Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

4.8.2020 08:57 Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Carolina Kert on häikäisevän urheilullinen pelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Kertin kaksi viimeisintä kesää ovat olleet aikamoista hullunmyllyä. Kesällä 2019 hän puki ensimmäistä kertaa urallaan haastajamaajoukkueen paidan ylleen ja oli nostamassa Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkueen EM-kisojen A-divisioonaan pienillä minuuteilla.

Aikaisemmalla nollalla maaottelulla hän runnoi itsensä maajoukkuetoimintaan vähän yllättäen, ikään kuin puskan takaa. Sitä edelsi viimeinen A-tyttökausi, jolloin hän pääsi ensimmäisiä kertoja pelaamaan kunnolla, kovaa sarjaa ja isossa roolissa.

– Sillä kaudella pääsin kunnolla pelaan playoffien aikaan. Sitten pääsin U20-joukkueen kanssa kesäksi ja tapahtui paljon kehitystä pelillisesti, Kert kertoo.

– Nyt alkukesästä tein paljon mentaalisesti töitä. Kun korona alkoi, niin en koskenut ollenkaan palloon, vaan mietin juttuja vain päässäni. Tänä kesänä oon jotenkin puhjennut kukkaani.

Korson Kunto -kasvatti Kert ei ole ollut junnutähti, joka on dominoinut ikäluokkansa pelejä pienestä lähtien. Hän on ollut potentiaalinen pelaaja, jonka läpimurto on odottanut aina seuraavaa kautta. Työnteko ei ole kuitenkaan missään vaiheessa loppunut.

– Monta vuotta on tehty töitä ja välillä on tuntunut, että on vain pyörinyt paikallaan ne vuodet. Viime ja tämä kesä ovat alkaneet tuottaa tulosta ja se tuntuu mahtavalta, Kert hymyilee.

Alley-oop, naiskoripallon harvinaisuus

Jos on nähnyt Kertin pelaavan, niin urheilullinen potentiaali ei ole varmasti jäänyt epäselväksi. Viimeisellä A-tyttökaudella nopeista hyökkäyksissä joukkuekaverit pistivät pallon vain ilmaan, antoivat Kertin liihotella ilmassa ja viimeistellä silkkisellä kosketuksella rautojen sisälle.

Alley-oopit eivät jääneet pelkästään satunnaisiin nopeisiin hyökkäyksiin, vaan päävalmentaja Helmi Basketin päävalmentaja Santeri Savolaisen pelikirjassa Kertille pelattiin niitä myös sivu- ja päätyrajoista.

– Kun alkoi saamaan enemmän vastuuta, niin mulle alettiin pelaamaan näitä juttuja. En mä edes tajunnut, että ne olisi jotenkin erilaisia, Kert aloittaa.

– Jotenkin hyppääminen tulee luonnostaan. Pienempänä tuli harrastettua parkouria, tykkäsin hyppiä ja kiipeillä.

Viime tammikuussa Kert siirtyi kesken kauden HBA-Märskystä toisen kotimaansa hallitsevan mestarin Tallinna Ülikoolin vahvuuteen. Tallinnalaiset ehtivät pelata kolme ottelua Baltian liigaa ja saman verran Viron pääsarjan pudotuspelejä (jonne Tallinna Ülikool osallistuu vasta pudotuspeleissä), kunnes kausi päättyi koronaviruspandemian vuoksi.

– Se oli todella hieno kokemus kokonaisuudessaan. Kasvoi ihmisenä, asui yksin ensimmäistä kertaa ja joutui ottamaan vastuun omista asioista. Tietenkin oli todella kivaa pelata hyviä vastustajia vastaan, jotka on atleettisia ja aggressiivisia.

Molemmat osapuolet ovat myös olleet kiinnostuneita yhteistyön jatkumisesta.

”Ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita”

Vaikka Kert onkin saanut jalkansa maajoukkuetoiminnan väliin vasta viime kesänä, niin Susiladiesissa hän ei ole muiden silmissä mikään untuvikko. Valtaosa joukkueesta on jo tuttuja joko Helmi Basketin tai HBA:n kautta. Monet ovat jo yhdessä pukeneet ylleen Suomi-paidan.

– Me ollaan nuoria, mutta ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita. Se on etu, että suuri osa on pelannut yhdessä jo monta vuotta. Tiedetään paremmin muiden vahvuudet ja pystytään pelaamaan joukkueena paremmin.

Susiladiesilla on takanaan harjoittelupainotteinen kesä, joka huipentuu lopullisesti Latvia-otteluihin. Kertin suhteen Riikassa pelattavat ottelut ovat hänen ensimmäinen mahdollisuutensa päästä pelaamaan naisten maaottelu tai kaksi.

– Se olisi iso asia itselle. Arvostan todella paljon, että tällainen mahdollisuus on ja se olisi varmasti todella hieno kokemus.

Henkilöt

 
2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

Näytä lisää vastaavia