Naisten NCAA-kauden tarinalinjoina Grossin seniorikausi ja suomalainen tulokasviisikko

9.11.2012 Miesten NCAA:n lisäksi myös USA:n naisten yliopistosarjassa nähdään kaudella 2012/13 poikkeuksellisen paljon suomalaisväriä. Seniorikautensa North Carolinassa aloittavan maajoukkuelaituri Krista Grossin lisäksi Suomea edustavat yliopistokentillä ensimmäiset NCAA-kautensa aloittavat Janniina Koivunen, Evita Iiskola, Annika Holopainen, Ellen Nurmi sekä Krista Gross.

Suomea edustavat NCAA:n naisten ykkösdivisioonassa kaudella 2012/13 Krista Gross (North Carolina)..

..Janniina Koivunen (Virginia Commonwealth)...

..Evita Iiskola (Providence)..

..Annika Holopainen (Portland)..

..Ellen Nurmi (Portland)..

..sekä Sophie Weckström (Maine). Kuvat: Francois Perthuis, Johan Weckström & Tuomas Venhola.

Naisten maajoukkuedebyyttinsä kesällä 2011 tehnyt 183-senttinen, joulukuussa 22 vuotta täyttävä Krista Gross on kuulunut NCAA:n kestomenestyjä North Carolina Tar Heelsin aloitusviisikkoon jo kahden kauden ajan.

 

Puolustuspään roolipelaajana sekä pallonriistojen ja hyökkäyslevypallojen erikoispelaajana tunnettu Gross tuo kokemusta ja johtajuutta tulevaisuuttaan rakentavalle joukkueelle. Päävalmentaja Sylvia Hatchell kalasti kesällä joukkueeseen kolme vuoden 2012 high school-vuosiluokan kahdenkymmenen kärkeen rankattua pelaajaa Diamond DeShieldsin, Stephanie Mavungan ja Jessica Washingtonin muodossa.

 

Tar Heelsillä on mahdollisuudet edetä alkavalla kaudella syvemmälle NCAA:n lopputurnaukseen kuin pitkiin aikoihin. Hurjan tulokaskastin ja Grossin lisäksi taistelutestatut takapelaajat Brittany Rountree (175/20), Tierra Ruffin-Pratt (178/21) ja Danielle Butts (178/20) kuuluvat ryhmän syömähampaisiin.

 

Koivunen ja Iiskola odottavat isoja minuutteja

 

Viimeiset kaksi kautta high school-koripalloa USA:ssa pelannut helsinkiläisen Wartti Basketin kasvatti Janniina Koivunen (186/19), jonka uusi joukkue on Marlene Stollingsin valmentama Virginia Commonwealth (VCU). VCU eteni kaudella 2009/10 NCAA:n valtakunnallisessa lopputurnauksessa 16 parhaan joukkoon, ja siitä alkaen joukkueen nimi on ollut kaikkien virginialaisten huulilla.

 

Päävalmentaja Stollings on kaudenalushaastatteluissa väläytellyt Koivusen sekä muiden tulokaspelaajien, Jessica Pellechion ja Adaeze Alaeze Dinman nimiä puhuessaan mahdollisista aloitusviisikon pelaajista alkavalle kaudelle.

 

Stollings on paljastanut pyrkivänsä korkeatempoiseen koripalloon, jonka avainsanoja ovat korkea intensiteetti ja monipuolinen hyökkäyspelaaminen. Keskipitkän matkan heittäjänä ja korinalusviimeistelijänä tunnetun Koivusen voi olettaa sopivan tähän yhtälöön.

 

Merkittävää roolia kaavaillaan myös Tapiolan Hongan kasvatille ja viime kesänä naisten maajoukkueläpimurtonsa tehneelle 182-senttiselle, 19-vuotiaalle Evita Iiskolalle. Iiskola aloittaa ensimmäisen NCAA-kautensa Providence Friarsin paidassa.

 

Friarsin päävalmentaja Susan Robinson on suitsuttanut kauden alla Iiskolaa kehuen tätä lahjakkuudeksi ja luontaisen monipuoliseksi pelaajaksi, joka pystyy helpottamaan joukkueensa peliä monella osa-alueella.

 

Portlandissa suomalaiskaksikko, Weckström tahdittaa Mainea

 

Viime kaudella naisten SM-sarjaa ToPossa ja Espoo Teamissa pelanneet, 1993 syntyneiden ikäluokkaa edustavat Ellen Nurmi (183 cm) ja Annika Holopainen (188 cm) aloittavat uuden kauden West Coast -konferenssia edustavan Portland Pilotsin kanssa.

 

Päävalmentaja Jim Sollarsin joukkue on nuorentunut viime kaudesta, ja joukkueessa debytoi peräti kuusi ensimmäisen vuoden pelaajaa, Nurmi ja Holopainen heidän joukossaan. Cassandra Brown, Alexis Byrd ja ”suomalaisniminen” Kari Luttinen muodostavat joukkueen kolmen kärjen, mutta kaudenalusotteluiden perusteella myös Nurmelle ja Holopaiselle on tiedossa peliaikaa.

 

West Coast -konferenssin kinkereihin Portland lähtee haastajana. Suurella todennäköisyydellä konferenssin mestaruudesta taistelevat Brigham Young ja Gonzaga.

 

Suomalaisväriä tuo NCAA:han myös viime kaudet Espoo Teamissa, ToPossa ja Tapiolan Hongassa pelannut, 1993 syntynyt takapelaaja Sophie Weckström (167 cm), joka edustaa Maine Black Bearsia. Mainen joukkue on Portlandin tavoin uudistunut merkittävästi: joukkueeseen on liittynyt peräti yhdeksän ensimmäisen kauden pelaajaa.

 

Joukkueen kaikki parhaat korintekijät valmistuivat koulustaan viime keväänä, joten roolipelaajien Ashleigh Robertsin, Danielle Walczakin, Corinne Wellingtonin ja Courtney Andersonin on kannettava päävalmentaja Richard Barronin joukkueessa yhä enemmän vastuuta.

 

Kuten Portland West Coast -konferenssissa, on Maine omasta puolestaan America East -konferenssin ilmiselvä haastajajoukkue. Ennakkosuosikkeina kauteen lähtevät Albany, Boston ja Hartford.

 

Suomalaisten naispelaajien ensimmäiset NCAA-ottelut kaudella 2012/13

 

  • Pe 9.11. North Carolina (Krista Gross) – Davidson
  • Pe 9.11. Providence (Evita Iiskola) – Drexel
  • Pe 9.11. Cal State Northridge – Portland (Annika Holopainen, Ellen Nurmi)
  • Pe 9.11. Maine (Sophie Weckström) – Auburn
  • La 10.11. North Carolina State / Wofford – Maine (Sophie Weckström)
  • Su 11.11. Louisville – Portland (Annika Holopainen, Ellen Nurmi)
  • Ma 12.11. Elon – VCU (Janniina Koivunen)
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia