Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

4.8.2020 08:57 Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Carolina Kert on häikäisevän urheilullinen pelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Kertin kaksi viimeisintä kesää ovat olleet aikamoista hullunmyllyä. Kesällä 2019 hän puki ensimmäistä kertaa urallaan haastajamaajoukkueen paidan ylleen ja oli nostamassa Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkueen EM-kisojen A-divisioonaan pienillä minuuteilla.

Aikaisemmalla nollalla maaottelulla hän runnoi itsensä maajoukkuetoimintaan vähän yllättäen, ikään kuin puskan takaa. Sitä edelsi viimeinen A-tyttökausi, jolloin hän pääsi ensimmäisiä kertoja pelaamaan kunnolla, kovaa sarjaa ja isossa roolissa.

– Sillä kaudella pääsin kunnolla pelaan playoffien aikaan. Sitten pääsin U20-joukkueen kanssa kesäksi ja tapahtui paljon kehitystä pelillisesti, Kert kertoo.

– Nyt alkukesästä tein paljon mentaalisesti töitä. Kun korona alkoi, niin en koskenut ollenkaan palloon, vaan mietin juttuja vain päässäni. Tänä kesänä oon jotenkin puhjennut kukkaani.

Korson Kunto -kasvatti Kert ei ole ollut junnutähti, joka on dominoinut ikäluokkansa pelejä pienestä lähtien. Hän on ollut potentiaalinen pelaaja, jonka läpimurto on odottanut aina seuraavaa kautta. Työnteko ei ole kuitenkaan missään vaiheessa loppunut.

– Monta vuotta on tehty töitä ja välillä on tuntunut, että on vain pyörinyt paikallaan ne vuodet. Viime ja tämä kesä ovat alkaneet tuottaa tulosta ja se tuntuu mahtavalta, Kert hymyilee.

Alley-oop, naiskoripallon harvinaisuus

Jos on nähnyt Kertin pelaavan, niin urheilullinen potentiaali ei ole varmasti jäänyt epäselväksi. Viimeisellä A-tyttökaudella nopeista hyökkäyksissä joukkuekaverit pistivät pallon vain ilmaan, antoivat Kertin liihotella ilmassa ja viimeistellä silkkisellä kosketuksella rautojen sisälle.

Alley-oopit eivät jääneet pelkästään satunnaisiin nopeisiin hyökkäyksiin, vaan päävalmentaja Helmi Basketin päävalmentaja Santeri Savolaisen pelikirjassa Kertille pelattiin niitä myös sivu- ja päätyrajoista.

– Kun alkoi saamaan enemmän vastuuta, niin mulle alettiin pelaamaan näitä juttuja. En mä edes tajunnut, että ne olisi jotenkin erilaisia, Kert aloittaa.

– Jotenkin hyppääminen tulee luonnostaan. Pienempänä tuli harrastettua parkouria, tykkäsin hyppiä ja kiipeillä.

Viime tammikuussa Kert siirtyi kesken kauden HBA-Märskystä toisen kotimaansa hallitsevan mestarin Tallinna Ülikoolin vahvuuteen. Tallinnalaiset ehtivät pelata kolme ottelua Baltian liigaa ja saman verran Viron pääsarjan pudotuspelejä (jonne Tallinna Ülikool osallistuu vasta pudotuspeleissä), kunnes kausi päättyi koronaviruspandemian vuoksi.

– Se oli todella hieno kokemus kokonaisuudessaan. Kasvoi ihmisenä, asui yksin ensimmäistä kertaa ja joutui ottamaan vastuun omista asioista. Tietenkin oli todella kivaa pelata hyviä vastustajia vastaan, jotka on atleettisia ja aggressiivisia.

Molemmat osapuolet ovat myös olleet kiinnostuneita yhteistyön jatkumisesta.

”Ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita”

Vaikka Kert onkin saanut jalkansa maajoukkuetoiminnan väliin vasta viime kesänä, niin Susiladiesissa hän ei ole muiden silmissä mikään untuvikko. Valtaosa joukkueesta on jo tuttuja joko Helmi Basketin tai HBA:n kautta. Monet ovat jo yhdessä pukeneet ylleen Suomi-paidan.

– Me ollaan nuoria, mutta ollaan kaikki urheilullisia ja nopeita. Se on etu, että suuri osa on pelannut yhdessä jo monta vuotta. Tiedetään paremmin muiden vahvuudet ja pystytään pelaamaan joukkueena paremmin.

Susiladiesilla on takanaan harjoittelupainotteinen kesä, joka huipentuu lopullisesti Latvia-otteluihin. Kertin suhteen Riikassa pelattavat ottelut ovat hänen ensimmäinen mahdollisuutensa päästä pelaamaan naisten maaottelu tai kaksi.

– Se olisi iso asia itselle. Arvostan todella paljon, että tällainen mahdollisuus on ja se olisi varmasti todella hieno kokemus.

Henkilöt

 
19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

Näytä lisää vastaavia