Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

31.3.2020 18:24 Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

Jos korisjoukkueen pelaajilta kysytään tärkeimpää lenkkiä joukkueessa, monet nostavat ensimmäisten joukossa esiin huoltajan. Usein huoltajat ovat myös niitä, jotka omalla persoonallaan tuovat joukkuehenkeen viimeisen silauksen auttavien käsien lisäksi.

Tapsa Riutta on toiminut Korisliigassa joensuulaisen Kataja Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Riutta oli jo tuttu näky katsomon puolella Katajan peleissä, mutta tie penkin taakse kulki vankilan kautta.

- Huoltajaksi ajauduin oikeastaan ihan sattuman kautta. Kovana penkkiurheilijana olin katsomassa Joensuun urheilutalolla lentopallopeliä ja viereen tuli Toijalan Jukka muutaman muun katajalaisen kanssa. Höpöteltiin siinä kaikenlaista ja tuli kutsuttua joukkue tutustumaan työpaikalleni. Vierailu toteutui ja yhteys jäi elämään. Ei mennyt kauaa, kun Törmälän Jukka otti yhteyttä ja tarjosi huoltajan pestiä, Riutta kertoo.

Riutan työpäivän ruokatunnit kuluvat usein heitellessä.
Riutan työpäivän ruokatunnit kuluvat usein heitellessä.

Riutta on työskennellyt vankiloissa vuodesta 1979. Työura alkoi vartijana Riihimäen keskusvankilassa. Nuoruudessaan hän oli saanut kosketuksen useisiin urheilulajeihin Riihimäen Pallonlyöjien kautta. Oli yleisurheilua, jääkiekkoa, pesäpalloa, nyrkkeilyä sekä raviurheilua, jotka koriksen ohella eniten veivät aikaa. 

- Kaikissa lajeissa olen yleensä pärjäillyt ihan hyvin, mutta missään en ollut mikään huippu. Siitä varmaan johtuu harhailu eri lajien parissa. Koriksen pariin ajauduin muistaakseni keskikoulun ensimmäisellä luokalla. Nuoremmille tiedoksi, että se vastaa nykyistä peruskoulun viidennettä luokkaa, Riutta naurahtaa.

- Koripallo on kuitenkin aina ollut sydämessä se ykköslaji. Pelaajana ura jäi liian lyhyeksi, kun työelämä ja vuorotyön haasteet tulivat kuvioihin. Nykyään koris on minulle elämäntapa. Se vie paljon aikaa, mutta kun tekeminen on mieleistä, tunteja ei lasketa.

Koripallo tarjoaa minulle erilaisia tunteita: voittamista, häviämistä, iloa ja surua.

Nykyään Riutta työskentelee Pyhäselän vankilassa, joka sijaitsee Joensuun eteläpuolella 6-tien varrella reilun vartin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Hän toimii rikosseuraamusesimiehenä vastuualueena mm. vankien rangaistusajan suunnitelmien seuranta ja toteuttamisen valvonta sekä vankisijoittelu. Työ on päivätyötä, koska vuorotyö ei mahdollistaisi huoltajan hommia.

- Palkassa toki häviän vuorotyöläisille, mutta mielenterveydessä voitan. Uskon ainakin niin, Riutta kertoo.

- Huhujen mukaan alan perustutkinnolle olisi hakenut joku koripalloilija. Olisi hienoa saada ruokatunnille omiin heittotreeneihin osaava palauttaja.

Parina viime kesänä Riutta sai nauttia hyvästä ruokatuntien palauttelusta, kun kesätöissä oli nykyisin Naisten Korisliigassa Kouvottaria edustava Maria Koskinen. 

 

"Salil eka, salil vika"

Joukkueen harjoituksiin Riutta osallistuu aina, kun työajat antavat mahdollisuuden. Koti- ja vieraspeleissä hänet nähdään penkin päässä. Pelipäivinä tehtävät vaihtelevat pitkälti sen mukaan, pelataanko kotikentällä vai vieraissa.

- Kotipeleissä fyssarit hoitavat pääasiassa teippaamiset niin kovalla teipillä kuin kinesiollakin. Jos jollain on peukalovamma, sen teippaaminen on tosin minun hommani. Vieraspeleissä teippaaminen onkin sitten minun vastuullani, koska aika usein olen huollon porukasta yksin reissussa.

Vedet, pyyhkeet, pelaajaluettelo, fläppipaperi koutseille ovat rutiinihommaa, mikä tapahtuu Riutan mukaan ajattelematta. Kun tarpeelliset perustehtävät on hoidettu, hän osallistuu pelaajien lämmittelyyn palauttajan ja syöttäjän roolissa.

Haluan aina jättää käyttämämme pukukopin siistiin kuntoon.

- Ottelujen aikana pelaajien tsemppaaminen on tärkeä osa omaa rooliani, totta kai myös ensiapu. Erilaisia haavoja on sidottu ja liimailtu, sormia vedetty paikoilleen ja suolaa syötetty kramppeihin… Minun mielestäni huoltajan tärkeimpiä ominaisuuksia on hetkessä eläminen ja tarttuminen jokaiseen tehtävään, mitä eteen tulee.

Ja niitähän Riutan mukaan tulee!

- Voisi sanoa, että huoltaja on pappi, henkinen valmentaja, ensihoitaja ja aika usein myös suutari. Tossujakin on ihmisten lisäksi laitettu kesken pelin pelikuntoon. Kun aloitin huoltajan hommat, tavarat kulkivat pienessä työkalulaatikossa. Taidan olla aika mestari kehittämään uutta, koska nyt tarvitaan jo iso huoltolaukku ja melkoinen lätkäkassi tavaroiden kuljettamiseen, Riutta naurahtaa.

Kun Katajan nakkibussi kurvaa vieraspeleihin, kilometrit ja maisemat silmissä. Lähin vieraspelipaikkakunta on Kouvola. Matkaa kertyy 319 kilometriä suuntaansa. Suurin osa pelipäivästä kuluu asvaltin päällä.

- Usein saan hommat tehtyä pelin jälkeen niin nopeasti, että viimeiset pelaajat ovat vielä suihkussa. Silloinkin olen usein ainakin lähes viimeinen kopissa, koska haluan aina jättää käyttämämme pukukopin siistiin kuntoon. Meiltä ei jää koppiin banaaninkuoria eikä nilkoista irrotettuja teippauksia.

Katsojat näkevät usein huoltajien työssä vain sen, mitä otteluissa tapahtuu. Se on kuitenkin vain osa Riutan harrastusta. Seuravaatteet saapuvat yleensä juhannuksen jälkeen ja rättitalkoot työllistävät Riuttaa pitkin kesää.

Harjoituksissa Riutta palautelee palloja pelaajille. On hänet nähty isojen pelaajien post-treeneissäkin vakiokasvona.

- Pari kertaa on huuli haljennut, kun olen harjoituksissa ollut työntämässä pelaajia tyynyn kanssa. Vaikka huuli halkeaa, nautin kuitenkin osallistumisesta.

- Veikkaisin, että jokaisessa joukkueessa on huoltajalla oma roolinsa tehtävien suhteen. Jossain tehdään enemmän ja jossain vähemmän. Itse teen sen minkä osaan tai jos en osaa, opettelen. Joskus ihmiset kyselevät toimenkuvaani ja vastauksen saatuaan hieman hämmästelevät homman monimuotoisuutta. Onhan sitä homma paljon, mutta siitä saan omalla kohdallani syyttää vain itseäni.

 

Rakkaudesta se hevonenkin potkii


Riutta kertoo, että auttamisen suhteen hänellä ei ole mitään joukkue- tai lajirajoja. Hänen avustaan ovat nauttineet niin seuran juniorit kuin naisetkin. Kaikki, ketkä ovat apua pyytäneet, on aikaa aina heille löytynyt. Puhutaan sitten teippaamisesta tai henkisenä tukena olemisesta.

Pitkät vieraspelireissut ottavat veronsa. Riutan mukaan Uudenkaupungin ja Salon arkipelien jälkeen nukkumaan ei kannata edes käydä, kun aikaa nukkumiselle ei jää välttämättä tuntiakaan ennen leipätyöhön lähtemistä. 

Voisi sanoa, että huoltaja on pappi, henkinen valmentaja, ensihoitaja ja aika usein myös suutari.

- Sen olen oppinut, että jätän paljon tekemistä vierasreissun jälkeiselle päivälle. Itsensä kiireisenä pitäminen helpottaa väsymyksessä. Tähän väliin pakko sanoa kiitokset työnantajalle, koska pelireissut ovat mahdollistuneet täydellisesti, Riutta kiittelee.

- Koriksen merkitys on oikeastaan mittaamaton paikka. Elämässä on paljon merkittäviä asioita, kuten perhe, terveys ja työ. Koris kuuluu totta kai tärkeimpiin juttuihin minun elämässä. Miten muuten voisi selittää, että yli kuusikymppinen ukko pomppii parketilla nuorempien kanssa? Toisaalta voin rehellisesti sanoa, että koris antaa myös mieleen nuoruutta ja voimaa, puhumattakaan hyvistä sosiaalisista kontakteista.

Koripallo on vuosien varrella tuonut Riutan elämään moikkaustuttuja, mutta myös pitkiä ystävyyssuhteita. Aika Katajan penkin takana on tarjonnut yhteenkuuluvuuden tunnetta, joukkuehenkeä, vaikeuksista selviämistä. 

- Ehkä tärkeimpänä erilaisia tunteita: voittamista, häviämistä, iloa ja surua.

Riutta on toiminut Katajan Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Kuva: Kataja Basket
Riutta on toiminut Katajan Basketin huoltajana kaudesta 2012-13. Kuva: Kataja Basket

Riutta on kahdesti keväällä päässyt viettämään aikaa Pantteri-patsaan kanssa, kun Kataja juhli mestaruutta keväällä 2015 ja 2017. Kissa pääsi viettämään kesiään Riutan takan päällä tarkkaillen isäntäänsä.

Kahdeksan vuoden aikana Riutta on päässyt läheltä seuraamaan eri valmentajia ja pelaajia. Hänen mukaansa jokainen ansaitsi erityiskiitoksensa. Silti kaksi nousee esiin.

- Rannikon Teemua seuraamalla opin pelistä todella paljon. Pertun Atelta sain kiinnostuksen puolestaan Jordanin kenkiin. Aika moneen entiseen pelaajaan ja valmentajaan pidän yhteyttä ympäri maailman tänäkin päivänä, Riutta raottaa.

Katajan ensimmäistä mestarijoukkuetta Riutta muistelee erityisellä lämmöllä.

- Kausi oli aika vaikea eikä meiltä kai mitään suurtekoja odotettu. Joukkueen kasvu oli aivan huikea, eikä lopulta heikkoa lenkkiä ollut lainkaan. Sitä kautta enkä joukkuetta unohda varmasti koskaan, vaikka mitä tapahtuisi.

Haastattelun lopussa Riutta vakavoituu tärkeän asian äärellä.

- Ajat ovat nyt mitä ovat. Pysykää terveinä ja pitäkää omasta kunnostanne huolta.

 

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta >

 
30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

7.4.2021 13:33 Seurauutinen

Seurauutisia #52: Uusi lasten ja nuorten liikkumissuositus: Monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunti päivässä

Kaikille 7-17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden selviää Opetus- ja kulttuuriministeriön uudessa suosituksessa.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

19.3.2021 07:32 Seurauutinen

Seurauutinen #51: Olympiakomitea järjestää yhdessä Paltan kanssa kaksi työehtosopimuskoulutusta urheiluseuroille

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Olympiakomitean yhteisiä koulutuksia järjestetään kaksi kappaletta. Kouluttajana toimii Terhi Salonpää. Koulutus on suunnattu seuroille, jotka toimivat työnantajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

3.2.2021 08:14 Susiladies

Susiladies-veteraani Linda-Lotta Lehtoranta: ”Nälkä kasvaa syödessä”

Lähes vuosikymmen sitten Susiladies-debyyttinsä tehnyt kotkalaisen koripallokoulun kasvatti Linda-Lotta Lehtoranta, 29, on omaksunut lennosta maajoukkueen kokeneimman pelaajan roolin niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Marraskuun Portugali-voitto oli Lehtorannan mukaan selkäranka, jonka varaan nuori joukkue rakentaa helmikuun karsintahuipennuksen.

1.2.2021 09:15 Susiladies

Anniina Äijänen: ”Kansainvälisiä voittoja ei voi pitää itsestäänselvyytenä”

Susiladiesin Anniina Äijänen, 25, on yksi niistä Suomen runkopelaajista, joille Portugalissa järjestettävä EM-karsintakupla on toinen laatuaan. Haastattelussa Äijänen käy lävitse edellistä EM-karsintakuplaa ja antaa katsauksena viikon otteluihin Belgiaa ja Ukrainaa vastaan.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

15.1.2021 08:25 Seurauutinen

Seurauutisia #50: Tapiolan Honka on nyt myös aikuisten seuratoiminnan Tähtiseura

Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

Näytä lisää vastaavia