Dettmann: ”Möttölän saavutukset harvinaista suomalaisherkkua”

28.4.2004 Hanno Möttölä on toiminut uranuurtajana useaan otteeseen suomalaisessa koripalloilussa. Torstaina hänestä tulee ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on pelannut Euroliigan neljän joukkueen loppuhuipennuksessa Final Fourissa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kutsuukin Möttölän saavutuksia harvinaiseksi herkuksi suomalaisessa urheilussa.

Möttölän meriittilista on pitkä: hän esiintyi 18-vuotiaana nuorukaisena miesten maajoukkueen riveissä EM-lopputurnauksessa 1995, kolme vuotta myöhemmin Möttölän opinahjo Utah raivasi tiensä yliopistojen NCAA-mestaruusturnauksen finaaliin saakka, vuonna 2000 hänestä tuli ensimmäinen suomalainen NBA-pelaaja ja torstain jälkeen hän on siis ensimmäinen suomalainen Euroliigan Final Fourissa.  

- Harvassa ovat ne suomalaisurheilijat, jotka yhtä laajalti pääsevät pelaamaan arvo-otteluita maailmanlaajuisessa palloilulajissa. Ovatkohan Jari Litmanen ja Sami Hyypiä ainoita Hannon (Möttölä) lisäksi, esitti Dettmann kysymyksen itselleen.  

- Euroliigan Final Four on verrattavissa jalkapallon Mestareiden liigan loppupeleihin. Sekä jalkapallossa että koripallossa Euroopan 50 maan huippujoukkueet ovat kilpailuissa mukana. Final Four –paikka on kova saavutus. Pitää muistaa myös se, että koripallossa NBA:ssa ja Euroliigassa pelaavat maailman parhaimmat pelaajat, Dettmann arvioi.  

”Hieno saavutus nuorelta joukkueelta” 

Hanno Möttölän muistoissa yliopistojen mestaruusturnauksella ja finaaliin selviytymisellä on erityinen asema, vaikka Utah hävisikin vuoden 1998 loppuottelun katkerasti Kentuckylle. Nykyjoukkueensa Skipper Bolognan saavutusta Möttölä arvostaa korkealla – kävipä Final Fourissa miten tahansa. 

- Tosiasia on se, että Euroopassa ei seurajoukkueena voi enää korkeammalle päästä. Tämä on suuri asia minulle henkilökohtaisesti, mutta erityisen tärkeää Final Fouriin selviytyminen on ollut koko Skipperin organisaatiolle. Euroopassa seurat ovat hyvin ylpeitä saavutuksistaan ja onhan tämä hieno saavutus näin nuorelta joukkueelta ja kaikkien kokemiemme vaikeuksien jälkeen, arvioi Möttölä.  

- Koripallo on maailmanlaajuisesti todella suuri laji. Lisäksi eurooppalainen koris on nostanut päätään viiden viime vuoden aikana huimasti. Kilpailu on kärjessä koventunut ja taso noussut, Möttölä jatkoi perustelujaan. 

Fanit boikotoivat, liput loppuivat silti hetkessä 

Vaikka Euroliigan Final Four –ottelut Möttölän saavatkin innostumaan, lopputurnauksen järjestyspaikkakunta pistää mietteliääksi. Final Four järjestetään Israelissa ja Tel Avivissa. Paikasta käytiin alkuvuodesta kädenvääntö, kun espanjalaisjoukkue Pamesa Valencia ei suostunut matkustamaan Euroliigan jatkosarjan otteluun Israeliin maan epävakaan tilanteen vuoksi. Samalla kyseenalaistettiin se, pystytäänkö Final Four järjestämään Tel Avivissa turvallisesti. Euroliigan johto piti ylimääräisen kokouksen, mutta järjestyspaikkaa ei vaihdettu.  

Espanjalais-, italialais- ja kreikkalaisjoukkueiden fanijoukot ilmoittivat hyvissä ajoin, että tulevat boikotoimaan lopputurnausta. Tel Avivin koripallopyhätön lehtereillä se ei tule kuitenkaan näkymään, sillä lopputurnauksen pääsyliput myytin loppuun yhdessä päivässä. Tel Aviv Maccabin kotihalliin mahtuu 10.000 katsojaa.  

- Hyvin paljon mieluummin pelaisin Final Fourin jossain muualla. Edessä on viiden päivän hotellireissu, sillä ulos kahviloihin ei viitsi hirveästi lähteä. Se on sääli, sillä Tel Aviv on kaunis kaupunki. Maccabi on isolla rahalla Final Fourin ostanut. Vaikka pidänkin Final Fourin järjestämistä Tel Avivissa järjettömänä, niin siellä kuitenkin pelataan, Möttölä pohdiskeli.  

- Hallissa tulee olemaan 10.000 israelilaisfania ja meteli mieletön. Olisi kiva pelata finaalissa Maccabia vastaan ja päästä tukkimaan yleisön suut. Siihen on kuitenkin pitkä matka, naurahti Möttölä viitaten torstaisiin välieriin, joissa kohtaavat otteluparit Bologna-Siena ja Maccabi-Moskovan TsSKA.  

Euroliiga- ja Final Four -faktat 

 • Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta FIBA:sta vuonna 2000 irtautunut ammattilaisliiga, jonka alkusarjassa kaudella 2003-04 pelasi kaikkiaan 24 joukkuetta.
 • Euroliigassa pelaa lähes poikkeuksetta kaikki Euroopan kovatasoisimmat seurajoukkueet.
 • Euroliigan alkusarjassa pelattiin kolmessa kahdeksan joukkueen lohkossa, joista 16 parasta etenivät jatkosarjaan. Vain jatkosarjan lohkovoittajat selviytyivät Final Fouriin.
 • Final Four on neljän joukkueen lopputurnaus, joka pelataan 29.4.-1.5.2004 Tel Avivissa, Israelissa. Final Fourissa pelataan ensin välierät, joiden voittajat etenevät finaaliin.
 • Final Fourin pääsyliput myytiin päivässä loppuun, kun ne tulivat Tel Avivissa myyntiin 20.2.2004.
 • Final Four –formaatilla on ”Euroopan seurajoukkueiden mestaruus” ratkottu vuodesta 1988 lähtien. Viime vuonna Euroliigan mestaruuden voitti FC Barcelona Espanjasta.  

Skipper Bologna –faktat 

 • Seuran virallinen nimi on Fortitudo Pallacanestro Bologna, ja se on perustettu vuonna 1932.
 • Sponsorinimi Skipperin taustalla on Zuegg-niminen yritys, joka on erikoistunut Skipper-tuotesarjallaan hedelmistä valmistettaviin jalosteisiin (mm. mehut, virvoitusjuomat, marmeladit).
 • Seura on selviytynyt Italian liigassa kolmena viime kautena finaaleihin, tuloksena aina hopeamitalit. Italian mestaruuden Skipper Bologna voitti vuonna 2000 ja cup-mestaruuden 1998.
 • Pelikaudella 2002-03 Skipper Bologna selviytyi Euroliigassa 16 parhaan joukkoon ja putosi liigan lopputurnauksesta Final Fourista korierolla.
 • Pelikaudella 2003-04 Bolognassa Hanno Möttölän joukkuetovereina pelaavat mm.: Gianluca Basile (190 cm, takamies, ITA), Marco Belinelli (196 cm, takamies/laituri, ITA), Carlos Delfino (198 cm, laituri, ARG), A.J. Guyton (188 cm, takamies, USA) Erazem Lorbek (210 cm, laituri/sentteri, SLO), Stefano Mancinelli (202 cm, laituri, ITA), Gianmarco Pozzecco (180 cm, takamies, ITA), Matjaz Smodis (205 cm, laituri, SLO), Thomas Van den Spiegel (214 cm, sentteri, BEL), Milos Vujanic (190 cm, takamies, SCG). Nimekkäin pelureista on Milos Vujanic, joka viime kaudella Partizan Belgradin riveissä voitti Euroliigan korikuninkuuden 25,7 pisteen keskiarvollaan. Vujanic oli voittamassa myös Jugoslavialle MM-kultaa vuonna 2002. Sekä Vujanic että Delfino ovat NBA-varauksia.
 • Joukkuetta valmentaa kroatialainen Jasmin Repesa.


Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

25.5.2018 10:41 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Salinin runkosarja päätökseen

Espanjan liigassa Petteri Koponen ja Sasu Salin päättivät runkosarjan ja edessä siintävät seuraavaksi pudotuspelit. Koposen sihti kolmen pisteen viivan takaa oli runkosarjassa toiseksi tarkin.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

20.5.2018 08:17 Suomalaiset ulkomailla

Salin ilmiömäisessä iskussa – uusi piste-ennätys Espanjan liigassa

Sasu Salin pussitti uudeksi piste-ennätyksekseen Espanjan liigassa 26 pistettä, kun Malaga nappasi tärkeän voiton Andorrasta. Petteri Koponen oli niin ikään iskussa, kun Barcelona otti makean voiton. Shawn Huffin ja Gordon Herbertin kausi Saksan Bundesliigassa sen sijaan tuli päätökseen.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

Näytä lisää vastaavia