Juha Sten siirtyy Saksaan Tammivaaran valmennukseen

9.6.2005 Turkulaisen nousijajoukkueen Aura Basketin riveissä koripalloliigan vuoden tulokkaaksi ja puolustuspelaajaksi valittu Juha Sten, 21, siirtyy ammattilaiseksi Saksaan.

Sparliigan runkosarjan 33 ottelussaan 15,6 pisteen ja 2,7 levypallon keskiarvolla pelanneen 191-senttisen takamiehen uusi seura on Mitteldeutscher. Joukkue nousi ensi kaudeksi 2. Bundesliigan pohjoislohkoon.

MBC:tä luotsaa Ari Tammivaara, joka edelsi Henrik Dettmannia Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajana. Toisen polven koripalloilija Juha Sten on hieronut sopimusta ulkomaan kentille huhtikuun loppupuolelta lähtien.

- Tavoitteeni on ammattilaisuus ja olen nyt ottanut ensimmäisen askeleeni sillä tiellä. Sopimus on vuoden mittainen.

- MBC ei ollut ainoa vaihtoehto, mutta se oli mielestäni ehdottomasti paras ja samalla tavallaan myös turvallisin suomalaisvalmentajan myötä, painottaa Sten, joka tunnetaan taitavana syöttelijänä  ja sähäkkänä  pallonriistäjänä.

Hänen syöttö- ja riistokeskiarvonsa oli Suomen liigan debyyttikaudella täsmälleen sama, eli 3,73.

Sten voitti riistoillaan ylivoimaisesti liigan paremmuustilaston. Suomen pääsarjan historiassa parempaan on pystynyt vain kaikkien aikojen pallorosvo Gerald Lee.

Sten debytoi myös maajoukkueessa

Jalkapallokentiltä ja Turun Palloseuran riveistä 15 vuoden iässä lopullisesti koripalloparketeille siirtynyt Juha Sten on noussut huipun tuntumaan pelaamatta ainuttakaan maaottelua. Niitä ei ole tilillä edes ikäkausimaajoukkueista.

Asia korjaantuu siltäkin osin pian, sillä Sten on valittu Dettmannin sekä hänen apulaistensa, Pekka Salmisen ja Tomi Kamisen alaisuudessa harjoittelevaan 33 pelaajan maajoukkuerinkiin.

Rinki muotoutuu syksyn EM-karsintoihin valmistautuvaksi A- maajoukkueeksi ja haastajamaajoukkueeksi, jonka pelaaja Stenkin ainakin alussa on. Kamisen vastuulla olevan haastaja- eli olympiajoukkueen kauden kohokohta osuu elokuussa Turkin Izmirissä pelattaviin Universiadeihin.

- Ensimmäinen maajoukkueleiri alkaa jo tulevana maanantaina. Alku voi olla fyysisesti vaikeaa, sillä minulla on takana kahden kuukauden mittainen toipumisjakso sairastelun jälkeen. Harjoittelin käytännössä ensimmäisen kerran vasta keskiviikkona, kertoo Juha Sten.

Hänen isänsä, Tapio Sten pelasi aikoinaan 16 kautta koripallon SM-sarjassa.

MBC vaikeuksien kautta voittoon

Juha Stenin uudella seuralla Mitteldeutscherilla on takanaan värikäs lähihistoria. Joukkue menetti Saksan pääsarjan, eli Bundesliigan paikkansa edelliskaudella pitkälti taloussyiden takia.

Apuun kutsuttiin Ari Tammivaara, 38, joka pestattiin 30 000 asukkaan Weissenfelsin pikkukaupungin koripalloylpeyden pelastajaksi.

Tammivaara onnistui tehtävässään mainiosti. Kabinettipelin jälkeen SV Hallen kanssa liittoutunut ja sen myötä Saksan kolmanneksi ylimmältä sarjatasolta paikan saanut MBC voitti 24 Regional-liigan ottelustaan 21 ja nousu kakkos-Bundesliigaan oli selviö.Joukkueessa kävi näytillä myös suomalaispelaaja Kari Hyökki.

 
10.5.2021 08:46 Suomalaiset ulkomailla

Tuovin Strasbourg neljänneksi Mestarien liigassa – finaaleissa voittoja suomalaisille

Lassi Tuovi luotsasi Strasbourgin komeasti neljänneksi Mestarien liigassa. Latviassa, Virossa ja Itävallassa nähdään suomalaisedustusta finaaleissa ja kaikki pääsivät viikonloppuna voiton makuun.

9.5.2021 11:51 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisesta Islannin liigan korikuningatar

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen tällä viikolla ja samalla päättyi Annika Holopaisen kausi. Holopainen oli koko sarjan korikuningatar.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 22:20 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi valmensi Strasbourgin Mestarien liigan välieriin

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg eteni Mestarien liigan välieriin voittamalla Sasu Salinin ja Emir Sulejamonovicin edustaman Teneriffan jatkoajan jälkeen 88-86.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

3.5.2021 10:32 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenin VEF Riika Latvian liigan finaaleihin

Alexander Madsen pääsee jahtaamaan toista peräkkäistä Latvian mestaruutta, kun VEF Riika raivasi tiensä finaaliin. Erik Murphyn kausi Japanissa sen sijaan tuli päätökseen.

2.5.2021 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Kuierin kausi päättyi välierätappioon

Awak Kuierin kausi Italiassa päättyi, kun Ragusa hävisi toisessa välierässä Famila Wuber Schiolle.

1.5.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue finaaleihin Itävallassa

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencsin edustama Swans Gmunden raivasi tiensä Itävallan liigan finaaliin.

29.4.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alanen hurjana Tshekissä

Aapeli Alanen näytti kyntensä Tshekin pudotuspeleissä, kun hän siivitti 19 pisteellään Brnon avausvoittoon. Joonas Lehtoranta sen sijaan oli taas isossa roolissa Feyenoordin napatessa Hollannin cupissa välieräpaikan.

29.4.2021 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin 17 pistettä eivät riittäneet voittoon

Awak Kuier oli Ragusan pistetykki, mutta se ei riittänyt voittoon Italian liigan ensimmäisessä välieräottelussa. Annika Holopainen sen sijaan jatkoi pistetehtailuaan Islannissa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

26.4.2021 09:10 Suomalaiset ulkomailla

Murphyn veljekset hyvässä vauhdissa

Erik ja Alex Murphy olivat viikonlopun peleissä hyvässä iskussa auttaessaan joukkueensa voittoihin. Ranskassa Ilari Seppälä palasi pelikentille lievän loukkaantumisen jälkeen ja Hollannissa Joonas Lehtoranta pääsi juhlimaan jatkopaikkaa cupissa.

26.4.2021 09:02 Suomalaiset ulkomailla

Susiladiesin Annika Holopainen palaa ensi kaudeksi Ranskaan

Susiladiesin luottopelaaja, tällä hetkellä Islannin pääsarjan pistekärkipaikkaa hallussaan pitävä Annika Holopainen, 27, palaa tulevaksi kaudeksi Ranskaan. Holopaisen tulevan kauden osoite on BC Montbrison Feminines ja sarjana Ligue Feminine 2.

23.4.2021 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni siivitti Pärnun välieriin

Edon Maxhuni oli jälleen Pärnun avainpelaaja, kun joukkue raivasi tiensä Viron liigan välieriin. Itävallassa Anton Mirolybovin, Aleksi Koskisen ja Daniel Dolencin on lähellä finaalipaikkaa.

23.4.2021 09:18 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Ragusa eteni välieriin

Awak Kuierin Ragusa eteni Italian liigan välieriin suoraan kahdella voitolla. Annika Holopainen palasi tehokkaasti kentille ja Sofia Pelanderin kausi Saksassa päättyi.

Näytä lisää vastaavia