Vastoinkäymiset ovat herättäneet Topias Palmin voitonnälän – ”Kaikin puolin pidän Kauhajoella pelaamista askeleena ylöspäin”

27.9.2023 21:00 Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.

Topias Palmi pukeutuu oranssiin alkavalla kaudella - viime vuosina väri on ollut vanha signaali pitkästä kaudesta ja menestymisestä. Kuva: Ville Vuorinen

Topias Palmilla on takanaan vaikeita vuosia. Kaikkien aikojen mahdollisuudelta vaikuttanut kausi Serie A:n Vanoli Cremonassa vuonna 2021 kaatui koronapandemiaan ja terveyden romahtamiseen.

Se kaikki on kuitenkin nyt takana. Takakentän pistenikkari on palannut Suomeen ja ottanut osoitteekseen Kauhajoen, joka lähtee viime kevään hopeamitalien jäljiltä jahtaamaan taas Pantteria.

Palmi on koitokseen enemmän kuin valmis.

– Jouduin pitkän aikaa taistelemaan keuhkoperäisiä vaivoja vastaan, mutta fyysinen kunto on tällä hetkellä erinomaisella tolalla, mahdollisesti jopa paremmalla kuin ennen menetettyä kautta oli. Viime kausi oli pitkästä aikaa sellainen, että heti ensimmäisestä pelistä alkaen pystyin pelaamaan täysin omana itsenäni, hän kertoo.

Yksi Palmin tärkeimmistä kriteereistä uutta joukkuetta valitessa oli se, että hän pääsisi jatkamaan kansallisten otteluiden lisäksi myös Euro-pelejä, tapahtui se sitten missä maassa hyvänsä.

– Joka vuosi uralla tuloksellinen menestys alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän. Nyt pääsen pelaamaan kansainvälistä sarjaa erittäin lähellä kotikaupunkiani Tamperetta ja vieläpä Kauhajoella, joka menestyi viime kaudella Euro-kentillä huomattavasti paremmin kuin silloinen seurani Romaniassa. Kaikin puolin pidän tätä siis vain askeleena ylöspäin.

Kauhajoen menestystä on paha lähteä kiistämään. Viiden viime vuoden aikana seura on esiintynyt Korisliigan finaalissa joka ikisenä vuonna ja voittanut kolmesti. Viime kaudella seura eteni myös FIBA Europe Cupissa peräti välieriin saakka. Joukkueen fanit odottavat ymmärrettävästi nykyään joka kaudelle lähdettäessä vain ja ainoastaan korkeimpia mahdollisia saavutuksia ja ovat siihen ennakkotapausten perusteella täysin oikeutettuja.

Palmi ei kovan kilpailunhalunsa kanssa tilannetta tietenkään hätkähdä.

– Tämän tasoisessa organisaatiossa täytyy muistaa, että ensisijainen fokus on aina kevään tuloksissa, eikä siinä, pääsenkö minä ottamaan seuraavan askeleen urallani, ja se mentaliteetti on löydyttävä myös pelaajalta itseltään. Tulevaisuuden lupauksille, jotka havittelevat ulkomaille, voin onneksi kuitenkin neuvoa, että nämä asiat eivät missään nimessä sulje toisiaan pois. Scoutitkin huomaavat paljon paremmin ne pelaajat, jotka tulevat menestyneistä joukkueista, ja tavoitteet ruokkivat toisiaan.

60 pistettä. Topias Palmi pitää hallussaan kaikkien maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätystä, kun hän kuritti Luxemburgia 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa kesällä 2013. Kuva: Ville Vuorinen
60 pistettä. Topias Palmi pitää hallussaan kaikkien maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätystä, kun hän kuritti Luxemburgia 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa kesällä 2013. Kuva: Ville Vuorinen

Uuden kauden alla Kauhajoki on lähtenyt ajoissa liikkeelle. Joukkue otti tuntumaa pelaamiseen jo ennen Korisliigan sisäisiä harjoitusotteluita pelaamalla ruotsalaista Jämtland Basketia ja virolaista BC Kalevia vastaan. Kokemuksen perusteella Palmi pystyy hieman jopa vertailemaan Kauhajoen nykyistä kokoonpanoa edellisiin.

– Meillä on entistä reippaammin kokoa ja fyysisyyttä monella pelipaikalla. Pyrimme sen ansiosta kaikin keinoin olemaan mahdollisimman ärsyttävä vastustaja pelaamalla kovaa.

Kokoa todella löytyy. Ulkomaisten kiinnitysten lisäksi Kauhajoen rungossa näkyy poikkeuksellisen laadukas suomalaispelaajien edustus, sillä riveihin kuuluvat muun muassa Romaniasta Suomeen palaava Shawn Hopkins. Molemmat ovat vakionimiä Susijengin harjoitusringissä ja lisäksi varsin kookkaita pelaajia takakentän edustajiksi.

Palmi itse kouliintui Susijengin matkassa jälleen tänäkin kesänä, vaikka paikka varsinaisessa Japanin kisakoneessa jäikin saamatta. Kokenut korintekijä joutui väistymään myöhäisimmässä mahdollisessa vaiheessa, kun 14 pelaajan harjoitusvahvuudesta karsittiin kaksi viimeistä nimeä pois.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei sillä hetkellä ottanut ankarasti pannuun. Hyvä puoli kuitenkin on se, että päällimmäisenä tunteena jäi näyttämisenhalu. Ei tuntunut vähääkään siltä, että olisi tarvetta palautua, vaan heti seuraavana maanantaina olin Kauhajoen treeneissä mukana. Nyt on aika taas kahta kovemmin näyttää, mihin pystyy.

Karhu Basket 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

1.3.2024 10:15 Korisliiga

Timo Heinonen yltää perjantaina huimaan 1000 Korisliiga-ottelun rajapyykkiin: ”Harjoittelu on nautinnollista”

Perjantaina tehdään suomalaista koripallohistoriaa, kun Helsinki Seagullsin Timo Heinonen, 42, pelaa uransa tuhannennen Korisliiga-ottelun Töölön Kisahallissa ensimmäisenä koripalloilijana.

28.2.2024 08:49 Korisliiga

Tucker Richardson kiittelee vuolaasti valmentaja Greg Gibsonia: ”Hän on kuin kaksi eri ihmistä samassa kehossa”

Runkosarjansa toisella sijalla päättäneen BC Nokian takamies–laituri Tucker Richardson valittiin miesten Korisliigassa kuukauden pelaajaksi tammikuun 2024 osalta.

27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

Näytä lisää vastaavia