Anton Mirolybov ja Aleksi Koskinen jahtaavat Itävallan mestaruutta

26.9.2019 14:59 Anton Mirolybov jatkaa valmentajauraansa Itävallan viime kauden hopeamitalisti Swans Gmundenin joukkueessa. Apuvalmentajakseen hän nappasi BC Nokiassa aiemmin toimineen Aleksi Koskisen.

Aleksi Koskinen (vas.) ja Anton Mirolybov (oik.) valmentavat itävaltalaista Swans Gmundenia. (Kuva: Basket Swans Gmunden)

Viime kaudella Luxemburgissa US Basket Racingia valmentanut ja sitä ennen pitkän uran Suomessa sekä Saksassa luonutta Mirolybovia odottavat nyt uudenlaiset haasteet Itävallassa.

- Agentin kanssa haettiin minulle uutta seuraa ja täällä oli paikka vapaana. Täällä on minulle Saksan ajoilta tuttu GM, joka oli tuolloin pelaaja, jota yritin rekrytoida omaan joukkueeseeni joskus kymmenen vuotta sitten, joten siinä oli sellainen luonnollinen kontakti. Hakijoita oli tiettävästi yli 140 ja nyt tässä ollaan, Mirolybov kertoo päätymisestään Itävaltaan.

Mirolybov houkutteli oikeaksi kädekseen BC Nokiassa apuvalmentajana toimineen Koskisen. Mirolybov näkee 27-vuotiaan Koskisen tulevaisuuden valmentajanimenä.

- Olin Aleksin kanssa jutellut jo kesällä ja mielestäni hän on tulevaisuuden valmentajanimi. Hän täydentää minun osaamisalueitani mielestäni hyvin. Tammivaaran Ari otti minut silloin Saksaan apuvalmentajaksi suunnilleen samanikäisenä ja opetti minulle paljon. Ajattelin nyt laittaa soihtua eteenpäin, että Aleksi saisi ensikosketuksensa ulkomailla valmentamiseen, ja ehkä voin opettaa hänelle jotain.

Aleksi Koskinen toimii Anton Mirolybovin oikeana kätenä. (Kuva: Basket Swans Gmunden)

Viime kaudella Mirolybov valmensi Luxemburgissa, jossa suurin osa pelaajista oli puoliammattilaisia. Nyt hän saa käsiinsä jälleen täysammattilaisjoukkueen.

- Tämä on Itävallan top2-organisaatioita ja hyvin perhekeskeinen yhteisö. Meillä käy peleissä eniten katsojia ja lisäksi joukkueen ympärillä toimii yli 100 vapaaehtoista. Viime kaudesta jäi käteen paljon opetuksellisia asioita. Piti pystyä perustelemaan omat ajatukseni ja opetukseni pelaajille selvästi, kun taso ei ollut välttämättä niin korkealla. Vaikka nyt valmennan ammattilaisia, niin se opettamisen tärkeys pitää edelleen säilyttää.

Swans Gmunden sijoittui viime kaudella sarjassa toiseksi hävittyään finaalissa Kapfenberg Bullsille suoraan otteluvoitoin 0-3. Kapfenberg oli kovempi myös sarjakauden alla pelatussa Super cupissa, jonka hallitseva mestari voitti 68-60. Mirolybov lähtee kuitenkin toiveikkaasti haastamaan ennakkosuosikkia.

- Kapfenberg on ehdoton ennakkosuosikki sarjaan. Heillä on seitsemän ulkomaalaista joukkueessa, kun taas meillä on vain kaksi. Toisaalta meillä on sitten Itävallan maajoukkuepelaajia. He olivat ennen Super cupia jo pelanneet Mestarien liigan karsintoja ja siitä johtuen aloittaneet kautensa muutamaa viikkoa meitä aiemmin, joten minulla oli kuvitelma, että he olisivat olleet aika paljon meitä edellä. Esityksemme oli vähintäänkin lupauksia antava ja olemme heille vakava haastaja tällä kaudella. Ilmaiseksi emme tule heille antamaan mitään.

- Meillä on nimenomaan joukkue. Siinä on kokemusta sekä nuoruutta ja ulkomaalaiskaksikko on istunut hyvin joukkueeseen. Joukkueesta löytyy vähän kaikenlaista osaamista eikä meillä ole sellaista selkeää supertähteä, jonka käsiin pelaamme palloa. Isoin vahvuutemme löytyy nimenomaan joukkuetekemisessä, Mirolybov kuvailee miehistöään.

"Ponttis" on tehnyt pitkän valmennusuran ulkomailla. (Kuva: Basket Swans Gmunden)

Swans osallistuu myös kansainväliseen Alpe Adria Cupiin, jossa on joukkueita Itävallan lisäksi Unkarista, Tshekistä, Kroatiasta, Slovakiasta, Sloveniasta ja Puolasta. Swansin kanssa samassa lohkossa pelaavat tshekkiläinen Brno, slovakialainen Patrioti Levice sekä slovenialainen Polzela.

- Emme ole vielä hirveästi asetelleet tavoitteita Alpe Adria Cupia ajatellen, mutta se on taas yksi mahdollisuus voittaa jotain tällä kaudella. Tiedän siellä olevan hyviä joukkueita ja samalla se on meille hyvä lisähaaste. Seuran tavoitteena on tulevaisuudessa pelata FIBA:n alaisia kansainvälisiä pelejä ja tämä on yksi askel sitä kohti. Mukana on 16 joukkuetta neljässä lohkosta joista kaksi menee jatkoon, niin kyllä meidän mielestäni pitäisi olla toinen niistä jatkajista, Mirolybov miettii.

Swansin sarjakausi käynnistyy lauantaina 28.9. Wien Timberwolvesin vieraana.  

 
3.6.2020 20:21 Suomalaiset ulkomailla

Iisalojen Merlins Crailsheim vaikeista lähtökohdista Bundesliigan lopputurnaukseen

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentama Merlins Crailsheim lähtee viikonloppuna Bundesliiga-kauden päättävään lopputurnaukseen haastavista lähtökohdista.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

28.5.2020 21:01 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson hakee Ulmin kanssa positiivista päätöstä kaudelle

Saksan Bundesliiga teki päätöksen kauden jatkosta ja sarja pelataan loppuun turnausmuotoisena. Ulmin apuvalmentaja Daniel Jansson odottaa turnauksesta mielenkiinnolla.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

17.4.2020 20:30 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalolla pitänyt kiirettä myös tauon aikana – ”Välillä on ollut aika hektistä”

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Crailsheim Merlinsin sensaatiomainen kausi Bundesliigassa keskeytyi, kun koronapandemia lopetti pelit myös Saksassa. Tuomas Iisalo on pitänyt itsensä kiireisenä perheen parissa sekä valmennustietouttaan syventäen.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

5.4.2020 14:35 Suomalaiset ulkomailla

Roope Ahosen kuntoutuminen alkanut hyvin – ”Oikeaan suuntaan ollaan menossa”

Roope Ahosen, 29, kausi loppui kesken leikkausta vaatineen vakavan alaraajavamman vuoksi. Espanjassa vammaansa kuntouttava Ahonen on hyvässä vauhdissa kuntoutumisen kanssa, vaikka olosuhteet ovat tällä hetkellä erityislaatuiset.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

28.3.2020 20:27 Suomalaiset ulkomailla

Vilma Kesäsen kaudessa kaksi puolta – Heta Äijäselle paljon oppia

Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Vilma Kesänen, 31, liittyi loppukaudesta suurseura TSV 1880 Wasserburgin mukaan ja Heta Äijänen, 22, pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä.

27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

Näytä lisää vastaavia