Kataja Basketin pelitapa ruokkii puolustusekspertti Thomas Tumban vahvuuksia – ”Täällä pystyn parhaiten parantamaan pelaamistani”

27.9.2023 08:53 Kataja Basket ylsi viime keväänä Korisliigan pronssimitaleille ja voitti Suomen cupin. Yksi nousukiidon avainpelaajista oli laituri Thomas Tumba.

Thomas Tumba valittiin viime kauden päätteeksi Korisliigan Vuoden tulokkaaksi. Kuva: Ville Vuorinen

Kataja Basket kävi viime kaudella läpi nousuja ja laskuja sen verran tasaväkisesti, että runkosarjan otteluista tasan puolet päättyi voittoon. Työ kantoi kuitenkin lopulta niin hyvin hedelmää, että keväällä pelaajien ja valmentajien kaulaan ripustettiin pronssimitalit.

Yksi avainpelaajista oli ensimmäistä kauttaan miesten Korisliigassa pelannut Thomas Tumba.

– Meillä oli loppujen lopuksi aika hyvä kausi, vaikka paljon parannettavaakin jäi. Nyt tarvitaan tasaisempia onnistumisia. Isoimmat ongelmamme viime kaudella olivat ailahtelevat peliesitykset, joten jos saamme sitä korjattua, niin meillä on mahdollisuus saavuttaa vaikka kuinka hyvä taso ja pitää se pitkälle kevääseen asti, Thumba kommentoi.

Taktisesti pelaaja kokee joukkueen pysyvän hyvin samanlaisena kuin tähänkin asti, vaikka pieniä hienosäätöjä toki tehdään aina. Joukkueen peräsimessä jatkavat yhä vanhat tutut päävalmentaja Petri Virtanen ja apuvalmentaja Teemu Turunen, joten rajuja mullistuksia ei ole näköpiirissä.

Tumba antaa itsekin valmennusryhmän toimintatavoille arvoa ja toteaa hymyillen:

– Läppää toki heidänkin kanssaan heitetään, aina kun sille on paikkansa, mutta sitten, kun asia ei ole leikin asia, niin palaute tulee erittäin suoraan. He ovat rakentaneet meille puolustuskonseptin, joka sopii omiin vahvuuksiini erinomaisesti, ja meillä on nopeajalkaisia äijiä kentällä, joten tulemme olemaan vaarallinen kokoonpano tänä vuonna.

Viime kauden ja sen päätteeksi saavutettujen mitalien jälkeen Tumballa ei ollut epäilystäkään, etteikö Joensuu olisi hänelle oikea paikka juuri tässä vaiheessa hänen uraansa. Työ jatkuu nyt sinivalkeassa paidassa siitä, mihin se jäi.

– Suurin syy siihen, että halusin jatkaa täällä, oli se, että tunsin pystyväni parantamaan omaa pelaamistani parhaiten juuri täällä, hän kertoo.

Kun Tumbalta kysyy, mitä hän sitten tarkkaan ottaen pelaamisessaan tahtoo kehittää, vastaus tulee rohkeasti:

– Kaikkea! Tavoittelen kokonaisvaltaista kehitystä ja tasaisempaa pelaamista. Päätavoitteeni on olla pallollisessa pelissä parempi kuin olen ikinä aiemmin ollut. Se ase, jolla puolestaan pystyn auttamaan joukkuettani välittömästi, on se, että tässä sarjassa pystyn puolustamaan ihan ketä tahansa vastaan.

Tumba on alkujaan KTP:n kasvatteja, ja hän vietti lukioaikansa HBA-Märskyssä. Ennen Korisliiga-uransa alkua hän pelasi vuoden myös Yhdysvalloissa, New Yorkin Redemption Christian Academyssa, joka on tasoltaan niin sanottu ”prep school” lukio- ja yliopistotason välissä. Alkuperäisistä ajatuksistaan poiketen hän ei kuitenkaan tavoitellut sen jälkeen yliopistopaikkaa Yhdysvalloissa vaan päätti palata Suomeen.

Thomas Tumba ihastutti ilmavilla donkeillaan Susijengi Rising Star -leirityksessä kesällä 2023. Kuva: Ville Vuorinen
Thomas Tumba ihastutti ilmavilla donkeillaan Susijengi Rising Star -leirityksessä kesällä 2023. Kuva: Ville Vuorinen

Tumba kertoo, että hänen teki mieli siirtyä Eurooppaan tavoittelemaan tasonnousua ja suorinta tietä ammattilaisuuteen, koska hän ei yksinkertaisesti viehtynyt amerikkalaiseen pelitapaan.

– Toki minulla oli korkeat odotukset amerikkalaiselle polulle, mutta kun pääsin paikan päälle ja näin koulumaailmasta sen toisenkin puolen, tajusin, ettei se ollut yhtään sitä, mitä luulin. Siellä pelataan aina ensisijaisesti omaan pussiin, eikä siellä opi samalla tavalla pelin taktisista ulottuvuuksista. Oma pelityylini ei sopinut sinne yhtään.

Tuleva kausi antaa jälleen lisää vihiä siitä, mitä kaikkea monipuolisella laiturilla on tarjottavanaan eurokentillä. Jos ei vielä voi päätellä muuta, niin ainakin hänen pelityylinsä näyttää sopivan varsin hyvin Katajaan.

Kataja Basket 2023-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia