Lahti vei kotiedun Katajalta välierien avauksessa

9.4.2007 Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut Namika Lahti jatkaa pirteitä esityksiään Korisliigan pudotuspeleissä. Puolivälierissä ToPon kesälomille lähettäneet lahtelaiset kaappasivat välierien avauksessa runkosarjan ykköseltä Joensuun Katajalta kotiedun 79-69 (35-34)-vierasvoitollaan. Honka avasi toisessa välieräparissa 90-80 (39-42)-kotivoitolla.

Namika Lahti pelasi hyvällä sykkeellä avausjakson ja johti toisen neljänneksen alussa peräti 16 pisteellä (8-24). Kotijoukkueen herättelijänä toimi Petri Virtanen, jonka johdolla Kataja nousi puoliaikaan mennessä jo Lahden kantaan (34-35). Virtanen heitti toisen jakson ensimmäisen viiden minuutin aikana yhdeksän pistettä. 

Kataja pelasi edelleen ilman levypallospesialistiaan Luke Lloydia. Fyysistä Lahtea vastaan Lloydilla olisi ollut käyttöä. Pohjevammasta kärsivä Lloyd oli pukeutuneena ja oli mukana Katajan alkuverryttelyssä, muttei tositoimiin vielä astunut.

Kolmannella jaksolla Lahden yllätysratkaisijaksi nousi Ilkka Vuori. Hän teki kaikki ottelunsa 11 pistettä jakson kuuden viimeisen minuutin aikana. Vuoren onnistumisten joukkoon mahtui kolme tärkeää kolmen pisteen koria.

- Joensuu yritti paikkapuolustusta, jossa tarjottiin heittopaikkaa Ilelle (Vuori). Hän pisti heittonsa sisään. Ile hoiti hommansa hyvin myös puolustuspäässä. Virtanen (Petri) teki paljon pisteitä, mutta montaa pelitilannekoria ei joukkoon mahtunut, kehui Namika Lahden valmentaja Lars Ekström suojattiaan.

Lahden johto venähti uudelleen 16 pisteeseen (55-71) päätösneljänneksen alkuminuuteilla. Liettualaislaituri Augenijus Vaskys toimi lahtelaishyökkäyksen moottorina läpi ottelun ja hänen syötöistään pääsivät irtioton loppuhetkillä nautiskelemaan Teemu Laine ja Sydney Holmes.

Liikaa maajoukkuemiestensä Petri Virtasen ja Sami Lehtorannan tehojen varassa levännyt ei päätösminuuteilla päässyt enää kymmentä pistettä lähemmäksi.

- Olimme tänään yritteliäämpi joukkue ja uskalsimme myös hyökätä. Johtoasemassa ja lopun lähestyessä emme sortuneet höntyilyyn, vaan pystyimme pitämään eron, Ekström kertasi.

Vaskys pussitti Namika Lahdelle 22 pistettä ja jakeli kuusi koriin johtanutta syöttöä. Hänen ja Ilkka Vuoren ohella kaksinumeroisiin pistelukemiin ylsivät Holmes (13/12) sekä Ville (12/9) ja Vesa Mäkäläinen (11/6). Levypallosaaliistaan Ville Mäkäläinen taisteli kuusi merkintää joukkueelleen hyökkäyspäässä.

- Se ei ole mikään salaisuus, että meidän pelintekijämme vaihtuu sen mukaan miten vastustaja puolustaa. Vaskys on joutunut muutamissa otteluissa hoitamaan tonttia ja se sujuu luontevasti häneltä, Ekström kertoi.

Virtanen teki pelissä kaikkiaan 25 pistettä. Onnistuneita vapaaheittoja miehelle kirjattiin 18, joka on Korisliigan pudotuspelien kaikkien aikojen ennätys. Aiempaa ennätystä piti nimissään 12 vuotta Erik Payne, joka Panttereita edustaessaan keväällä 1995 onnistui vapaaheittoviivalta 17 kertaa.

Lehtoranta viimeisteli Katajalle 16 pistettä. Kaikki muut joensuulaiset jäivät alle kymmenen pisteen. Eniten petrattavaa jäi Marc Axtonille, joka suti kaikki 12 pelitilanneheittoaan ohi.

Matinen ja Cummings kesyttivät Kotkan

Espoon Hongan ja KTP:n tasainen vääntö kääntyi kotijoukkueen eduksi vasta reilut neljä minuuttia ennen loppua, kun ottelua hienokseltaan hallinnut KTP ei löytänyt enää lääkkeitä Hongan paikkapuolustuksen murtamiseksi.

Monte Cummings (24/4) käytti tilaisuuden edukseen ja vei Hongan kovilla henkilökohtaisilla ratkaisuilla tavoittamattomaan 81-73 johtoon, kun kellossa oli aikaa jäljellä enää 1.40.

Cummingsin lisäksi Hongan kapteeni Jukka Matinen (26/4) oli voittajien ehdoton hahmo. Kahdeksasta kolmen pisteen heitostaan hienosti kuusi säkittänyt Matinen piti huolen siitä, että Kotka ei päässyt kolmannella neljänneksellä irtautumaan kuutta pistettä kauemmaksi isännistä.

Kimmoisa Cummings oli tyytyväinen vain voittoon - ei muuhun.

- Olen tyytyväinen vasta sitten, kun kultamitali killuu kaulassani, latasi Cummings.

Cummings ei oikein itsekään ymmärtänyt, miten Honka pystyi voittamaan ottelun. KTP vei mörssärikaksikkonsa, lopussa hyytyneen Jerald Fieldsin (29/13) ja Maurice Ingramin (11/12) johdolla levypallot tylysti nimiinsä numeroin 40-26.

- Noita lukemia katsoessa ihmettelen voittoamme. Näistä virheistä on otettava opiksi ja nopeasti, viittasi Cummings joukkueiden toiseen kohtaamiseen keskiviikkona Kotkassa.

Toisaalta myös KTP:n on luettava kotiläksynsä tarkoin. Kotka tarjoili Matiselle tukun täysin avoimia heittopaikkoja, kunnes Andre Foreman (7/4) liimautui Hongan kolmoskanuunan iholle. Se oli vain auttamattomasti liian myöhään.

- En itsekään tiedä, miksi Matinen sai heittää niin vapaasti. Otteluvideolla on nyt käyttöä, korosti vierasjoukkueen valmentaja Ray Ailus.

Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic joutui heilumaan runsaat 35 minuuttia sivurajan pinnassa kuin heinämies, kunnes montenegrolaisluotsi sai huokaista helpotuksesta.

- Löysimme lopussa ne keinot, joilla KTP pysäytetään. Se oli voiton lisäksi meille tämän ottelun tärkein asia. Meillä oli paljon ongelmia levypallopelin kanssa, mutta emme antaneet silti missään vaiheessa periksi Kotkalle, painotti Pavicevic.

Samalla Pavicevic muistutti, että Honka ei ollut välieräavauksessa vielä parhaassa mahdollisessa iskussa viitaten vierellään istuneeseen Petteri Koposeen.

Väsyneen Koposen jalat tukossa

Memphisissä loistavan viikon pelannut Koponen (5/3) kiirehti otteluun suoraan lentokentällä, eikä väsymys voinut olla näkymättä nuorukaisen otteissa.

- Oma pelini oli suoraan sanoen surkeaa. Jalat olivat ihan tukossa. Onneksi muut hoitivat homman ja pystyimme säilyttämään tärkeän kotietumme, totesi Koponen, jonka kaikki neljä kolmen pisteen heittoa jäi pyörimään tällä kertaa rautoihin.

Koposella oli takanaan yhdeksän tunnin mittainen lento USA:sta Amsterdamiin ja sieltä edelleen kahden tunnin siivu Suomeen.

- Lisäksi Amsterdamissa vierähti yli kaksi tuntia koneen vaihdon yhteydessä. Onneksi sain nukuttua matkalla sentään tuollaiset viitisen tuntia. Odotin kieltämättä tästä ottelusta jopa pahempaa, myönsi Koponen, joka sai kaiken lisäksi vielä kovan tällin jalkaansa.

Koponen on ollut viime ajat melkoisessa mediapyörityksessä ja hän toivoo syystäkin itselleen keskittymisrauhaa loppukauteen.

- Haluan nyt keskittyä vain ja ainoastaan voittamaan Hongalle Suomen mestaruuden. Ratkaisut urani jatkon osalta ovat vuorossa liigakauden jälkeen.

Koposen takamiespari Tim Kisner (10/4) kantoi ensimmäisessä välierässä vastuunsa mainiosti. Kisnerin käsistä lähti ottelun yksi ratkaisevimmista kolmosista Hongan siirtyessä 70-69 johtoon. Matt Williams rankaisi Kotkaa läheltä ja kaukaa 19 pisteellä.

KTP:n pelintekijä Jermaine Spivey sai kokoon saldon 17/5. Tosin ottelun ratkaisuhetket menivät Spiveyltakin pelkästään pompotellessa ja Hongan paikkapuolustusta ihmetellessä.

Korisliigan välierät jatkuvat keskiviikkona (11.4.), jolloin KTP isännöi Honkaa Karhuvuoressa ja Namika puolestaan Katajaa Lahden Urheilutalolla. Ottelut käynnistyvät normaalisti klo 18:30. Finaalipaikka lohkeaa kolmella voitolla.

Ottelutilastot ja koko suomalaisen huippukoripallon tilastopalvelu osoitteessa www.basket.fi/.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia