Möttölän ja Skipper Bolognan savotta Euroliigassa käynnistyy

5.11.2003 Venäjän, Israelin, Kreikan, Liettuan ja Slovenian mestarit. Siinä muutamia Skipper Bolognan tulevia vastustajia Euroliigassa, jossa Hanno Möttölän italialaisseura aloittaa savottansa torstaina. Edessään suomalaislaiturilla ja hänen joukkuetovereillaan on työntäyteinen ja vaativa loppuvuosi.

Skipper Bologna arvottiin kesällä Euroliigan B-lohkoon, jota voi varauksetta kutsua sarjan "kuolemanlohkoksi". Lohkosta kun löytyy liuta koko Euroliigan ennakkosuosikkeja. B-lohkossa pelaavat maidensa mestaruudet voittaneet Moskovan TsSKA (Venäjä), Tel Aviv Maccabi (Israel), Panathinaikos (Kreikka), Zalgiris Kaunas (Liettua), Novo Mesto (Slovenia) sekä Espanjan ja Italian pronssijoukkueet Unicaja Malaga ja Montepaschi Siena. Kyseisistä joukkueista TsSKA ja Siena selviytyivät viime kaudella Euroliigan neljän joukkueen loppuhuipennukseen Final Fouriin.

Viime kaudella Italiassa hopeaa saavuttaneen Bolognan avausvastustaja Novo Mesto, jonka se kohtaa kotikentällään Bolognassa torstai-iltana.

- Novo Mesto ei välttämättä ole lohkon kovin joukkue. Alkulohkomme on kuitenkin koko Euroliigan kovin ja juuri siksi hyvä aloitus on meille tärkeä. Jatkossa kohtaamme joka viikko joukkueita suoraan Euroopan huipulta. Kotivoitot tulevat olemaan pakollisia lohkossamme, pohdiskeli Möttölä Euroliiga-avauksen aattona.

Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta (FIBA) erillään toimiva sarja ja sen järjestää eurooppalaisten koripalloliigojen unioni (ULEB). Euroliiga perustettiin vuonna 2000 ja siitä lähtien se on kerännyt siipiensä suojaan valtaosan maanosan parhaista joukkueista. ULEB järjestää myös kakkostason kilpailua, joka kulkee nimellä ULEB Cup. Kyseisessä sarjassa ovat mukana mm. Saksan "suomalaisjoukkueet" Jukka Matisen Frankfurt Skyliners sekä Markku Larkion ja Mikko Noopilan Braunschweig. Kansainvälisellä koripalloliitolla on kaksi kilpailevaa sarjatasoa: FIBA Euroopan liiga ja FIBA Euroopan Cup. FIBA Euroopan liigassahan on mukana ns. villillä kortilla paikan sarjassa saanut suomalaisjoukkue Honka.

Tempo, innokkuus ja tasaisuus Bolognan aseet

Italian liigassa Möttölän Bologna on aloittanut kauden vähintäänkin hyvin. Seitsemän kierroksen jälkeen tappiosarake näyttää puhdasta nollaa ja joukkue porskuttaa liigan kärkipaikalla. Viime kaudella Möttölä pelasi espanjalaisjoukkue Tau Vitorian riveissä Euroliigaa ja tietää mitä tuleman pitää.

- Olemme avanneet mukavasti Italian liigassa ja on tietenkin kivempi lähteä näistä asetelmista Euroliigaan kuin, että olisi tappioputki alla. Meillä on nuori joukkue ja osa pelaajista ei ole pelannut vielä näin kovia pelejä (kuin Euroliigassa tulee). Nopeasti tulemme saamaan kokemuksia siitä, miten pärjäämme, Möttölä kertoi.

- Uskon, että nuoruus ja se, että moni meistä ei ole vielä saavuttanut mitään, tulevat olemaan myös vahvuutemme. Skipper pelaa nopeampaa koripalloa kuin yksikään joukkue, jossa olen aiemmin pelannut. Meillä on paljon energiaa ja näyttöhaluja. Mikäli pystymme hallitsemaan energian ja pitämään yllä kovan tempon, ovat menestysmahdollisuudetkin olemassa.

- Yksi vahvuuksistamme on tasaisuus. Hyökkäämme vahvasti joukkueena. Otteluissa vain 1-2 kaveria saattaa tehdä yli kymmenen pistettä, mutta silti teemme joukkueena otteluissa 90 pistettä. Vastustajan on vaikea valmistautua joukkuetta vastaan, jossa on kymmenen kaveria, jotka voi laittaa peliin ja odottaa onnistumisia. Vastustaja ei voi keskittyä vain yhden pelaajan pysäyttämiseen. Tilanteemme on ainutlaatuinen, Möttölä jatkoi.

Vielä petrattavaa

Italian liigassa Skipper Bolognan joukkueesta kolme pelaajaa on yltänyt kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon. 209-senttinen Möttölä on heistä yksi. Joukkueen ykköspyssy on tähän mennessä ollut, viime kaudella Euroliigan korikuninkuuden voittanut, serbi Milos Vujanic (17,3), jota seuraavat belgialaissentteri Tomas Van Den Spiegel (14,6) ja Möttölä (12,7).

- Peliaikaa ja vastuuta on tullut mukavasti. Minulle on pelattu paljon palloa korin alle. On ollut aika hauskaakin pelata, kun liikkeet korin läheisyydessä alkavat pikkuhiljaa löytyä. Täytyy vain varoa, ettei liikaa parkkeeraa korin alle, koska siitä kärsivät sitten muut hyökkäysavut, kuvaili Möttölä rooliaan.

- Olen kohtuullisen tyytyväinen omiin esityksiini, vaikkei mitään huippuesityksiä olekaan vielä nähty. Turhan arkoja liikkeitä tulee edelleen tehtyä hyökkäyksessä. Jos joukkueen saldo kuitenkin on tähän mennessä 7-0 ja on paljon saanut vastuuta, niin pakkohan siihen on olla tyytyväinen.

Möttölän ja kumppaneiden iskukyky joutuu tulevina viikkoina kovaan testiin. Seuraavat kuusi viikkoa antavat paljon enteitä siitä, mihin Skipper Bologna kykenee. Novo Meston jälkeen Bologna kohtaa nimittäin Euroliigassa vieraskentillä Panathinaikoksen (12.11.), Zalgiris Kaunasin (20.11.), Moskovan TsSKA:n (3.12.) ja Unicaja Malagan (17.12.). Väliin mahtuvat kotiottelut Tel Aviv Maccabia (27.11.) ja Montepaschi Sienaa (10.12.) vastaan. Samalla Skipper Bologna ottaa Italian liigassa mittaa kärkipään joukkueista.

- Molemmissa sarjoissa tavoitteemme on edetä pitkälle. Seuraavat kuusi viikkoa tulevat kuitenkin näyttämään paljon. Mikäli olemme joulutauolle lähdettäessä hyvissä asemissa, voimme olla tyytyväisiä. Jos selviydymme Euroliigan lohkossamme viiden parhaan joukkoon ja jatkoon, saattaa pelit jopa hieman helpottua, arvioi Möttölä viitaten B-alkulohkon kovuuteen.

Euroliiga-faktat

  • Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta FIBA:sta irtautunut ammattilaisliiga, jossa pelaa 24 joukkuetta kaudella 2003-04.
  • Euroliigassa kahdeksan joukkueen alkulohkoja on kolme. Joukkueet pelaavat alkulohkoissaan kaksinkertaisen sarjan (14 ottelua/joukkue). Lohkojen viisi parasta ja paras lohkokuutonen selviytyvät jatkoon. Jatkoonpääsijät sijoitetaan neljään jatkosarjalohkoon, joissa pelataan kaksinkertainen sarja (6 ottelua/joukkue). Lohkovoittajat selviytyvät neljän joukkueen lopputurnaukseen, Final Fouriin.
  • Skipper Bolognan alkulohkossa B pelaavat Israelin mestari Tel Aviv Maccabi, Kreikan mestari Panathinaikos, Liettuan mestari Zalgiris Kaunas, Slovenian mestari Krka Novo Mesto, Venäjän mestari Moskovan TsSKA, Espanjan pronssimitalisti Unicaja Malaga sekä Italian pronssijoukkue Montepaschi Siena.
  • Euroliigan runkosarja käynnistyy 5.11.2003 ja päättyy 19.2.2004. Final Four pelataan 29.4.-1.5.2004 Tel Avivissa, Israelissa.
  • Liigan yhdeksi suosiksi veikataan yleisesti Moskovan TsSKA:ta, jonka riveissä pelaavat mm. Venäjän maajoukkueessa EM-kisoissa loistaneet nuorukaiset Sergei Monia ja Viktor Khrjapa, Turkin maajoukkuelaituri Mirsad Turcksan, kaksi Kreikan maajoukkuesentteriä ja yksi takamies sekä kokenut amerikkalaiskaksikko J.R. Holden-Marcus Brown. Skipperin alkulohkosta Tel Aviv Maccabi on vahva suosikkikandidaatti. Israelin maajoukkuemiehiä vilisevää joukkuetta vahvistavat mm. kroatialaissentteri Nikola Vujcic ja liettualaispelintekijä Sarunas Jasikevicius.
  • Euroliigan nettipalvelu löytyy osoitteesta www.euroleague.net. Palvelu tarjoaa laajan uutiskokonaisuuden lisäksi mm. reaaliaikaisen tilastoseurannan jokaisesta ottelusta sekä kattavat pelaaja- ja joukkueprofiilit.

Skipper Bolognan ottelut Euroliigan alkulohkossa

06.11.2003

Skipper Bologna – Novo Mesto

12.11.2003

Panathinaikos - Skipper Bologna

20.11.2003

Zalgiris Kaunas - Skipper Bologna

27.11.2003

Skipper Bologna – Tel Aviv Maccabi

03.12.2003

Moskovan TsSKA - Skipper Bologna

10.12.2003

Skipper Bologna – Montepaschi Siena

17.12.2003

Unicaja Malaga - Skipper Bologna

07.01.2004

Novo Mesto - Skipper Bologna

14.01.2004

Skipper Bologna – Panathinaikos

22.01.2004

Skipper Bologna – Zalgiris Kaunas

29.01.2004

Tel Aviv Maccabi - Skipper Bologna

04.02.2004

Skipper Bologna – Moskovan TsSKA

12.02.2004

Montepaschi Siena - Skipper Bologna

19.02.2004

Skipper Bologna – Unicaja MalagaLisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/

Henkilöt

 
14.6.2021 22:17 Suomalaiset ulkomailla

Teneriffan matka tyssäsi välierään - Murphyn Granada aloitti nousufinaalit voitolla

Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin Teneriffan kausi Espanjan liigassa päättyi toiseen välierätappioon. LEB Orossa alkoi taas Alex Murphyn ja Roope Ahosen taistelu noususta.

11.6.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alaselle jäi hampaankoloon loppukaudesta Tshekissä

Aapeli Alanen lähti keväällä kotimaisen Korisliigan jälkeen loppukaudeksi Tshekin liigassa pelaavan Brnon joukkueeseen. Alasen ensimmäinen kokemus ulkomailla ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta jätti nälkää jatkoa varten.

10.6.2021 11:01 Suomalaiset ulkomailla

Teneriffa piti finaalitoiveensa elossa - LEB Orossa suomalaisfinaali

Espanjan liigassa välierät alkoivat tällä viikolla ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin Teneriffa vei välierän kolmanteen peliin. LEB Orossa sen sijaan nähdään suomalaisfinaali ja Ranskassa Lassi Tuovi on ehdolla vuoden valmentajaksi.

9.6.2021 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon aikakausi Crailsheimissa sai hienon päätöksen – uusi projekti alkamassa Bonnissa

Tuomas Iisalon viisivuotinen pesti Merlins Crailsheimin peräsimessä tuli päätökseen tänä keväänä. Iisalo sai keväällä 2016 käsiinsä putoamaan tuomitun joukkueen, jonka hän jätti jälkeensä yhtenä Bundesliigan kärkijoukkueena.

6.6.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan LEB Orossa välierien ratkaisu venyi

Espanjan LEB Orossa ei saatu vielä finalisteja selville, kun Alex Murphyn Granada piti toiveensa elossa pakkovoitolla ja Roope Ahosen Breogan sen sijaan hävisi oman välieränsä.

4.6.2021 07:49 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa eteni historiallisesti välieriin

Sasu Salinin Teneriffa ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan kuittasi itselleen välieräpaikan suoraan kahdella voitolla. Roope Ahonen oli sen sijaan isossa roolissa Breoganin avatessa LEB Oron välieräsarjan voitolla.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

1.6.2021 12:31 Susiladies

Anniina Äijänen siirtyy tulevaksi kaudeksi Saarlouis Royalsiin, Saksan Bundesliigaan

Päättyneellä kaudella Universitario de Ferrolia Espanjan pääsarjaan nostamassa ollut Anniina Äijänen, 25, vaihtaa tulevaksi kaudeksi maisemaa Keski-Eurooppaan. Susiladiesin luottopelaajan uusi osoite on Saksan Bundesliigassa pelaava Saarlouis Royals.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

31.5.2021 10:59 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo Telekom Baskets Bonnin päävalmentajaksi

Viimeiset viisi kautta menestyksekkäästi Merlins Crailsheimia valmentanut Tuomas Iisalo siirtyy Telekom Baskets Bonnin päävalmentajaksi. Iisalon sopimus on kaksivuotinen. Myös Joonas Iisalo siirtyy seuraan apuvalmentajaksi.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

30.5.2021 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Roope Ahosen ja Alex Murphyn joukkueet jatkoon - Murphy loisti 21 pisteellä

Roope Ahosen Breogan ja Alex Murphyn Granada jatkavat taistelua noususta Espanjan ACB-liigaan, kun molempien joukkueet raivasivat tiensä LEB Oron pudotuspeleissä jatkoon. Murphy oli ratkaisevassa ottelussa joukkueensa paras pistemies 21 pisteen saldolla. Myös Ranskassa Ilari Seppälä rikkoi 20 pisteen rajapyykin.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

28.5.2021 13:09 Susijengi

Elias Valtonen kolmivuotisella sopimuksella Espanjan liigaan

Susijengin ratkaisupelaajien kastiin kohinalla noussut Euran Veivan kasvatti Elias Valtonen, 200 cm ja 21 vuotta, on solminut kolmevuotisen sopimuksen Espanjan ACB-liigaa pelaavan Basquet Manresan kanssa. Ammattilaisuransa Saksan Pro A:n Tigers Tübingenissa aloittanut Valtonen odottaa Manresasta uutta kehitysloikkaa urallaan.

27.5.2021 21:46 Suomalaiset ulkomailla

Ahosen ja Murphyn jännitys säilyy Espanjassa – Iisalojen ja Kailion Merlinsin kausi päätökseen

Espanjan LEB Orossa Roope Ahosen ja Alex Murphyn joukkueet eivät vielä pystyneet varmistamaan välieräpaikkaa ja ratkaisu jää kolmanteen otteluun. Saksan Bundesliigassa suomalaiskolmikko Tuomas Iisalon, Joonas Iisalon ja Juho Kailion valmentaman Merlins Crailsheimin historiallinen kausi päättyi.

24.5.2021 09:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan sarjoissa ratkaisuhetket käsillä – Alasen kausi päätökseen

Espanjan sarjoissa loppuratkaisut ovat alkamassa, kun ACB:ssa päättyi runkosarja ja LEB Orossa käynnistyivät pudotuspelit. Aapeli Alasen kausi Tshekin liigassa sen sijaan päättyi ja Saksan Bundesliigassa Merlins Crailsheim taistelee vielä välieräpaikasta.

24.5.2021 08:38 Susiladies

Marianne Kalin jatkaa Espanjan pääsarjan Bembibressä myös ensi kaudella

Espanjan pääsarjassa pelaava Bembibre ja Susiladiesin iso pelaaja Marianne Kalin, 23, ovat solmineet jatkosopimuksen. Tällä viikolla 24 vuotta täyttävä Kalin tilastoi Bembibrelle päättyneellä kaudella 3,2 pistettä ja 2,0 levypalloa ottelua kohden.

20.5.2021 16:45 Suomalaiset ulkomailla

Loppukausi Hollannissa oli Joonas Lehtorannalle positiivinen kokemus

Joonas Lehtoranta siirtyi keväällä kotimaisen Korisliigakauden jälkeen Hollantiin Feyenoordin joukkueeseen. Lehtorannan ensimmäinen visiitti ulkomailla oli positiivinen kokemus.

20.5.2021 09:07 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen voitti Latvian mestaruuden – ”Hieno päättää kausi näin”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi suoraan neljässä ottelussa. Edon Maxhunin kaulaan sen sijaan pujotettiin hopeiset mitalit Viron liigassa ja hänet valittiin myös sarjan tähdistöviisikkoon.

Näytä lisää vastaavia