Mäkelänrinteen tytöille kaksi voittoa koululaisten MM-kisoissa

26.4.2011 Koululaisten koripallon MM-kisat ovat käynnissä Kiinan Zhanjiagangissa. Suomea edustavat Mäkelänrinteen tytöt avasivat turnauksensa kahdella voitolla lyötyään Hollannin ja Kiinan kakkosjoukkueen. Mäkelänrinteen pojat kärsivät puolestaan omissa avauspeleissään niukat tappiot Turkille ja Tshekille.

Kiinan Zhanjiagangissa pelattavat koululaisten MM-kisojen tyttöjen turnaus alkoi suomalaistahdeissa.

Suomalaistytöt saivat Hollanti-otteluun tahmean alun. Mäkelänrinne joutui taka-ajoasemaan hollantilaisten pudotellessa kolmosia sisään. ”Märsky” pysyi Hollannin vauhdissa lähinnä Inari Syrjäsen upealla uurastuksella. Syrjänen upotti Suomen 11 ensimmäistä pistettä. Toisen jakson alussa Mäkelänrinne tiivisti puolustustaan jättäen Hollannin jaksolla kolmeen pisteeseen. Tauolle mentiin suomalaisten 23-22-johdossa. Kolmannella jaksolla myös muu joukkue vapautui hienoisesta kipsistään ja mm. Noora Korhonen upotti tärkeitä pisteitä ja haki irtopalloja. Märskyllä oli jo mahdollisuus tiputtaa hollantilaiset kyydistä, mutta edelleen takkuillut heittopeli tarjosi koko ajan Hollannille mahdollisuuden roikkua mukana. Neljännen jakson puolessa välissä Suomi karkasi jo seitsemän pisteen johtoon, mutta viime minuuteilla Hollanti upotti vielä kaksi kolmosta nousten jälleen hengitysetäisyydelle. Viime sekuntien kovalla tsempillä Märsky säilytti johtonsa ja summerin soidessa taululla komeilivat 53-50-voittolukemat.

Toisessa ottelussaan Mäkelänrinne kohtasi Kiinan kakkosjoukkueen. Muutamalla todella pitkällä pelaajalla sekä urheilullisella takapelaajalla peliin lähtenyt Kiina aloitti pelin vahvasti. Vaikka Suomen aamun kipsi oli hieman rapissut voiton myötä pois, ei heittopeli tahtonut löytää uomiaan. Ahkera puolustuspään pelaaminen ja maltilla pelatut hyökkäykset alkoivat kuitenkin pikku hiljaa toimia. Märsky lähtikin tauolle 22-16-johdossa. Kapealla materiaalilla pelannut Kiina alkoi toisella jaksolla väsyä, kun taas Märskyn valmentaja Jussi Laakso peluutti ryhmäänsä laajalla rotaatiolla. Märskyläisistä löytyikin ratkaisijoita laajalla rintamalla Inari Syrjäsen, Noora Korhosen ja Nea Pitkäsen tehdessä yli kymmenen pistettä. Lisäksi Audrey Mulumba teki loistavalla asenteella töitä riistäen palloja vastustajan käsistä ja napaten tärkeitä levypalloja. Kolmas ja neljäs jakso pelattiinkin Märskyn komennossa. Loppunumeroiksi muodostui lopulta 49-35 Märskylle.

Pojille kaksi niukkaa tappiota

Mäkelänrinteen poikien joukkueen avausottelusta muodostui heti huima taistelu, kun Suomi pisti tiukasti kampoihin kisojen puolustavalle mestarille Turkille.

Pitkä ja urheilullinen Turkki aloitti ottelun vahvasti ja pakotti Märskyn alussa hienoiseen muutaman pisteen takaa-ajoasemaan. Juha Dahlströmin, Jussi Laakson ja Mikko Pehkosen valmentama Märsky-ryhmä pääsi kuitenkin pikku hiljaa peliin mukaan, kun hyökkäyskuviot, nopeat hyökkäykseen lähdöt ja heittopeli alkoivat toimia. Vielä ensimmäisen jakson jälkeen turkkilaiset johtivat 20-16, mutta toisella jaksolla Märsky nousi johtoon mm. Topias Suortin ja Teemu Sulosen komeilla koreilla. Taukonumerot olivat Märskylle kutkuttavasti 34-33.

Kolmannella jaksolla peli aaltoili molempien joukkueiden johtaessa vuorotahtiin muutamalla pisteellä. Turkkilaiset tiivistivät puolustustaan ja sulkivat tehokkaasti korinalustat. Pitkä turkkilaisjoukkue napsi koko pelin ajan levypalloja kentän molemmissa päissä halliten ilmatilaa suvereenisti. Pelin juoni oli, että Turkki sai hyökkäyksissään useita mahdollisuuksia korintekoon, kun taas Märskyn oli käytännössä laitettava pallo koriin ensimmäisestä yrityksestä. Tämä asetelma alkoi pelin vanhetessa näkyä tulostaululla. Muutama minuutti ennen peliajan umpeutumista Turkki olikin jo kuuden pisteen karkumatkalla. Mutta Märsky tuli vielä kerran. Oivilla taktisilla vedoilla valmentajat saivat pojat pelaamaan vapaita heittopaikkoja Juuso Kauppiselle ja Suloselle, jotka nakuttivat Märskyn vielä tasoihin 50 sekuntia ennen peliajan päättymistä. Turkki onnistui kuitenkin viime sekuntien ratkaisuissaan, kun taas hienosti taistelleen Märsky-ryhmän viimeiset heitot kiersivät korirenkaasta ulos. Näin Turkille avausvoitto 58-54.

Poikien taival jatkui hienon Turkki-ottelun jälkeen Tshekkiä vastaan. Puolustuspään pelaaminen onnistui hyvin, mutta hyökkäyspäässä korin teko aiheutti läpi ottelun suuria ongelmia. Uhrautuvalla puolustamisella Tshekin alussa ottama johto pysyi muutamassa pisteessä aina kolmannen jakson loppuminuuteille saakka. Kolmannella jaksolla Märsky sai sihdin kohdalleen ja siirtyi hetkeksi johtoonkin. Tuolloin näyttikin jo siltä, että Suomen peli vapautuu, mutta muutaman onnistuneen hyökkäyksen jatkoksi seurasi aina tukku epäonnistumisia. Varsinainen musta jakso märskyläisille osui neljännen jakson alkuun, jolloin Tshekki karkasi 11 pisteen karkumatkalle. Märsky tuli takaisin, ja kun pelikellossa oli aikaa jäljellä 50 sekuntia, olivat pojat tulleet kolmen pisteen päähän Juuso Kauppisen ja Aapeli Huovisen kolmosilla. Märsky pelasi viimeisen hyökkäyksen maltilla, mutta kolmen pisteen heitto kiersi korirenkaasta ulos. Viime sekunneilla Tshekki pääsi vielä lisäämään voittoeronsa vapaaheittoviivalta viiteen pisteeseen (53-48).

Suomi - Hollanti 53 - 50 (13-19, 10-3, 15-14, 15-14), tytöt

Inari Syrjänen 17/6, Sini Veisto 0/1, Jana Jakimtchouk 0/0, Emilia Nojonen 0/0, Vilma Purhonen 4/5, Audrey Mulumba 4/5, Noora Korhonen 15/9, Nea Pitkänen 2/3, Noora Järvikangas 9/5, Ella Rantanen 2/2, Sofia Huuhtanen 0/0.

Suomi - Kiina II 49 - 35 (8-10, 14-6, 21-10, 6-9), tytöt

Suomi - Turkki 54 - 58 (16-20, 18-13, 10-13, 10-12), pojat

Joel Lahtinen 4/6, Juuso Kauppinen 11/6, Aapeli Huovinen 4/0, Joni Herrala 2/2, Jussi Laurila 0/1, Teemu Sulonen 15/2, Lassi Kainulainen 0/0, Mikael Kauhanen 2/4, Topias Suortti 9/2, Mika Nuolivirta 7/2.

Suomi - Tshekki 48 - 53 (12-16, 5-9, 18-11, 13-17), pojat

Asiat

28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

28.3.2024 14:01 Pääjuttu

Davviguovlu Koris levittää korista Lapin lakeuksille

Oulun NMKY:n viime syksynä käynnistämässä hankkeessa tehdään säntillistä jalkatyötä pysyvän koripallotoiminnan käynnistämiseksi pohjoisimmassa Lapissa. Koripallon vauhti ja yhteisöllisyys kiehtovat myös pohjoisen lapsia ja nuoria, ja neljällä hankkeen piiriin kuuluvalla paikkakunnalla toimii jo oma koriskerho.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

27.3.2024 09:43 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket tulee taas – toukokuussa vietetään jälleen vuoden hauskimpia koulupäiviä

Tuhannet alakoululaiset pääsevät jälleen toukokuussa viettämään vuoden hauskinta koulupäivää. Pirkka Street Basket -kiertue ulottuu tänä keväänä Helsingistä aina Ouluun saakka 14 turnauksen voimin.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

26.3.2024 11:20 Pääjuttu

Koripalloliiton strategiatyö etenee – vastaa kyselyyn ja vaikuta suomalaisen koripallon tulevaisuuteen

Suomalainen koripallo on vahvalla pohjalla, mikä näkyy hyvänä kehityksenä ja kasvuna lajin eri osa-alueilla. Palloa ei siis tarvitse keksiä uudestaan, mutta koripallon ympärillä on paljon muuttuvia tekijöitä, jotka täytyy huomioida lajin kehittämisessä. Osana strategiatyötä Koripalloliitto kutsuu kaikki sidosryhmänsä antamaan oman näkemyksensä siitä, millainen on paras mahdollinen tulevaisuus suomalaiselle koripallolle.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.