Daniel Janssonilla hienot jäähyväiset Ulmille – ”Rotsi oli aika tyhjä”

30.6.2020 11:44 Daniel Janssonin kuusi vuotta kestänyt valmennustaival Ulmin kanssa päättyi ainakin toistaiseksi Bundesliigan lopputurnauksen välierään. Seuraavaksi Janssonia odottavat Tigers Tübingenin päävalmentajatehtävät.

Daniel Jansson valmensi pitkään ja menestyksekkäästi Ulmissa. (Kuva: Harry Langer)

Ulm lähti Bundesliigan lopputurnaukseen hieman yllätyskorttina. Joukkue itsekään ei aivan tiennyt omaa tasoaan muihin verrattuna, sillä vertailukohtaa viime kuukausilta ei ollut. Varsinaisen runkosarjan keskeytyshetkenä Ulm oli kymmenentenä eikä sen menestysmahdollisuuksiin lopputurnauksessa juuri uskottu.

Ulm näpäytti kuitenkin epäilijöitä voittamalla muun muassa Bayern Münchenin alkulohkossa ja putsaten alkulohkon puhtaalla pelillä. Puolivälierissä se murskasi Frankfurt Skylinersin ja taival päättyi lopulta välierissä Ludwigsburgin käsittelyssä.

- Meni kieltämättä yllättävän hyvin. Etukäteen oli vaikea arvioida, miten joukkueet tulevat turnaukseen. En tiedä olimmeko me hyviä vai muut huonoja, mutta olimme joka tapauksessa valmiita pelaamaan. Sen näki heti Bayern-pelistä, että olimme valmiita ja sen ottelun voitto ruokki sitten seuraavaa. Saimme kivan turnauksen aikaiseksi kokonaisuudessaan, Jansson kertaa.

Välieräpari Ludwigsburgia vastaan oli jännittävä, kun ensimmäinen peli päättyi tasan. Toisessa ottelussa Ludwigsburg oli kuitenkin 26 pistettä heittäneen Marcos Knightin johdolla vahvempi 94-85. Ludwigsburg taipui lopulta finaalissa ALBA Berliinille.

- Etukäteen tiesimme, että Ludwigsburgilla on yksilötasolla pelaajia, jotka voivat ratkaista pelin henkilökohtaisella taidollaan. Ikävä meidän kannaltamme, että toisessa ottelussa se oli Marcos Knight, joka pyyhki meidät laulukuoroon. Olisimme voineet miettiä match-upin häntä vastaan paremmin, ja meillä oli ehkä väärä mies puolustamassa häntä ratkaisuhetkillä. Meillä olisi ollut saumat finaaliin, mutta tällä kertaa kävi näin.

Jansson oli osana Jaka Lakovicin (kesk.) johtamaa valmennusryhmää. (Kuva: Harry Langer)

Vahva esitys lopputurnauksessa piristi Ulmin muuten vaikeaa kautta. Kokonaisuudessaan Janssonin piti lopputurnausta hyvänä.

- Runkosarja oli kauniisti sanottuna aaltoileva ja turnauksessa huomasi, että nämä ovat ihan eri pelejä. Sen huomasi myös monen joukkueen kohdalla, kun pelaajat olivat vaihtuneet. Kaiken kaikkiaan ihan kiva tapahtuma ja oli piristävää päästä pelaamaan, mutta tämä oli aika irrallinen tapahtuma runkosarjaan verrattuna.

Viimeiseen välieräotteluun päättyi myös Janssonin pitkä ura Ulmin organisaatiossa. Jansson siirtyi Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2014 ja nousi täksi kaudeksi edustusjoukkueen apuvalmentajaksi. Tämä jäi ainakin toistaiseksi hänen viimeksi kaudekseen Ulmissa, sillä hän teki sopimuksen Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin kanssa.

- Täytyy myöntää, että viimeisen matsin jälkeen rotsi oli aika tyhjä. Siinä oli pelaajia, joiden kanssa oli kasvettu yhdessä viimeiset kuusi vuotta - he pelaajina ja minä valmentajana. Se oli haikea hetki ja minulla on edelleen lämpimät fiilikset Ulmin vuosista. Koskaan ei ole helppo hetki jättää mitään seuraa, mutta jos piti valita aika, niin tämä oli mielestäni hyvä aika vaihtaa maisemaa ja hakea uusia tuulia.

- Suhteet Ulmiin ovat edelleen lämpimät ja siitä hyvänä osoituksena se, että käymme muun muassa keskusteluja löytyisikö heiltä meille pelaajia. Olen nauttinut Ulmissa valmentamisesta ensimmäisestä päivästä viimeiseen ja niin kuin hekin sanovat: einmal Ulmer, immer Ulmer.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Janssonin pesti Tigersin päävalmentajana alkaa virallisesti heinäkuun alussa, mutta hänellä on jo ollut toinen jalka Ulmissa ja toinen Tübingenissä. Jansson ehti tehdä myös ensimmäisen kovan rekrytointinsa, kun hän nappasi riveihinsä yliopistokentät jättäneen Susijengin Elias Valtosen.

- Onhan tässä suoraan sanottuna kesäkuu painettu jo kahta duunia. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että teimme sopimuksen Elias Valtosen kanssa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin Elias on meille todellinen ryöstö. Parhaillaan kasataan muuta joukkuetta ja piakkoin toivottavasti saadaan 2-3 saksalaista joukkueeseen. Sen jälkeen voi siirtää katseet sitten ulkomaalaisiin. Jossain välissä olisi ihan kiva pitää ehkä joku lomakin, mutta toisaalta jos on kiva haaste, niin se antaa samalla virtaa. Nyt huomaa, että virtaa riittää vielä.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Ulmissa Jansson sai akatemiavalmentajana keskittyä pelaajien kehittämiseen ilman menestyspaineita. Hyvät tulokset olivat positiivinen sivutuote, mutta pääpaino oli kehittää pelaajia edustusjoukkueen käyttöön. Tübingenissä Janssonilla on myös tulospaineita ja Tigersin päävalmentajan palli on ollut viimevuosien aikana varsin tuulinen. Jansson on Tigersin kuudes valmentaja viimeisen 2,5 vuoden aikana. Hän ei kuitenkaan ota tilanteesta ylimääräistä stressiä.

- En ajattele sitä paineiden kautta, sillä ihmiset luovat itselleen ne paineet. On vain keskityttävä seuraaviin harjoituksiin ja tehdä asiat mahdollisimman hyvin, niin sitä kautta tuloksetkin ovat hyviä. Olen jutellut Tübingenin GM:n kanssa lähes päivittäin ja olemme samalla sivulla siitä, että tässä on kasvuprosessi edessä. Se ei tarkoita sitä, ettemmekö hakisi menestystä, mutta ihan kaikkea ei mitata sillä mitä tulostaululla lukee. Lähdemme tekemään kasvutarinaa ja tavoitteena on, että kauden alussa pelattaisiin ihan kivaa korista ja keväällä olisimme sitten parhaimmillamme.

- Eliaksen rekrytointi osoittaa, että haemme myös sellaisia pelaajia, jotka eivät ole parhaimmillaan vielä tänään, vaan tarkoituksena on kehittää pelaajia paremmiksi. Seura ymmärtää mihin suuntaan olemme menossa ja olemme sen suhteen samalla sivulla, Jansson kertoo tulevasta savotastaan.

Henkilöt

 
20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

Näytä lisää vastaavia