Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

31.3.2020 18:24 Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

Jos korisjoukkueen pelaajilta kysytään tärkeimpää lenkkiä joukkueessa, monet nostavat ensimmäisten joukossa esiin huoltajan. Usein huoltajat ovat myös niitä, jotka omalla persoonallaan tuovat joukkuehenkeen viimeisen silauksen auttavien käsien lisäksi.

Tapsa Riutta on toiminut Korisliigassa joensuulaisen Kataja Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Riutta oli jo tuttu näky katsomon puolella Katajan peleissä, mutta tie penkin taakse kulki vankilan kautta.

- Huoltajaksi ajauduin oikeastaan ihan sattuman kautta. Kovana penkkiurheilijana olin katsomassa Joensuun urheilutalolla lentopallopeliä ja viereen tuli Toijalan Jukka muutaman muun katajalaisen kanssa. Höpöteltiin siinä kaikenlaista ja tuli kutsuttua joukkue tutustumaan työpaikalleni. Vierailu toteutui ja yhteys jäi elämään. Ei mennyt kauaa, kun Törmälän Jukka otti yhteyttä ja tarjosi huoltajan pestiä, Riutta kertoo.

Riutan työpäivän ruokatunnit kuluvat usein heitellessä.
Riutan työpäivän ruokatunnit kuluvat usein heitellessä.

Riutta on työskennellyt vankiloissa vuodesta 1979. Työura alkoi vartijana Riihimäen keskusvankilassa. Nuoruudessaan hän oli saanut kosketuksen useisiin urheilulajeihin Riihimäen Pallonlyöjien kautta. Oli yleisurheilua, jääkiekkoa, pesäpalloa, nyrkkeilyä sekä raviurheilua, jotka koriksen ohella eniten veivät aikaa. 

- Kaikissa lajeissa olen yleensä pärjäillyt ihan hyvin, mutta missään en ollut mikään huippu. Siitä varmaan johtuu harhailu eri lajien parissa. Koriksen pariin ajauduin muistaakseni keskikoulun ensimmäisellä luokalla. Nuoremmille tiedoksi, että se vastaa nykyistä peruskoulun viidennettä luokkaa, Riutta naurahtaa.

- Koripallo on kuitenkin aina ollut sydämessä se ykköslaji. Pelaajana ura jäi liian lyhyeksi, kun työelämä ja vuorotyön haasteet tulivat kuvioihin. Nykyään koris on minulle elämäntapa. Se vie paljon aikaa, mutta kun tekeminen on mieleistä, tunteja ei lasketa.

Koripallo tarjoaa minulle erilaisia tunteita: voittamista, häviämistä, iloa ja surua.

Nykyään Riutta työskentelee Pyhäselän vankilassa, joka sijaitsee Joensuun eteläpuolella 6-tien varrella reilun vartin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Hän toimii rikosseuraamusesimiehenä vastuualueena mm. vankien rangaistusajan suunnitelmien seuranta ja toteuttamisen valvonta sekä vankisijoittelu. Työ on päivätyötä, koska vuorotyö ei mahdollistaisi huoltajan hommia.

- Palkassa toki häviän vuorotyöläisille, mutta mielenterveydessä voitan. Uskon ainakin niin, Riutta kertoo.

- Huhujen mukaan alan perustutkinnolle olisi hakenut joku koripalloilija. Olisi hienoa saada ruokatunnille omiin heittotreeneihin osaava palauttaja.

Parina viime kesänä Riutta sai nauttia hyvästä ruokatuntien palauttelusta, kun kesätöissä oli nykyisin Naisten Korisliigassa Kouvottaria edustava Maria Koskinen. 

 

"Salil eka, salil vika"

Joukkueen harjoituksiin Riutta osallistuu aina, kun työajat antavat mahdollisuuden. Koti- ja vieraspeleissä hänet nähdään penkin päässä. Pelipäivinä tehtävät vaihtelevat pitkälti sen mukaan, pelataanko kotikentällä vai vieraissa.

- Kotipeleissä fyssarit hoitavat pääasiassa teippaamiset niin kovalla teipillä kuin kinesiollakin. Jos jollain on peukalovamma, sen teippaaminen on tosin minun hommani. Vieraspeleissä teippaaminen onkin sitten minun vastuullani, koska aika usein olen huollon porukasta yksin reissussa.

Vedet, pyyhkeet, pelaajaluettelo, fläppipaperi koutseille ovat rutiinihommaa, mikä tapahtuu Riutan mukaan ajattelematta. Kun tarpeelliset perustehtävät on hoidettu, hän osallistuu pelaajien lämmittelyyn palauttajan ja syöttäjän roolissa.

Haluan aina jättää käyttämämme pukukopin siistiin kuntoon.

- Ottelujen aikana pelaajien tsemppaaminen on tärkeä osa omaa rooliani, totta kai myös ensiapu. Erilaisia haavoja on sidottu ja liimailtu, sormia vedetty paikoilleen ja suolaa syötetty kramppeihin… Minun mielestäni huoltajan tärkeimpiä ominaisuuksia on hetkessä eläminen ja tarttuminen jokaiseen tehtävään, mitä eteen tulee.

Ja niitähän Riutan mukaan tulee!

- Voisi sanoa, että huoltaja on pappi, henkinen valmentaja, ensihoitaja ja aika usein myös suutari. Tossujakin on ihmisten lisäksi laitettu kesken pelin pelikuntoon. Kun aloitin huoltajan hommat, tavarat kulkivat pienessä työkalulaatikossa. Taidan olla aika mestari kehittämään uutta, koska nyt tarvitaan jo iso huoltolaukku ja melkoinen lätkäkassi tavaroiden kuljettamiseen, Riutta naurahtaa.

Kun Katajan nakkibussi kurvaa vieraspeleihin, kilometrit ja maisemat silmissä. Lähin vieraspelipaikkakunta on Kouvola. Matkaa kertyy 319 kilometriä suuntaansa. Suurin osa pelipäivästä kuluu asvaltin päällä.

- Usein saan hommat tehtyä pelin jälkeen niin nopeasti, että viimeiset pelaajat ovat vielä suihkussa. Silloinkin olen usein ainakin lähes viimeinen kopissa, koska haluan aina jättää käyttämämme pukukopin siistiin kuntoon. Meiltä ei jää koppiin banaaninkuoria eikä nilkoista irrotettuja teippauksia.

Katsojat näkevät usein huoltajien työssä vain sen, mitä otteluissa tapahtuu. Se on kuitenkin vain osa Riutan harrastusta. Seuravaatteet saapuvat yleensä juhannuksen jälkeen ja rättitalkoot työllistävät Riuttaa pitkin kesää.

Harjoituksissa Riutta palautelee palloja pelaajille. On hänet nähty isojen pelaajien post-treeneissäkin vakiokasvona.

- Pari kertaa on huuli haljennut, kun olen harjoituksissa ollut työntämässä pelaajia tyynyn kanssa. Vaikka huuli halkeaa, nautin kuitenkin osallistumisesta.

- Veikkaisin, että jokaisessa joukkueessa on huoltajalla oma roolinsa tehtävien suhteen. Jossain tehdään enemmän ja jossain vähemmän. Itse teen sen minkä osaan tai jos en osaa, opettelen. Joskus ihmiset kyselevät toimenkuvaani ja vastauksen saatuaan hieman hämmästelevät homman monimuotoisuutta. Onhan sitä homma paljon, mutta siitä saan omalla kohdallani syyttää vain itseäni.

 

Rakkaudesta se hevonenkin potkii


Riutta kertoo, että auttamisen suhteen hänellä ei ole mitään joukkue- tai lajirajoja. Hänen avustaan ovat nauttineet niin seuran juniorit kuin naisetkin. Kaikki, ketkä ovat apua pyytäneet, on aikaa aina heille löytynyt. Puhutaan sitten teippaamisesta tai henkisenä tukena olemisesta.

Pitkät vieraspelireissut ottavat veronsa. Riutan mukaan Uudenkaupungin ja Salon arkipelien jälkeen nukkumaan ei kannata edes käydä, kun aikaa nukkumiselle ei jää välttämättä tuntiakaan ennen leipätyöhön lähtemistä. 

Voisi sanoa, että huoltaja on pappi, henkinen valmentaja, ensihoitaja ja aika usein myös suutari.

- Sen olen oppinut, että jätän paljon tekemistä vierasreissun jälkeiselle päivälle. Itsensä kiireisenä pitäminen helpottaa väsymyksessä. Tähän väliin pakko sanoa kiitokset työnantajalle, koska pelireissut ovat mahdollistuneet täydellisesti, Riutta kiittelee.

- Koriksen merkitys on oikeastaan mittaamaton paikka. Elämässä on paljon merkittäviä asioita, kuten perhe, terveys ja työ. Koris kuuluu totta kai tärkeimpiin juttuihin minun elämässä. Miten muuten voisi selittää, että yli kuusikymppinen ukko pomppii parketilla nuorempien kanssa? Toisaalta voin rehellisesti sanoa, että koris antaa myös mieleen nuoruutta ja voimaa, puhumattakaan hyvistä sosiaalisista kontakteista.

Koripallo on vuosien varrella tuonut Riutan elämään moikkaustuttuja, mutta myös pitkiä ystävyyssuhteita. Aika Katajan penkin takana on tarjonnut yhteenkuuluvuuden tunnetta, joukkuehenkeä, vaikeuksista selviämistä. 

- Ehkä tärkeimpänä erilaisia tunteita: voittamista, häviämistä, iloa ja surua.

Riutta on toiminut Katajan Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Kuva: Kataja Basket
Riutta on toiminut Katajan Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Kuva: Kataja Basket

Riutta on kahdesti keväällä päässyt viettämään aikaa Pantteri-patsaan kanssa, kun Kataja juhli mestaruutta keväällä 2015 ja 2017. Kissa pääsi viettämään kesiään Riutan takan päällä tarkkaillen isäntäänsä.

Kahdeksan vuoden aikana Riutta on päässyt läheltä seuraamaan eri valmentajia ja pelaajia. Hänen mukaansa jokainen ansaitsi erityiskiitoksensa. Silti kaksi nousee esiin.

- Rannikon Teemua seuraamalla opin pelistä todella paljon. Pertun Atelta sain kiinnostuksen puolestaan Jordanin kenkiin. Aika moneen entiseen pelaajaan ja valmentajaan pidän yhteyttä ympäri maailman tänäkin päivänä, Riutta raottaa.

Katajan ensimmäistä mestarijoukkuetta Riutta muistelee erityisellä lämmöllä.

- Kausi oli aika vaikea eikä meiltä kai mitään suurtekoja odotettu. Joukkueen kasvu oli aivan huikea, eikä lopulta heikkoa lenkkiä ollut lainkaan. Sitä kautta enkä joukkuetta unohda varmasti koskaan, vaikka mitä tapahtuisi.

Haastattelun lopussa Riutta vakavoituu tärkeän asian äärellä.

- Ajat ovat nyt mitä ovat. Pysykää terveinä ja pitäkää omasta kunnostanne huolta.

 

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta >

 
30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

30.6.2020 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonilla hienot jäähyväiset Ulmille – ”Rotsi oli aika tyhjä”

Daniel Janssonin kuusi vuotta kestänyt valmennustaival Ulmin kanssa päättyi ainakin toistaiseksi Bundesliigan lopputurnauksen välierään. Seuraavaksi Janssonia odottavat Tigers Tübingenin päävalmentajatehtävät.

25.6.2020 22:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo tyytyväinen Merlins Crailsheimin kauteen – ”Löysimme perusajatuksen nopeasti eikä menestys ollut sattumaa”

Iisalon veljesten Tuomaksen ja Joonaksen valmentama Merlins Crailsheim jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa jumbosijalle. Päävalmentaja Tuomas Iisalo oli kuitenkin tyytyväinen lopputurnauksen antiin ja kokonaisuudessaan sensaatiomaiseen kauteen.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

6.6.2020 10:49 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Herbertin valmentama Skyliners lähtee hakemaan yllätystä Bundesliigan lopputurnauksesta

Saksan Bundesliigan kauden päättävä turnaus käynnistyy lauantaina. Frankfurt Skylinersin apuvalmentajana toimiva Daniel Herbert uskoo joukkueensa yllätysmahdollisuuksiin.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

3.6.2020 20:21 Suomalaiset ulkomailla

Iisalojen Merlins Crailsheim vaikeista lähtökohdista Bundesliigan lopputurnaukseen

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentama Merlins Crailsheim lähtee viikonloppuna Bundesliiga-kauden päättävään lopputurnaukseen haastavista lähtökohdista.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

28.5.2020 21:01 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson hakee Ulmin kanssa positiivista päätöstä kaudelle

Saksan Bundesliiga teki päätöksen kauden jatkosta ja sarja pelataan loppuun turnausmuotoisena. Ulmin apuvalmentaja Daniel Jansson odottaa turnauksesta mielenkiinnolla.

25.5.2020 09:54 Seurauutinen

Seurauutisia #41: Urheiluseuroille verkkokurssi häirinnän ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen

Väestöliitto on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokurssin lapsiin kohdistuvan häirinnän ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Kurssi on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

15.5.2020 09:08 Haastattelu

Saara Wahlgren: Minun valmentajani

Saara Wahlgren, 27, tunnetaan ikitaistelijana, jonka periksiantamaton asenne on vienyt hänet Naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi, Belgian pääsarjaan ja Susiladiesiin asti. KaPo-kasvatin takaa löytyy liuta valmentajia, jotka ovat kukin antaneet palasen itsestään Wahlgrenille.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

Näytä lisää vastaavia