Vastoinkäymiset ovat herättäneet Topias Palmin voitonnälän – ”Kaikin puolin pidän Kauhajoella pelaamista askeleena ylöspäin”

27.9.2023 21:00 Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.

Topias Palmi pukeutuu oranssiin alkavalla kaudella - viime vuosina väri on ollut vanha signaali pitkästä kaudesta ja menestymisestä. Kuva: Ville Vuorinen

Topias Palmilla on takanaan vaikeita vuosia. Kaikkien aikojen mahdollisuudelta vaikuttanut kausi Serie A:n Vanoli Cremonassa vuonna 2021 kaatui koronapandemiaan ja terveyden romahtamiseen.

Se kaikki on kuitenkin nyt takana. Takakentän pistenikkari on palannut Suomeen ja ottanut osoitteekseen Kauhajoen, joka lähtee viime kevään hopeamitalien jäljiltä jahtaamaan taas Pantteria.

Palmi on koitokseen enemmän kuin valmis.

– Jouduin pitkän aikaa taistelemaan keuhkoperäisiä vaivoja vastaan, mutta fyysinen kunto on tällä hetkellä erinomaisella tolalla, mahdollisesti jopa paremmalla kuin ennen menetettyä kautta oli. Viime kausi oli pitkästä aikaa sellainen, että heti ensimmäisestä pelistä alkaen pystyin pelaamaan täysin omana itsenäni, hän kertoo.

Yksi Palmin tärkeimmistä kriteereistä uutta joukkuetta valitessa oli se, että hän pääsisi jatkamaan kansallisten otteluiden lisäksi myös Euro-pelejä, tapahtui se sitten missä maassa hyvänsä.

– Joka vuosi uralla tuloksellinen menestys alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän. Nyt pääsen pelaamaan kansainvälistä sarjaa erittäin lähellä kotikaupunkiani Tamperetta ja vieläpä Kauhajoella, joka menestyi viime kaudella Euro-kentillä huomattavasti paremmin kuin silloinen seurani Romaniassa. Kaikin puolin pidän tätä siis vain askeleena ylöspäin.

Kauhajoen menestystä on paha lähteä kiistämään. Viiden viime vuoden aikana seura on esiintynyt Korisliigan finaalissa joka ikisenä vuonna ja voittanut kolmesti. Viime kaudella seura eteni myös FIBA Europe Cupissa peräti välieriin saakka. Joukkueen fanit odottavat ymmärrettävästi nykyään joka kaudelle lähdettäessä vain ja ainoastaan korkeimpia mahdollisia saavutuksia ja ovat siihen ennakkotapausten perusteella täysin oikeutettuja.

Palmi ei kovan kilpailunhalunsa kanssa tilannetta tietenkään hätkähdä.

– Tämän tasoisessa organisaatiossa täytyy muistaa, että ensisijainen fokus on aina kevään tuloksissa, eikä siinä, pääsenkö minä ottamaan seuraavan askeleen urallani, ja se mentaliteetti on löydyttävä myös pelaajalta itseltään. Tulevaisuuden lupauksille, jotka havittelevat ulkomaille, voin onneksi kuitenkin neuvoa, että nämä asiat eivät missään nimessä sulje toisiaan pois. Scoutitkin huomaavat paljon paremmin ne pelaajat, jotka tulevat menestyneistä joukkueista, ja tavoitteet ruokkivat toisiaan.

60 pistettä. Topias Palmi pitää hallussaan kaikkien maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätystä, kun hän kuritti Luxemburgia 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa kesällä 2013. Kuva: Ville Vuorinen
60 pistettä. Topias Palmi pitää hallussaan kaikkien maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätystä, kun hän kuritti Luxemburgia 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa kesällä 2013. Kuva: Ville Vuorinen

Uuden kauden alla Kauhajoki on lähtenyt ajoissa liikkeelle. Joukkue otti tuntumaa pelaamiseen jo ennen Korisliigan sisäisiä harjoitusotteluita pelaamalla ruotsalaista Jämtland Basketia ja virolaista BC Kalevia vastaan. Kokemuksen perusteella Palmi pystyy hieman jopa vertailemaan Kauhajoen nykyistä kokoonpanoa edellisiin.

– Meillä on entistä reippaammin kokoa ja fyysisyyttä monella pelipaikalla. Pyrimme sen ansiosta kaikin keinoin olemaan mahdollisimman ärsyttävä vastustaja pelaamalla kovaa.

Kokoa todella löytyy. Ulkomaisten kiinnitysten lisäksi Kauhajoen rungossa näkyy poikkeuksellisen laadukas suomalaispelaajien edustus, sillä riveihin kuuluvat muun muassa Romaniasta Suomeen palaava Shawn Hopkins. Molemmat ovat vakionimiä Susijengin harjoitusringissä ja lisäksi varsin kookkaita pelaajia takakentän edustajiksi.

Palmi itse kouliintui Susijengin matkassa jälleen tänäkin kesänä, vaikka paikka varsinaisessa Japanin kisakoneessa jäikin saamatta. Kokenut korintekijä joutui väistymään myöhäisimmässä mahdollisessa vaiheessa, kun 14 pelaajan harjoitusvahvuudesta karsittiin kaksi viimeistä nimeä pois.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei sillä hetkellä ottanut ankarasti pannuun. Hyvä puoli kuitenkin on se, että päällimmäisenä tunteena jäi näyttämisenhalu. Ei tuntunut vähääkään siltä, että olisi tarvetta palautua, vaan heti seuraavana maanantaina olin Kauhajoen treeneissä mukana. Nyt on aika taas kahta kovemmin näyttää, mihin pystyy.

Karhu Basket 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Vilpas voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Näytä lisää vastaavia