Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

31.7.2023 14:50 ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

Henri Kantonen odottaa seuraavaa kehitysaskeltaan pelaajana. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä heinä-elokuun 2022 taitteessa Kantosen toipuminen Korisliigan finaalien aikana iskeneestä polvivammastaan kisakuntoon oli monen lukon takana. Vaikka ennuste oli epävarma, alustava ja kenties aavistuksen optimistinen kuntoutumisaikataulu piti.

- Vuosi sitten treenasin ekalla Susijengin leiriviikolla tyhjällä kentällä, toisella viikolla pelasin puolen kentän 3-3-pelejä. Olisikohan minulla ollut kahdet täysipainoiset harjoitukset koko kentällä takana siinä vaiheessa, kun pelattiin Tampereen tuplamaaottelu Belgiaa vastaan, hän muistelee.

- Fyysisen kunnon suhteen en ollut yhtään huolissani, koska tein paljon hommia viime kesänä, mutta polven tilanne mietitytti. Belgia-peleissä polvessa tuntui kuitenkin hyvältä. Sen jälkeen ajatukseni oli, että niin kauan kuin polvi kestää, tulen ehdottomasti pelaamaan paikasta EM-kisajoukkueessa.

Kesän 2022 kaksi ensimmäistä karsintaottelua jäivät polveaan kuntouttaneelta Kantoselta väliin, mutta elokuun lopun Israel- ja Viro-otteluissa hän oli joukkueessa mukana ja sen jälkeen kisakone kutsui. Prahaan päästyään Kantonen lunasti vahvasti paikkansa Susijengin 1-3-paikkojen jokapaikanhöylänä viidentoista minuutin ottelukohtaisella peliajalla. 

Kantosen kesän tähtihetki koitti Berliinissä 11. syyskuuta 2022 pelatussa välieräottelussa, jossa hän upotti viimeisillä minuuteilla tärkeän kolmosen, torjui Kroatian ykköstykin Bojan Bogdanovicin heiton ja toi pelinrakennuksellaan kentälle rauhallisuutta.

”Karhu Basket oli mulle oikea ratkaisu tähän vaiheeseen uraa”

EM-kisoista kotiuduttuaan Kantonen palasi arvokisakentiltä kotimaahan ja Karhu Basketiin, Suomen ja Korisliigan viimeisen puolen vuosikymmenen ylivoimaisesti menestyneimpään seuraan.

Karhu Basketin kanssa vietetty kausi oli niin Korisliigan (SM-hopeaa) ja FIBA Europe Cupin (sijoitus neljän parhaan joukossa) osalta Kantoselle omanlaisensa Susijengin jatke. Kantonen pääsi erinomaisesti roolitetussa ammattilaisjoukkueessa sekä pelaamaan vahvuuksillaan että kantamaan isoa vastuuta.

Jos jossittelu sallitaan, mikäli amerikkalaissentteri Simeon Carter olisi pysynyt ehjänä, kenties Karhu Basketin SM-hopea ja FIBA Europe Cupin välieräpaikka olisivat voineet jopa kirkastua.

- Karhu Basket oli mulle oikea ratkaisu tähän vaiheeseen uraa. Seura- ja harjoitteluympäristö ovat Kauhajoella Suomen kärkipäätä ja FIBA Europe Cupin pelaamisen vei meitä eteenpäin paitsi seurana ja yksilötasolla, myös laajemmin suomalaisessa koriksessa, hän arvioi.

- Tuntuu, että meidän menestys FIBA Europe Cupissa tuli yllätyksenä kaikille muille paitsi meille itsellemme. Alkulohkovaiheessa todettiin yhdessä, että me ollaan parempi joukkue kuin suurin osa muista FIBA Europe Cupin joukkueista ja haluttiin myös näyttää se. Mielestäni tehtiin niin hyvä tulos kuin näissä olosuhteissa voi tehdä.

Vuoden takainen EM-kisakokemus ja seurajoukkuekausi 2022-23 ovat vahvistaneet Kantosen käsitystä omista vahvuuksistaan ja lokerostaan eurooppalaisilla kentillä. Tästä kertovat myös hänen tavoitteensa ensi kaudeksi.

- Tavoitteena olisi päästä ensi kaudeksi kovaan eurooppalaiseen sarjaan pelaamaan, Kantonen linjaa. 

- Sopivaa tarjousta ei ole vielä tullut, mutta olen ihan valmis siihen, että pelaajamarkkinoilla menee pidemmällekin syksyyn. Seurataan tilannetta ja tehdään töitä sen eteen, että oikea paikka aukeaa. Näen, että mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia.

”Koko jengi näyttää olevan tosi hyvässä formissa”

Tulevaa seurajoukkuekautta edeltää taas uusi kesä Susijengissä.

MM-kisakesän 2023 susileiritys on kääntynyt toiselle viikolleen ja joukkue on siirtynyt Helsingin Mäkelänrinteen URHEA-hallilta Lohjan Kisakallion Susi Training Centeriin.

- Kahdeksan viikon omatoiminen kesäharjoittelu meni omalta osalta niin kuin pitikin. Mulla oli kesällä lajitreenejä Samuel Haanpään ja Petteri Koposen kanssa, pari viikkoa yksilötreenejä Teemu Rannikon kanssa ja vielä fysiikkaa Karhu Basketin Raimo Stefanovin kanssa. Kesätreenauksessa kaikki meni niin kuin piti ja edessä pitäisi olla ihan looginen seuraava steppi pelaajana, hän laskeskelee.

Sekin on avuksi, että Susijengissä Kantonen pääsee jälleen mittaamaan tasoaan maan parhaita vastaan. Markkasen ja Salinin taitotason tietävät jo entuudestaan kaikki. Susijengin nuori eturivi Micke Jantusesta Edon Maxhuniin ja Elias Valtosesta Alexander Madseniin on kasvanut taas vuoden verran korkoa Euroopan huippusarjoissa. Yhdysvalloista susipaitaan ovat puolestaan entistä vahvempina saapuneet vaikkapa Miro Little, Olivier Nkamhoua ja Jacob Grandison.

- Koko jengi näyttää olevan tosi hyvässä formissa sen perusteella, mitä tässä on parin viikon aikana yhdessä treenattu. Tosi mielenkiintoista päästä näkemään, miten kaikki loksahtaa kohdilleen, kun aletaan pelaamaan kunnon pelejä, Henri ennakoi perjantaina Tampereella pelattavaa Liettua-ottelua.

Mielenkiintoa lisää sekin, että lentokone Tokion kautta Okinawalle lähtee Helsinki-Vantaalta jo kolmen viikon päässä. Kantonen uskoo, että koko Susijengin tarkoitus on jatkaa Aasiassa sieltä, mihin se Prahassa ja Berliinissä jäi.

- Edelleen mun mielessä pyörii se, että me oltiin viisitoista pistettä johdossa toisella neljänneksellä sittemmin Euroopan mestaruuden voittanutta joukkuetta vastaan puolivälierissä. Se kertoo siitä, miten kovalla tasolla meidän on mahdollista pelata joukkueena, Kantonen uhkuu. 

- Kaikkeni teen, että olen kisakoneessa mukana. Vastustajat Okinawalla on tietenkin maailmantasoa, mutta uskon, että meillä on taas vähän parempi ja kokeneempi Susijengi koossa. Tästä on tulossa tosi mielenkiintoinen loppukesä.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Liput otteluihin ovat myynnissä.

Henkilöt

 
3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

30.6.2023 11:15 Susijengi

Dettmann Rising Stars -leirityksestä: ”Lupaavalta näyttää”

Suomen Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Henrik Dettmann seurasi Susijengi Rising Stars -leirityksen harjoitukset ja pelit paraatipaikaltaan kentän laidalta. Dettmann kertoo pitäneensä näkemästään ja toteaa leirityksen antaneen hyviä signaaleja Susijengin kesästä ja lähitulevaisuudesta. Myös ottelu MM-kisaisäntä Filippiinejä vastaan synnytti ajatuksia.

Näytä lisää vastaavia