Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

31.1.2020 11:15 Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

Harri Vallila on kameransa kanssa tuttu näky kenttien laidoilta. Kun nykyään juniorit näkevät Harrin kentän laidalla, pelin jälkeen ne rientävät gallerioista etsimään omia pelikuviaan. Niitä on matkan varrella kertynyt jo yli 320 000. 

Vallilan, 54, koriskentälle veivät aikoinaan omat lapset, joista kaikki kolme pelaavat koripalloa. Kun Vallila 2010-luvun taitteessa alkoi katsomaan pelejä linssin läpi, alku ei ollut helppo. Pokkareilla ei kuvaamisesta meinannut tulla mitään.

- Päätin hankkia paremman kameran ja se tie vei mennessään, Vallila kertoo.

Ensimmäiset vuodet sujuivat pääasiassa omien lasten pelejä kuvaten. Vallila laittoi kuvat julkisesti näkyville nettiin ja samalla sana alkoi kiiriä. Hiljalleen tutut ja tuttujen tutut saivat houkuteltua Vallilan kuvaamaan heidän lastensa otteita kentällä. 

- Koris on aina ollut lähellä sydäntäni, joten pyyntöihin oli helppo suostua.

Harri Vallila tuulettaa HNMKY:n A-poikien Suomen mestaruutta voiton ratkettua.
Harri Vallila tuulettaa HNMKY:n A-poikien Suomen mestaruutta voiton ratkettua.

 

Minulla ei ollut juurikaan kokemuksia kuvaamisesta. Kuvaamisharrastukseni oli sellaista, että perheen isä ottaa kuvia omaksi ja perheen iloksi. Menin kerran maisemakuvauskurssille. Huomasin, että vaikeampaa on saada paikallaan olevasta puusta kuva kuin kohti juoksevasta pelaajasta.

Kuvaamisen lisäksi Vallila on toiminut Koripalloliiton sarjavastaavana lähes 20 vuoden ajan. Joukkueenjohtajana hän on toiminut vielä pidemmän ajan; Kaikki alkoi Wartti Basketista, jonka jälkeen tie on vienyt HNMKY:aan sekä HBA:han seuran alkumetreillä.

 

Vallila haluaa antaa kaikille mahdollisuuden olla valokeilassa

Viime syyskauden lukemat ovat hurjia: 70 kuvattua peliä, 90 eri joukkuetta. Eri sarjatasoja on 26, kun laskuihin otetaan mukaan maajoukkueiden eri ikäluokat. Kun ottelun temposta ja tapahtumista riippuen kuvia tulee 500-1000 per ottelu, puhutaan hirmuisista määristä koriskuvia.

- Minua tietyllä tavalla harmittaa usein se, että tähtipelaajista julkaistaan paljon kuvia. Meillä on tuhansia nuoria, joista vain harvoista tulee tähtipelaajia. Omassa filosofiassani nämäkin nuoret ovat tähtiä ja ansaitsevat oman hetkensä valokeilassa, Vallila näkee.

Se näkyy myös siinä, että nuoret kyselevät Vallilan kuvien perään jatkuvasti. 

Vallila saa parhaat onnistumisen tunteensa siitä, kun jokainen nuori pelaaja tai heidän vanhempansa löytävät omasta kullannupustaan kuvia koriskentällä.

- Kerran eräs isä pyysi pelikuvia tyttärestään. Lopulta toimitin hänelle yli 250 kuvaa, joista syntyi lopulta todella hieno kuvakirja. Hauskimpia ja tärkeimpiä palkintoja itselleni ovat ne lukuisat kohtaamiset pelaajien ja heidän valmentajiensa kanssa, Vallila muistelee. 

Vallila ikuisti Petteri Koposen voittoheiton Montpellierissä Venäjää vastaan. Kuva: Harri Vallila
Vallila ikuisti Petteri Koposen voittoheiton Montpellierissä Venäjää vastaan. Kuva: Harri Vallila

Vallila on käyttänyt paljon itse keksimäänsä hashtagia #kuvattuiloonjaettuilo. 

Hänen mukaansa onnistuneesta kuvasta löytyy pelaajan kasvojen ja pallon lisäksi myös tunnetta, ilmeitä.

Vaikka pääasiassa Vallila kuvaa pääkaupunkiseudulla, muuallakin hänet jo tunnistetaan. Ennen kuin kuvat ovat julki, pelaajilta saattaa ehtiä tulla jo kyselyitä kuvien perään.

Paras henkinen palkintoni itselleni on se kiitosviesti, jonka saan kuvista. Silloin tiedän, etten ole turhaan käyttänyt päivääni kuvaamiselle. Vaikka ottelu kestää vain pari tuntia, editointeineen yhden ottelun kuvaamiseen vierähtää kokonaisuudessa kuusikin tuntia.

 

Ne ikimuistoisimmat otokset

Vallila lisää kaikki kuvat basketball.kuvat.fi -sivustollensa. Kuvia sivustolle on kertynyt jo yli 320 000. Vallila vertaa harrastustaan pullonkorkkien tai postimerkkien keräämiseen, toisille se saattaa näyttää jopa hulluutena.

Vaikka Vallilalle kaikki kuvat ovat tärkeitä, jotkin merkkaavat hänelle itselleni eniten.

- Kun vanhin poikani voitti A-poikien Suomen mestaruuden tai tyttäreni juhli Robert Pettersen Cupin mestaruutta. Tunnelataus noissa otteluissa on ymmärrettävästi ollut äärimmäinen vahva.

Vaikka Vallila pääsääntöisesti kuvaa nuorten edesottamuksia seura- ja maajoukkuetasolla, löytyy kuvagalleriasta yksi todellinen helmi kaikille Susijengin faneille.

Montpellierissä vuoden 2015 EM-kisoissa Susijengi kaatoi Venäjän Petteri Koposen onnistuneella kolmen pisteen heitolla. Vallila sai ikuistettua tuon hetken omalla kamerallaan.

Joskus kameralle tarttuu kummallisuuksia: Perttu Blomgrenin kyynärpää sujahtaa Mikael Kauhasen suuhun. Kuva: Harri Vallila
Joskus kameralle tarttuu kummallisuuksia: Perttu Blomgrenin kyynärpää sujahtaa Mikael Kauhasen suuhun. Kuva: Harri Vallila

- Se oli tietyllä tapaa yhteisön mukana elämistä. Kuvasta näkyy, kun pallo sujahtaa sukasta läpi ja vastustajan toimihenkilö katsoo korin takana tilannetta epäuskovan näköisenä.

- Eikä minulla ollut oikeuksiakaan kuvata tuossa ottelussa, vaan vein kameran salaa sinne, Vallila paljastaa. 

Yksi Vallilan suosikkikuvista on miesten I divisioonan ottelu HBA:n ja HNMKY:n välillä. Hän sai ikuistettua hetken, jossa Perttu Blomgrenin kyynärpää uppoaa Mikael Kauhasen suuhun.

- Yhden asian olen vuosien varrella huomannut. Jos kuvaan aikuisten maaotteluita, kuvasivustolle ei tule niin isoa piikkiä kuin yksittäisistä junnupeleistä.

Nuorille koripalloilijoille Harri Vallilasta ja hänen kuvistaan on tullut tärkeä osa koripalloa ja heidän nuoruusvuosiaan. Ne valokuvat kulkevat pelaajien matkassa lopun elämän, rakkaudesta lajiin.

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta.

 
30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

16.11.2020 11:44 Susiladies

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen: ”Olemme oikealla tiellä”

Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.

16.11.2020 10:00 Seurauutinen

Seurauutisia #48: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2021 haku on käynnissä 13.11.-18.12.2020. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

9.11.2020 15:46 Susiladies

Susiladiesin Sofia Pelander puhkuu intoa EM-karsintakuplassa

Eilen Portugalin EM-karsintakuplaan saapunut Sofia Pelander, 28, kertoo kuplan tunnelmapaloista yhden päivän kokemuksella, Susiladiesin vastustajista Ukrainasta ja Portugalista sekä omasta paluustaan joukkueeseen vuoden mittaisen tauon jälkeen.

7.11.2020 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim lähtee taistelemaan sarjapaikasta

Saksan Bundesliigassa saadaan kausi käyntiin viikonloppuna. Merlins Crailsheimissan nähdään taas vahva suomalaisedustus, kun Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat joukkueen valmennusvastuussa. Lisäksi Juho Kailio liittyi kesän aikana täydentämään valmennusryhmää.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

15.10.2020 08:33 Naisten I divisioona

”Kova taistelu käydään molemmissa päissä sarjataulukkoa” – Naisten divari alkaa sunnuntaina

Naisten ykkösdivisioonassa pelataan ensimmäiset viisi ottelua ympäri Suomen sunnuntaina 18.10. Sarjaennakossa paneudutaan ykkösdivisioonan ennakkoasetelmiin BC Nokian päävalmentaja Denis Kucevicin avustuksella.

14.10.2020 16:12 Miesten I divisioona A

”Näyttää todella laadukkaalta” – Divisioona A vilisee Korisliiga-konkareita

Miesten Divisioona A:n ensimmäiset ottelut pelataan jo torstaina ja todenteolla sarja pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Sarjaennakossa käydään lävitse tulevaa kautta Jyväskylä Basketball Academyn näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.

13.10.2020 10:15 Miesten I divisioona B

Divisioona B pyörähtää käyntiin, Karkkilasta kajahtaa taas kerran

Divisioona B käynnistyy tällä viikolla ja viikonlopun jälkeen jokainen joukkue on saanut tulikasteensa kauteen 2020/21. Sarjaennakossa käydään alkavaa kautta lävitse piskuisen Karkkilan näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Kimmo Tolvanen.

Näytä lisää vastaavia