Daniel Janssonilla hienot jäähyväiset Ulmille – ”Rotsi oli aika tyhjä”

30.6.2020 11:44 Daniel Janssonin kuusi vuotta kestänyt valmennustaival Ulmin kanssa päättyi ainakin toistaiseksi Bundesliigan lopputurnauksen välierään. Seuraavaksi Janssonia odottavat Tigers Tübingenin päävalmentajatehtävät.

Daniel Jansson valmensi pitkään ja menestyksekkäästi Ulmissa. (Kuva: Harry Langer)

Ulm lähti Bundesliigan lopputurnaukseen hieman yllätyskorttina. Joukkue itsekään ei aivan tiennyt omaa tasoaan muihin verrattuna, sillä vertailukohtaa viime kuukausilta ei ollut. Varsinaisen runkosarjan keskeytyshetkenä Ulm oli kymmenentenä eikä sen menestysmahdollisuuksiin lopputurnauksessa juuri uskottu.

Ulm näpäytti kuitenkin epäilijöitä voittamalla muun muassa Bayern Münchenin alkulohkossa ja putsaten alkulohkon puhtaalla pelillä. Puolivälierissä se murskasi Frankfurt Skylinersin ja taival päättyi lopulta välierissä Ludwigsburgin käsittelyssä.

- Meni kieltämättä yllättävän hyvin. Etukäteen oli vaikea arvioida, miten joukkueet tulevat turnaukseen. En tiedä olimmeko me hyviä vai muut huonoja, mutta olimme joka tapauksessa valmiita pelaamaan. Sen näki heti Bayern-pelistä, että olimme valmiita ja sen ottelun voitto ruokki sitten seuraavaa. Saimme kivan turnauksen aikaiseksi kokonaisuudessaan, Jansson kertaa.

Välieräpari Ludwigsburgia vastaan oli jännittävä, kun ensimmäinen peli päättyi tasan. Toisessa ottelussa Ludwigsburg oli kuitenkin 26 pistettä heittäneen Marcos Knightin johdolla vahvempi 94-85. Ludwigsburg taipui lopulta finaalissa ALBA Berliinille.

- Etukäteen tiesimme, että Ludwigsburgilla on yksilötasolla pelaajia, jotka voivat ratkaista pelin henkilökohtaisella taidollaan. Ikävä meidän kannaltamme, että toisessa ottelussa se oli Marcos Knight, joka pyyhki meidät laulukuoroon. Olisimme voineet miettiä match-upin häntä vastaan paremmin, ja meillä oli ehkä väärä mies puolustamassa häntä ratkaisuhetkillä. Meillä olisi ollut saumat finaaliin, mutta tällä kertaa kävi näin.

Jansson oli osana Jaka Lakovicin (kesk.) johtamaa valmennusryhmää. (Kuva: Harry Langer)

Vahva esitys lopputurnauksessa piristi Ulmin muuten vaikeaa kautta. Kokonaisuudessaan Janssonin piti lopputurnausta hyvänä.

- Runkosarja oli kauniisti sanottuna aaltoileva ja turnauksessa huomasi, että nämä ovat ihan eri pelejä. Sen huomasi myös monen joukkueen kohdalla, kun pelaajat olivat vaihtuneet. Kaiken kaikkiaan ihan kiva tapahtuma ja oli piristävää päästä pelaamaan, mutta tämä oli aika irrallinen tapahtuma runkosarjaan verrattuna.

Viimeiseen välieräotteluun päättyi myös Janssonin pitkä ura Ulmin organisaatiossa. Jansson siirtyi Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2014 ja nousi täksi kaudeksi edustusjoukkueen apuvalmentajaksi. Tämä jäi ainakin toistaiseksi hänen viimeksi kaudekseen Ulmissa, sillä hän teki sopimuksen Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin kanssa.

- Täytyy myöntää, että viimeisen matsin jälkeen rotsi oli aika tyhjä. Siinä oli pelaajia, joiden kanssa oli kasvettu yhdessä viimeiset kuusi vuotta - he pelaajina ja minä valmentajana. Se oli haikea hetki ja minulla on edelleen lämpimät fiilikset Ulmin vuosista. Koskaan ei ole helppo hetki jättää mitään seuraa, mutta jos piti valita aika, niin tämä oli mielestäni hyvä aika vaihtaa maisemaa ja hakea uusia tuulia.

- Suhteet Ulmiin ovat edelleen lämpimät ja siitä hyvänä osoituksena se, että käymme muun muassa keskusteluja löytyisikö heiltä meille pelaajia. Olen nauttinut Ulmissa valmentamisesta ensimmäisestä päivästä viimeiseen ja niin kuin hekin sanovat: einmal Ulmer, immer Ulmer.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Janssonin pesti Tigersin päävalmentajana alkaa virallisesti heinäkuun alussa, mutta hänellä on jo ollut toinen jalka Ulmissa ja toinen Tübingenissä. Jansson ehti tehdä myös ensimmäisen kovan rekrytointinsa, kun hän nappasi riveihinsä yliopistokentät jättäneen Susijengin Elias Valtosen.

- Onhan tässä suoraan sanottuna kesäkuu painettu jo kahta duunia. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että teimme sopimuksen Elias Valtosen kanssa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin Elias on meille todellinen ryöstö. Parhaillaan kasataan muuta joukkuetta ja piakkoin toivottavasti saadaan 2-3 saksalaista joukkueeseen. Sen jälkeen voi siirtää katseet sitten ulkomaalaisiin. Jossain välissä olisi ihan kiva pitää ehkä joku lomakin, mutta toisaalta jos on kiva haaste, niin se antaa samalla virtaa. Nyt huomaa, että virtaa riittää vielä.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Ulmissa Jansson sai akatemiavalmentajana keskittyä pelaajien kehittämiseen ilman menestyspaineita. Hyvät tulokset olivat positiivinen sivutuote, mutta pääpaino oli kehittää pelaajia edustusjoukkueen käyttöön. Tübingenissä Janssonilla on myös tulospaineita ja Tigersin päävalmentajan palli on ollut viimevuosien aikana varsin tuulinen. Jansson on Tigersin kuudes valmentaja viimeisen 2,5 vuoden aikana. Hän ei kuitenkaan ota tilanteesta ylimääräistä stressiä.

- En ajattele sitä paineiden kautta, sillä ihmiset luovat itselleen ne paineet. On vain keskityttävä seuraaviin harjoituksiin ja tehdä asiat mahdollisimman hyvin, niin sitä kautta tuloksetkin ovat hyviä. Olen jutellut Tübingenin GM:n kanssa lähes päivittäin ja olemme samalla sivulla siitä, että tässä on kasvuprosessi edessä. Se ei tarkoita sitä, ettemmekö hakisi menestystä, mutta ihan kaikkea ei mitata sillä mitä tulostaululla lukee. Lähdemme tekemään kasvutarinaa ja tavoitteena on, että kauden alussa pelattaisiin ihan kivaa korista ja keväällä olisimme sitten parhaimmillamme.

- Eliaksen rekrytointi osoittaa, että haemme myös sellaisia pelaajia, jotka eivät ole parhaimmillaan vielä tänään, vaan tarkoituksena on kehittää pelaajia paremmiksi. Seura ymmärtää mihin suuntaan olemme menossa ja olemme sen suhteen samalla sivulla, Jansson kertoo tulevasta savotastaan.

Henkilöt

 
2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

25.6.2020 22:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo tyytyväinen Merlins Crailsheimin kauteen – ”Löysimme perusajatuksen nopeasti eikä menestys ollut sattumaa”

Iisalon veljesten Tuomaksen ja Joonaksen valmentama Merlins Crailsheim jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa jumbosijalle. Päävalmentaja Tuomas Iisalo oli kuitenkin tyytyväinen lopputurnauksen antiin ja kokonaisuudessaan sensaatiomaiseen kauteen.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

6.6.2020 10:49 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Herbertin valmentama Skyliners lähtee hakemaan yllätystä Bundesliigan lopputurnauksesta

Saksan Bundesliigan kauden päättävä turnaus käynnistyy lauantaina. Frankfurt Skylinersin apuvalmentajana toimiva Daniel Herbert uskoo joukkueensa yllätysmahdollisuuksiin.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

3.6.2020 20:21 Suomalaiset ulkomailla

Iisalojen Merlins Crailsheim vaikeista lähtökohdista Bundesliigan lopputurnaukseen

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentama Merlins Crailsheim lähtee viikonloppuna Bundesliiga-kauden päättävään lopputurnaukseen haastavista lähtökohdista.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

28.5.2020 21:01 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson hakee Ulmin kanssa positiivista päätöstä kaudelle

Saksan Bundesliiga teki päätöksen kauden jatkosta ja sarja pelataan loppuun turnausmuotoisena. Ulmin apuvalmentaja Daniel Jansson odottaa turnauksesta mielenkiinnolla.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

17.4.2020 20:30 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalolla pitänyt kiirettä myös tauon aikana – ”Välillä on ollut aika hektistä”

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Crailsheim Merlinsin sensaatiomainen kausi Bundesliigassa keskeytyi, kun koronapandemia lopetti pelit myös Saksassa. Tuomas Iisalo on pitänyt itsensä kiireisenä perheen parissa sekä valmennustietouttaan syventäen.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

5.4.2020 14:35 Suomalaiset ulkomailla

Roope Ahosen kuntoutuminen alkanut hyvin – ”Oikeaan suuntaan ollaan menossa”

Roope Ahosen, 29, kausi loppui kesken leikkausta vaatineen vakavan alaraajavamman vuoksi. Espanjassa vammaansa kuntouttava Ahonen on hyvässä vauhdissa kuntoutumisen kanssa, vaikka olosuhteet ovat tällä hetkellä erityislaatuiset.

Näytä lisää vastaavia