Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

31.3.2020 18:24 Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

Jos korisjoukkueen pelaajilta kysytään tärkeimpää lenkkiä joukkueessa, monet nostavat ensimmäisten joukossa esiin huoltajan. Usein huoltajat ovat myös niitä, jotka omalla persoonallaan tuovat joukkuehenkeen viimeisen silauksen auttavien käsien lisäksi.

Tapsa Riutta on toiminut Korisliigassa joensuulaisen Kataja Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Riutta oli jo tuttu näky katsomon puolella Katajan peleissä, mutta tie penkin taakse kulki vankilan kautta.

- Huoltajaksi ajauduin oikeastaan ihan sattuman kautta. Kovana penkkiurheilijana olin katsomassa Joensuun urheilutalolla lentopallopeliä ja viereen tuli Toijalan Jukka muutaman muun katajalaisen kanssa. Höpöteltiin siinä kaikenlaista ja tuli kutsuttua joukkue tutustumaan työpaikalleni. Vierailu toteutui ja yhteys jäi elämään. Ei mennyt kauaa, kun Törmälän Jukka otti yhteyttä ja tarjosi huoltajan pestiä, Riutta kertoo.

Riutan työpäivän ruokatunnit kuluvat usein heitellessä.
Riutan työpäivän ruokatunnit kuluvat usein heitellessä.

Riutta on työskennellyt vankiloissa vuodesta 1979. Työura alkoi vartijana Riihimäen keskusvankilassa. Nuoruudessaan hän oli saanut kosketuksen useisiin urheilulajeihin Riihimäen Pallonlyöjien kautta. Oli yleisurheilua, jääkiekkoa, pesäpalloa, nyrkkeilyä sekä raviurheilua, jotka koriksen ohella eniten veivät aikaa. 

- Kaikissa lajeissa olen yleensä pärjäillyt ihan hyvin, mutta missään en ollut mikään huippu. Siitä varmaan johtuu harhailu eri lajien parissa. Koriksen pariin ajauduin muistaakseni keskikoulun ensimmäisellä luokalla. Nuoremmille tiedoksi, että se vastaa nykyistä peruskoulun viidennettä luokkaa, Riutta naurahtaa.

- Koripallo on kuitenkin aina ollut sydämessä se ykköslaji. Pelaajana ura jäi liian lyhyeksi, kun työelämä ja vuorotyön haasteet tulivat kuvioihin. Nykyään koris on minulle elämäntapa. Se vie paljon aikaa, mutta kun tekeminen on mieleistä, tunteja ei lasketa.

Koripallo tarjoaa minulle erilaisia tunteita: voittamista, häviämistä, iloa ja surua.

Nykyään Riutta työskentelee Pyhäselän vankilassa, joka sijaitsee Joensuun eteläpuolella 6-tien varrella reilun vartin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Hän toimii rikosseuraamusesimiehenä vastuualueena mm. vankien rangaistusajan suunnitelmien seuranta ja toteuttamisen valvonta sekä vankisijoittelu. Työ on päivätyötä, koska vuorotyö ei mahdollistaisi huoltajan hommia.

- Palkassa toki häviän vuorotyöläisille, mutta mielenterveydessä voitan. Uskon ainakin niin, Riutta kertoo.

- Huhujen mukaan alan perustutkinnolle olisi hakenut joku koripalloilija. Olisi hienoa saada ruokatunnille omiin heittotreeneihin osaava palauttaja.

Parina viime kesänä Riutta sai nauttia hyvästä ruokatuntien palauttelusta, kun kesätöissä oli nykyisin Naisten Korisliigassa Kouvottaria edustava Maria Koskinen. 

 

"Salil eka, salil vika"

Joukkueen harjoituksiin Riutta osallistuu aina, kun työajat antavat mahdollisuuden. Koti- ja vieraspeleissä hänet nähdään penkin päässä. Pelipäivinä tehtävät vaihtelevat pitkälti sen mukaan, pelataanko kotikentällä vai vieraissa.

- Kotipeleissä fyssarit hoitavat pääasiassa teippaamiset niin kovalla teipillä kuin kinesiollakin. Jos jollain on peukalovamma, sen teippaaminen on tosin minun hommani. Vieraspeleissä teippaaminen onkin sitten minun vastuullani, koska aika usein olen huollon porukasta yksin reissussa.

Vedet, pyyhkeet, pelaajaluettelo, fläppipaperi koutseille ovat rutiinihommaa, mikä tapahtuu Riutan mukaan ajattelematta. Kun tarpeelliset perustehtävät on hoidettu, hän osallistuu pelaajien lämmittelyyn palauttajan ja syöttäjän roolissa.

Haluan aina jättää käyttämämme pukukopin siistiin kuntoon.

- Ottelujen aikana pelaajien tsemppaaminen on tärkeä osa omaa rooliani, totta kai myös ensiapu. Erilaisia haavoja on sidottu ja liimailtu, sormia vedetty paikoilleen ja suolaa syötetty kramppeihin… Minun mielestäni huoltajan tärkeimpiä ominaisuuksia on hetkessä eläminen ja tarttuminen jokaiseen tehtävään, mitä eteen tulee.

Ja niitähän Riutan mukaan tulee!

- Voisi sanoa, että huoltaja on pappi, henkinen valmentaja, ensihoitaja ja aika usein myös suutari. Tossujakin on ihmisten lisäksi laitettu kesken pelin pelikuntoon. Kun aloitin huoltajan hommat, tavarat kulkivat pienessä työkalulaatikossa. Taidan olla aika mestari kehittämään uutta, koska nyt tarvitaan jo iso huoltolaukku ja melkoinen lätkäkassi tavaroiden kuljettamiseen, Riutta naurahtaa.

Kun Katajan nakkibussi kurvaa vieraspeleihin, kilometrit ja maisemat silmissä. Lähin vieraspelipaikkakunta on Kouvola. Matkaa kertyy 319 kilometriä suuntaansa. Suurin osa pelipäivästä kuluu asvaltin päällä.

- Usein saan hommat tehtyä pelin jälkeen niin nopeasti, että viimeiset pelaajat ovat vielä suihkussa. Silloinkin olen usein ainakin lähes viimeinen kopissa, koska haluan aina jättää käyttämämme pukukopin siistiin kuntoon. Meiltä ei jää koppiin banaaninkuoria eikä nilkoista irrotettuja teippauksia.

Katsojat näkevät usein huoltajien työssä vain sen, mitä otteluissa tapahtuu. Se on kuitenkin vain osa Riutan harrastusta. Seuravaatteet saapuvat yleensä juhannuksen jälkeen ja rättitalkoot työllistävät Riuttaa pitkin kesää.

Harjoituksissa Riutta palautelee palloja pelaajille. On hänet nähty isojen pelaajien post-treeneissäkin vakiokasvona.

- Pari kertaa on huuli haljennut, kun olen harjoituksissa ollut työntämässä pelaajia tyynyn kanssa. Vaikka huuli halkeaa, nautin kuitenkin osallistumisesta.

- Veikkaisin, että jokaisessa joukkueessa on huoltajalla oma roolinsa tehtävien suhteen. Jossain tehdään enemmän ja jossain vähemmän. Itse teen sen minkä osaan tai jos en osaa, opettelen. Joskus ihmiset kyselevät toimenkuvaani ja vastauksen saatuaan hieman hämmästelevät homman monimuotoisuutta. Onhan sitä homma paljon, mutta siitä saan omalla kohdallani syyttää vain itseäni.

 

Rakkaudesta se hevonenkin potkii


Riutta kertoo, että auttamisen suhteen hänellä ei ole mitään joukkue- tai lajirajoja. Hänen avustaan ovat nauttineet niin seuran juniorit kuin naisetkin. Kaikki, ketkä ovat apua pyytäneet, on aikaa aina heille löytynyt. Puhutaan sitten teippaamisesta tai henkisenä tukena olemisesta.

Pitkät vieraspelireissut ottavat veronsa. Riutan mukaan Uudenkaupungin ja Salon arkipelien jälkeen nukkumaan ei kannata edes käydä, kun aikaa nukkumiselle ei jää välttämättä tuntiakaan ennen leipätyöhön lähtemistä. 

Voisi sanoa, että huoltaja on pappi, henkinen valmentaja, ensihoitaja ja aika usein myös suutari.

- Sen olen oppinut, että jätän paljon tekemistä vierasreissun jälkeiselle päivälle. Itsensä kiireisenä pitäminen helpottaa väsymyksessä. Tähän väliin pakko sanoa kiitokset työnantajalle, koska pelireissut ovat mahdollistuneet täydellisesti, Riutta kiittelee.

- Koriksen merkitys on oikeastaan mittaamaton paikka. Elämässä on paljon merkittäviä asioita, kuten perhe, terveys ja työ. Koris kuuluu totta kai tärkeimpiin juttuihin minun elämässä. Miten muuten voisi selittää, että yli kuusikymppinen ukko pomppii parketilla nuorempien kanssa? Toisaalta voin rehellisesti sanoa, että koris antaa myös mieleen nuoruutta ja voimaa, puhumattakaan hyvistä sosiaalisista kontakteista.

Koripallo on vuosien varrella tuonut Riutan elämään moikkaustuttuja, mutta myös pitkiä ystävyyssuhteita. Aika Katajan penkin takana on tarjonnut yhteenkuuluvuuden tunnetta, joukkuehenkeä, vaikeuksista selviämistä. 

- Ehkä tärkeimpänä erilaisia tunteita: voittamista, häviämistä, iloa ja surua.

Riutta on toiminut Katajan Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Kuva: Kataja Basket
Riutta on toiminut Katajan Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Kuva: Kataja Basket

Riutta on kahdesti keväällä päässyt viettämään aikaa Pantteri-patsaan kanssa, kun Kataja juhli mestaruutta keväällä 2015 ja 2017. Kissa pääsi viettämään kesiään Riutan takan päällä tarkkaillen isäntäänsä.

Kahdeksan vuoden aikana Riutta on päässyt läheltä seuraamaan eri valmentajia ja pelaajia. Hänen mukaansa jokainen ansaitsi erityiskiitoksensa. Silti kaksi nousee esiin.

- Rannikon Teemua seuraamalla opin pelistä todella paljon. Pertun Atelta sain kiinnostuksen puolestaan Jordanin kenkiin. Aika moneen entiseen pelaajaan ja valmentajaan pidän yhteyttä ympäri maailman tänäkin päivänä, Riutta raottaa.

Katajan ensimmäistä mestarijoukkuetta Riutta muistelee erityisellä lämmöllä.

- Kausi oli aika vaikea eikä meiltä kai mitään suurtekoja odotettu. Joukkueen kasvu oli aivan huikea, eikä lopulta heikkoa lenkkiä ollut lainkaan. Sitä kautta enkä joukkuetta unohda varmasti koskaan, vaikka mitä tapahtuisi.

Haastattelun lopussa Riutta vakavoituu tärkeän asian äärellä.

- Ajat ovat nyt mitä ovat. Pysykää terveinä ja pitäkää omasta kunnostanne huolta.

 

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta >

 
30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

16.11.2020 11:44 Susiladies

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen: ”Olemme oikealla tiellä”

Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.

16.11.2020 10:00 Seurauutinen

Seurauutisia #48: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

9.11.2020 15:46 Susiladies

Susiladiesin Sofia Pelander puhkuu intoa EM-karsintakuplassa

Eilen Portugalin EM-karsintakuplaan saapunut Sofia Pelander, 28, kertoo kuplan tunnelmapaloista yhden päivän kokemuksella, Susiladiesin vastustajista Ukrainasta ja Portugalista sekä omasta paluustaan joukkueeseen vuoden mittaisen tauon jälkeen.

7.11.2020 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim lähtee taistelemaan sarjapaikasta

Saksan Bundesliigassa saadaan kausi käyntiin viikonloppuna. Merlins Crailsheimissan nähdään taas vahva suomalaisedustus, kun Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat joukkueen valmennusvastuussa. Lisäksi Juho Kailio liittyi kesän aikana täydentämään valmennusryhmää.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

15.10.2020 08:33 Naisten I divisioona

”Kova taistelu käydään molemmissa päissä sarjataulukkoa” – Naisten divari alkaa sunnuntaina

Naisten ykkösdivisioonassa pelataan ensimmäiset viisi ottelua ympäri Suomen sunnuntaina 18.10. Sarjaennakossa paneudutaan ykkösdivisioonan ennakkoasetelmiin BC Nokian päävalmentaja Denis Kucevicin avustuksella.

14.10.2020 16:12 Miesten I divisioona A

”Näyttää todella laadukkaalta” – Divisioona A vilisee Korisliiga-konkareita

Miesten Divisioona A:n ensimmäiset ottelut pelataan jo torstaina ja todenteolla sarja pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Sarjaennakossa käydään lävitse tulevaa kautta Jyväskylä Basketball Academyn näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Näytä lisää vastaavia