Lappeenrannasta trillerin jälkeen Suomen mestari

23.4.2005 Sparliigan finaalisarja sai arvoisensa päätöksen. Kahdessa ensimmäisessä loppuottelussa täysin ylivoimainen Lappeenrannan NMKY joutui lauantaisessa kolmannessa pelissä tiukille Pussihukkia vastaan. Voitto varmistui vasta kamppailun viimeisellä sekunnilla, kun Andre Foreman upotti kaksi vapaaheittoa varmistaen 85-83-voiton ja siten Lappeenrannan historian ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Lauantain ottelun viimeiset minuutit olivat suurta jännitysnäytelmää. Reilu minuutti ennen loppua Matthew Williams sai sisään toisen vapaaheitoistaan ja tasoitti tilanteeksi 83-83. Sekä Pussihukilla että Lappeenrannalla oli sen jälkeen mahdollisuudet ratkaista taisto edukseen, mutta lopullinen niitti antoi odottaa itseään viimeiselle sekunnille saakka.  

Lappeenranta sai itselleen värikkäiden vaiheiden jälkeen ottelun viimeisen hyökkäyksen, kun aikaa oli kymmenen sekuntia jäljellä. Vieraiden tanskalaistakamies Chanan Colman pääsi kuljettamaan pallon yllättävän syvälle Pussihukkien puolustuksen keskelle ja sai heiton ilmaan. Colmanin heitto ei löytänyt tietään perille, mutta irtopalloon ennätti Andre Foreman. Järkälemäiselle PuHu-sentteri Philip Hickeylle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin rikkoa Foremania. Monissa liemissä keitetyn Foremanin hermopaine kasvoi, kun joukkueet poistuivat kentältä vielä aikalisälle, vaikka pelikellossa oli enää sekunti jäljellä. Foremanin hermot kuitenkin pitivät ja hän upotti aikalisän jälkeen molemmat bonusheittonsa käynnistäen Lappeenrannan villit mestaruusjuhlat.  

- En kuunnellut aikalisällä ketään, en edes oman valmentajan ohjeita. Yritin vain sulkea kaiken ulkopuolisen mielestäni ja hoin itselleni, että toinen (vapaaheitoista) on saatava sisään. Aikoinaan yliopistossa olin vastaavassa tilanteessa konferenssiturnauksessa ja silloin epäonnistuin molemmissa vapareissa, kertoi Foreman.   

- Tämä on tunteikas hetki ja ehdottomasti paras koripallokokemukseni. Viimeisen sekunnin vapaaheitot olivat varmasti tärkeimmät pisteet, jotka olen urallani tehnyt, Foreman iloitsi onnenkyynel silmäkulmassaan.  

Pussihukat nousi finaalisarjassa ensimmäistä kertaa tasolleen ja oli lähellä siirtää ratkaisua ainakin päivällä eteenpäin. PuHu kävi päätösneljänneksellä kahteen otteeseen jo viiden pisteen johdossa. Pitkälti Jussi Kumpulaisen ansiosta Lappeenranta nousi reilut kaksi minuuttia ennen päätössummeria uudelleen johtoon. Ensin Kumpulainen upotti kolmosen ja hetkeä myöhemmin löysi oivaltavalla syötöllään korille leikanneen Chanan Colmanin.  

16 vuoden uurastukselle palkinto 

Kumpulainen liittyi Lappeenrannan miehistöön viime kesänä vietettyään edelliset kuusi vuotta koripallokiertolaisena Euroopassa.  

- Tämä on minulle ensimmäinen mitali missään. Tätä tulin hakemaan ja tässä se nyt on – vähän kova, mutta hyvälle maistuu, Kumpulainen irvisti kultainen mitali suussaan.  

Lappeenrannan NMKY:n joukkueesta suuret voitot puuttuivat paria peluria lukuunottamatta kaikilta. Ainoastaan Foreman ja Turo Sonkajärvi olivat olleet voittamassa Suomen cupia Joensuun Katajan riveissä vuonna 2002. Lappeenrannalle pudotuspelit olivat aiempina keväinä olleet myrkkyä, joukkue ei ollut ennen tätä kevättä voittanut yhtään pudotuspelisarjaa. Nyt joukkue eteni vakuuttavasti mestariksi saakka häviten ainoastaan välierissä yhden kamppailun. 

- Olimme nimenomaan vahva joukkue. Paineet olivat kovat ja moni odotti vain sitä, milloin romahdamme. Se lisäsi joukkueen intoa ja keskityimme vain omaan tekemiseen, listasi Lappeenrannan päävalmentaja Mika Turunen sikermänsä vahvuuksia.  

Lappeenrannan edustusjoukkueen toiminta on jo vuosikausia kulminoitunut Turuseen ja hänen tekemisiinsä. Mestaruuden eteen Turunen on tehnyt töitä vuorotta. Valmentamisen lisäksi hän on kerännyt joukkueelle toiminnan edellyttämät taloudelliset resurssit, koonnut joukkueen ja osallistunut jopa ottelutapahtumisen järjestämiseen.  

- 16 vuotta on edustusjoukkueen kanssa kulunut. Kolme kertaa olen ollut mukana nostamassa seuraa sarjaporrasta ylemmäs. Nyt on takki tyhjä, mutta sydän onnea täynnä, sanoi Turunen vettä valuen päästyään perinteisesti valmentajan suihkusta.  

”Paras 30-vuotislahja” 

Kolmas finaali poikkesi monellakin tapaa kahdesta aiemmasta. Ensimmäistä jaksoa lukuunottamatta lauantainen ottelu tarjosi korkeatasoista viihdettä molempien joukkueiden toimesta. Taistelun tiimellyksessä nähtiin toinen toistaan kovempia henkilökohtaisia suorituksia ja onnistumisia. PuHu sai finaaliesityksiä kahlinneen kolmoslukon murrettua ja oli heittänyt jo 13. peliminuuttiin mennessä neljä kolmen pisteen koria – yhtä paljon kuin kahdessa ensimmäisessä finaalissa yhteensä.  

Mikäli lauantainen ottelu olisi päättynyt PuHun voittoon, olisi sankaritarinoita kirjoitettu Nanayaw Awuah-Addaesta, joka rakenteli jälleen paitsi sähäkästi joukkueensa peliä oli myös ratkaisualtis tehden kymmenen pistettä. 

- Tosi pettynyt, kuvasi Awuah-Addae tuntojaan ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.  

Kakkostila ja SM-hopea ovat pettymyksestä huolimatta Pussihukkien historian paras saavutus. Aiemmin joukkueella oli tilillään SM-pronssia vuodelta 2003.  

- Minulta löytyy näitä hopeisia mitaleja enemmänkin, mutta tämän arvostan korkeimmalle. Pelaajamme ovat kaukana ammattilaisista ja ovat tehneet tätä rakkaudesta lajiin. Silti tultiin aika pitkälle. Paremmalle ei voitu mitään – Lappeenrannalta erittäin varma ja kypsä suoritus koko kauden ajan, kehui PuHu-luotsi Tomi Kaminen, joka on ollut SM-hopealla myös Namika Lahden ja ToPon valmentajana. 

Kolmannen loppuottelun sankareita olivat ratkaisupisteet upottaneen Foremanin ohella jälleen heittokäsineen tulessa ollut Matthew Williams. Amerikkalaislaituri latoi peräti 28 pistettä. Pasi Riihelä säkitti 17 ja Colman 11 pistettä. PuHun ykkönen oli 210-senttinen Hickey, joka teki ajoittain mitä tahtoi kirjauttaen saldoikseen 27 pistettä ja kymmenen levypalloa.  

Lappeenrannan kapteeni Pasi Riihelä joutui seuraamaan ratkaisuhetket vaihtopenkiltä saatuaan virhetilinsä täyteen puolitoista minuuttia ennen loppua.  

- Penkkikomennus oli kova pala. Ei ollut helppoa istua vaihtopenkille, kun kentällä pelattiin Suomen mestaruudesta. Onneksi pojat hoitivat homman hienosti kotiin.  

- Täytin taannoin 30 vuotta ja tämä oli kyllä paras mahdollinen lahja, päätti Riihelä.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/sparliiga/
 
2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

Näytä lisää vastaavia