6.8.2022 11:10 Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.
Henri Kantonen rakentaa Susijengin peliä jo kolmatta maajoukkuekesäänsä. Kuvat: Japan Basketball Federation & Ville Vuorinen / Susijengi.
Karhubasket peittosi Korisliigan finaaleissa Salon Vilppaan näytöstyyliin otteluvoitoin 4–1 ja Kantonen pääsi nostelemaan Pantteri-patsasta yläilmoihin toista kertaa urallaan.
Kulissien takana väreili kuitenkin kipua. Karhubasketin organisaatio ei sitä ymmärrettävistä syistä huudellut ympäriinsä, mutta kevään korishuipennuksen aikana joukkueen lääkintä- ja huoltohenkilöstö urakoi ylitöitä saadakseen Kantosen parketille.
- Finaalien alussa tuli alaraajavamma, jonka kanssa tässä on kesän aikana painittu. Nyt ollaan siinä pisteessä, että kestän jo pelaamista, Kantonen avaa loppukesän 2022 tilannettaan.
Mestaruuteen päättyneen 2021–22-seurajoukkuekauden aikana Kantonen viimeisteli Karhubasketille 10,2 pistettä, 4,0 levypalloa ja 4,0 syöttöä ottelua kohden. Kauden kokonaissaldo oli kiitettävä erityisesti terveystilanne huomioon ottaen.
- Oli rikkinäinen kausi tammikuussa asti ja finaalien alussa kun tuli vielä lisää kolhuja, niin haasteita riitti. Siihen nähden kauden lopputulos oli oikeinkin hyvä.
Vain piirun verran alle parimetrinen Kantonen pelasi juniorina niin takakentällä kuin laidassakin ja käväisi juniorimaajoukkueissa jopa nelospaikalla. Lopullinen siirtymä pelinrakentajan tontille tapahtui vasta niinkin myöhään hänen ensimmäisellä kaudellaan Kauhajoella, kaudella 2017–18, jolloin Kantonen täytti kahdenkymmenen.
- Jussi Laakso oli silloin Karhun valmentaja ja ihan preseasonin ensimmäisistä päivistä oli selvää, että jaan ykköspaikan Bojan Sarcevicin kanssa. Siitä lähtien oma pelipaikka on sementoitunut.
Kantosen tie vei Kauhajoelta kahdeksi vuodeksi Salon Vilppaaseen ja Ranskan kakkosliigan Aix-Mauriennesta takaisin Kauhajoelle. Pelatut kaudet ovat tuoneet mukanaan menestystä kahden Suomen mestaruuden ja yhden Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinnon muodossa, ja pelinrakentajan identiteetistä on tullut vuosi vuodelta vahvempi.
Kantosen tähtäin on edelleen Euroopan huippusarjoissa. Vuosi Aix-Mauriennessa oli lähtölaukaus sinne suuntaan, mestaruusvuodet Kauhajoella ja Salossa ammattilaisidentiteetin voimistamista. Kesän jälkeen Karhubasket osallistuu puolestaan FIBA Mestareiden Liigan karsintoihin Kantonen pelinrakentajanaan.
- Karhubasketin seuran ideologia on parantaa edellisestä joka vuosi. Osallistuminen FIBA Mestareiden Liigan karsintaan on varmaan kaikista isoin hyppy koko organisaatiolle, hän muotoilee.
- Karhu on voittanut kolme Suomen mestaruutta ja viimeisen viiden vuoden aikana esiintynyt neljästi finaaleissa, joten on luonnollinen jatkumo lähteä testaamaan tasoamme Suomen rajojen ulkopuolella. Harjoitteluympäristö ja fasiliteetit ovat Kauhajoella erinomaiset, ja europelien myötä olosuhteiden taso paranee entisestään.
Susijengiin Kantonen kutsuttiin ensimmäisen kerran näytille kesällä 2018. Seuraava kesä kului häneltä nilkan kuntoutuksen merkeissä, mutta jonkinasteinen läpimurto odotti vuoroaan 2020, jolloin Kantonen johti avauspelinrakentajan ominaisuudessa Suomen peliä kahdessa Viro-maaottelussa.
EM-karsintaikkunaan Kantonen kutsuttiin puolestaan marraskuussa 2020 ja helmikuussa 2021, joten tätä kirjoittaessa hänestä voi puhua jo joukkueen vakiokasvona.
- Kesästä 2020 asti olen ollut mukana aina silloin, kun terveyttä on ollut riittävästi. Tässä vaiheessa edellisestä maaottelustani on ehtinyt kuitenkin kulua jo vuosi ja tietenkin tahtotila päästä kentälle on kova.
Peliminuutteja odotellessa Kantonen keskittyy päivittäiseen tekemiseen Suomen parhaiden pelaajien rinnalla.
- Isoin asia mulle on ollut se, että olen päässyt näkemään toisten pelaajien, varsinkin oman pelipaikan jätkien, harjoittelua. Sen perusteella ymmärrän paljon paremmin, miksi vaikkapa Koponen on Koponen tai Salin on Salin, hän kuvailee.
- Toinen merkittävä asia on mahdollisuus keskustella muiden pelaajien kanssa asioista. Esimerkiksi Salon Vilppaan vuosina ymmärsin, että jos Teemulta (Rannikko) kysyy asioita, kyllä hän tietoaan jakaa. Tässäkin leirityksessä on Suomen kaikkien aikojen viisi parasta pelaajaa mukana. Siinä on aika paljon kokemusta ja tietoa ammennettavaksi.
Susijengi ja Belgia kohtaavat Tampereen Hakametsän jäähallissa Scandic Cupin merkeissä lauantai-iltana 6.8. klo 19.30 alkaen. Ottelu televisioidaan JIM-tv-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.
Lipunmyynti otteluun täällä.
Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.
Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.
Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.
Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.
Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.
Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.
Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.
Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.
Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.
Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.