Yliopistonaisten tiet nousivat konferenssiturnauksissa pystyyn

12.3.2005 Suomalaisten yliopistonaisten kausien jatkuminen on NCAA-mestaruusturnaukseen joukkueita kelpuuttavan valintakomitean käsissä. Kaikkien kahdeksan suomalaisen mestaruusjahti konferenssiturnauksissa päättyi ennen aikojaan, joka tietää valtaosalle USA:n yliopistojoukkueista kauden päättymistä. Seuraavassa sähkeitä USA:sta.

Yhdysvaltain yliopistokoripallossa pelataan konferenssiturnausten jälkeen NCAA-mestaruusturnaus. Erityinen valintakomitea valitsee turnaukseen konferenssimestareiden lisäksi joukkueita, joita kelpuutetaan mukaan naisten turnaukseen kaikkiaan 64. On erittäin epätodennäköistä, että ”suomalaisjoukkueita” mukaan pääsisi.  

Eva Mäkelän Florida International selvitti tiensä Sun Belt –konferenssiturnauksessa toisella kierrokselle kaadettuaan New Mexico Staten 48-45. Espoolaislähtöinen Mäkelä oli ottelussa vedossa tehtyään 15 pistettä ja jaettuaan kolme koriinjohtanutta syöttöä. Toisella kierroksella Louisiana-Lafayette vei kuitenkin trillerin nimiinsä 61-60-loppuluvuin ja passitti näin Florida Internationalin katsomon puolelle. Mäkelä urakoi ottelussa täydet 40 minuuttia ja sai aikaiseksi seitsemän pistettä ja neljä syöttöä.  

Florida International päätti kautensa voittosuhteeseen 18-11. Mäkelä nousi toisella kaudellaan joukkueen avainpeluriksi ja pelasi joukkueen 29 ottelussa keskimäärin huimat 36,6 minuuttia. Tilastokeskiarvoikseen hän tehtaili 11,1 pistettä, 4,5 levypalloa ja 2,4 syöttöä.  

Niinikään toista kauttaan yliopistossaan Seton Hallissa viettänyt Heta Korpivaara sai suomalaispelureista toiseksi eniten peliminuutteja kauden aikana, 33,0. Hän aloitti kaikissa pelaamassaan 27 ottelussa, pussitti 7,8 pistettä, vei 4,6 levyriä ja antoi 1,1 syöttöä. Seton Hallin (voittosuhde 14-14) kausi loppui mollivoittoisesti, kun se hävisi viisi viimeistä otteluaan. Big East –turnauksen avauskierroksella toisen suomalaisen, Tiina Stenin, edustama St. John’s väänsi siitä 45-42-voiton.  

St. John’sille tuli noutaja heti seuraavassa koitoksessa, kun se hävisi Rutgersille 45-69. Seton Hall –ottelussa ilman peliaikaa jäänyt Sten käväisi Rutgers-pelissä kentällä minuutin ajan ja ehti torjua kerran ja ottaa yhden levypallon. Viime kaudella vielä Turun Riennon riveissä pelannut ja SM-sarjan vuoden tulokkaaksi valittu Sten pelasi kauden aikana niukanlaisesti. Joukkueen 29 ottelusta hän pääsi kehiin 18 pelissä ja vietti parketilla näissä keskimäärin 4,5 minuuttia. Stenin pistekeskiarvoksi muodostui 1,8 ja levyrisarakkeessa lukema oli 1,0. St. John’sin voittosuhde kaudesta oli 19-10.  

Sario valittiin konferenssin tulokasviisikkoon 

Yksi yliopistokauden positiivisimmista suomalaissuorittajista oli Binghamtonin Laura Sario. Ensimmäisen kautensa pelannut Sario nousi puolivälissä kautta joukkueensa aloitusviisikkoon ja oli näkyvässä roolissa sen jälkeen. Binghamtonin 28 ottelussa syntyneet keskiarvot 7,7 pistettä, 4,3 levypalloa ja 0,9 syöttöä 29,9 peliminuutissa toivat valinnan America East –konferenssin tulokasviisikkoon. Sario on vasta Binghamptonin historian toinen peluri, jonka kohdalle kyseinen valinta on osunut.  

Sarion suomalaisen joukkuekaverin Juta Jahilon tulokaskausi sujui tilastollisesti 1,7 pisteen, 1,8 irtopallon ja 7,3 peliminuutin keskiarvoilla.  

Binghamptonin voittosuhde oli 10-18. Konferenssiturnauksessa puolivälierässä joukkue hävisi Vermontille lukemin 65-80. Sario syötteli uudeksi yliopistoennätyksekseen seitsemän ”namupassia”, teki viisi pistettä ja poimi neljä levypalloa. Jahilo jäi kolmessa minuutissa tilastomerkinnöittä.  

Laura Sarion ohella Maija Lähteen tulokaskausi oli positiivinen. Lähde taisteli itsensä pikkuhiljiaa Saint Mary’sin aloitusviisikkoon ja loisti etenkin loppukaudesta. Saint Mary’sin voittaessa esimerkiksi runkosarjan päätöspelissään San Franciscon 72-57 Lähde tehtaili tulokaskautensa kolmannen ”tupla-tuplan” nostelemalla 12 pistettä ja kauhomalla kymmenen levypalloa. Kauden keskiarvoiksi Lähteelle kirjattiin 23,7 minuuttia, 5,4 pistettä, 4,9 levypalloa, 1,6 koriinjohtanutta syöttöä ja 1,2 riistoa. Saint Mary’sin matka West Coast –konferenssin turnauksessa tyssäsi heti avauskierrokselle, kun Pepperdine voitti sen 57-49. Saint Mary’sin kauden saldoksi jäi voittosuhde 15-13.  

Jonna Launiaisen edustama Texas-El Paso avasi Western Athletic –konferenssiturnauksen Boise Statea vastaan ja kohtasi heti voittajansa. Boise State voitti lukemin 54-50. Launiainen ei kauden viimeisissä peleissä paljoa peliaikaa saanut, mutta kauden keskiarvot olivat 21,8 minuuttia, 4,8 pistettä, 1,4 levypalloa ja mukavat 2,3 syöttöä ottelua kohden. Launiainen upotti kolmosensa kauden mittaan 37,5 prosentin sihdillä (27/72). Texas-El Paso voitti 29 pelistään 12.

Kauden keskivaiheilla loukkaantumisesta kärsinyt Viorica Badinici pelasi 17 Buffalon ottelussa. 190-senttisen suomalaisen tehot olivat 15,9 peliminuutissa 4,5 pistettä ja 2,5 levypalloa. Buffalon kausi oli vaisu, sillä sen voittosuhteeksi jäi 4-24. Mid-American –konferenssiturnauksen avausottelussa joukkue kärsi 46-79-tappion Eastern Michiganille.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_naiset/
 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

22.4.2024 14:01 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen johdattamassa Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtonen oli Granadan avainpelaajia joukkueen ottaessa ison askeleen kohti sarjapaikkaa. Severi Kaukiainen joutui pettymään Viron ja Latvian yhteisliigan finaalissa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

15.4.2024 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin takamiehet tehokkaina

Susijengin takamiehet osoittivat heittotaitojaan viikonlopun otteluissa. Sasu Salin kiitti vastuusta tehokkaasti auttaessaan Teneriffan voittoon Espanjassa, Ilari Seppälä paukutti 21 pistettä Ranskassa ja Ville Tahvanainen saman määrän Islannissa. Myös Aatu Kivimäki ylsi kaksinumeroisiin.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

Näytä lisää vastaavia