Pyrintö runteli Katajan rutiinilla ja tahdolla

17.5.2014 18:40 Toiveet joensuulaisleirissä nousivat toisen finaaliotteluvoiton myötä korkealle, mutta kahden välipäivän jälkeen Tampereen Pyrintö kaatoi ämpärillisen kylmää vettä Katajan niskaan. Antero Lehdon johtama hyökkäyspeli, huolellinen levypallopelaaminen, vaihtopelaajien energia ja Katajan hyökkäyksen passivointi olivat Pyrinnön reseptit 81–62 (44–37)-voittoon.

Antero Lehto riehui ratkaisijan roolissa finaalien kolmannessa osaottelussa.

Damon Williams kunnostautui taas monella osa-alueella.

Topias Palmi vei vaihtomiesten mittelössä voiton viime kesän maajoukkueapuvalmentajastaan Petri Virtasesta.

Teemu Rannikon Katajalla on sunnuntaina totuuden hetki Mehtimäellä. Kuvat: Tytti Nuoramo.

 Pyrintö kiristi päävalmentaja Pieti Poikolan pelisuunnitelman täydellisellä toteuttamisellaan köyttä Katajan kaulalle kolmen jakson ajan ja nykäisi lopullisesti päätösjakson alussa.

 

Ratkaisevan neljänneksen alkaessa Kataja pysytteli kolmisen minuuttia yhdeksän pisteen päässä, mutta Pyrintö ehkäisi ennalta joensuulaisten haastamishaaveet pitämällä Katajan kolmoskaarella jauhamassa palloa ja heittämässä hyppyheittoja.

 

Damon Williamsin ja BJ Raymondin onnistuneiden kakkosten jälkeen illan tähti Antero Lehto osui kahdesti perättäin. Hieman myöhemmin Hakametsän kiekkopyhätön 4,557-päinen kotiyleisö sai tuuletella, kun Petri Heinonen upotti Lehdon syötöstä pitkällä kakkosella ”Punakoneen” jo 72–57-johtoon.

 

Neljännen neljänneksen tapahtumat olivat kuitenkin vain jälkinäytös suvereenille esityksille: Pyrintö murensi Katajan jatkuvilla oikea-aikaisilla iskuilla läpi pelin, kunnes Kataja lopulta romahti.

 

– Jos ensimmäiset 20 levypalloa menevät voittajalle 16-4, siinähän jäädään jo lähtöruutuun. Pyrintö tuli paremmin peliin, emmekä pystyneet vastaamaan, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala harmitteli.

 

Antero Lehto (23/2/3 syöttöä), Damon Williams (18/16/4 syöttöä) ja BJ Raymond (14/14/2 blokia) ahkeroivat Pyrinnön korkeimmat tehot.

 

Tuttu ja turvallinen toimi taas

 

Korisliigan finaaleihin lähdettäessä molemman joukkueen päävalmentajat korostivat vastustajan tekemiin muutoksiin vastaamisen merkitystä. Kolmannessa osaottelussa Pyrintö ei kaivanut kuvioarsenaalistaan mitään uutta ja ennennäkemätöntä, vaan sen sijaan keskittyi tekemään tutut asiat entistäkin paremmin.

 

Pyrintö onnistui Katajan yksittäisiä, harvoja nykäisyjä lukuun ottamatta sanelemaan pelitempon mieleisekseen. Alkutahdit voitolle soitti Antero Lehto, joka pussitti 13 pistettä pelin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Kaksikko Damon Williams-BJ Raymond onnistui monipuolisesti niin läheltä kuin kauempaa.

 

Ja jälleen Pyrintö höynäytti vaihtomiehistöllään Katajaa, jota on yleisesti pidetty leveämmän rotaation joukkueena: Petri Heinosen (9/4), Ville Pekkolan (0/1) ja Alex Vaenerbergin (2/0) energiapelaaminen sekä Topias Palmin (8/4) ennakkoluuloton heittopeli olivat omalla tasollaan Katajan penkkipelaajiin – Petri Virtasta (8/0) lukuun ottamatta – nähden.

 

– Meillä oli kaksi päivää aikaa harjoitella ja kävimme niinä päivinä läpi pallottoman pelaajan puolustusta niin, että saimme Teemu Rannikon syötön vastanotot vaikeammaksi, mutta ennen kaikkea yksilöt nostivat tasoaan, Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola kiitteli ja nosti erikseen esille amerikkalaistakamies Kelvin Lewisin (4/2).

 

– Lewis sai eilen sapiskaa videopalaverissa puolustuspelaamisestaan, otti siitä vähän itseensä ja nosti tasoaan, kuten ammattimiehen kuuluikin, Poikola virnisti.

 

Lewis piti suurimman osan ottelun kulusta Katajan pelinrakentajamaestron Teemu Rannikon kurissa ja nuhteessa.

 

Lisäksi Pyrintö vei ottelun levypallot näytösluontoisesti 47–30 jäätyään toisessa osaottelussa irtopallo-osastolla jälkeen.

 

– Levypallo-osastolla ei hirveästi tarvinnut motivoida. Piti vain näyttää joukkueelle, että tähän mennessä kaikissa pelaamissamme pudotuspeliotteluissa levypallot voittanut joukkue on voittanut ottelun, Poikola teroitti.

 

Katajalla totuuden hetki

 

Korisliigan finaalien neljäs osaottelu pelataan Joensuussa Mehtimäen jäähallilla, missä Katajalla on totuuden hetki.

 

Joensuulaisjoukkue pelaa finaaleissa kuudetta kertaa kahdentoista vuoden sisään, ja kirkkaimmat mitalit ovat toistaiseksi kiertäneet Katajaa. Nyt Katajan on voitettava Pyrintö kahdesti nauttiakseen seurahistoriansa ensimmäistä Suomen mestaruutta.

 

– Tilanne on samanlainen kuin välierissä Biisoneita vastaan – vastustaja johtaa otteluvoitoin 2-1 ja meidän on voitettava kaksi ottelua, joista toinen vieraissa, Toijala pyörittelee.

 

– Tämä on urheilua parhaimmillaan. Meidän on valmistauduttava fyysisesti ja henkisesti ja keskityttävä siihen, että ei ole olemassa mitään muuta kuin huominen päivä. Ei ole mitään muuta.

 

Kataja isännöi Pyrintöä sunnuntaina klo 16:00.

 

Tampereen Pyrintö – Kataja Basket, Joensuu 81–62 (22–19, 44–37, 61–54), Korisliigan finaalit, 3. osaottelu, Tampere 17.5.2014

 

Pyrintö: Antero Lehto 23/2/3 syöttöä, Damon Williams 18/16/4 syöttöä, BJ Raymond 14/14/2 blokkia, Petri Heinonen 9/4, Topias Palmi 8/4, Kelvin Lewis 4/2, Antti Nikkilä 3/2, Alex Vaenerberg 2/0, Ville Pekkola 0/1, Henri Välimaa 0/0, Kristian Rasinaho 0/0.

Kataja:
Alex Wesby 11/3/3 syöttöä, Mike Morrison 10/3, Antti Kanervo 10/2, Jared Newson 9/11, Teemu Rannikko 8/2/6 syöttöä, Petri Virtanen 8/0, Vesa Mäkäläinen 3/1, Juho Lehtoranta 2/3, Sami Lehtoranta 1/1, Juho Nenonen 0/1, Jesse Niemi 0/0, Kalle Naapi 0/0.

Ottelutilastot: Pyrintö – Kataja
 
17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

Näytä lisää vastaavia