Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

30.4.2020 17:38 Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

Vaikka ikää on vasta 29 vuotta, Pekka Paulomäki on ehtinyt toimia koriksen parissa roolissa jos toisessakin. Kun Paulomäki kerhoikäisenä meni Karkkilan Urheilijoiden kerhon satukorikseen, alkoi laji viedä nuorta poikaa mukanaan. Pian tie vei mikropoikiin ja sitä kautta aika alkoi kulua Karkkilan liikuntahallilla.

- Peruskoulun jälkeen lopetin pelaamisen ja olin muutaman vuoden kokonaan pois koriksen parista. Sitten aloitin valmentamaan yhtä joukkuetta ja myös tuomaroimaan pelejä, Paulomäki kertoo.

Kaupungin ylpeys, Team Componenta pelasi samoihin aikoihin Korisliigassa. Paulomäki järjesti seuralle fanibussitoimintaa vieraspeleihin, joka keräsi vierasottelusta toiseen karkkilaisia korisjännäreitä tien päälle.

- Kouluajoilta hienoimpina muistoina on jäänyt mieleen edesmennyt liigavalmentaja Timo Hakamaa, joka valmensi Karkkilassa ja toimi myös peruskoulussa luokanvalvojanani.

- Hakis saattoi tunnin jälkeen huikata, että jää Pekka välitunniksi katsomaan pelaajia. Silloin Hakamaan koneella pyörivät John Fordin ja Chris Davisin videot, jotka lopulta tulivat Karkkilaan pelaamaan ja jopa dominoimaan Korisliigassa.

On hienoa saada antaa seuralle takaisin ja tässä seurassa on mukava olla.

Koulupäivien jälkeen Paulomäki suuntasi hallille seuraamaan edustusjoukkueen harjoituksia. 

- Karkkila on todella kova koriskaupunki. Hakamaa piti hallin ovet aina auki treenien aikaan ja katsomossa saattoi parhaimmillaan olla toistakin sataa paikkakuntalaista seuraamassa harjoituksia.

- Jos Hakamaalla oli paha päivä, vain tietyt pääsivät sisään. Onneksi olin yksi heistä, Paulomäki naurahtaa.

Nuoresta iästään huolimatta Paulomäen tietopankista löytyy huima määrä tietoa pelaajista. Paulomäki on niin sanotusti korisjätkä henkeen ja vereen.

Pekka Paulomäki on edelliset neljä kautta toiminut KaU:n huoltajana. Kuva: Karkkilan Urheilijat
Pekka Paulomäki on edelliset neljä kautta toiminut KaU:n huoltajana. Kuva: Karkkilan Urheilijat

 

Karkkilalaisen koriksen dna

Karkkila on ollut vuosikymmeniä koriskaupunki. Vaikka edellisen kerran kaupungissa oli Korisliiga-joukkue kaudella 2008-09, se ei ole menoa himmentänyt. Viimeiset vuodet kaupungin ylpeys on pelannut I divisioona B:ssä.

Kaupunkilaiset ovat löytäneet sarjatasosta riippumatta hallin lehtereillä. Peleissä käy yli 300 ihmistä ja junnupelit vetävät katsomoihin kaupunkilaisia.

- Koripallo on ykkösjuttu täällä. Tämä yhteisö on mahtava eikä tästä halua olla poissa. Yksi tärkeimmistä asioista on varmasti se, että kaikista tekijöistä pidetään hyvää huolta ja seuraa halutaan tukea, Paulomäki näkee.

KaU käyttää itse tunnistetta #omatpojat. Se ei ole tuulesta temmattua, vaan joukkue on pitkälti vuodesta toiseen rakennettu kaupungin pojista, oman junioriputken käyneistä pelaajista. Paulomäki nostaa esiin nimet Aatu Kivimäki, Hannes Koskinen, Miikka Luosmaa ja Samuli Mäkelä.

Olen todella kiitollinen, että olen saanut kasvaa koriksen parissa. Se on antanut minulle niin paljon.

- Karkkilalaiset pitävät aina huolen omistaan, vaikka he lähtisivätkin muualle. On ollut hienoa seurata Aatu Kivimäen ja Miikka Luosmaan uria Korisliigassa. Karkkilasta lähtee välillä fanibusseja Saloon katsomaan omia poikia Korisliiga-ympyröissä. Voin valehtelematta sanoa, että Salossa on ottelusta toiseen karkkilalaisia hurraamassa Aatulle.

Paulomäki ei kaipaa liiga-aikoja verisesti, vaan toivoo, että mahdolliset sarjanousut tapahtuvat ilman taloudellisia riskinottoja.

- Karkkilassa toimintaa kehitetään jatkuvasti ammattimaisempaan suuntaan. Meillä on nyt hyvä tilanne, Heinäveden valmentajakaksikko (Kimmo Tolvanen ja Kaisa Kosunen) on hienosti kehittäneet pelaajia.

 

Suuri koripallosydän

Vaikka ikimuistoisin hetki on Paulomäelle on A-poikien SM-pronssi keväältä 2016, on korisyhteisöllä yksittäisiä otteluita suurempikin merkitys.

- Karkkila ja koripallo on isoin asia minulle elämässä. Se on antanut minulle niin paljon ja hienoa, että saan antaa takaisin sille.

Viimeiset neljä kautta Paulomäki on toiminut KaU:n huoltajana. Ensimmäisenä vuonna Paulomäen pesukone kotona pyöri kovaa vauhtia, kun treenien pääteeksi hän pesi pelaajien treenikamat. Nyt kaikki tapahtuu hallilla ja vastuukin huoltajana on kasvanut viime vuosina. Samalla hurjasta korisfanista on tullut merkittävä tekijä seuralle.

- En ajattele tätä millään tasolla työnä. On hienoa saada antaa seuralle takaisin ja tässä seurassa on mukava olla. Meillä on niin hyvä henki seurassa ja on hienoa, että pelaajat luottavat minuun. Haluan olla sellainen henkilö, kenelle kaikkien on helppo puhua.

- Minulla on ollut vaikeampia vuosia taustalla. Korisihmiset nostivat minut ylös sieltä ja antoivat ensimmäisen suunnan uuteen elämään, Paulomäki vakavoituu.

- Hallilla on minulle ollut aina ovet auki ja ihmiset siellä ovat pitäneet minusta huolen. He ovat auttaneet minua puhumalla suoraan ja arvostan sitä suuresti. Rakastan tätä niin paljon ja taustalla on yhteisö, jota ulkopaikkakuntalaiset eivät välttämättä voi ymmärtää.

 

Susijengin matkassa vuosikausia

Paulomäki on viettänyt lukuisia tunteja Karkkilan urheiluhallilla. Olympiacosia ja Vassilis Spanoulisista fanittava Paulomäki on joukkueen sisällä tehnyt selväksi, mikä on hänen suosikkijoukkueensa.

- Päävalmentaja Tolvanen on varmasti yksi suurimmista Celtics-faneista. Hän ei arvostanut sitä, kun kerran läpällä menin Cavaliers-paita päällä treeneihin. Tietty keljuilu pitää mielen virkeänä, Paulomäki naurahtaa.

Paulomäki on tuttu näky Susijengin peleissä. Ensimmäiset maajoukkueen fanimatkat tapahtuivat nuorena poikana jo ennen Susijengin nykyistä buumia. Silti yksi asia kirpaisee syvältä vielä tänäkin päivänä.

Hallilla on minulle ollut aina ovet auki ja ihmiset siellä ovat pitäneet minusta huolen.

- Bilbaon MM-kisojen lentokoneen lähtöön oli muutama tunti, mutta kampylobaktreeni vei pojasta voimat. Bilbao vaihtui neljäksi päiväksi Lohjan sairaalan tiputukseen. Silloin itketti paljon ja en ole vieläkään oikein halunnut puhua asiasta. Onneksi EM-kotikisat fanipäädyssä vähän loivensivat tuskaa.

Parhaillaan Paulomäki valmistuu uuteen ammattiin. Viimeiset näyttötyöt nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ovat takana. Tulevaisuudessa työkuviot tulevat kentän ulkopuolella muuttumaan, mutta koripallo kulkee elämässä silti tärkeimpänä asiana. 

- Olen todella kiitollinen, että olen saanut kasvaa koriksen parissa. Se on antanut minulle niin paljon. Tykkään vahvasti elää mukana peleissä, haluan kannustaa niin fanina kuin antaa kaikkeeni pelaajille huoltajana. 

 

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta >

 
31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

7.4.2021 13:33 Seurauutinen

Seurauutisia #52: Uusi lasten ja nuorten liikkumissuositus: Monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunti päivässä

Kaikille 7-17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden selviää Opetus- ja kulttuuriministeriön uudessa suosituksessa.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

19.3.2021 07:32 Seurauutinen

Seurauutinen #51: Olympiakomitea järjestää yhdessä Paltan kanssa kaksi työehtosopimuskoulutusta urheiluseuroille

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Olympiakomitean yhteisiä koulutuksia järjestetään kaksi kappaletta. Kouluttajana toimii Terhi Salonpää. Koulutus on suunnattu seuroille, jotka toimivat työnantajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

3.2.2021 08:14 Susiladies

Susiladies-veteraani Linda-Lotta Lehtoranta: ”Nälkä kasvaa syödessä”

Lähes vuosikymmen sitten Susiladies-debyyttinsä tehnyt kotkalaisen koripallokoulun kasvatti Linda-Lotta Lehtoranta, 29, on omaksunut lennosta maajoukkueen kokeneimman pelaajan roolin niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Marraskuun Portugali-voitto oli Lehtorannan mukaan selkäranka, jonka varaan nuori joukkue rakentaa helmikuun karsintahuipennuksen.

1.2.2021 09:15 Susiladies

Anniina Äijänen: ”Kansainvälisiä voittoja ei voi pitää itsestäänselvyytenä”

Susiladiesin Anniina Äijänen, 25, on yksi niistä Suomen runkopelaajista, joille Portugalissa järjestettävä EM-karsintakupla on toinen laatuaan. Haastattelussa Äijänen käy lävitse edellistä EM-karsintakuplaa ja antaa katsauksena viikon otteluihin Belgiaa ja Ukrainaa vastaan.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

15.1.2021 08:25 Seurauutinen

Seurauutisia #50: Tapiolan Honka on nyt myös aikuisten seuratoiminnan Tähtiseura

Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

Näytä lisää vastaavia