensuun LähiTapiola Areenassa kello 18.30.

 
22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia