KTP piti hermonsa, tasoitti finaalien otteluvoitot

15.5.2013 Veitsi kurkulla pelannut KTP hallitsi hermonsa kotiyleisönsä edessä Korisliigan finaalien neljännessä ottelussa eikä jäätynyt, vaikka joukkueen 21 pisteen johto kuihtui Bisonsin rynnistyksessä kahdeksaan. Läpi ottelun vieraitaan terävämmällä ilmeellä pelannut KTP teki rauhoittavan aikalisän jälkeen tarvittavan ryhtiliikkeen ja siirsi 94–78 (43–33)-voitollaan finaalien ratkaisun perjantaille.

Sefton Barrettin KTP vei keskiviikkona selkeän voiton Martin Zenon Bisonsista.

Syntymäpäiväsankari Antwine Williams johti KTP-tykitystä 24 pisteellä..

..ja Devonne Giles pelasi finaalisarjan selkeästi parhaan ottelunsa.

Hermokontrollissaan epäonnistuneen Bisonsin pirtein oli Ville Mäkäläinen.

Edellisen ottelun ratkaissut Mikko Koivisto jäi KTP:n pihdeissä kolmeen pisteeseen.

KTP:n on perjantaina yllettävä toiseen vierasvoittoonsa mestaruuden voittaakseen. Kuvat: Tytti Nuoramo, Kai Kilappa & Matti O. Koskinen.

Ikävät muistot maanantailta hiipivät KTP-miehistön puseroon neljännen osaottelun viimeisen jakson alussa, kun kotijoukkueen 21 pisteen johto (67–46) oli kuihtunut kahdeksaan ja Karhuvuoren Steveco Areenan päätyyn majoittunut puna-asuinen loimaalaiskannattajien joukko sai vettä myllyynsä.

 

Kaksi päivää aiemmin KTP piti Bisonsia naruissa johtamalla Loimaalla pelattua kolmatta osaottelua 11 pisteellä. Bisons sai kuitenkin tuolloin hiljalleen palapelinsä palaset kasaan ja kuittasi mestaruuden lopulta katkolle 11 pisteen voitolla.

 

Vastaavaa työtapaturmaa ei KTP:lle enää tapahtunut Kotkassa. Sefton Barrett palautti kylmähermoisella kolmosellaan kotkalaiset 11 pisteen johtoon (80–69) kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua, ja hetkeä myöhemmin Antwine Williams ajoi päädystä kotijohdon 13 pisteeseen. Viime minuuteilla KTP napsi tärkeän hyökkäyslevypallon toisensa jälkeen ja varmisti, että Suomen mestaruus ratkeaa vasta perjantain viidennessä finaaliottelussa Loimaalla.

 

– Pakko myöntää, että kun Bisons hiipi kahdeksaan pisteeseen, minulle tuli vähän sellainen olo, että nytkö me alamme hyytyä, KTP-päävalmentaja Sami Toiviainen kertailee tuntojaan Bisonsin kirivaiheen aikana.

 

– Onneksi saimme kuitenkin pari vapauttavaa koria siihen päälle ja ero takaisin meidän kannaltamme turvallisiin pisteisiin. Puolustuksessa olemme olleet tähänkin asti riittävän hyviä, mutta hyökkäyksessä olimme ratkaisevasti parempia kuin kolmessa aiemmassa finaaliottelussa.

 

Ylilataus kostautui Bisonsille

 

Kuluvan kevään finaalisarja on ollut kahden äärimmäisen hyvin valmistautuneen joukkueen shakkia, jossa kilpakumppanit ovat pystyneet parantamaan suoritustasoaan joka ainut kerta, kun vastustaja on näyttänyt rientävän karkuteille.

 

Edellisessä ottelussa Loimaalla 25 minuuttia kiitettävän arvosanan joukkuekoripalloa pelannut KTP pysyi keskiviikkona kuskin paikalla jopa kymmenen minuuttia pidemmän ajan, kun taas Bisonsin otteista huokui hermostuneisuus ja ylilatautuneisuus.

 

Hallitsevan mestarin ylilataus kostautui erityisesti taukoa edeltävillä hetkillä. Biisonilaumasta Ryan McDade teloi Jukka Matista kovalla virheellä ja Martin Zeno protestoi itselleen teknisen virheen; seurauksena KTP vei runsaan minuutin jakson 8-0 ja lähti tauolle 43–33-johdossa.

 

Bisons-komentaja Greg Gibson yritti läpi ottelun latoa jäitä omiensa hattuun, mutta kolmannen ja neljännen jakson taitteen kirivaihetta lukuun ottamatta loimaalaiset eivät olleet ominaistasollaan enää tauon jälkeen.

 

– Menetimme täysin malttimme ennen taukoa. Niin ei kerta kaikkiaan voi tapahtua näissä peleissä. Meidän on välipäivän aikana taas muistutettava itsellemme, että tätä peliä on pelattava järjellä sen sijaan, että ajautuisimme tunteiden riepoteltaviksi, Gibson linjasi.

 

– KTP oli meitä paljon parempi. He tahtoivat voittoa enemmän, toteuttivat pelisuunnitelmaansa huolella, eivät hermostuneet kun tulimme heidän kantaansa. Asiat, jotka me toteutimme hyvin toisessa ja kolmannessa osaottelussa, lensivät roskakoriin. Olimme ennen kaikkea todella itsekkäitä hyökkäyspäässä.

 

Bisonsista tasollaan oli ainoastaan Ville Mäkäläinen (15/1), joka piinasi kotkalaisyleisöä kolmella kolmosellaan ja uhkui taistelutahtoa puolustuspäässä.

 

Mäkäläisen pistemäärään ylsivät myös Martin Zeno (15/6/3 syöttöä) ja Jeb Ivey (15/2/6 syöttöä), mutta viime kevään mestaruuden takuukaksikko oli ratkaisuhetkillä pimennossa. KTP-puolustus onnistui myös kolmannen osaottelun sankarin Mikko Koiviston (3/1) suitsemisessa.

 

Syntymäpäiväsankari Williams irrotteli

 

KTP aloitti ottelun väkivahvalla ”statementilla”, kun edellisessä ottelussa vain kaksi pistettä upottanut Devonne Giles (21/7/3 syöttöä) pujotteli Ryan McDaden edestä joukkueensa kuusi ensimmäistä pistettä.

 

Giles pelasi ylivoimaisesti finaalisarjan parhaan osaottelunsa ja uhkui itseluottamusta. Gilesin onnistuessa lähietäisyyksiltä pystyi KTP pitämään pelinsä leveänä.

 

Illan varsinainen sankari oli kuitenkin 38-vuotispäiviään viettänyt ja toista Suomen mestaruuttaan metsästävä Antwine Williams (24/8), joka upotti kolmannen jakson puolivälissä neljä kolmen pisteen heittoa neljään minuuttiin KTP:n rynnistäessä ratkaisevaan 67–46-johtoon.

 

– Halusimme antaa kotiyleisöllemme jotain kannustamisen arvoista surkean edellisen kotiottelumme jälkeen. Emme ole olleet näissä finaaleissa tasollamme, mutta tänään onnistuimme koko joukkueena, Williams puki tuntonsa sanoiksi ottelun jälkeen.

 

Finaalien toisessa osaottelussa Karhuvuoren Steveco Areenalla KTP:lla oli yksi kauden ylivoimaisesti huonoimmista heittoilloistaan, mutta neljännessä ottelussa KTP:n kakkosista upposi 69%, kolmosista 47% ja vapaaheitoista 83%.

 

Gilesin ja Williamsin lisäksi KTP:n neljän parhaan pistemiehen kaartin muodostivat Martin Zenoa 1-1-tilanteissa vienyt Sefton Barrett (19/7) sekä joukkueensa kirivaiheen alkumetreillä sekä Bisonsin kirin jälkeen ennakkoluulottomia ajoja korille viimeistellyt Bojan Sarcevic (13/5).

 

– Giles aloitti low postista ihan sovittuun tapaan, ja hänen onnistumisillaan saimme syvyyttä hyökkäyspeliimme ja siten jopa muutamia helppoja heittoja aikaiseksi. Ja olihan tuon syntymäpäiväsankarin heittopeli ihan mukavaa, naurahti Toiviainen.

 

Edessä kolmas ”viides peli” neljään vuoteen

 

Korisliigan mestaruus ratkeaa siis perjantaina Loimaalla pelattavassa finaalien viidennessä osaottelussa.

 

Finaalisarjat ovat venyneet edellisen kerran viiteen otteluun vuosina 2010 ja 2011, jolloin Tampereen Pyrintö haki kotonaan Pyynikillä ratkaisevat kolmannet voitot ToPosta ja Joensuun Katajasta. Kahden yön jälkeen selviää, hakeeko Bisons nuoren pääsarjahistoriansa toisen perättäisen Suomen mestaruuden vai päättääkö KTP 19 vuoden ”kuivan kautensa”.

 

– Meidän on pelattava paljon fiksummin ja toteutettava perusasioita. Meidän on pidettävä peli yksinkertaisena. Paljon on kiinni omasta pääkopastamme, Gibson painotti.

 

– Selvää on, että molemmat haluavat voittaa ja paineita on niin minulla, Gregillä (Gibson) kuin molempien joukkueiden pelaajillakin. Kausi ratkeaa viidenteen otteluun perjantaina ja KTP on siinä mukana, eikä sen parempaa asetelmaa voisi olla, hymyili Toiviainen.

 

KTP-Basket, Kotka – Nilan Bisons, Loimaa 94–78 (15–17, 43–33, 71–58)

 

KTP: Antwine Williams 24/8, Devonne Giles 21/7/3 syöttöä, Sefton Barrett 19/7, Bojan Sarcevic 13/5, Timo Heinonen 7/5/4 syöttöä, Jukka Matinen 5/3, Michael Pounds 5/0, Joonas Lehtoranta 0/0, Joonas Pentti 0/0, Otto Kilpeläinen 0/0.

Bisons:
Martin Zeno 15/6, Jeb Ivey 15/2/6 syöttöä, Ville Mäkäläinen 15/1, Matti Nuutinen 12/3, Ryan McDade 11/8, Kimmo Muurinen 5/2, Mikko Koivisto 3/1, Ilpo Pehkonen 2/0, Santeri Latvala 0/0, Eero Aaltonen 0/0, Jerome Djeen 0/0, Liam Djeen.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia