Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

31.1.2020 11:15 Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

Harri Vallila on kameransa kanssa tuttu näky kenttien laidoilta. Kun nykyään juniorit näkevät Harrin kentän laidalla, pelin jälkeen ne rientävät gallerioista etsimään omia pelikuviaan. Niitä on matkan varrella kertynyt jo yli 320 000. 

Vallilan, 54, koriskentälle veivät aikoinaan omat lapset, joista kaikki kolme pelaavat koripalloa. Kun Vallila 2010-luvun taitteessa alkoi katsomaan pelejä linssin läpi, alku ei ollut helppo. Pokkareilla ei kuvaamisesta meinannut tulla mitään.

- Päätin hankkia paremman kameran ja se tie vei mennessään, Vallila kertoo.

Ensimmäiset vuodet sujuivat pääasiassa omien lasten pelejä kuvaten. Vallila laittoi kuvat julkisesti näkyville nettiin ja samalla sana alkoi kiiriä. Hiljalleen tutut ja tuttujen tutut saivat houkuteltua Vallilan kuvaamaan heidän lastensa otteita kentällä. 

- Koris on aina ollut lähellä sydäntäni, joten pyyntöihin oli helppo suostua.

Harri Vallila tuulettaa HNMKY:n A-poikien Suomen mestaruutta voiton ratkettua.
Harri Vallila tuulettaa HNMKY:n A-poikien Suomen mestaruutta voiton ratkettua.

 

Minulla ei ollut juurikaan kokemuksia kuvaamisesta. Kuvaamisharrastukseni oli sellaista, että perheen isä ottaa kuvia omaksi ja perheen iloksi. Menin kerran maisemakuvauskurssille. Huomasin, että vaikeampaa on saada paikallaan olevasta puusta kuva kuin kohti juoksevasta pelaajasta.

Kuvaamisen lisäksi Vallila on toiminut Koripalloliiton sarjavastaavana lähes 20 vuoden ajan. Joukkueenjohtajana hän on toiminut vielä pidemmän ajan; Kaikki alkoi Wartti Basketista, jonka jälkeen tie on vienyt HNMKY:aan sekä HBA:han seuran alkumetreillä.

 

Vallila haluaa antaa kaikille mahdollisuuden olla valokeilassa

Viime syyskauden lukemat ovat hurjia: 70 kuvattua peliä, 90 eri joukkuetta. Eri sarjatasoja on 26, kun laskuihin otetaan mukaan maajoukkueiden eri ikäluokat. Kun ottelun temposta ja tapahtumista riippuen kuvia tulee 500-1000 per ottelu, puhutaan hirmuisista määristä koriskuvia.

- Minua tietyllä tavalla harmittaa usein se, että tähtipelaajista julkaistaan paljon kuvia. Meillä on tuhansia nuoria, joista vain harvoista tulee tähtipelaajia. Omassa filosofiassani nämäkin nuoret ovat tähtiä ja ansaitsevat oman hetkensä valokeilassa, Vallila näkee.

Se näkyy myös siinä, että nuoret kyselevät Vallilan kuvien perään jatkuvasti. 

Vallila saa parhaat onnistumisen tunteensa siitä, kun jokainen nuori pelaaja tai heidän vanhempansa löytävät omasta kullannupustaan kuvia koriskentällä.

- Kerran eräs isä pyysi pelikuvia tyttärestään. Lopulta toimitin hänelle yli 250 kuvaa, joista syntyi lopulta todella hieno kuvakirja. Hauskimpia ja tärkeimpiä palkintoja itselleni ovat ne lukuisat kohtaamiset pelaajien ja heidän valmentajiensa kanssa, Vallila muistelee. 

Vallila ikuisti Petteri Koposen voittoheiton Montpellierissä Venäjää vastaan. Kuva: Harri Vallila
Vallila ikuisti Petteri Koposen voittoheiton Montpellierissä Venäjää vastaan. Kuva: Harri Vallila

Vallila on käyttänyt paljon itse keksimäänsä hashtagia #kuvattuiloonjaettuilo. 

Hänen mukaansa onnistuneesta kuvasta löytyy pelaajan kasvojen ja pallon lisäksi myös tunnetta, ilmeitä.

Vaikka pääasiassa Vallila kuvaa pääkaupunkiseudulla, muuallakin hänet jo tunnistetaan. Ennen kuin kuvat ovat julki, pelaajilta saattaa ehtiä tulla jo kyselyitä kuvien perään.

Paras henkinen palkintoni itselleni on se kiitosviesti, jonka saan kuvista. Silloin tiedän, etten ole turhaan käyttänyt päivääni kuvaamiselle. Vaikka ottelu kestää vain pari tuntia, editointeineen yhden ottelun kuvaamiseen vierähtää kokonaisuudessa kuusikin tuntia.

 

Ne ikimuistoisimmat otokset

Vallila lisää kaikki kuvat basketball.kuvat.fi -sivustollensa. Kuvia sivustolle on kertynyt jo yli 320 000. Vallila vertaa harrastustaan pullonkorkkien tai postimerkkien keräämiseen, toisille se saattaa näyttää jopa hulluutena.

Vaikka Vallilalle kaikki kuvat ovat tärkeitä, jotkin merkkaavat hänelle itselleni eniten.

- Kun vanhin poikani voitti A-poikien Suomen mestaruuden tai tyttäreni juhli Robert Pettersen Cupin mestaruutta. Tunnelataus noissa otteluissa on ymmärrettävästi ollut äärimmäinen vahva.

Vaikka Vallila pääsääntöisesti kuvaa nuorten edesottamuksia seura- ja maajoukkuetasolla, löytyy kuvagalleriasta yksi todellinen helmi kaikille Susijengin faneille.

Montpellierissä vuoden 2015 EM-kisoissa Susijengi kaatoi Venäjän Petteri Koposen onnistuneella kolmen pisteen heitolla. Vallila sai ikuistettua tuon hetken omalla kamerallaan.

Joskus kameralle tarttuu kummallisuuksia: Perttu Blomgrenin kyynärpää sujahtaa Mikael Kauhasen suuhun. Kuva: Harri Vallila
Joskus kameralle tarttuu kummallisuuksia: Perttu Blomgrenin kyynärpää sujahtaa Mikael Kauhasen suuhun. Kuva: Harri Vallila

- Se oli tietyllä tapaa yhteisön mukana elämistä. Kuvasta näkyy, kun pallo sujahtaa sukasta läpi ja vastustajan toimihenkilö katsoo korin takana tilannetta epäuskovan näköisenä.

- Eikä minulla ollut oikeuksiakaan kuvata tuossa ottelussa, vaan vein kameran salaa sinne, Vallila paljastaa. 

Yksi Vallilan suosikkikuvista on miesten I divisioonan ottelu HBA:n ja HNMKY:n välillä. Hän sai ikuistettua hetken, jossa Perttu Blomgrenin kyynärpää uppoaa Mikael Kauhasen suuhun.

- Yhden asian olen vuosien varrella huomannut. Jos kuvaan aikuisten maaotteluita, kuvasivustolle ei tule niin isoa piikkiä kuin yksittäisistä junnupeleistä.

Nuorille koripalloilijoille Harri Vallilasta ja hänen kuvistaan on tullut tärkeä osa koripalloa ja heidän nuoruusvuosiaan. Ne valokuvat kulkevat pelaajien matkassa lopun elämän, rakkaudesta lajiin.

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta.

 
31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

28.3.2020 20:27 Suomalaiset ulkomailla

Vilma Kesäsen kaudessa kaksi puolta – Heta Äijäselle paljon oppia

Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Vilma Kesänen, 31, liittyi loppukaudesta suurseura TSV 1880 Wasserburgin mukaan ja Heta Äijänen, 22, pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä.

27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:14 Seurauutinen

Seurauutisia #37: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona vietetään tiistaina 31.3.

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna seurapaitapäivää vietetään poikkeusolosuhteiden takia vain kotona sekä somessa.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

24.3.2020 10:15 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenista Latvian mestari

Alexander Madsen, 25, sai tililleen Latvian mestaruuden, kun Latvian koripalloliitto päätti lopettaa koripallokauden kruunaten samalla VEF Riian mestariksi. Madsenille itselleen kausi oli jälleen rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta paljon viitteitä paremmasta löytyi myös.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.2.2020 08:35 NCAA

Olivier Nkamhoua – stadilainen rämäpää Tennesseen huippuyliopistossa

Olivier Nkamhoua, 19, oli pikkupoikana silkkaa rämäpäisyyttä ja raaka urheilullisuutta. Nkamhoua ja hänen pitkäaikainen juniorivalmentajansa Eero Levä käyvät lävitse HNMKY-kasvatin tarinan Hotel Arthurin liikuntasalista Tennesseen Thompson–Boling Arenalle.

24.2.2020 12:25 Seurauutinen

Seurauutisia #36: Seurapäivä 2020 – junioriseurojen asialla

Juniorityötä tekeville seuroille kohdistettu Seurapalveluyksikön järjestämä Seurapäivä kokosi kaikkiaan 35 seurahenkilöä 20 eri seurasta Honkahallin liikuntatilaan torstaina 20.2. ennen Susijengin peliä.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

3.2.2020 12:02 Seurauutinen

Seurauutisia #35: Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille käynnistyy

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille.

29.1.2020 07:20 Seurauutinen

Seurauutisia #34: Uudet katukoriskorit valmistuvat nuoruuden innolla opiskelijoiden käsistä

Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.

Näytä lisää vastaavia