Veitsenterällä astellut Bisons otti kiinnityksen mestaruuteen

7.5.2012 Korisliigan kolmas finaaliottelu eteni 36 minuuttia kotijoukkue Joensuun Katajan tahdissa. Loimaalainen Nilan Bisons osoitti kuitenkin jälleen kerran periksiantamattoman luonteensa rynnistämällä Jeb Iveyn ja Clifton Jonesin johdolla ottelun väkisin jatkoajalle ja 85–91 (47–37, 77–77)-voittoon. Suomen mestaruus on katkolla loimaalaisille keskiviikkona.

Ruokamyrkytys ei painanut enää Jeb Iveyta Joensuussa.

Bisonsin työn sankari oli loppuhetkillä arvoon arvaamattomaan noussut Clifton Jones.

Jared Newson oli pysäyttämätön kolmen ja puolen jakson ajan.

Matti Nuutisen tärkeät kolmoset pitivät Bisonsia mukana pelissä avauspuoliskolla.

Tempopelillään ja vahvalla joukkuepuolustuksellaan kenttätapahtumia hallinnut Joensuun Kataja johti Bisonsia vajaat viisi minuuttia ennen kolmannen ottelun loppua turvallisin lukemin 73–63.

 

Kuluvan kauden aikana monesti aiemminkin syvästä päästä kuiville uinut Bisons onnistui kuitenkin jälleen täydellisesti ottelun lopun hermopelissään. Veteraanit Clifton Jones ja Jeb Ivey nostattivat hurmosta loimaalaisleirissä puolustuksellaan, ja toisessa kenttäpäädyssä Bisons jauhoi Iveyn pelinrakentelun ja Martin Zenon 1-1-ratkaisujen turvin pelin väkisin tasoihin varsinaisen peliajan lopussa.

 

Kataja upotti jatkoajan ensimmäisen korin, jonka jälkeen Bisons hallitsi molempia kenttäpäätyjä. Joensuulaisten joukkuehyökkäyksen käpertyessä kokoon vieraat veivät jatkoajan pistein 14-8 ja ottelun viimeiset runsaat yhdeksän minuuttia ratkaisevasti 24–12.

 

– Emme olleet puolustuspäässä kummoisia, mutta kuten on tapahtunut useasti aiemminkin tällä kaudella, me taivuimme mutta emme murtuneet. Saimme pysäytettyä vastustajan hyökkäyksen kun sitä eniten tarvitsimme ja aloimme toteuttaa myös hyökkäystämme paremmin, Bisons-päävalmentaja Greg Gibson kiitteli.

 

– Kaksi päivää aiemmin lähdimme jatkoajalle täsmälleen samasta pistetilanteesta (77–77) ja silloin tuloksena oli pannukakku. Tänään olimme tehtävämme tasolla. En voi ylistää tarpeeksi tätä ryhmää ja heidän sitoutumistaan yhteiseen asiaamme, Gibson jatkoi.

 

Ivey ruokamyrkytyksen kourista voittajaksi

 

Bisonsin loppuhetkien taistelun ilmentymä oli pelinrakentaja Jeb Ivey (18/1/7 syöttöä), joka vielä kaksi päivää aiemmin kamppaili Loimaalla ruokamyrkytyksen kourissa. Iveyltä kesti aikansa karistaa ruosteet yltään, mutta vireeseen päästyään takamies oli tuttuun tapaansa ilmiömäinen upottaen Bisonsin viimeisestä 24 pisteestä 10 ja pakottaen Katajan pelinrakentaja B.A. Walkerin kolmeen ratkaisevaan pallonmenetykseen.

 

Finaalisarjan parhaan ottelunsa pelasi myös Bisonsin 201-senttinen, 34-vuotias sentterikonkari Clifton Jones (10/10/3 riistoa/2 blokkia), joka urakoi viimeisen 15 minuutin aikana kahdeksan pistettä, seitsemän levypalloa sekä kaksi blokkia. Päätösminuuteilla Jones korvasi erinomaisesti Ryan McDadea (12/7), jonka finaalien vapaaheittokipsi (tänään 0/10) pysyy tiukasti paikallaan.

 

– Clifton on nälkäinen. Hän oli todella väsynyt lopussa, mutta hän ei olisi mistään hinnasta suostunut lähtemään kentältä, Gibson hymyili.

 

– Tässä sarjassa kymmenen pisteen tappioasema ei ole mitään. Niin kauan kuin pysymme pelisuunnitelmassa, saamme sellaisen johdon kiinni koska vain, Jones linjasi.

 

Martin Zeno (22/1) puolestaan haki loppumetreillä selkävoiton Jared Newsonista, joka ei pystynyt puolustuksellaan vastaamaan Zenon nopeuteen. Neljä kolmosta upottanut Matti Nuutinen (19/5) piti Bisonsia hengissä ottelun avauspuoliskolla ja tarkoin vartioitu Mikko Koivisto (6/3) säkitti illan ainoat pelitilannekorinsa jatkoajalla.

 

Tilastojen valossa merkittävä yksityiskohta on, että Bisons ylsi voittoon, vaikka joukkue heitti 33 vapaaheittoyrityksestään vain 16 koriin.

 

Kataja luovutti johtonsa

 

Finaalien kahdessa ensimmäisessä osaottelussa maltillista koko kentän joukkuehyökkäystä esittänyt Joensuun Kataja pyrki maanantaina hyödyntämään Iveyn sekä selkävaivaisen Ryan McDaden puolikuntoisuutta ja juoksemaan kenttää. Toisessa kenttäpäädyssä Kataja puolestaan pakotti Bisonsin hyppyheittojoukkueeksi, ja vain Matti Nuutisen täsmäkolmoset pitivät loimaalaisia jotenkin mukana pelissä.

 

Kolmen ja puolen jakson ajan Katajan suunnitelma toimi kuin unelma muutamia nukahduksia lukuun ottamatta, mutta viimeisen yhdeksän minuutin aikana joensuulaiset menettivät kontrollin täydellisesti.

 

– Samanlainen loppu kuin lauantaina Loimaalla, nyt vain toisinpäin. Pitää katsoa ottelutallenteelta, mitkä olivat ne ratkaisevat virheet. Annoimme kohtalaisen ison johdon pois, harmitteli Katajan päävalmentaja Jukka Toijala.

 

Ottelua parhaimmillaan 13 pisteellä johtaneen Katajan hyökkäyspään tehotykki oli Jared Newson (25/11), joka oli päätösjakson puoleenväliin asti lähes pitelemätön. B.A. Walker (17/5/5 syöttöä) ja Petri Virtanen (14/1/3 syöttöä/4 riistoa) onnistuivat myös runsaan kolmen jakson ajan tempon ylläpitämisessä, mutta hyytyivät muun joukkueen tavoin ratkaisuhetkillä.

 

Katajan avainpelaajista Sami Lehtoranta (8/6) ajautui loimaalaispuolustuksessa kauas mukavuusalueeltaan ja Antti Kanervon (2/1) heittotila jäi minimiin.

 

Mestaruus katkolla Loimaalla

 

Nilan Bisons johtaa finaalisarjaa voitoin 2-1. Nousijajoukkueella on mahdollisuus katkaista finaalisarja ja juhlia mestaruutta jo keskiviikkona Loimaan Liikuntahallilla.

 

– Mestaruutta juhlii se joukkue, joka pystyy ensimmäiseksi voittamaan kotonaan, muistutti Toijala finaalisarjan luonteesta: kaikki kolme osaottelua ovat päättyneet vierasvoittoihin.

 

– Olemme saaneet todistaa mielenkiintoista, hienoa ottelusarjaa, enkä näe tilanteen muuttuvan keskiviikkona Loimaalla. Mitä tahansa tapahtuukin, meidän on oltava valmiina, Gibson teroitti.

 

 

Joensuun Kataja – Nilan Bisons 85–91 (22–16, 47–37, 63–56, 77–77), Korisliigan finaalit, kolmas osaottelu, Joensuu 7.5.2012

 

Kataja: Jared Newson 25/11, B.A. Walker 17/5/5 syöttöä, Petri Virtanen 14/1/3 syöttöä/4 riistoa, Jeremy Price 9/3, Juho Nenonen 8/6, Sami Lehtoranta 8/6, Antti Kanervo 2/1, Elias Kajander 2/1, Ilpo Pehkonen 0/0, Johannes Lasaroff, Lasse Hintsala, Samuel Haanpää. 2p 30/52 (58%) 3p 6/16 (38%) 1p 7/9 (78%).


Nilan Bisons:
Martin Zeno 22/1, Matti Nuutinen 19/5, Jeb Ivey 18/1/7 syöttöä, Ryan McDade 12/7, Clifton Jones 10/10/3 riistoa/2 blokkia, Mikko Koivisto 6/3, Ville Mäkäläinen 4/5, Jani Kivinen 0/0, Turkka Rikkonen, Santeri Latvala, Toni Karppinen, Eero Aaltonen. 2p 24/47 (51%) 3p 9/17 (53%) 1p 16/33 (48%).

 

Lisätietoja: Ottelutilastot


 
14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

Näytä lisää vastaavia