Herbert Euroliiga-joukkue Pau-Orthezin peräsimeen

19.6.2006 Gordon Herbert, 47, on kovaa valuuttaa Euroopan valmentajamarkkinoilla. Suomen kansalaisuuden jo peliurallaan saanut Herbert on kiinnitetty kahden vuoden mittaisella pestillä Ranskan ylpeyden Pau-Orthezin päävalmentajaksi. Pau-Orthez pelaa Ranskan pääsarjan lisäksi Euroliigaa.

Kaksi viime kautta Herbert käskytti ranskalaisjoukkue Paris Basket Racingia. Pau-Orthez ei ollut kanadalaislähtöiselle luotsille ainoa mahdollisuus, sillä Herbertiä haviteltiin Ranskan lisäksi Venäjälle ja Ukrainaan.

- Pau-Orthez on Ranskan koripallojättiläinen. Sillä on suurin budjetti, hienot harjoitus- ja ottelufasiliteetit ja toimiva organisaatio. Minulle on suuri kunnia päästä joukkueen valmentajaksi ja olen innoissani tulevasta haasteesta, kertoo Herbert.

- Kotini on edelleen Uudessakaupungissa, mutta tällä hetkellä viihdyn hyvin Ranskassa. Maan koripallosarja on hyvätasoinen ja näen paljon potentiaalia ranskalaisessa koripallossa. Pau on todellinen koripallokaupunki, jossa perheelläni on varmasti hyvä olla, Herbert jatkaa.

Valmiin pöydän antimia Herbert ei pääse Pau-Orthezissa nauttimaan. Kymmenen Ranskan mestaruuden ja neljän Ranskan cup -voiton värittämä seurahistoria velvoittaa menestymään. Kuluneella kaudella Pau-Orthez ei menestystä saanut osakseen. Euroliigassa joukkue jäi alkusarjaan ja Ranskan liigassa se putosi runkosarjan voitosta huolimatta välierissä Le Mansille.

Lisämenestystä jahtaa myös Herbert. Hän on valmentajaurallaan voittanut Saksan mestaruuden 2004, jolloin Herbert valmensi Frankfurt Skylinersia. Ranskassa hänet palkittiin vuoden valmentajana kaudella 2004-05.

Pelaajaurallaan Herbert kuului 1980-luvulla Kanadan maajoukkueen vakiokalustoon ja oli saavuttamassa Kanadalle 4. sijaa Los Angelesin olympialaisissa 1984. Suomeen Herbert saapui vuonna 1982 ja pelasi huimalla 25,5 pisteen ottelukeskiarvolla kaikkiaan 258 SM-sarjaottelua. Kotoisessa Korisliigassa Herbert on valmentanut Korihaita ja Espoon Honkaa. 

Georgia-kuvioissa kysymysmerkki

Seuravalmennuksen lisäksi Herbert toimii Georgian maajoukkueen päävalmentajana. Hänet kiinnitettiin tehtävään viime kesänä kolmivuotisella sopimuksella. Ilman mutkia Herbert ei pysty molempia sopimusvelvoitteitaan täyttämään.

- Georgialla on viimeinen ottelu EM-karsinnoissa 13. syyskuuta, kun Ranskan liiga käynnistyy jo 23. päivä. Georgian liitto on tietoinen tilanteestani ja käymme varmasti lähiaikoina keskusteluita asian tiimoilta. Olen ammattivalmentaja, enkä haluaisi tehdä mitään puolitehoilla, Herbert valottaa.

Herbertin tilanne on suomalaisittain erityisen mielenkiintoinen, sillä Suomi ja Georgia pelaavat samassa EM-karsintalohkossa - kuten pelasivat viime vuonnakin. Toisensa joukkueet kohtaavat 13.9., kun Georgia astelee Helsingin Jäähallin parketille Suomen vieraaksi. Viime syyskuussa Suomi onnistui kukistamaan NBA-pelaajien tähdittämän Georgian samaisella areenalla lukemin 87-79.

Millaisen joukkueen Georgia sitten tulee saamaan kokoon tänä vuonna?

- Aivan tarkalleen en osaa vielä sanoa, mutta joukkue tulee olemaan joka tapauksessa parempi kuin viime vuonna. Nyt kaikki pelaajat ovat terveinä. Viime vuonna joukkueeseen liittyi lisäksi pelaajia vielä kolme päivää ennen otteluiden alkua. Se virhe ei tule toistumaan, Herbert varoittaa.

 
22.2.2021 09:37 Suomalaiset ulkomailla

Holopainen ja Rokkanen saalistivat tupla-tuplan

Annika Holopainen ja Sara Rokkanen olivat oivassa vireessä tällä viikolla, kun molemmat tilastoivat tupla-tuplat. Holopainen johdatti hurjalla pelillään KR:n myös kauden avausvoittoon.

15.2.2021 00:08 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-pelaajat tehokkaina Espanjassa

Espanjan kentillä nähtiin vahvoja esityksiä Susiladiesin pelaajilta ja hyviä uutisia kuului myös Ruotsista, kun Isabella Kaukopaasi pelasi ensimmäisen pelinsä loukkaantumisensa jälkeen.

14.2.2021 23:18 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc jälleen tehokkaana – suomalaisvalmentajien joukkueille voittoja

Miesten korisparketeilla pelattiin viikonloppuna vielä ennen maajoukkuetauon alkua. Daniel Dolenc osoitti oivaa virettä Itävallassa ja hyviä suomalaissuorituksia nähtiin myös Espanjassa ja Ranskassa.

12.2.2021 08:00 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin liekeissä Teneriffan voitossa

Sasu Salin aloitti Espanjan Copa del Reyn tulikuumana upottaen 18 pistettä johdattaessaan Teneriffan välieriin. Petteri Koposen Reggianan tie sen sijaan nousi pystyyn Italian cupissa.

7.2.2021 23:40 Suomalaiset ulkomailla

Roope Ahonen palasi pelikentille – Erik Murphylle kaksi tupla-tuplaa

Roope Ahonen pelasi ensimmäiset minuuttinsa yli vuoteen, kun hän palasi viikonloppuna pelikentille pitkän loukkaantumisen jälkeen. Erik Murphy mätti Japanissa taas hurjia tehoja.

5.2.2021 22:18 Suomalaiset ulkomailla

Maxhuni ja Seppälä koville pisteille

Ilari Seppälä ja Edon Maxhuni olivat alkuviikon suomalaisonnistujia, mutta heidän tehopelinsä eivät riittäneet voittoon.

1.2.2021 23:49 Suomalaiset ulkomailla

Salinille hieno merkkipaalu Espanjassa – suomalaisvalmentajille komea päänahka Saksassa

Sasu Salin sai viikonloppuna 200 ottelua täyteen Espanjan liigassa ja juhlisti sitä komealla voitolla. Saksassa Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim sen sijaan järjesti sensaation kaatamalla Bayern Münchenin tähtisikermän.

1.2.2021 08:22 Suomalaiset ulkomailla

Susiladiesin pelaajat hyvässä iskussa EM-karsintojen alla

Susiladiesin pelaajat osoittivat hyvää kuntoa juuri ennen kuin Euroopan kärkisarjat jäivät maaottelutauolle. Annika Holopainen iski taululle jälleen hurjat tehot Islannissa, Sofia Pelander loisti Hernerin ottaessa viikolla kaksi voittoa ja Awak Kuier osoitti olevansa valmiina haastamaan Belgian ja Ukrainan.

30.1.2021 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Lindbomin joukkueet jatkoon FIBA Europe Cupissa

Petteri Koposen Pallacanestra Reggiana sekä Carl Lindbomin Stal Ostrow Wielkopolski etenivät jatkoon FIBA Europe Cupin alkulohkoista. Ranskan ProB:ssä Henri Kantonen ja Ilari Seppälä olivat Aix-Mauriennen parhaimmistoa.

28.1.2021 08:14 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajille voittoja eurokentillä – Petteri Koposen sihti kunnossa

Alexander Madsen pääsi syntymäpäivänsä lisäksi juhlimaan jatkopaikkaa Mestarien liigassa, kun VEF Riika puristi jatkoon. Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittivat lohkovaiheen pelit FIBA Europe Cupissa.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

24.1.2021 22:05 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy ja Daniel Dolenc oivalla pelipäällä

Erik Murphy jatkoi vakuuttavia esityksiään Japanin B2-liigassa ja Daniel Dolenc oli tehokkaana Itävallassa sunnuntain kamppailuissa.

24.1.2021 21:54 Suomalaiset ulkomailla

Holopaisen hurja tahti Islannissa jatkuu – Susiladies-pelaajat hyville pisteille

Annika Holopainen jatkoi vahvoja pelejään Islannin liigassa, mutta KR jahtaa siitä huolimatta edelleen ensimmäistä voittoaan. Awak Kuier ylsi kahdesti viikon aikana kaksinumeroisiin pisteisiin ja koville pisteille pääsivät myös Sofia Pelander, Anniina Äijänen sekä Sara Rokkanen.

23.1.2021 22:44 Suomalaiset ulkomailla

Koponen palasi pelikentille – Valtoselle 30 pistettä Saksassa

Petteri Koponen debytoi lauantai-iltana uuden seuransa Pallacanestro Reggianan riveissä. Muitakin ilonaiheita nähtiin, sillä Elias Valtonen tykitti peräti 30 pistettä Saksan ProA:ssa ja Roope Ahonen on hiljalleen tekemässä paluuta tositoimiin.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

17.1.2021 23:19 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin pelaajat hyvässä vireessä Euroopan kentillä

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä osoittivat tasoaan Ranskassa ja Alexander Madsen sekä Edon Maxhuni jatkoivat vahvoja esityksiään Virossa ja Latviassa. Myös Sasu Salin ylsi kaksinumeroisille pisteille viikonlopun otteluissa.

17.1.2021 11:32 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen palasi tositoimiin hurjin tehoin

Islannin liiga palasi yli kolmen kuukauden tauolta ja Annika Holopainen pääsi taas pitkästä aikaa pelien makuun iskemällä tilastoihin hurjia lukemia.

15.1.2021 15:35 Susijengi

Petteri Koponen palaa Italiaan – uutena osoitteena Pallacanestro Reggiana

Pitkän ja vaiherikkaan kansainvälisen uransa syksyllä 2008 Italian Serie A:sta aloittanut Susijengi-ikoni Petteri Koponen, 194 cm ja 32 v., palaa Italiaan. Viimeisen runsaan puolivuotisen seurajoukkuekentiltä sivussa ollut MaSu-Basketin kasvatti on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Serie A:ta pelaavan Pallacanestro Reggianan kanssa.

14.1.2021 14:10 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni tykitti 31 pistettä Virossa - Tuovin Strasbourg jatkoon Mestarien liigassa

Edon Maxhuni aloitti vuotensa räväkästi, kun hän upotti peräti 31 pistettä Viron ja Latvian yhteisliigassa. Ilari Seppälä oli pirteänä Ranskassa ja Mestarien liigassa nähtiin suomalaistrilleri, kun Lassi Tuovin luotsaama SIG Strasbourg varmisti lohkovoiton kaadettuaan Alexander Madsenin VEF Riian.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

Näytä lisää vastaavia