Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

30.4.2020 17:38 Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

Vaikka ikää on vasta 29 vuotta, Pekka Paulomäki on ehtinyt toimia koriksen parissa roolissa jos toisessakin. Kun Paulomäki kerhoikäisenä meni Karkkilan Urheilijoiden kerhon satukorikseen, alkoi laji viedä nuorta poikaa mukanaan. Pian tie vei mikropoikiin ja sitä kautta aika alkoi kulua Karkkilan liikuntahallilla.

- Peruskoulun jälkeen lopetin pelaamisen ja olin muutaman vuoden kokonaan pois koriksen parista. Sitten aloitin valmentamaan yhtä joukkuetta ja myös tuomaroimaan pelejä, Paulomäki kertoo.

Kaupungin ylpeys, Team Componenta pelasi samoihin aikoihin Korisliigassa. Paulomäki järjesti seuralle fanibussitoimintaa vieraspeleihin, joka keräsi vierasottelusta toiseen karkkilaisia korisjännäreitä tien päälle.

- Kouluajoilta hienoimpina muistoina on jäänyt mieleen edesmennyt liigavalmentaja Timo Hakamaa, joka valmensi Karkkilassa ja toimi myös peruskoulussa luokanvalvojanani.

- Hakis saattoi tunnin jälkeen huikata, että jää Pekka välitunniksi katsomaan pelaajia. Silloin Hakamaan koneella pyörivät John Fordin ja Chris Davisin videot, jotka lopulta tulivat Karkkilaan pelaamaan ja jopa dominoimaan Korisliigassa.

On hienoa saada antaa seuralle takaisin ja tässä seurassa on mukava olla.

Koulupäivien jälkeen Paulomäki suuntasi hallille seuraamaan edustusjoukkueen harjoituksia. 

- Karkkila on todella kova koriskaupunki. Hakamaa piti hallin ovet aina auki treenien aikaan ja katsomossa saattoi parhaimmillaan olla toistakin sataa paikkakuntalaista seuraamassa harjoituksia.

- Jos Hakamaalla oli paha päivä, vain tietyt pääsivät sisään. Onneksi olin yksi heistä, Paulomäki naurahtaa.

Nuoresta iästään huolimatta Paulomäen tietopankista löytyy huima määrä tietoa pelaajista. Paulomäki on niin sanotusti korisjätkä henkeen ja vereen.

Pekka Paulomäki on edelliset neljä kautta toiminut KaU:n huoltajana. Kuva: Karkkilan Urheilijat
Pekka Paulomäki on edelliset neljä kautta toiminut KaU:n huoltajana. Kuva: Karkkilan Urheilijat

 

Karkkilalaisen koriksen dna

Karkkila on ollut vuosikymmeniä koriskaupunki. Vaikka edellisen kerran kaupungissa oli Korisliiga-joukkue kaudella 2008-09, se ei ole menoa himmentänyt. Viimeiset vuodet kaupungin ylpeys on pelannut I divisioona B:ssä.

Kaupunkilaiset ovat löytäneet sarjatasosta riippumatta hallin lehtereillä. Peleissä käy yli 300 ihmistä ja junnupelit vetävät katsomoihin kaupunkilaisia.

- Koripallo on ykkösjuttu täällä. Tämä yhteisö on mahtava eikä tästä halua olla poissa. Yksi tärkeimmistä asioista on varmasti se, että kaikista tekijöistä pidetään hyvää huolta ja seuraa halutaan tukea, Paulomäki näkee.

KaU käyttää itse tunnistetta #omatpojat. Se ei ole tuulesta temmattua, vaan joukkue on pitkälti vuodesta toiseen rakennettu kaupungin pojista, oman junioriputken käyneistä pelaajista. Paulomäki nostaa esiin nimet Aatu Kivimäki, Hannes Koskinen, Miikka Luosmaa ja Samuli Mäkelä.

Olen todella kiitollinen, että olen saanut kasvaa koriksen parissa. Se on antanut minulle niin paljon.

- Karkkilalaiset pitävät aina huolen omistaan, vaikka he lähtisivätkin muualle. On ollut hienoa seurata Aatu Kivimäen ja Miikka Luosmaan uria Korisliigassa. Karkkilasta lähtee välillä fanibusseja Saloon katsomaan omia poikia Korisliiga-ympyröissä. Voin valehtelematta sanoa, että Salossa on ottelusta toiseen karkkilalaisia hurraamassa Aatulle.

Paulomäki ei kaipaa liiga-aikoja verisesti, vaan toivoo, että mahdolliset sarjanousut tapahtuvat ilman taloudellisia riskinottoja.

- Karkkilassa toimintaa kehitetään jatkuvasti ammattimaisempaan suuntaan. Meillä on nyt hyvä tilanne, Heinäveden valmentajakaksikko (Kimmo Tolvanen ja Kaisa Kosunen) on hienosti kehittäneet pelaajia.

 

Suuri koripallosydän

Vaikka ikimuistoisin hetki on Paulomäelle on A-poikien SM-pronssi keväältä 2016, on korisyhteisöllä yksittäisiä otteluita suurempikin merkitys.

- Karkkila ja koripallo on isoin asia minulle elämässä. Se on antanut minulle niin paljon ja hienoa, että saan antaa takaisin sille.

Viimeiset neljä kautta Paulomäki on toiminut KaU:n huoltajana. Ensimmäisenä vuonna Paulomäen pesukone kotona pyöri kovaa vauhtia, kun treenien pääteeksi hän pesi pelaajien treenikamat. Nyt kaikki tapahtuu hallilla ja vastuukin huoltajana on kasvanut viime vuosina. Samalla hurjasta korisfanista on tullut merkittävä tekijä seuralle.

- En ajattele tätä millään tasolla työnä. On hienoa saada antaa seuralle takaisin ja tässä seurassa on mukava olla. Meillä on niin hyvä henki seurassa ja on hienoa, että pelaajat luottavat minuun. Haluan olla sellainen henkilö, kenelle kaikkien on helppo puhua.

- Minulla on ollut vaikeampia vuosia taustalla. Korisihmiset nostivat minut ylös sieltä ja antoivat ensimmäisen suunnan uuteen elämään, Paulomäki vakavoituu.

- Hallilla on minulle ollut aina ovet auki ja ihmiset siellä ovat pitäneet minusta huolen. He ovat auttaneet minua puhumalla suoraan ja arvostan sitä suuresti. Rakastan tätä niin paljon ja taustalla on yhteisö, jota ulkopaikkakuntalaiset eivät välttämättä voi ymmärtää.

 

Susijengin matkassa vuosikausia

Paulomäki on viettänyt lukuisia tunteja Karkkilan urheiluhallilla. Olympiacosia ja Vassilis Spanoulisista fanittava Paulomäki on joukkueen sisällä tehnyt selväksi, mikä on hänen suosikkijoukkueensa.

- Päävalmentaja Tolvanen on varmasti yksi suurimmista Celtics-faneista. Hän ei arvostanut sitä, kun kerran läpällä menin Cavaliers-paita päällä treeneihin. Tietty keljuilu pitää mielen virkeänä, Paulomäki naurahtaa.

Paulomäki on tuttu näky Susijengin peleissä. Ensimmäiset maajoukkueen fanimatkat tapahtuivat nuorena poikana jo ennen Susijengin nykyistä buumia. Silti yksi asia kirpaisee syvältä vielä tänäkin päivänä.

Hallilla on minulle ollut aina ovet auki ja ihmiset siellä ovat pitäneet minusta huolen.

- Bilbaon MM-kisojen lentokoneen lähtöön oli muutama tunti, mutta kampylobaktreeni vei pojasta voimat. Bilbao vaihtui neljäksi päiväksi Lohjan sairaalan tiputukseen. Silloin itketti paljon ja en ole vieläkään oikein halunnut puhua asiasta. Onneksi EM-kotikisat fanipäädyssä vähän loivensivat tuskaa.

Parhaillaan Paulomäki valmistuu uuteen ammattiin. Viimeiset näyttötyöt nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ovat takana. Tulevaisuudessa työkuviot tulevat kentän ulkopuolella muuttumaan, mutta koripallo kulkee elämässä silti tärkeimpänä asiana. 

- Olen todella kiitollinen, että olen saanut kasvaa koriksen parissa. Se on antanut minulle niin paljon. Tykkään vahvasti elää mukana peleissä, haluan kannustaa niin fanina kuin antaa kaikkeeni pelaajille huoltajana. 

 

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta >

 
31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

16.11.2020 11:44 Susiladies

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen: ”Olemme oikealla tiellä”

Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.

16.11.2020 10:00 Seurauutinen

Seurauutisia #48: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

9.11.2020 15:46 Susiladies

Susiladiesin Sofia Pelander puhkuu intoa EM-karsintakuplassa

Eilen Portugalin EM-karsintakuplaan saapunut Sofia Pelander, 28, kertoo kuplan tunnelmapaloista yhden päivän kokemuksella, Susiladiesin vastustajista Ukrainasta ja Portugalista sekä omasta paluustaan joukkueeseen vuoden mittaisen tauon jälkeen.

7.11.2020 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim lähtee taistelemaan sarjapaikasta

Saksan Bundesliigassa saadaan kausi käyntiin viikonloppuna. Merlins Crailsheimissan nähdään taas vahva suomalaisedustus, kun Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat joukkueen valmennusvastuussa. Lisäksi Juho Kailio liittyi kesän aikana täydentämään valmennusryhmää.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

15.10.2020 08:33 Naisten I divisioona

”Kova taistelu käydään molemmissa päissä sarjataulukkoa” – Naisten divari alkaa sunnuntaina

Naisten ykkösdivisioonassa pelataan ensimmäiset viisi ottelua ympäri Suomen sunnuntaina 18.10. Sarjaennakossa paneudutaan ykkösdivisioonan ennakkoasetelmiin BC Nokian päävalmentaja Denis Kucevicin avustuksella.

14.10.2020 16:12 Miesten I divisioona A

”Näyttää todella laadukkaalta” – Divisioona A vilisee Korisliiga-konkareita

Miesten Divisioona A:n ensimmäiset ottelut pelataan jo torstaina ja todenteolla sarja pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Sarjaennakossa käydään lävitse tulevaa kautta Jyväskylä Basketball Academyn näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Näytä lisää vastaavia