Naisten I-divisioona siirtyy joulutauolle

20.12.2006 Naisten I-divisioonassa siirrytään joulun viettoon Jyväskylän HoNsU:n puhtalla pelillä. Lähimpinä uhkaajina ovat pääkaupunkiseudun SM-sarjaseurojen Espoo Teamin ja Vantaan Pussihukkien kehitysjoukkueet Espoon Akatemia sekä Puhuttaret Vantaalta.

Seuraavassa kooste alkaneesta naisten I-divisioonakaudesta joukkue kerrallaan.

HoNsU (11-0)

Divarin kärjessä jatkaa HoNsU Jyväskylästä, jonka tappiosarake näyttää 11 pelatun ottelun jälkeen vielä nollaa. Joukkueesta on syyskauden aikana löytynyt ratkaisijoita laajalla rintamalla ja ison pelaajarotaation käyttäminen on mahdollistanut kovan pelitempon ylläpitämisen kentän molemmissa päissä.

Kova kesäharjoittelu on kantanut hedelmää läpi syksyn ja yksittäisten pelaajien kehittyminen kauden edetessä on ollut allekirjoittaneen näkökulmasta parasta antia syyskauden aikana. Joukkueen monipuolisuutta puoltavat myös tilastot, sillä HoNsU on joukkuetilastoissa kärjessä tehdyissä pisteissä, levypalloissa, koriin johtaneissa syötöissä sekä riistoissa.

Jyväskyläläiset ovat kuitenkin joutuneet tekemään täyden päivätyön voittojensa eteen, sillä etenkin vieraspeleissä Puhuttaria ja Topoa vastaan pelit ovat ratkenneet vasta viimeisen neljänneksen aikana.

Kevätkaudelle siirryttäessä HoNsU joutuu varmasti koville vielä useampaan otteeseen, sillä ennakkosuosikin asema on nuorelle joukkueelle usein hankala ja jokainen vastustaja haluaa varmasti olla juuri se joukkue, joka ensimmäisenä sarjajohtajan kukistaa.

Akatemia (9-2)

Espoo Teamin kehitysjoukkueena toimiva Akatemia majailee sarjataulukon kakkosena otettuaan viimeistä edellisellä kierroksella tärkeän voiton Vantaan Puhuttarista. Urheilullinen espoolaisryhmä pelaa vauhdikasta tempopeliä ja panostaa vahvasti aggressiiviseen puolustamiseen. Akatemia onkin päästänyt sarjakärki HoNsU:n jälkeen toiseksi vähiten pisteitä omaan koriinsa.

Joukkueen materiaali on todella laaja ja minuutit jakautuvat tasaisesti pelaajien kesken. Osa Akatemian pelaajista on lisäksi päässyt syksyn aikana hakemaan kokemusta myös naisten SM-sarjan peleistä Espoo Teamin paidassa.

Martti Iivosen ja Tuomas Anttilan valmentamassa Akatemiassa tuskin haaveillaan sarjanoususta, mutta nuoret ja nälkäiset pelaajat haluavat varmasti näyttää osaamistaan jatkossakin, joten espoolaisjoukko tulee olevan vaikeasti voitettava myös keväällä. Pelaajien kehittäminen lienee kuitenkin edelleen se Akatemian ykköstavoite.

Puhuttaret (8-3)

Pussihukkien reservijoukkue Puhuttaret satsaa niin ikään nuorten pelaajien kehittämiseen ja vantaalaiset ovat pelanneet varsin mallikkaan syyskauden. Joukkueen tavaramerkiksi on muodostunut hurja voitontahto ja vantaalaisryhmä taistelee jokaisessa ottelussa täydet 40 minuuttia, josta hyvänä osoituksena huikeat viimeisen neljänneksen nousut Katajaa ja TuRia vastaan.

Puhuttarien johtohahmoina ovat esiintyneet KaPosta siirtynyt Anu Konkola sekä uutena pelaajana joukkueeseen tullut FoKoPo:n kasvatti Sofia Ukkonen, mutta ratkaisijoita joukkueesta löytyy aloitusviisikon ulkopuoleltakin.

Mikko Mantereen suojatit ovat oppineet kääntämään viime kauden niukat tappiot voitoiksi ja joukkue pelaa tällä hetkellä hyvällä itseluottamuksella. Puhuttarien kohdallakin tilanne SM-sarjanousun kannalta on se, että nousua tuskin tavoitellaan, mutta valmentajansa tuntien joukkue todellakin lähtee voittamaan jokaista otteluaan, joten Martsarilta ei helppoja pisteitä irtoa kevätkaudellakaan.

ToPo II (6-5)

Sarjan nelospaikkaa pitää hallussaan ToPo:n "kakkosjoukkue", joka koostuu jo hieman kokeneemmista pelureista, mutta mistään jäähdyttelystä lienee turha puhua, sillä joukkue pelaa parhaimmillaan varsin hyvää korista.

Sanna Saarinen ja Laura Tuukkanen muodostavat sarjan vahvimman korinaluskaksikon ja Liisa Mettänen pitää huolen siitä, että vauhtiakin löytyy tarvittaessa. Vieraskentillä ToPo II on esiintynyt odotetun ailahtelevasti, mutta kotikentällään joukkue kykenee haastamaan kenet tahansa ja tulee jatkossakin aiheuttamaan vaikeuksia myös sarjan kärkijoukkueille, sillä kokeneet helsinkiläiset ovat parantaneet otteitaan kauden edetessä.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana joukkueen pelissä näkyy viime vuosikymmenellä ToPo:ssa vaikuttaneen Aaron McCarthyn kädenjälki, sillä hyökkäyspelit ovat suoraan Suomen maajoukkuettakin luotsanneen ”jenkkikoutsin” pelikirjasta. Veikkaukseni on, että joukkue ottaa enemmän voittoja kuin tappioita myös kevätkaudella.

ToPo I (5-6)

ToPo:n toinen joukkue koostuu vastaavasti nuoren polven pelaajista, mikä on näkynyt tiettynä epätasaisuutena. Hyvää ottelua (esim. sarjakärki HoNsU:a vastaan) on usein seurannut selvästi heikompi peli (tappio TuRi:lle seuraavassa ottelussa) ja näin ollen sarjasijoitus tällä hetkellä on ehkä hieman odotettua heikompi.

ToPo I:n pelaajamateriaali on myös varsin tasainen, mutta huomion arvoista on nuoren Meriem Eerikinharjun vahvat otteet pelistä toiseen, sillä 16-vuotias tulevaisuudenlupaus johtaa joukkuettaan niin pisteiden tekijänä kuin levypallopelaajanakin.

Anu Rajaniemen valmentama ToPo on varmasti yksi niistä joukkueista, joilta odotetaan enemmän voittoja kevätkaudella, sillä potentiaalia pelaajilla riittää. Joukkue on jo osoittanut kykenevänsä parhaimmillaan haastamaan kenet tahansa ja uskonkin ToPo:n voittotilin karttuvan kevätkaudella syyskautta tiuhempaan tahtiin.

Turun Riento (4-6)

Riento on ToPo I:n tavoin pelannut varsin ailahtelevasti, sillä joukkue on ottanut pari kovaa päänahkaa muun muassa voitoilla Katajasta ja ToPo:sta, mutta vastaavasti heikompiakin otteluita on tullut josta esimerkkinä kotitappio Kori-80:lle.

TuRi pelaa parhaimmillaan vauhdikasta koripalloa ja nuoret pelaajat Jutta Jortikan johdolla ovat parantaneet otteitaan kauden edetessä. Laura Hännisen poissaolo on näkynyt välillä selkeästi joukkueen otteissa, sillä nuorten pelaajien maltti ei aina riitä ja kokeneemman pelaajan rauhallisuutta kaivattaisiin ajoittain.

Aktiiviseen puolustamiseen panostava TuRi on hukannut muutamassa pelissä selkeän johtoasemansa ja voittosarakkeessa voisi hyvinkin olla pari rastia enemmänkin. Jussi Räikän valmentamalla Riennolla on kuitenkin selkeä peliajatus, joka tukee urheilullista pelaajamateriaalia ja joukkueessa on useita lupaavia pelaajia, joista varmaan kuullaan vielä tulevaisuudessa paljon.

Kevätkaudella turkulaiset ovat varmasti yllätysvalmis ryhmä ja nuorten pelaajien kokemuksen karttuessa joukkueen pelaaminen paranee entisestään.

Kori-80 (4-7)

Sarjanousija Kori-80:ä Keravalta voidaan pitää alkukauden yllättäjänä, sillä harva uskoi, että joukkueella on kasassa neljä voittoa ennen joulutaukoa. Keravalaiset ottivat kuitenkin arvokkaat kotivoitot niin ToPo:sta kuin TuRi:sta, joille Kari Haltsosen suojattien paikkapuolustus oli ilmeisen myrkkyä.

Joukkueen avainpelaajia ovat olleet vahvasti korille ajava Jonna Kankus sekä korinalustalla kunnostautunut Viena Koponen. Mikäli tahti jatkuu samanlaisena, pelataan Keravalla divarikorista ensi vuonnakin, mutta joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, joten nähtäväksi jää, jatkuuko alkukauden hyvät otteet jatkossakin.

Joensuun Kataja (3-7)

Alkukauden selkeä alisuorittaja on ollut Joensuun Kataja, jota ennen kauden alkua veikkailtiin kärkikolmikkoon. Ensimmäisistä peleistä tulleet pari kirvelevää tappiota (mm. jatkoaikatappio kotona Topo:lle) vaikuttivat ilmeisesti siihen, että joukkueen pelaamiseen tuli ylimääräistä "mailasta puristamista", sillä harjoitusottelut ennen kauden alkua enteilivät aivan erilaista tulosta.

Toisaalta joukkueen rosterissa on ainoastaan yhdeksän pelaajaa ja avainpelaajien kuormitus otteluissa saattaa olla tiukoissa otteluissa ratkaisevassa asemassa. Viimeisellä ottelukierroksella ennen taukoa Kataja haki arvokkaan vierasvoiton ja revanssin ToPo I:stä joten nähtäväksi jää kääntyykö kurssi nousuun joulutauon jälkeen.

Marko Tuonosen luotsaama Kataja haluaa varmasti näyttää, että eväät parempaan ovat olemassa ja uskoisin, että joensuulaiset kokoavat tauon aikana rivinsä ja lähtevät uudella sykkeellä kohti kevättä. Kevätkauden ensimmäinen ottelu Kataja-TuRi on Katajalle äärimmäisen tärkeä ja toinen peräkkäinen voitto antaisi varmasti lisää itseluottamusta tulevia pelejä ajatellen.

FoKoPo (3-8)

FoKoPo kuului alkukaudella niihin joukkueisiin, jotka pääsivät juhlimaan Katajan kangertelun kustannuksella. Joukkueella olisi ollutkin mahdollisuus tehdä selkeämpää eroa sarjan tyvipäähän, mutta kahden viimeisen kierroksen tappiot Kori 80:lle ja Salon Vilppaalle pudottivat forssalaiset yhdeksännelle sijalle.

Jouni Katajiston valmentama FoKoPo on pannut kotisalissaan useammankin joukkueen ahtaalle, mutta vieraspeleissä joukkue ei ole kyennyt samalle tasolle. Joukkueesta ei varsinaisesti ole noussut esiin selkeää johtopelaajaa, vaan korintekovastuu on jakautunut tasaisesti.

Odotettavissa on, että Feeniksissä on vierasjoukkueilla edelleen hankalaa, mutta mikäli FoKoPo aikoo nousta sarjataulukossa, on vieraspeleistäkin napsittava voittoja.

Salon Vilpas (1-10)

Toisen sarjanousijan Salon Vilppaan ensimmäistä I-divisioonavoittoa saatiin odottaa aina syyskauden viimeiselle kierrokselle asti, kunnes joukkue viimein väänsi taisteluvoiton FoKoPo:sta. Tommi Sainion vetämä Vilpas on kärsinyt niin ikään loukkaantumisista ja joukkueen materiaali ei yksinkertaisesti kestä avainpelaajien poissaoloa.

Joukkueen korintekovastuu on maannut lähes täysin Vera Vetrovan ja Asta Leinosen harteilla ja mikäli Vilpas aikoo sarjataulukossa nousta viimeiseltä sijalta, pitää joukkueesta nousta esiin lisää vastuunkantajia.

Toivottavasti Vilpas sai uutta puhtia ensimmäisestä voitostaan, jotta jännitystä riittäisi sarjan tyvipäässäkin pitkälle kevääseen. Kaikki on vielä mahdollista.

Allekirjoittaneen puolesta oikein hyvää joulua ja treeni-intoa tulevalle vuodelle, toivottavasti saamme nauttia jännittävistä hetkistä naisten divarikoriksen parissa vuoden vaihteen jälkeenkin.

Mikko Tupamäki                                                                                     Kirjoittaja on HoNsU:n päävalmentaja & Koris.netin vapaaehtoiskirjoittaja



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_i_divisioona/
 
24.4.2024 14:10 Naisten I divisioona

Petri Velling PuHun naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi - myös miesten joukkueen valmennus uudistuu

PuHu Juniorit on nimittänyt Petri Vellingin naisten edustusjoukkueen, Puhuttarien, päävalmentajaksi kaudelle 2024-25. Pepe aloittaa samalla seurassa uutena päätoimisena valmentajana ja tule olemaan mukana myös juniorijoukkueiden valmennuksessa. Velling aloittaa tehtävissään 2.5.2024.

9.4.2024 21:37 Naisten I divisioona

BC Nokia tuuletti naisten I divisioonan voittoa – Turun NMKY kaatui jatkoajan jälkeen

Naisten I divisioonan loppuottelut päättyivät tänään Nunnavuoren palloiluhallilla, jossa BC Nokia voitti Turun NMKY:n jatkoajan jälkeen 66-74 (29-31, 62-62). Loppuottelut suoraan 2-0 voittaneella BC Nokialla on täten tie auki naisten Korisliigaan.

9.4.2024 12:30 Miesten I divisioona A

KorisTV välittää divisioonien huimat loppuratkaisut kotikatsomoihin

Kaikkien divisioonien kevään ratkaisupelit ovat katsottavissa osoitteessa KorisTV.fi. Naisten I divisioonassa ja miesten I divisioona B:ssä on avausfinaalit takana. Miesten I divisioona A:ssa puolestaan pelataan parhaillaan finaalipaikoista.

7.4.2024 19:30 Naisten I divisioona

BC Nokia vei naisten I divisioonan ensimmäisessä loppuottelussa voiton Turun NMKY:lta

Naisten I divisioonan loppuottelut käynnistyivät tänään Harjuniityn Liikuntahallissa, jossa kotijoukkue BC Nokia voitti Turun NMKY:n 59-35 (34-11).

5.4.2024 22:13 Naisten I divisioona

BC Nokia jännittävien vaiheiden jälkeen naisten I divisioonan loppuotteluihin

Harjuniityn Liikuntahallissa nähtiin todellinen jännitysnäytelmä, kun naisten I divisioonan välierissä BC Nokia nousi kirimatkalta Puhuttarien ohitse 77-75 (42-48) -voittoon. BC Nokia voitti täten välierät 2-1 ja eteni loppuotteluihin, jossa vastaan tulee Turun NMKY.

3.4.2024 22:00 Naisten I divisioona

Puhuttaret tasoitti naisten I divisioonan välierät BC Nokiaa vastaan

Naisten I divisioonan välierissä Puhuttaret voitti Martinlaakson koululla BC Nokian loppulukemin 95-75 (53-41). Puhuttaret tasoitti täten välierät tilanteeseen 1-1 ja sarjan ratkaiseva ottelu pelataan Nokialla perjantaina 5.4. klo 18:30.

1.4.2024 20:13 Naisten I divisioona

Turun NMKY naisten I divisioonan finaaleihin – Saviniemi ratkaisi voiton viimeisellä minuutilla

Naisten I divisioona ensimmäinen finaalijoukkue selvisi tänään, kun Turun NMKY voitti Nunnavuoren palloiluhallissa Torpan Pojat II:n Sohvi Saviniemen heitolla 67-65 (35-39). TuNMKY voitti välieräsarjan 2-0.

27.3.2024 10:15 Naisten I divisioona

Puhuttaret eteni naisten I divisioonan välieriin kaatamalla Catzin

Naisten I divisioonan viimeinenkin välieräjoukkue on selvillä, kun Puhuttaret voitti Catz Lappeenrannan Vantaan Energia Areenalla 74-65 (41-33). Puhuttaret voitti puolivälieräsarjan 2-1.

23.3.2024 22:06 Naisten I divisioona

ToPo II, TuNMKY ja BC Nokia välieriin naisten I divisioonan pudotuspeleissä

Naisten I divisioonan puolivälierissä Torpan Pojat II, Turun NMKY ja BC Nokia etenivät välieriin voittaen ottelusarjansa suoraan 2-0. Catz Lappeenranta taas tasoitti Puhuttaria vastaan pelattavat puolivälierät tilanteeseen 1-1.

21.3.2024 09:01 Naisten I divisioona

Kotijoukkueet nappasivat voitot naisten I divisioonan puolivälierissä

Naisten I divisioonan pudotuspelit käynnistyivät keskiviikkona, kun Torpan Pojat II, Turun NMKY, BC Nokia ja Puhuttaret juhlivat kotivoittoja puolivälieräavauksissa.

Näytä lisää vastaavia