10.1.2020 08:49 Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Tapiolan Hongan nuoret pelaajat Sini Paukeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ennakoivat lauantaina alkavaa kautta ja kertovat omista kokemuksistaan pyörätuolikoripallon parissa.
Ratakelaaja Sini Paukerille pyörätuolikoripallo toimii hyvänä vastapainona ratakelaukselle.
Pyörätuolikoripallon SM-sarjassa on kaudella 2019-2020 mukana kolme joukkuetta: PuHu, Tapiolan Honka ja BC Nokia. Tapiolan Honka lähtee kauteen nuorella joukkueella, jossa nuorimmat pelaajat ovat vasta 14-vuotiaita. Vaikka kasassa on pääasiassa nuori ja vielä melko kokematon joukkue, kauden peleistä lähdetään hakemaan voittoja.
-Vaikka joukkueemme on hieman kokematon, kaikki ovat innokkaita ja haluavat oppia uutta, kertoo joukkueestaan Sini Paukkeri.
Sini Paukkeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi nostavat kaikki haastatteluissa joukkueen vahvuudeksi erityisesti hyvän joukkuehengen. Joukkue odottaa kaudelta hyviä pelejä ja aikoo osallistua myös muutamaan turnaukseen Ruotsissa.
-Vaikka me ei taidollisesti olla ehkä kaikkein parhaimpia, meillä on se energia ja yhteishenki millä me lähetään peleihin, kertoo joukkueen vahvuuksista Sini Paukkeri.
-Meil on silleen joukkueessa, et me ei vaan pelata, vaan noudatetaan taktiikoita. Se on meijän vahvuus, täydentää Henri Kössö joukkueensa vahvuuksia.
Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskelevan 18-vuotiaan Sini Paukkerin päälaji on ratakelaus. Koripallon pariin hänet innosti pari vuotta sitten kisamatkalla yleisurheilukaveri. Myös valmentajat suosittelivat lajia Sinille oheistreeniksi ratakelaukseen.
-Varsinkin nyt peruskuntokaudella tulee vähän sellasta kestävyyttä. Ja just se on tärkeetä et saa monipuolista liikuntaa, pohtii Sini Paukkeri koripallon roolia sivulajinaan.
Koripallossa Siniä viehättää erityisesti joukkueen tuoma yhteisöllisyys sekä lajin vauhti ja nopeus.
-Muuten treenaan tosi paljon yksin, niin tässä on tosi kiva se, kun on joukkue ympärillä. Tietenkin mä tykkään myös vauhdista ja tällaisista nopeasti muuttuvista tilanteista. Kaikki se viehättää, toteaa Sini Paukkeri.
Sini Paukkeri on tällä hetkellä joukkueensa ainoa nainen. Positiiviselle mimmille tästä ei ole kuitenkaan noussut minkäänlaista ongelmaa.
-Kyllä mä aluksi mietin, mitä tästä tulee olla jätkien kanssa. Mutta oon kyl hyvin sopeutunut ja meillä on mukava joukkue, niin en mä nää et se olis millään tavalla ollu ongelmana. En näe sukupuolella kuitenkaan niin suurta merkitystä, toteaa Sini kannustaen myös muita naisia rohkeasti mukaan lajin pariin.
14-vuotiaat Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ovat tutustuneet pyörätuolikoripallon kautta. Lajin pariin Lasse ja Henri päätyivät molemmat kokeilemisen kautta.
-Aloitin pyörätuolikoripallon marraskuussa 2014. Meillä oli koulun liikuntatunnilla koripalloa ja sitä kautta innostuin lajista, kertoo Henri.
-Mä aloitin kaksi vuotta sitten. Täällä oli sellaisia esittelyjä ja sitä kautta, kertoo sen sijaan Lasse.
Lassesta ja Henristä on tullut keskenään hyviä kavereita, ja Hongan joukkueessa oikeastaan kaikki ovat kavereita keskenään. Kavereiden kanssa pelaamisessa pojat näkevät pelkkiä hyviä puolia.
-On helpompi kommunikoida keskenään ja suunnitella taktiikoita, pohtii Henri kavereiden roolia.
-Joukkuehenki on silloin hyvä, kun pelataan kavereiden kanssa samassa joukkueessa, jatkaa kovaksi kaukoheittäjäksi esittäytyvä Lasse.
Henri ja Lasse kannustavat rohkeasti kokeilemaan pyörätuolikoripalloa. He lupaavat myös uusille kokeilijoille kavereita, vauhdikkaita pelejä ja hyvää fiilistä.
-Täältä saa kavereita. Mäki oon saanut puolet mun kavereista täältä, kertoo Henri tyytyväisenä.
-Joo kavereita saa ja jos on ollu vaikka joskus huono fiilis, niin täällä voi saada sitten hyvän fiiliksen, päättää Lasse.
Pyörätuolikoripallon SM-sarja käynnistyy 11.1.2020. Ensimmäinen turnaus pelataan Honkahallilla.
Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.
Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.
Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.
Tänään vietetään Kansainvälistä vammaisten päivää. PuHu:n Markku Poikela kertoo ajatuksiaan pyörätuolikoripallosta sekä erityisliikunnanohjaajan että pelaajan näkökulmasta ja ennakoi tammikuussa käynnistyvää sarjakautta.
Tampereen NMKY juhli Suomen mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Vilppaan. Pronssiottelussa PuHu oli Honkaa etevämpi.
Saksan pyörätuolikoripallon Bundesliigaan noussut Thuringia Bulls kysyi syksyllä 2011 Teemu Partaselta, josko hän olisi kiinnostunut edustamaan nousijajoukkuetta Saksan korkeimmalla sarjatasolla. Seitsemän vuotta myöhemmin Partanen, 27, on Saksan ja Euroopan koripallomestari sekä suomalaisen pyörätuolikoripallon ehdoton kärkinimi.
Koripallokauden ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin Salossa Salon Vilppaan ja PuHu Junioreiden välillä. Finaalissa Vilpas voitti seurahistoriansa ensimmäisen SM-kullan pistein 39-34.
Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue taisteli itselleen muutaman vuoden arvokisatauon jälkeen EM-kisojen C-divisioonan pronssimitalin. Pronssiottelussa Suomi kukisti Irlannin niukasti 61-58 ja pääsi juhlimaan mitaleja.
Suomen pyörätuolimaajoukkue kukisti kutkuttavassa taistelussa Irlannin lukemin 56-58 ja eteni välieriin, jossa vastaan asettuu C-divisioonan EM-kisojen isäntämaa Portugali. Voitolla Portugalista Suomi etenisi myös finaalin lisäksi B-divisioonaan.
Suomen pyörätuolimaajoukkue aloitti Lissabonin C-divisioonan EM-kilpailut kahdella voitolla Serbiasta (69-40) sekä niukasti isäntämaa Portugalista lukemin 49-47.
Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.
Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa tositoimiin kansainväliselle tasolle pienen tauon jälkeen. Joukkue osallistuu heinäkuussa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin Portugalissa ja kohtaa siellä muun muassa kovatasoisen isäntämaan.
Lahden NMKY on kruunattu pyörätuolikoripallon vuoden 2013 Suomen mestariksi. LaNMKY löi lauantaina pelatussa loppuottelussa viime kauden mestarin TSI/NMKY:n pistein 56–46 (21–22). SM-pronssille ylsi PuHu, joka voitti pronssiottelussa Turun Riennon.
Suomalainen pyörätuolikoripallo saa kaudeksi 2012/13 kovan luokan paluumuuttajan, kun huikean uran USA:n ja Saksan huippujoukkueissa tehnyt Mina Mojtahedi palasi kotimaahansa. Mojtahedia ei kuitenkaan nähdä pelituolissa parketeilla, vaan hän ryhtyi SM-sarjassa pelaavan vantaalaisen PuHu Juniorien valmentajaksi.
Tamperelainen TSI/NMKY yllätti suosikit ja voitti pyörätuolikoripallon kauden 2011/12 Suomen mestaruuden. Runkosarjassa joukkue jäi selkeästi kolmanneksi PuHun ja BC Sisun taakse, mutta mitalipeleissä tamperelaiset onnistuivat lyömään molemmat ennakkosuosikit tiukkojen vaiheiden jälkeen.
Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.
Suomalaisen Mina Mojtahedin kausi Saksan pyörätuolikoripalloliigassa käynnistyi voitokkaasti. Mojtahedin edustama hallitseva Saksan mestari RSV Lahn-Dill kukisti avauskierroksella Frankfurt Skywheelersin pistein 71-38 (38-12).
Suomalaisen pyörätuolikoripallon sekä kehitysvammaisten Unified-koripallon kehittämistyö ja -toiminta siirtyvät vastaisuudessa Koripalloliiton alaisuuteen. Koripalloliitto hakee myös Suomen Paralympiakomitean jäsenyyttä ensimmäisenä maailmanlaajuisen joukkuepalloilulajin lajiliittona Suomessa.
Vantaalaisseura PuHu Junioreiden pyörätuolikoripallojoukkueesta leivottiin viikonvaihteessa PT-Keskus Leaguen voittaja ja Suomen mestari vuosimallia 2011. Vantaalaiset kukistivat Lahden NMKY:n Lahdessa pelatussa finaalissa 57-50.
Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.