Fiifi Aidoo tuo energiaa kentälle BC Nokian paidassa – ”Toivottavasti Korisliigaan palaa erilainen pelaaja kuin joka täältä lähti”

28.9.2023 08:00 BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.

Kuva: Ville Vuorinen

Takamies Fiifi Aidoo on viettänyt viime kausiaan Espanjassa ja Norjassa, mutta nyt suunta on takaisin Suomeen ja Nokialle, jossa Näätäpaidat ovat toistuvasti päättäneet kautensa sarjataulukon keskikastissa pääsemättä kertaakaan mitaleille vuoden 2016 pronssinsa jälkeen.

Aidoo ei ole kuitenkaan seurannut joukkueen viime vaiheita niin tarkasti, että osaisi välittömästi muodostaa Nokian aiemmista otteista kovin kirkkaita johtopäätöksiä.

– En ole asettanut itselleni kovin konkreettisia tavoitteita eikä valmennusjohto minulle, mutta uskon, että pystyn auttamaan joukkuetta ainakin tuomalla kentälle energiaa, hän pohtii.

Aidoo on itse viime aikoina pyrkinyt kehittämään tasaisuutta onnistumisiinsa ja poistamaan pelaamisestaan virheitä ja nukahduksia. Tätä työtä hänellä on aikomus jatkaa myös Suomessa.

– Tarkoitan erityisesti heittämistä ja korintekoa ylipäätään sekä kaikenlaista tilanteiden loppuun asti saattamista. Osumaprosenttini saisivat tällä kaudella olla vähän aiempaa parempia, jotta vastustajat oppivat, että minua vastaan ei voi enää mennä skriinin ali.

Sen jälkeen, kun Aidoo lähti Kobrista maailmalle vuonna 2020 Korisliiga on muuttunut paljon. Kun takamieheltä kysyy, saapuuko Korisliigaan nyt vastaavasti myös erilainen pelaaja kuin joka sieltä lähti, hän naurahtaa ja toteaa:

– Toivottavasti. Silloin kun olin täällä viimeksi, tapasin tulla vähän liikaa kentälle vain pelaamaan ja luotin siihen, että taito korvaa valmistautumisen. Näin vanhemmiten sitä huomaa, että kroppaa täytyy huoltaa ihan eri lailla ja ottaa ammattimaisempi asenne hallilla ajoissa olemiseen.

Nokialla Aidoo työskentelee päävalmentaja Greg Gibsonin alaisuudessa, joka käynnistelee jo viidettä kauttaan BC Nokian luotsina. Gibson tunnetaan sanojaan säästelemättömänä johtajana, jonka palkintokaappiin on tarttunut Korisliigassa vuoden valmentajan palkinto sekä kolme mestaruutta.

Aidoo itse ei kuitenkaan ennen sopimuksensa tekemistä tuntenut Gibsonia millään muulla tavalla kuin maineelta.

– Minulla on hyvin vähän mitään ennakko-odotuksia, mitä tulee alkavaan kauteen ja valmennusjohtoon, mutta olen huomannut nopeasti, että olemme samalla aaltopituudella koripallosta. Greg on hirveän intohimoinen kamppailija ja haluaa voittaa joka ikisen ottelun juuri niin kuin minäkin. Hän on myös hyvin suorasanainen ajatuksistaan. Arvostan sitä.

Pojasta mieheksi. Fiifi Aidoo on pelannut kahdeksan miesten maaottelua sekä 15 haastajamaajoukkueen ottelua. Vuonna 2015 hän oli nuorten maajoukkueen vakiokasvo. Kuva: Tuomas Venhola
Pojasta mieheksi. Fiifi Aidoo on pelannut kahdeksan miesten maaottelua sekä 15 haastajamaajoukkueen ottelua. Vuonna 2015 hän oli nuorten maajoukkueen vakiokasvo. Kuva: Tuomas Venhola

Aidoo on menneisyydessä saanut osansa legendaaristen valmentajien opeista. Kun hän pelasi Grand Canyon -yliopiston paidassa NCAA:ssa vuosina 2016–18, joukkuetta luotsasi yksi NBA-historian ikimuistoisimmista kahden suunnan sepistä nimeltä Dan Majerle.

”Thunder Daninäkin” tunnettu armoton kilpailija opetti Aidoolle paljon siitä, mitä on aito lannistumattomuus. Olihan valmentaja pelaajauransa aikana päässyt muun muassa puolustamaan Michael Jordania vastaan NBA:n finaaleissa.

– Hänestä olisi vaikka kuinka monta tarinaa, mutta tärkeintä oli hänen asenteensa, jonka mukaan joka ikiseen matsiin pitää lähteä kuin olisi kysymys elämästä ja kuolemasta. Vaikka hän ei itse enää pelannut vaan valmensi, hän oli joka pelissä yltä päältä hiessä ja näytti siltä, että olisi aivan valmis kentälle hetkellä millä hyvänsä. Noilla Jordanin aikakauden kavereilla on aivan omanlaisensa intensiivinen mentaliteetti, Aidoo toteaa.

BC Nokia 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
28.2.2024 08:49 Korisliiga

Tucker Richardson kiittelee vuolaasti valmentaja Greg Gibsonia: ”Hän on kuin kaksi eri ihmistä samassa kehossa”

Runkosarjansa toisella sijalla päättäneen BC Nokian takamies–laituri Tucker Richardson valittiin miesten Korisliigassa kuukauden pelaajaksi tammikuun 2024 osalta.

27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

Näytä lisää vastaavia