Möttölän ja Skipper Bolognan savotta Euroliigassa käynnistyy

5.11.2003 Venäjän, Israelin, Kreikan, Liettuan ja Slovenian mestarit. Siinä muutamia Skipper Bolognan tulevia vastustajia Euroliigassa, jossa Hanno Möttölän italialaisseura aloittaa savottansa torstaina. Edessään suomalaislaiturilla ja hänen joukkuetovereillaan on työntäyteinen ja vaativa loppuvuosi.

Skipper Bologna arvottiin kesällä Euroliigan B-lohkoon, jota voi varauksetta kutsua sarjan "kuolemanlohkoksi". Lohkosta kun löytyy liuta koko Euroliigan ennakkosuosikkeja. B-lohkossa pelaavat maidensa mestaruudet voittaneet Moskovan TsSKA (Venäjä), Tel Aviv Maccabi (Israel), Panathinaikos (Kreikka), Zalgiris Kaunas (Liettua), Novo Mesto (Slovenia) sekä Espanjan ja Italian pronssijoukkueet Unicaja Malaga ja Montepaschi Siena. Kyseisistä joukkueista TsSKA ja Siena selviytyivät viime kaudella Euroliigan neljän joukkueen loppuhuipennukseen Final Fouriin.

Viime kaudella Italiassa hopeaa saavuttaneen Bolognan avausvastustaja Novo Mesto, jonka se kohtaa kotikentällään Bolognassa torstai-iltana.

- Novo Mesto ei välttämättä ole lohkon kovin joukkue. Alkulohkomme on kuitenkin koko Euroliigan kovin ja juuri siksi hyvä aloitus on meille tärkeä. Jatkossa kohtaamme joka viikko joukkueita suoraan Euroopan huipulta. Kotivoitot tulevat olemaan pakollisia lohkossamme, pohdiskeli Möttölä Euroliiga-avauksen aattona.

Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta (FIBA) erillään toimiva sarja ja sen järjestää eurooppalaisten koripalloliigojen unioni (ULEB). Euroliiga perustettiin vuonna 2000 ja siitä lähtien se on kerännyt siipiensä suojaan valtaosan maanosan parhaista joukkueista. ULEB järjestää myös kakkostason kilpailua, joka kulkee nimellä ULEB Cup. Kyseisessä sarjassa ovat mukana mm. Saksan "suomalaisjoukkueet" Jukka Matisen Frankfurt Skyliners sekä Markku Larkion ja Mikko Noopilan Braunschweig. Kansainvälisellä koripalloliitolla on kaksi kilpailevaa sarjatasoa: FIBA Euroopan liiga ja FIBA Euroopan Cup. FIBA Euroopan liigassahan on mukana ns. villillä kortilla paikan sarjassa saanut suomalaisjoukkue Honka.

Tempo, innokkuus ja tasaisuus Bolognan aseet

Italian liigassa Möttölän Bologna on aloittanut kauden vähintäänkin hyvin. Seitsemän kierroksen jälkeen tappiosarake näyttää puhdasta nollaa ja joukkue porskuttaa liigan kärkipaikalla. Viime kaudella Möttölä pelasi espanjalaisjoukkue Tau Vitorian riveissä Euroliigaa ja tietää mitä tuleman pitää.

- Olemme avanneet mukavasti Italian liigassa ja on tietenkin kivempi lähteä näistä asetelmista Euroliigaan kuin, että olisi tappioputki alla. Meillä on nuori joukkue ja osa pelaajista ei ole pelannut vielä näin kovia pelejä (kuin Euroliigassa tulee). Nopeasti tulemme saamaan kokemuksia siitä, miten pärjäämme, Möttölä kertoi.

- Uskon, että nuoruus ja se, että moni meistä ei ole vielä saavuttanut mitään, tulevat olemaan myös vahvuutemme. Skipper pelaa nopeampaa koripalloa kuin yksikään joukkue, jossa olen aiemmin pelannut. Meillä on paljon energiaa ja näyttöhaluja. Mikäli pystymme hallitsemaan energian ja pitämään yllä kovan tempon, ovat menestysmahdollisuudetkin olemassa.

- Yksi vahvuuksistamme on tasaisuus. Hyökkäämme vahvasti joukkueena. Otteluissa vain 1-2 kaveria saattaa tehdä yli kymmenen pistettä, mutta silti teemme joukkueena otteluissa 90 pistettä. Vastustajan on vaikea valmistautua joukkuetta vastaan, jossa on kymmenen kaveria, jotka voi laittaa peliin ja odottaa onnistumisia. Vastustaja ei voi keskittyä vain yhden pelaajan pysäyttämiseen. Tilanteemme on ainutlaatuinen, Möttölä jatkoi.

Vielä petrattavaa

Italian liigassa Skipper Bolognan joukkueesta kolme pelaajaa on yltänyt kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon. 209-senttinen Möttölä on heistä yksi. Joukkueen ykköspyssy on tähän mennessä ollut, viime kaudella Euroliigan korikuninkuuden voittanut, serbi Milos Vujanic (17,3), jota seuraavat belgialaissentteri Tomas Van Den Spiegel (14,6) ja Möttölä (12,7).

- Peliaikaa ja vastuuta on tullut mukavasti. Minulle on pelattu paljon palloa korin alle. On ollut aika hauskaakin pelata, kun liikkeet korin läheisyydessä alkavat pikkuhiljaa löytyä. Täytyy vain varoa, ettei liikaa parkkeeraa korin alle, koska siitä kärsivät sitten muut hyökkäysavut, kuvaili Möttölä rooliaan.

- Olen kohtuullisen tyytyväinen omiin esityksiini, vaikkei mitään huippuesityksiä olekaan vielä nähty. Turhan arkoja liikkeitä tulee edelleen tehtyä hyökkäyksessä. Jos joukkueen saldo kuitenkin on tähän mennessä 7-0 ja on paljon saanut vastuuta, niin pakkohan siihen on olla tyytyväinen.

Möttölän ja kumppaneiden iskukyky joutuu tulevina viikkoina kovaan testiin. Seuraavat kuusi viikkoa antavat paljon enteitä siitä, mihin Skipper Bologna kykenee. Novo Meston jälkeen Bologna kohtaa nimittäin Euroliigassa vieraskentillä Panathinaikoksen (12.11.), Zalgiris Kaunasin (20.11.), Moskovan TsSKA:n (3.12.) ja Unicaja Malagan (17.12.). Väliin mahtuvat kotiottelut Tel Aviv Maccabia (27.11.) ja Montepaschi Sienaa (10.12.) vastaan. Samalla Skipper Bologna ottaa Italian liigassa mittaa kärkipään joukkueista.

- Molemmissa sarjoissa tavoitteemme on edetä pitkälle. Seuraavat kuusi viikkoa tulevat kuitenkin näyttämään paljon. Mikäli olemme joulutauolle lähdettäessä hyvissä asemissa, voimme olla tyytyväisiä. Jos selviydymme Euroliigan lohkossamme viiden parhaan joukkoon ja jatkoon, saattaa pelit jopa hieman helpottua, arvioi Möttölä viitaten B-alkulohkon kovuuteen.

Euroliiga-faktat

  • Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta FIBA:sta irtautunut ammattilaisliiga, jossa pelaa 24 joukkuetta kaudella 2003-04.
  • Euroliigassa kahdeksan joukkueen alkulohkoja on kolme. Joukkueet pelaavat alkulohkoissaan kaksinkertaisen sarjan (14 ottelua/joukkue). Lohkojen viisi parasta ja paras lohkokuutonen selviytyvät jatkoon. Jatkoonpääsijät sijoitetaan neljään jatkosarjalohkoon, joissa pelataan kaksinkertainen sarja (6 ottelua/joukkue). Lohkovoittajat selviytyvät neljän joukkueen lopputurnaukseen, Final Fouriin.
  • Skipper Bolognan alkulohkossa B pelaavat Israelin mestari Tel Aviv Maccabi, Kreikan mestari Panathinaikos, Liettuan mestari Zalgiris Kaunas, Slovenian mestari Krka Novo Mesto, Venäjän mestari Moskovan TsSKA, Espanjan pronssimitalisti Unicaja Malaga sekä Italian pronssijoukkue Montepaschi Siena.
  • Euroliigan runkosarja käynnistyy 5.11.2003 ja päättyy 19.2.2004. Final Four pelataan 29.4.-1.5.2004 Tel Avivissa, Israelissa.
  • Liigan yhdeksi suosiksi veikataan yleisesti Moskovan TsSKA:ta, jonka riveissä pelaavat mm. Venäjän maajoukkueessa EM-kisoissa loistaneet nuorukaiset Sergei Monia ja Viktor Khrjapa, Turkin maajoukkuelaituri Mirsad Turcksan, kaksi Kreikan maajoukkuesentteriä ja yksi takamies sekä kokenut amerikkalaiskaksikko J.R. Holden-Marcus Brown. Skipperin alkulohkosta Tel Aviv Maccabi on vahva suosikkikandidaatti. Israelin maajoukkuemiehiä vilisevää joukkuetta vahvistavat mm. kroatialaissentteri Nikola Vujcic ja liettualaispelintekijä Sarunas Jasikevicius.
  • Euroliigan nettipalvelu löytyy osoitteesta www.euroleague.net. Palvelu tarjoaa laajan uutiskokonaisuuden lisäksi mm. reaaliaikaisen tilastoseurannan jokaisesta ottelusta sekä kattavat pelaaja- ja joukkueprofiilit.

Skipper Bolognan ottelut Euroliigan alkulohkossa

06.11.2003

Skipper Bologna – Novo Mesto

12.11.2003

Panathinaikos - Skipper Bologna

20.11.2003

Zalgiris Kaunas - Skipper Bologna

27.11.2003

Skipper Bologna – Tel Aviv Maccabi

03.12.2003

Moskovan TsSKA - Skipper Bologna

10.12.2003

Skipper Bologna – Montepaschi Siena

17.12.2003

Unicaja Malaga - Skipper Bologna

07.01.2004

Novo Mesto - Skipper Bologna

14.01.2004

Skipper Bologna – Panathinaikos

22.01.2004

Skipper Bologna – Zalgiris Kaunas

29.01.2004

Tel Aviv Maccabi - Skipper Bologna

04.02.2004

Skipper Bologna – Moskovan TsSKA

12.02.2004

Montepaschi Siena - Skipper Bologna

19.02.2004

Skipper Bologna – Unicaja MalagaLisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/

Henkilöt

 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

13.6.2018 08:47 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalan kausi Steauan kanssa päättyi hopeamitaliin

Jukka Toijala kaulaan ripustettiin Romanian liigan hopeamitalit, kun Steaua Bukarest joutui taipumaan Romanian liigan finaaleissa Oradealle otteluvoiton 1-3.

11.6.2018 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Koposen kausi loppui välieriin

Petteri Koposen ja Barcelonan taival Espanjan liigassa päättyi välieriin, kun se hävisi Baskonialle otteluvoitoin 3-1. Romanian liigassa Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest koki toisen tappionsa finaaleissa.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

1.6.2018 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Wilsonin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä

Jamar Wilsonin kausi Ranskan liigassa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun Nanterre hävisi Strasbourgille suoraan kahdessa ottelussa. Wilson manasi kauden aikaista epätasaisuutta joukkueen otteissa.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

26.5.2018 13:52 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan valmentama Steaua kavensi pudotuspelisarjan

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest otti pakkovoiton Cluj'sta Romanian liigan välierissä kaventaen otteluparin. Jamar Wilsonin Nanterre sen sijaan taipui toistamiseen Strasbourgille Ranskan liigan pudotuspeleissä.

Näytä lisää vastaavia