Pantterit ja EBT naisten SM-finalistit

9.3.2004 Helsinkiläinen Pantterit ja Espoo Basket Team kohtaavat naisten SM-finaaleissa. Molempien joukkueiden loppuottelupaikat varmistuivat tiistai-iltana, kun ne raivasivat tiensä jatkoon välieristä voitoin 3-0. Samanlaisesta lopputuloksesta huolimatta, finalistien tiet eivät olisi paljoakaan erilaisemmat voineet olla. Panttereiden lasketellessa helppoon 93-55-voittoon BC Nokiasta, haettiin EBT:n ja Pussihukkien välillä ratkaisua taas jatkoajalta.

Täyden katsomon edessä Espoonlahdessa EBT ja PuHu tarjosivat katsojille jo kolmannen peräkkäisen jännitysnäytelmän. Ensimmäisessä välierässähän nähtiin niinikään jatkoaika ja toisen EBT voitti Vantaalla niukasti.

Sekä EBT että PuHu panosti ottelussa vastustajan pistetehtailijan pysäyttämiseen ja molemmat onnistuivat. Sen paremmin kotijoukkueen Heidi Adler kuin PuHu:n Hanna Rotinenkaan ei päässyt kamppailussa juhlimaan. Vastustajan puolustuspelin toimiessa tuotti korinteko molemmille aika ajoin vaikeuksia. Lähes tasatahtiin edetyn (13-12) ensimmäisen neljänneksen jälkeen PuHu kiskaisi toisen jakson alun 9-0 siirtyen 21-13-johtoon. Kyseinen kahdeksan pisteen etumatka jäi kuitenkin vantaalaisten suurimmaksi. EBT nimittäin vastasi viemällä puolestaan seuraavat kuusi minuuttia 19-2 (tilanne 32-23).

Uudemman kerran EBT:n hyökkäyskone yski toisen puoliajan alkajaisiksi. Espoolaiset tekivät ensimmäisen pelitilannekorinsa jälkimmäisellä puoliskolla, kun reilut seitsemän minuuttia oli pelattu. Kotijoukkueen onneksi pisteitä syntyi vapaaheittoviivalta niin, ettei PuHu päässyt karkaamaan.

EBT:n pelin sielu oli tiistaina Salla Järviluoma, joka tunnetusti hyvän puolustustyöskentelynsä lisäksi toi joukkueensa hyökkäyspeliin rytmiä ja ryhtiä. Järviluoman kahden mainion läpiajon avulla EBT saavutti reilut kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä suurimman johtonsa, 52-47. PuHu tuli vielä rinnalle ja vei ottelun jatkoajalle (54-54).

Hyvällä hengellä pelannut "hukkalauma" näytti jatkoajan alussa venyttävän ottelusarjan ainakin neljänteen kamppailuun siirtymällä 58-54-johtoasemaan. Pistehanat kuitenkin tyrehtyivät, eikä PuHu onnistunut jatkoajan kolmella viimeisellä minuutilla tekemään enää pistettäkään. Kun minuutti oli jatkoaikaa jäljellä, sai PuHu:n ykköspyssy Jenni Laaksonen hyökkääjän virheen, joka oli hänen viidentensä. EBT oli tuolloin 59-58-johdossa, mutta ei onnistunut heti hyödyntämään vanhemman Laaksosen siskoksen poissaoloa. Pussihukatkaan ei saanut koria aikaiseksi. Adleria rikottiin 18 sekuntia ennen päätössummeria. EBT:n maajoukkuelaituri upotti toisen vapaaheittonsa viimeistellen samalla loppulukemat 60-58. PuHu pääsi viimeisessä hyökkäyksessään yrittämään ratkaisua kaksikin kertaa, mutta vantaalaisten epäonneksi pallo ei suostunut korirenkaan läpi menemään. Näin EBT:n historian ensimmäisestä esiintymisestä SM-finaaleissa tuli tosiasia.

EBT:n pelaajista Anu Mahlamäki teki 15, Adler 14 ja Järviluoma 13 pistettä. EBT hävisi ottelun levypallot vahvan korinaluskaluston omaavalle PuHu:lle 26-46, mutta onnistui vastustajaansa etevämmin jälleen vapaaheittoviivalta. EBT pisti vaparinsa sisään 14/16, kun PuHu sai samalla määrällä yrityksiä aikaiseksi ratkaisevat seitsemän pistettä vähemmän.

PuHu:sta Jenni Laaksonen oli ylitse muiden. Laaksonen nosteli 12 kakkosestaan kymmenen sisään kooten 23 pistettä. Jennin sisko Niina Laaksonen poimi peräti 18 levypalloa.

Panttereilla helppoa

Samaan aikaan, kun EBT ja Pussihukat kävivät taistoaan Espoossa, Pantterit läksytti kolmannen kerran peräkkäin BC Nokiaa. Helsinkiläisaseet olivat samat kuin aiemmissakin otteluissa. Joukkue käytti häikäilemättä hyväkseen pituusylivoimaansa ja mursi Nokian paikkapuolustusyritykset napakalla syöttöpelillään.

BC Nokia pysyi Panttereiden vauhdissa reilut kahdeksan minuuttia, jolloin tilanne oli 16-13 Panttereille. Seuraavan kolmiminuuttisen Pantterit vei Heli Roukanojan ja Minna Pietikäisen lähinostojen siivittämänä 11-0. Kun puoliajalle mentiin, johti Pantterit jo turvallisesti 52-23. Ensimmäisen puoliskon aikana peräti yhdeksän Pantterit-pelaaja pääsi pisteiden makuun. Joukkue voitti 20-minuuttisen levyrit 24-11 ja pisti kahden pisteen heittonsa sisään 68,2 prosentin tarkkuudella (15/22). Roukanoja teki illan 18 pisteestään 12 taukoon mennessä, jonka lisäksi hän ehti kahmia myös kymmenen irtopalloa.

Jälkimmäisillä jaksoilla BC Nokia pyrki paikkapuolustuksillaan ja prässeillään sekoittamaan Pantterit-hyökkäystä, mutta tuloksetta. Pantterit pelasi maltillisesti syötellen pallon etukentälle, jaksoi sisään-ulos-syötöillä hakea paikkaa ja otti hyviä ratkaisuita. Pantterit oli kokonaisuudessaan yksinkertaisesti numeroa liian suuri ja hyvä vastus BC Nokialle, joka kärsi Reetta Ojalan loukkaantumisesta ja poissaolosta.

Pantterit voitti lopulta lukemin 93-55 ja esiintyy neljättä kertaa SM-finaaleissa viiden viime vuoden aikana. Kolme peräkkäistä mestaruuttahan Pantterit kaappasi vuosina 2000-02.

- Pituusylivoimamme Nokiaa vastaan oli merkittävä tekijä ja korin alla ottelusarja ratkaistiin. Finaalisarjasta tulee varmasti hyvin erilainen. EBT:llä on vaarallisia pelaajia, jotka pitää saada kuriin. EBT:n etuna tulee olemaan se, että se on välierissä pelannut erittäin kovia otteluita, pohdiskeli Panttereiden Susanna Rinta, joka tiistaina heitti 13 pistettä.

SM-finalisteilla on nyt hyvin aikaa punoa juonia toistensa päänmenoksi, sillä finaalit käynnistyvät vasta viikon päästä keskiviikkona (17.3.). Tuolloin pelataan Panttereiden kotiluolassa Töölön Kisahallissa. Mestaruus ratkeaa kolmella voitolla. Pronssiottelussa kohtaavat Pussihukat ja BC Nokia. Pronssipelejä pelataan tällä kaudella vain yksi ja se pelataan jatkosarjassa paremmin sijoittuneen eli Pussihukkien kotikentällä.

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 09:14 Naisten Korisliiga

ToPo saa vastaansa Kouvottaret – PeKa ja FoA taistelevat toisesta finaalipaikasta

Naisten Korisliigan välierät alkavat tänään Helsingissä ja Kotkassa. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.