Taisteleva Kataja palkitsi kotiyleisönsä, Suomen mestaruus ratkeaa Tampereella keskiviikkona

2.5.2011 21:54 Finaalien kolmannessa osaottelussa kirvelevän tappion kärsinyt Joensuun Kataja keräsi rivinsä esimerkillisesti taisteluun neljännessä ottelussa Joensuun Areenalla ja palkitsi raivokkaasti kannustaneen kotiyleisönsä 74-70 (41-26)-voitolla tasoittaen otteluvoitot 2-2:een. Pyrinnön Kenneth Lowe ja Antwine Williams johdattivat vieraat 19 pisteen takaa loppuhetkillä neljän pisteen johtoon, mutta Katajan tehopari Jared Newson-Jason Conley ylsi jälleen loppuhetkillä urotekoihin.

Jason Conley osoitti voittajan luonteensa neljännessä finaaliottelussa Joensuussa.

Conleyta säesti Jared Newson, joka upotti Katajan kahdeksasta viimeisestä pisteestä kuusi.

Pyrinnön Kenneth Lowe oli viedä kolmosillaan joukkueensa Suomen mestaruuteen asti.

Darren Fellsin panos Katajan levypallopelissä oli huima.

Petri Virtanen ja Kataja hakevat kauden ensimmäistä voittoaan Tampereelta keskiviikkona, jolloin ratkeaa Suomen mestaruus. Kuvat: Matti O. Koskinen ja Kai Kilappa.

Kolmannessa ottelussa Pyrinnön korinaluspelin kanssa ongelmissa ollut Kataja oli lukenut läksynsä neljänteen osaotteluun lähdettäessä ja puolusti entistä aggressiivisemmin korin läheisyydessä. Sami Lehtoranta ja Darren Fells partioivat kolmen sekunnin alueella, ja tamperelaisten läpiajot päättyivät joko huonoihin heittoihin tai Katajan apupuolustuksen hyppysiin kahden ensimmäisen jakson aikana. Vahvan puolustustyöskentelynsä voimaannuttama Kataja juoksi Jason Conley ankkurinaan parhaimmillaan 49-30-johtoon ja johti vielä minuutti ennen kolmannen jakson loppua numeroissa 55-41.

Avauspuoliskolla virhevaikeuksissa ollut Antwine Williams piti kolmannella jaksolla Pyrintöä miltei yksin pystyssä, ja jakson lopussa Kenneth Lowe ja Joni Harjula toivat kolmosillaan Pyrinnön 11 pisteen päähän, 55-44. Päätösjaksolla Joensuun Areenan 2,004-päinen kotikatsomo kuitenkin joutui mykistymään, kun kaikki viisi kolmostaan upottanut Kenneth Lowe säkitti korin toisensa perään ja johdatti Pyrinnön parhaimmillaan 62-65-johtoon, kun ottelua oli pelaamatta 2:44.

Viimeiset minuutit olivat kuitenkin joensuulaishallintaa. Jälleen pitkän päivätyön Damon Williamsin puolustamisessa tehnyt Jared Newson lukitsi Lowen, ja viimeinen kaksiminuuttinen merkittiin Katajan hyväksi 12-5 Newsonin ja Conleyn tehdessä kaksin Katajalle 11 pistettä.

- Meillä loppui päätösjaksolla liike ja passivoiduimme molemmissa päissä, vaikka olimme siihen asti olleet todella aggressiivisia. Kävi vähän kuin deja vu, kun muistaa vielä edellisen täällä pelatun ottelun, kommentoi Katajan päävalmentaja Jukka Toijala päätösjakson tapahtumia.

- Meidän pojat on kuitenkin sitkeitä kavereita. Vaikka välillä näytti pahalta, emme luovuttaneet. Conley ja Newson ovat voittajatyyppejä.

Conley ja Newson Katajan tähdet, Nenonen ja Kanervo karistivat kipsinsä

Voittajajoukkueen tehokkain pelaaja oli kaksi vuotta sitten Namika Lahden paidassa Suomen mestaruutta juhlinut Jason Conley (26/3, kakkoset 8/10, kolmoset 2/4, vapaaheitot 4/4). Erityisesti ottelun toisella jaksolla Conley oli täysin pysäyttämätön vastaten 14 pisteestä Katajan nakuttaessa kaikkiaan 27 pistettä. Pyrinnön Kenneth Lowe sai tauon jälkeen Conleyn tiiviisti pihteihinsä, mutta Katajan sitä eniten kaivatessa Conley murtautui jälleen pahantekoon: Pyrinnön johtaessa 62-65 Conley ajoi uhkarohkeasti korille, kalasti Antti Nikkilälle virheen ja upotti bonusvapaaheiton koriin. Conley myös jääti ottelun neljä sekuntia ennen loppua vapaaheittoviivalta vieden kotijoukkueen neljän pisteen johtoon.

- Tuntuu hyvältä. Neljännellä jaksolla oli hetki, jolloin emme olleet saada pelitilanneheittoa mitenkään koriin, mutta noudatimme pelisuunnitelmaa ja pakotimme ottelusarjan viidenteen peliin. Viides matsi tulee olemaan aivan oma tarinansa, ennakoi Conley tulevaa.

Toisen osaottelun sankari Jared Newson (18/6, kakkoset 8/14, kolmoset 0/2, vapaaheitot 2/2) oli vaisun kolmannen ottelun jälkeen huikea. Newson säkitti puolen matkan hyppyheittoaan hyvillä tarkkuuksilla ja nikkaroi loppuhetkillä Katajan viimeisestä kahdeksasta pisteestä kuusi. Lisäksi Newson oli puolustuspäässä oma itsensä pimentäen ensimmäiset 36 minuuttia Damon Williamsin ja viimeiset neljä minuuttia Kenneth Lowen.

Vaikka Conley ja Newson päätyivät huomispäivän lehtien otsikoihin, Toijala sai peräänkuuluttamiaan ratkaisuita myös suomalaisosastoltaan. Antti Kanervo ja Juho Nenonen ovat kolmessa edellisessä finaaliottelussa upottaneet yhteensä 23 pelitilanneheitostaan vain kolme, mutta maanantaina sekä Kanervo (5/3) että Nenonen (8/2) karistivat kipsinsä näyttävästi kotiyleisön edessä.

- Ennen matsia toivoin "Neposelta" ja Antilta yhteensä kolmea kolmosta, ja sen saimme. Pyrintö on antanut tässä sarjassa ihan tarpeeksi heittoja pojille, ja tänään pojat pistivät ne sisään. Pitää yrittää miettiä, kuinka monta kolmosta pyydän kavereilta päätösmatsissa, Toijala sanaili.

Darren Fells (12/13/3 syöttöä), Sami Lehtoranta (1/4/3 syöttöä/2 blokkia) ja Petri Virtanen (4/1/3 syöttöä) olivat Joensuun Areenalla tiiviisti Pyrintö-puolustuksen sitomat, mutta kokenut kolmikko onnistui hyvin pelin muilla osa-alueilla. Fellsin merkitys levypallopelissä oli joukkueelleen korvaamaton, Lehtoranta muodosti Katajan korinaluspuolustuksen selkärangan ja Virtanen-Conley-parivaljakko piti yhdessä huolen siitä, että joensuulaishyökkäys onnistui jauhamaan settipelejään hyökkäyspäässä hyvillä tehoilla.

Parantamisen varaakin jäi: kolmannen jakson lopusta alkaen Kataja passivoitui ja Pyrintö pääsi leipäheitoillaan peliin mukaan. Conleyn mukaan keskiviikon ratkaisuotteluun on tiedossa uusia juonia.

- Meille jäi aivan varmasti paljon parannettavaa. Tämä matsi katsotaan videolta pikapuoliin ja sitten viidennessä matsissa otetaan selvää, mitä voimme tehdä Pyrinnön kotiyleisön hiljentämiseksi.

Pyrintö kävi kiinni mestaruudessa

Ottelun avauspuoliskossa näytti siltä, että Katajan aggressiivisempi, korinalustaa sumputtava puolustus tiputti tamperelaiset lopullisesti kyydistä. Tauon jälkeen Pyrintö teki kuitenkin jälleen sen, mikä on käynyt suomalaiselle koripalloyleisölle varsin tutuksi kauden aikana, ja nousi lähes tavoittamattoman oloisen tappioaseman (30-49) perästä voittoon kiinni.

Tauon jälkeen Pyrintö onnistui joukkuepuolustuksellaan vaikeuttamaan kotijoukkueen syöttöpeliä olennaisesti ja pakottamaan Katajan epätasapainoisiin heittoihin. Kolmannella jaksolla Pyrinnön nosti lähes yksin suosta Antwine Williams (16/5, kakkoset 4/7, kolmoset 2/4, vapaaheitot 2/2), joka avauspuoliskolla pelasi vain muutaman minuutin kolmen virheensä johdosta. Päätösjakso oli puolestaan Kenneth Lowen (28/6/3 riistoa, kakkoset 5/12, kolmoset 5/5, vapaaheitot 3/4) show: 15 pistettä ahdistetuilla heitoilla lähes erehtymättömästi. Pyrintö kävi lähellä Suomen mestaruutta, mutta kaksi minuuttia kestänyt johtoasema ei kuitenkaan riittänyt.

- Ensimmäisellä puoliajalla Kataja käytti meidän intensiteetin puutteen aivan oikein hyödykseen ja pelasi hienoa palloa. Tauolla päätimme, että nyt rupeamme jumankauta sentään puolustamaan, ja saimme tiivistettyä 1-1-puolustustamme, syöttölinjojen pelaamista sekä paineen palloon. Suomalaiselle koripallolle tämä ottelusarja on todella hieno juttu, tällaista urheiluviihdettä on varmasti mukava seurata katsomosta käsin, mietti Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola.

Pyrinnön hyökkäyspään tehot jäivät kuitenkin turhan paljon Lowen ja Antwine Williamsin varaan. Viime kevään finaalien arvokkain pelaaja Damon Williams (15/11, kakkoset 5/13, kolmoset 1/5, vapaaheitot 2/8) heitti Pyrinnön ensimmäisestä 14 pisteestä kahdeksan, mutta hyytyi ottelun edetessä Jared Newsonin käsittelyssä täysin. Myöskään edellisessä ottelussa tuhojaan tehnyt Antti Nikkilä (6/8/2 blokkia, kakkoset 2/8, vapaaheitot 2/2) ei päässyt juhlimaan korin alla.

Koripallon kevään 2011 miesten Suomen mestaruus ratkeaa keskiviikkona Pyynikin palloiluhallilla Tampereella.

- Totesimme ennen matsia (apuvalmentaja) Ilpo Rantasen kanssa, että olemme win-win-tilanteessa: tänään olisi ollut todella makea voittaa mestaruus, mutta keskiviikkoisesta on tulossa aivan upea tapahtuma. Viime kevään viides finaali ei unohdu koskaan, ja olemme pelanneet Pyynikillä aika kovalla itseluottamuksella. Tällaista ensimmäistä puoliaikaa emme enää pelaa, Poikola lupasi.

Korisliigan ratkaiseva finaaliottelu Pyrintö-Kataja keskiviikkona 4. toukokuuta klo 18:30 alkaen. URHOtv televisioi ottelun suorana lähetyksenä.

Lisätietoja: Ottelutilastot

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.