Miesten I divisioonaan luvassa tasainen ja kiihkeä kärkikahina

29.9.2004 Kaudesta 1975-76 saakka pelattu miesten I divisioona pyörähtää jälleen käyntiin tulevana sunnuntaina (3.10.). Mukana olevat 14 joukkuetta kisailevat sarjan voiton tuomasta suorasta noususta sekä kahdesta paikasta SM-karsintasarjassa. Vaikka suuri mielenkiinto kohdistuu kesän kohujoukkue ToPo:n edesottamuksiin, etukäteisveikkailuissa koko divisioonan kärjestä veikkaillaan tasaista ja kovatasoisempaa kuin vuosiin.

I divisioonaseuroilta itseltään kysyttäessä tulevan kauden suosikkeja, nousi kolme joukkuetta ylitse muiden. Helsinkiläinen ToPo kantaa kesän hankintojensa ja vahvan juniorityönsä ansiosta isoimman ennakkosuosikin viittaa. Suosikeiksi nostettiin myös lähelle SM-paikkaa jo viime kaudella päässyt Helsingin NMKY sekä takaisin SM-parketeille mielivä, karsintasarjan kautta viime keväänä I divisioonaan pudonnut, Team Componenta. Koko suosikkikolmikko on uudistanut kesän aikana kasvojaan.

ToPo haali riveihinsä Jukka ja Markus Hemdahlin Hongasta, Harri Hohterin ja Timo Parviaisen Pussihukista, paluumuuttaja Ville Tuomisen Componentasta sekä Maurizio Pratesin, joka pitkäaikaisten selkävaivojensa ja vuoden tauon jälkeen yrittää tehdä paluuta pelikentille. Kun ToPo:n pelaajalistaan lisätään vielä nuorten maajoukkueissakin mainetta niittäneet Jarkko Kyllönen, Tero Laitinen ja Turo Lehtonen, on helppo ymmärtää ToPo:n suosikkiasema.

- Ei näillä hankinnoilla voi olla muuta tavoitetta kuin divisioonan voitto ja nousu. Otamme ennakkosuosikin paineet vastaan, mutta helppoa kaudesta ei voi povata. Jokainen vastustaja haluaa varmasti voittaa juuri meidät. Se on meille suuri haaste. Meidän tulee olla valmiina jokaisessa pelissä – vastustaja tulee sitä ainakin olemaan, pohdiskeli ToPo:n päävalmentaja Timo Nieminen kauden kynnyksellä.

Componenta ja HNMKY monipuolistuneet

Team Componentan joukkueesta suurin osa meni viime kauden jälkeen uusiksi. Porvoon Tarmosta karkkilalaisväreihin siirtyivät Petri Uronen sekä Mikko Pakkanen. Componenta sai SM-tason vahvistukset myös Mika Vesterisestä sekä Suomen kansalaisuuden omaavasta Christian Nkamhouasta. Lisäksi joukkue palkkasi kaksi liettualaisvahvistusta. Uuden ryhmänsä kehitysaskeleita päävalmentaja Timo Hakamaa on seurannut tyytyväisenä.

- Joukkue on fiksu ja materiaali laajempi kuin viime vuonna. Vaihtuvuus on ollut isoa, mutta pelimme on harjoitusotteluissa ollut yllättävänkin valmista. Olemme pidemmällä kuin samaan aikaan vuosi sitten.

- Olemme tasainen ja tasapainoinen joukkue, vaarallinen joka pelipaikalla, lisäsi Nkamhoua.

Componentan vaarallisuutta saattaa alkukaudesta haitata muutamien avainpelurin loukkaantumiset. Sivussa on mm. nilkkavaivainen Uronen. Hakamaan arvion mukaan joukkueella on kaikki palaset koossa lokakuun lopulla ilman uusia loukkaantumisia.

Kauden avauspeleihin ei todennäköisesti ennätä myöskään viime keväänä polvensa loukannut Helsingin NMKY:n Eero Levä. Läpimurron miesten tasolla viime kaudella tehnyt Levä, 18, tekee rauhassa paluuta ja lähenee päivä päivältä täyttä pelikuntoa.

Vaikka HNMKY:n joukkuetta kirpaisikin viime kauden päätteeksi mm. kokeneen Tommi Nordbergin lopettamispäätös, on HNMKY:llä niinikään koossa, Nkamhouan sanoja lainaten, tasapainoinen sikermä. HNMKY:n korinaluspeli vahvistui huomattavasti, kun viime kaudella Visa-Basketin riveissä divarin levypallokuninkuuden voittanut Antti Raami liittyi joukkueeseen. Raami tehtaili viime kaudella keskiarvoikseen huimat 16,1 levypalloa ja 19,2 pistettä. Hänen ohellaan HNMKY:ssä "uutena" pelurina nähdään seuran oma kasvatti Joni Willberg, joka viime kaudella edusti Pussihukkia. Joukkueeseen on nostettu lisäksi seuran oman juniorimyllyn tuotoksia.

- Raami on kova vahvistus meille. Toivon myös, että Joni (Willberg) saisi pelata pitkästä aikaa ehjän kauden. Hänessä on paljon potentiaalia. Vaikka menetimme tärkeitä pelaajia, olemme mielestäni vahvistuneet viime kaudesta, jolloin hävisimme vain neljä peliä ja olimme jaetulla ykkössijalla. Toisaalta divisioonan taso on tänä vuonna kovempi, joten katsotaan miten meidän käy, pohdiskeli HNMKY-luotsi Niko Juntunen joukkueensa lähtötilannetta kauteen.

BC Nokia, FoKoPo ja Visa-Basket jokerit

Lisävärinää Helsingin herruustaistoon tuo divisioonassa Visa-Basket. Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Visa-Basket on kaikessa hiljaisuudessa rakentanut joukkueen, joka pystyy jälleen haastamaan sarjan suurimmat ennakkosuosikit. Aikaa joukkue kuitenkin tarvitsee, sillä sen tuoreimmat jäsenet Teemu Loikkanen (200 cm) ja Niko Toiviainen (196 cm) liittyivät vahvuuteen vasta äskettäin.

- Perusrunkomme säilyi Raamia lukuunottamatta. Kalkkiviivoilla saimme pituutta (Loikkasen ja Toiviaisen) hänen tilalleen. Pakka on kasassa aika myöhään, joten vähän aikaa voi mennä, kertoi pitkään Visa-Basketin valmennuksesta vastannut Kalevi Leikas.

- Helsinkiin on tulossa kovia paikallispelejä, jotka varmasti kiinnostavat yleisöäkin, Leikas lisäsi.

Visa-Basketin ohella I divisioonan kärkikahinoihin on helppo povata niin BC Nokiaa kuin Forssan Koripoikiakin, jotka ovat vahvistuneet paluumuuttajilla. BC Nokia sai Salon Vilppaasta takaisin Markku Koiviston ja Erkko Ojalan. FoKoPo puolestaan Saksasta palanneen Sami Marjamäen sekä Lappeenrannan NMKY:ssä viime vuodet pelanneen Ari Mikkolan.

- Tavoitteemme on voittaa kotona kaikki ottelut ja vieraissa 2/3. Sillä todennäköisesti tapellaan jo paikasta karsintasarjassa, selvitti BC Nokian valmentaja Jari Nykänen.

Kauhajoki-Lapua ja FoKoPo-Componenta avauskierroksen helmet

Miesten I divisioonan runkosarjassa pelataan kaksinkertainen sarja eli 26 ottelua joukkuetta kohden. Runkosarjan voittaja nousee suoraan SM-Korikseen. Runkosarjan toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet osallistuvat SM-karsintasarjaan. Kahta heikoimmin sijoittunutta joukkuetta odottaa suora putoaminen II divisioonaan.

Runkosarja pyörähtää käyntiin siis tulevana sunnuntaina (3.10.), jolloin pelataan viisi ottelua. Alun perin ohjelmassa oli kuudeskin peli, mutta kamppailu BC Nokia-Pantterit siirtyi pelattavaksi lauantaina 9.10. Siirron syynä oli BC Nokian selviytyminen Suomen Cupissa Semi Final Four –vaiheeseen, joka pelataan 2.-3.10.

Divisioonan avausotteluiden ehdottomat herkkupalat ovat suosikkikategoriaan nostettujen FoKoPo:n ja Componentan välinen ottelu sekä taisto Pohjanmaan valtikasta, jossa kohtaavat Kauhajoen Karhu sekä Lapuan Korikobrat.

- Kauhajoen ja Lapuan väliset ottelut ovat aina iso tapahtuma molemmille kaupungeille. Tupa on täynnä ja ihmiset huutamassa – sellaiset pelit tekevät hyvää koko suomalaiselle koripallolle, arvioi viidettä kauttaan ja toista kauttaan valmentajana Kauhajoella aloittava Greg Gibson.

Avauskierroksen muut ottelut ovat TuNMKY-66-HyPo, Visa-Basket-Hitech ja HNMKY-BC Jyväskylä, Divisioonan runkosarja päättyy 13.3.2005.

Kokoonpanot ja ohjelma



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_i_divisioona/

Asiat

 
11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

11.4.2024 21:34 Miesten I divisioona A

Jyväskylä Basketball Academy ja Tapiolan Honka ovat miesten I divisioonan loppuottelupari

Miesten I divisioona A:n finaalipari on selvillä, kun Jyväskylä Basketball Academy voitti tänään Torpan Pojat ja Tapiolan Honka taas Kipinä Basketin. Molemmat joukkueet etenivät finaaleihin otteluvoitoin 3-0.

10.4.2024 21:31 17-vuotiaiden poikien SM

KTP:lle 17-vuotiaiden poikien Suomen mestaruus – Steveco Areenalla 1080 katsojaa todisti jatkoaikatrilleriä

Kotkan Steveco Areenalla oli kerääntynyt käsittämättömät 1080 katsojaa todistamaan, kun KTP juhli 17-vuotiaiden poikien Suomen mestaruutta voittamalla HNMKY I:n jatkoajan jälkeen loppuotteluiden kolmannessa ottelussa.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

9.4.2024 21:37 Naisten I divisioona

BC Nokia tuuletti naisten I divisioonan voittoa – Turun NMKY kaatui jatkoajan jälkeen

Naisten I divisioonan loppuottelut päättyivät tänään Nunnavuoren palloiluhallilla, jossa BC Nokia voitti Turun NMKY:n jatkoajan jälkeen 66-74 (29-31, 62-62). Loppuottelut suoraan 2-0 voittaneella BC Nokialla on täten tie auki naisten Korisliigaan.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

9.4.2024 12:30 Miesten I divisioona A

KorisTV välittää divisioonien huimat loppuratkaisut kotikatsomoihin

Kaikkien divisioonien kevään ratkaisupelit ovat katsottavissa osoitteessa KorisTV.fi. Naisten I divisioonassa ja miesten I divisioona B:ssä on avausfinaalit takana. Miesten I divisioona A:ssa puolestaan pelataan parhaillaan finaalipaikoista.

9.4.2024 09:30 3x3

3x3 SM-kiertue uudistuu – näin pelataan Suomen mestaruudesta kesällä 2024

Taistelu 3x3-koriksen Suomen mestaruudesta käynnistyy tänä kesänä jo seitsemättä kertaa. Tulevan kesän SM-kiertueella pelataan finaaliturnauksen lisäksi kolme turnausta. Finaaliturnaukseen joukkueet valikoituvat kokonaisrankingin perusteella. Yksittäisen turnauksien voittajille on jatkossa luvassa rahapalkinnot.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia